Абе, знаеш ли, ако седнат Али Ръза и Хайрие може да ги счупят?

Сигурно затова ги предлагат все на по-слаби гости...

Но подобни мебели в 80-100 кв.м съвременно строителство, с 2,80м таван ще стои нелепо. В къща, макар и стара, с таван 4,20м е съвсем различно.
В последните серии ми се струва, че Ферхунде толкова се е забатачила, та сама не знае как да се отплете. Текинови пък са навряли глава в пясъка и си мислят, че за тях важи правилото "На праведника Господ му помага". Ама има и друго правило, дето по- на място ми се види - "На серсем пиле и Господ гнездо му вие".

Мадам Джеврие ме кефи - усети се поизбутана в ъгъла и веднага задрапа да се върне в центъра на терена, при това искрено се забавлява. Демократ по душа ми е тя - усети ли, че някой много си вири носа и се мисли за класи над нея, веднага гледа да му го натрие.

Rozi-maxi, харесва ми страстта, с която отстояваш мнението си, но ми се струва, че твърде много демонизираш Ферхунде. Като те чета, ми се струва, че говорим за някакъв хибрид от Бисмарк, ген.Ромел, Гьобелс, Мефистофел и Мистър Хайд - обигран политик, стратег, манипулатор и изкусител + човек, страстно посветен на злото. Все ми се струва, че тя не е толкова сложна и мислеща напред личност, по-скоро е първосигнална, бърза и "витална" или "оцеляваща" (не мога да избера кое по-точно ще изрази мисълта ми), докато повечето други персонажи са по-умозрителни или поне инстинктите им са притъпени от възпитание в тази насока.
Имам предвид, че и тя, и други вършат откровени дивотии и си носят последствията, вредят на околните, но най-вече на себе си, само дето тя, като се спъне, се отръсква и продължава напред, клонейки към гьон-суратлък, пък другите пак продължават напред, но или оглеждайки се гузно ("какво ще кажат хората"), или разпервайки безпомощно ръце ("защо, Господи, тъй ни наказа"), или отдавайки се на интелектуално самосъзерцание ("как стигнах дотук, къде сбърках").
Има, разбира се и такива, които пък на всяка цена се стремят да не повтарят същата грешка - към момента визирам Неджля, която сякаш на всяка цена избърза да се ожени за Джем, наблягайки повече на разума, отколкото на чувствата, както и Фикрет, която максимално се старае да избегне личната емоция в новото си семейство. А може би и Яман, дето го е ударил на живот и май не желае много-много да се вкарва в нов брак.
Ферхунде не е в мир със себе си, така е, те и доста други не са. Но пък Джеврие, като е в мир със себе си, защо околните не са в мир с нея? Али Ръза, като и той е в мир със себе си, защо допуска пробойни отвън в нирваната?
Dartanian, по отношение на страстта - напълно съм съгласна с теб. В този смисъл възлагам много надежди на бъдещия Али.

А по отношение на близостта деца/родители - имаме пример за двете крайности: изтървеш ли го отрано - после не можеш да му се месиш, а месиш ли му се много - после пак го изтърваваш.
Простете дългия пост, пиша го от половин час и не успявам да го публикувам.