ФЕВРУАРЧЕТО все по-голямо става, а мама за море се упорито стяга! (8)

• 27 683
  • 726
  •   1
Отговори
# 660
  • offshore & overseas
Говорите си за архивни кинги, аз имам на Д-р Спок от 1979г.  Laughing Сигурно е окоро 600 страници, част от инфото е безвъзратно остаряло, но частта за възпитанието е напълно актуална и много ми помогна в отношението ми към Борис. Сега ще трябва да си опресня и за Макс.
Аз пък ползвам изданието от 1973. Същата работа. Много ми помага за Халюшка и ме успокоява, като реша, че нещо не е наред. Аз разбира се не го чета като роман, а го ползвам по-скоро за справка, по съдържанието (жалко, че няма и индекс). А така ми се иска да прочета книжлето от-до, ама нямам тия нерви, а и съм много хаотична. Ще ми се и лъв ми да го прочете, ама той авторитети в гледането на деца не признава, ше речеш, че е перфектен (и) в туй отношение...

За пълзенето, Халюша пропълзя още на 6 м. Първоначално тръгна след котарака, но после започна да осъзнава, че това е чудесен начин да се движиш из цялата къща и този начин за нея си остана предпочитан чааак до година и половина.

Иначе се изправи сама на около 9 месеца, но направи първите си 2 крачки на година и 2 месеца. Аз много се ядосвах, че предпочита да пълзи като хала из апартамента и да бърши подовете, та тя може би ме е усетила, че драпам, и затова се пусна свободно чак към годинка и половина. Въпреки този си опит, съм решила, че и Люс ще пълзи, пък каквото ще да става...

За обръщането, чета в архива, че Калина вече на тази възраст се е обръщала и в двете посоки, а Люсил, дет вика Стели още не е показала, че ги владее тез умения... Нищо, аз търпеливо ще си чакам... Явно трябва да се сбогувам с идеята, да отгледам поне 1 вундеркинд Laughing...

Ефи, ще ти отговоря малко по-късно на ЛС-то, че сега съм в цайтнот. Grinning

П.П. Ние пък вчера излизахме, даже направих и няколко снЕмки.

# 661
Оооооффф, ти е ясно че нищо няма да мога да свърша. Днес Миташки си доизяде пюрето и тоя път се изцапа малко по-малко, но то май си има трик - хващам му ръцете да не си размахва и му държа лъжичката докато я оближе добре и преглътне, че иначе не се сеща за кво иде реч.
За пълзенето, преди с Алекс тя направо проходи, но тоя път мисля въобще да не взимам проходилка за да не се изкушавам да го тресна вътре и да се оправя.
А за вундекрините Мяу, казват че възрастните майки раждали гении, ще трябва да се жертваш и на по-дърта възраст ако искаш вундеркинд.
Друго кво.. Митко пак го е хванал съклета, пречи ми да си ям черешите. Ако ми полази още малко по нервите ще го натоваря в количката и навън, не че нямам сто неща за вършене вкъщи, но какво да се прави..

# 662
  • София
ДД майчета!

Да ви почерпя за третата месечинка на Андреа!

Честита трета месечинка на Карина на Dzveri и Алекс на Райче!

Честита четвърта месечинка на Йоана на Мишони, Мартин на vabeni и Антон на honey1304!

# 663
  • offshore & overseas
А за вундекрините Мяу, казват че възрастните майки раждали гении, ще трябва да се жертваш и на по-дърта възраст ако искаш вундеркинд...
От стара коза яре, да... Само че колко стара е въпросът. 2015 ставам на 40, или да чакам да чукна 50-така? hahaha

Сега прозрях! Ето защо оназ бабка на 62 се е жертвала -- в името на човешкия гений. Mr. Green

# 664
Честит месечинки на бебоците!
Сианка.мук  Hug

Времето май няма да става за разходка днес.С триста зора приспах Сияна ,но в кошницата,а така ми се искаше да легна и аз.Поне като няма да излизаме да поспя,ама няма да стане.
Сиска на никъде не се обръща още.Дори оня ден се разправях със свеки,пита ме обръща ли се вече и като и казах,че не,но аз не се притеснявам защото някои деца по-късно започват към 5-я месец,тя ми вика ооо,не тези дни трябва да започне Close Тя пък ще ориентира детето,когато иска тогава,амаха!

