За наивността, приятелите, използвачеството....

• 5 223
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Ясно. Ами опитай тогава метода на chevroleta. Може и да проработи при вас.

# 16
Ясно. Ами опитай тогава метода на chevroleta. Може и да проработи при вас.

Правя го. Вече хич не ме притеснява, че възрастният не трябва да говори против другите деца предз своето и пр. форумски теории.
Защото и днес настана драмата, че трябва да занесе в ДГ не знам си какво, иначе щели да й се сърдят и да не играят с нея.  Tired
Само че, Кати е склонна да издига в култ действията и постъпки на приятелите си и това че, аз вметвам между другото, че дадена постъпка на Х не ми допада, само я кара още по-настървено да ми обяснява, колко Х е права и добра.  ooooh!

# 17
  • София
Абе вие се майтапите, нали?
Не трябвало възрастните да говорят против други деца? Да бе, да!
Да си гледат псевдо съсъфътата работата  Grinning
Франческа, явно по тънката линия трябва да я изработиш щерката.
Дет' се вика неутрално. Може би да обсъждаш не постъпката на Х, а само постъпката, все едно не си чула кой я е направил.  Thinking Струва ми се, че в такива случаи, обаче, най-добър резултат има, когато Х наистина вземе, че обиди другото дете, и то истински, за да се получи личен опит. Но то не пречи бавно и напоително да наливаш масло в огъня.

# 18
  • Бургас
И на мен ще ми е полезна темата.Спирам да обяснявам на дъщеря ми че няма лоши деца докато е време.

# 19
Аз не съм обяснявала, че децата са лоши. Какво съм обяснявала вече писах. Такова ми е просто виждането.

# 20
Аз също казвам по нещо "лошичко" за другите деца. Или по-скоро, когато ми разказва, че някой й кизал, че е лоша или непослушна и виждам в очите й тъга и учудване, я съветвам следващия път да отговори на детето и да не се оставя да я "злепоставя" пред останалите дечица. Опивам се по разни мои методи да я науча да отстоява правата си и да се защитава.

Но и аз смятам, че с времето детенцето ще разбере кой и защо й е истински приятел и кой не. Неприятното е, че страда в момента, но... опит-грешка... опит-грешка...

# 21
Франческа, ако Кати наистина настървено защитава приятелката си, мини в още по-дълбока нелегалност. Дума не казвай за приятелките й, но пък утре може изведнъж да станеш тъжна, защото твоята приятелка иска да й занесеш любимата си дреха да ти я носи, а ти искаш да си я облечеш като отидеш да вземеш Кати от градина и не знаеш как да постъпиш. Питай Кати за съвет, как да постъпиш? Защо така да направиш? След три дни може друга приятелка да те е натъжила, защото иска да й дадеш любимото "нещо" на татко за нейния мъж, а пък ти не знаеш какво да направиш - не искаш татко да страда, а пък приятелката ти ще се разсърди. Пак питай или разкажи на Кати.....Просто изведнъж могат да започнат да ти се случват неприятни неща, а Кати е умна и може да ти помага със съвети! Детето има ценностна система, опитай през нея. Ако не, поне ще разбереш мотивите й ти да не отказва на приятелите си и ще ги обърнеш.
Когато стана големият скандал при нас и Еми рева, че не й позволяваме да си занесе лаптопа /такъв детски с игри и азбуката/ от Дядо Коледа в градината, й казахме, че Х не може да й се разсърди, защото Еми не е направила нищо лошо. Искала е да я занесе подаръка, питала е мама и татко дали може,но ние не сме й позволили.  Х не може да й се сърди затова, че Еми слуша родителите си, защото всяко дете трябва да слуша ида уважава мама и татко.  
Свестна си много и предполагам, не е необходимо да обяснявам, че се опитвам да мисля и предлагам варианти, с надеждата нещо да ти пасне и наистина да ти бъде от полза темата, щото глупости за ниски самооценки и високи самочувствия не ми се пишат /а и не ми се четат/.

# 22
Как ли пък няма да я уверявам, че всички са бели и добри и трябва да сме толерантни към всеки, нахъсващ отрочето на принципа "Бий, за да те уважават!" Simple Smile

# 23
  • София
Между другото не виждам нищо особено смислено в това да представяме на децата си един фалшиво-приказен свят на добри герои, след като е очевидно, че реалният свят съвсем не е такъв.
Обикновено обаче говоря за лоши постъпки, а не за лоши деца.
Ето и една подобна тема, в която имаше интересни разсъждения:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=486741.0

# 24
Между другото не виждам нищо особено смислено в това да представяме на децата си един фалшиво-приказен свят на добри герои, след като е очевидно, че реалният свят съвсем не е такъв.
Обикновено обаче говоря за лоши постъпки, а не за лоши деца.
Ето и една подобна тема, в която имаше интересни разсъждения:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=486741.0
Мдаа, В тази тема съм си разказала в подробности моя случай. Тогава думите на Бояна ме бяха сдухали много.  Whistling

# 25
Те, героите, само в приказките са "добри и лоши". И ние сме винаги "добрите".  Laughing
Аз, затова предпочитам не да се спирам на тези квалификации, а да насоча вниманието на детето към самото него- какво иска то и кога следва да прави компромиси, а не че оня е лош.

# 26
Носят й се играчки в ДГ, които тя след това носи често у дома си, а моята не получава нищо в замяна, често играчките се връщат счупени. И макар това да са някои от любимите й, тя нищо не казва, а я виждам, че страда.

Франчи, а таз мома няма ли си родители? Те не виждат ли чуждите играчки? При това счупени?
Ей това много ме раздразни...

# 27
Дразни, естествено! Ей на такива родители не изпитвам необходимост да пазя авторитета. Според случая - казвам какво мисля за тях и не искам от детето си да уважава подобни персонажи. Няма нужда да издигаме нито възрастните, нито родителите в частност, на пиедестал. Нека знае, че има хора, от които е по-добре да се пази, нищо, че са маскирани като нечии мама и татко!

# 28
Chevroleta, съветите ти много ми допадат и смятам да ги прилагам, стъпка по стъпка, дума по дума  Mr. Green много благодаря   bouquet

# 29
Няма само добри или само лоши хора- ясно е. Но за момента мирогледът на детето ми е сведен до тези две категории.
Нямам нищо против да играе с когото иска, но да не се подчинява безропотно и да не прави неща, които не са й по вкуса. Но явно за момента така е намерила начин да си купува приятелство. Притеснява ме да не останат нещата така и занапред и в тинейджърските години да се задълбочат проблемите от това естество.
Стремя се да разбере, че проблемът е в нея. Използвачи и нахални има и сред 5 и сред 50-годишните. От нея зависи дали ще им позволява да я използват или не.

Родителите не ги засичам, но често засичам бабата, която след ДГ води въпросното дете в кварталната градинка, където драмата продължава. Женицата сяда на някоя далечна пейка, а внучките й /идва и сестрата на това момиченце, която е по-голяма/ побъркват цялата градинка. Тогава и поведението на Кати се променя коренно и виждам как гледа това дете право в очите и попива всяка нейна дума. Виждам и че не винаги е съгласна, ноооо...Даже други майки от градинката, с които извеждам малката и добре познават и двете ми деца, се чудят на промяната в Кати. Имаше и скандали за бутнати от пързалката малки деца....

Chevroleta, съветите ти много ми допадат и смятам да ги прилагам, стъпка по стъпка, дума по дума  Mr. Green много благодаря   bouquet

Аз също! Едно голямо благодаря и от мен!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт