Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се обработват неизползваните отпуски, ако съм бременна и в болнични?
Как мога да увелича обезщетението си за майчинство, ако планирам да имам второ дете?
Какво трябва да предприема като самоосигуряващо се лице след изтичане на 410-те дни отпуск?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се обработват неизползваните отпуски, ако съм бременна и в болнични?
Ако имате неизползвани ваканционни дни, можете да ги използвате преди да започнете отпуска по майчинство. Въпреки че може да има летен период или колегите ви да имат мнение относно това, вие имате законното право да вземете отпуск. Решението за използването на вашите ваканционни дни обаче все още не е окончателно решено.
-
Как мога да увелича обезщетението си за майчинство, ако планирам да имам второ дете?
Има няколко начина за увеличаване на обезщетението за майчинство. Можете да работите на две работни места, да сключите граждански договор или да станете самонаето лице. Въпреки това е важно да се консултирате с Националния осигурителен институт (НОИ) за персонализирани съвети и насоки относно най-добрия вариант за вас.
-
Какво трябва да предприема като самоосигуряващо се лице след изтичане на 410-те дни отпуск?
След изтичане на 410-те дни отпуск, като самоосигуряващо се лице, е необходимо да се консултирате с НОИ. В зависимост от конкретната ситуация може да е необходимо назначаване на прокурист или вземане на 50% от обезщетението, като фирмата ви продължи да действа. Въпреки това, за точни инструкции и процедури, препоръчително е да се консултирате директно с НОИ.
-
Мога ли да използвам натрупания си платен годишен отпуск за две години, без да се връщам на работа след изтичане на родителския отпуск?
-
Какво трябва да направя, за да получа майчинство след изтичане на 410-те дни, ако не съм получила 50% от майчинството?