# 665
  • София
дд,

гледам за обръщане си говорите... Аз какво да кажа като Андрей не иска грам да я вдига тая глава! Confused  Държи я настрани и това е. Вече започнах да се притеснявам... Rolling Eyes

как искам да полегна на тоя дъждееец....ех,мечти!

# 666
  • София
Miss_Butterfly, имаш предвид че когато е по корем ли не си вдига главата? И още нещо се канех да те питам - как се оправяте с баба ти, нали се притесняваше, че като се роди Андрю ще става страшно у вас?  Laughing Hug
Аз пак готвя. Тва мъжете са много ящно племе.  Mr. Green

Пухче, не се притеснявай! Моя шишо изобщо няма идея, че може да се обръща. Дори му е леко неприятно като го обръщам аз за да му показвам. Ми каквото-такова, няма необърнало се дете. Hug

# 667
  • offshore & overseas
Пеперудке, не се притеснявай, ами ако държиш да започне по-бързо да си вдига главата, слагай го по корем поне 3 пъти дневно за по 5 и нагоре минутки (педи не ти ли даде указания?). На мене педката ми беше казала преди всяко хранене да правим туй упражнение, а аз я слагам в седмицата по веднъж, я има, я няма, за по 30 сек., щото веднага започва да мрънка. Нещо хич не й допада.

На последния консулт пък съветът беше вече да й помагам да се обръща, че до 15 дни трябвало. Еми, не знам... Аз дори да не се е обрънала дотогава, следващия път ще й съобщя тържествено, че е, за да не ме тормози с глупости.

Мдааа, и на мен ми е интересно как се спогаждате с баба ти. Wink

Готвене днес няма да се случи в тая къща май. Не и аз. Айде, да не се заричам, че не се знае то. Хареса ми идеята на Слънчи с гювеча. Аз обичам такива манджи, дето ги ръгаш у фурната и ги забравяш, ама не съвсем де -- до някое време. Mr. Green

# 668
  • София
Ника,да.По корем като е само я обръща от ляво на дясно,като даже повече е на дясната страна.

Иначе за бабата...добре е що годе положението,но от липса на съвети не мога да се оплача. Twisted Evil Даже предната нощ като не ме остави малкия да спя и се поизнервих и съм повишила тон и тя ме чула и щяла да дойде да ме набие и да вземе детето... Shocked Абе биг баба фемили!  Mr. Green

дано този път се получи с готвенето и няма аварии! Simple Smile

Мяу,и на мен така ми каза-преди хранене.Да си призная и аз не го слагах досега редовно по корем,че и на него не му харесва.И сега почнах по няколко пъти на ден,но той не иска да я вдига грам.

# 669
Пухи, права е свекърва ти да си загуби съня Naughtyче тооо, ако детето не се е обърнало до тази възраст после не го взимат в училище  hahaha  Моя човек спря да се обръща вече Shocked ако го оставя по корем мрънка,мнрънка и заспива така ooooh!
Пеперудке, когато го сложиш по коремче, прокарвай пръстите на двете си ръце в областа на гръбнака от вратлето към дупето като умерено натискаш (толкова,че да подръпнеш мускулите на вратлето и да трепне главичката , за да усети къде е ключа от палатката Wink Също изправяй му главичката (опората да е в брадичката) от време на време,за да му хареса Laughing

Последна редакция: сб, 22 май 2010, 15:04 от margarete

# 670
  • София
 Joy Пеперудке, щеше да е интересно да те ступа баба ти!  Joy
А иначе Мяучето е права - всекидневно по няколко пъти ако го обръщаш колкото издържи - много бързо ще вдигне главата. Аз дрънкам на Макс с една гадна шумна дрънкалка и стои с вдигната глава вече много време /около десетина минути/, но отначало и секунда-две си бяха победа.
Днес ще правя неща, на които /почти/ нищо не може да се обърка - таратор, наденица на скара и картофи с чесън и копър.   chef Айде да отивам, че верно ще изгори нещо.  Joy

# 671
  • offshore & overseas
Оу, Ники, ама ти имаш гости. doh Ми тогава ясно защо си се разшетала. Иначе не си го обяснявам. Mr. Green

Да, правилно -- като начало се започва от по-малко минути, даже и секунди, аз пък кво се изсилих с 5, но си признах, че и Люси не е напреднала. Той даже и Драганов рече, че „тоя врат трябва да се прави“, демек препоръча човека повече да се стои по корем.

А Калина не помня изобщо да съм я държала по корем, пък по някое време (4 месеца, към 1-2 юни) си стоеше с вдигната глава сякаш от само себе си. Shocked Или съм забравила абсолютно всичко -- нищо чудно.

Пеперудке, баба ти сигурно е млада, щом има толкова енергия да слухти и да се меси в чуждите дела. Моята на 85 единственото, което казва е, „Ти си знаеш, бабо, най-добре!“, но пък и не живеем заедно. Не се давай, доколкото можеш!

# 672
  • София
Пеперудке, спокойно Hug. И мойта Диди е същата.  Wink Обръщам я по корем (да си призная, не много често, не се кефи на позата) и тя, подозирам от мързел, само си обръща главата на една страна и се хили или пък почва да ближе повърхността, върху която е легнала.  Mr. Green Като види малко зор и почне да мрънка да я обърна по гръб, почва да се усуква, да си вдига дупето и аха да тръгне да пълзи. От време на време се излъгва и си вдига кофичката за 1-2 секунди, де.  Crazy Не си го слагам на сърцето. Когато - тогава.  Naughty Аз само ѝ помагам и я окуражавам, пък когато тя реши - ще си я вдигне. Няма насила да я карам, я!  Crossing Arms Достатъчно ми е да знам, че може да го прави.

Май Тин на Маргарет (поправете ме ако греша) си беше вдигнал главата още в родилното.  Thinking Е ся всички останали трябва ли да се притесняваме, че чаветата са ни изостанали/мързеливи/не-в-нормата.  Tired

Въобще много се дразня на всякакви твърдения, че еди какви си неща трябвало да се владеят от децата на определена възраст.  Crossing Arms Ами ние от сега ако почнем да си сравняваме кой какво и откога знае и може, какво ще стане по-нататък - като вземат да сядат, да пълзят (ако въобще), да правят първи крачки и да произнасят първи думи. Да не говорим за махане на памперса, усвояване на таблицата за умножение, оценки в училище и свиване на семейно гнездо.  Crazy

Мисля, че Ника се беше побъркала (и пак, поправете ме ако греша), че Бо бил глух, щото не бъбрел като съседки на седянка когато същевременно се предполагало, че трябва да го прави.

Ааа, мойта баба, макар и задочно (по телефона) не пропуска да ми дава съвети за гледане на бебе. Особено за кърменето и моето хранене по това време (за справка, баба ми не е кърмила и ден).  Flutter Не мога да си представя да ми е в къщата.

# 673
  • offshore & overseas
Юхууу, ти не си разбрала, ранното съзряване на чааветата е въпрос на чест и е повод за гордост! Laughing

# 674
  • София
Юхууу, ти не си разбрала, ранното съзряване на чааветата е въпрос на чест и е повод за гордост! Laughing
Аз тогава ще си вървя с гордо приведена глава . моите нали все късно правят каквото трябва...

Юхуу, аз, аз.  Embarassed
Мислехме го за глух, луд, изостанал и всичко каквото може да мине през акъла на едни родители...
При нас притеснението беше, че той започна да повтаря малко преди годинката - разни прости думи - мама, баба, тати - всичко е документирано с камера. И година и нещо по-късно грам, ама грам не беше напреднал - речника му се състоеше от 15-20 двусрични думи, най-дългата му дума беше три-срична "КолаТА". Изреченията му бяха от вида и дължината на "Ало, тате".
В същото време видимо разбираше и изпълняваше команди повече от другите деца - например донеси червеното яке или дай си дясната обувка. Доцентката, при която го водихме в ИСУЛ се учуди, че разбира толкова добре. И естествено, че не е глух, ами как слухти даже - мале, мале... Blush

Наскоро пак се бях притеснила, че не всичко му се разбира /аз го разбирам, де/, но няколко пъти като ходех да го взимам от ДГ ме наобикаляха наборчетата му заради бебето и видях, че си е съвсем добре - на повечето им се разбира точно толкова.  Blush
Моето готвене се отлага по разбираеми причини - нямаме сол.  Embarassed Embarassed Embarassed Ся ще изчакам търпеливо госта да се наспи и ще го пращам до магазина.  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт