Ще имам близнаци! Тема с продължение....18

• 40 823
  • 883
  •   1
Отговори
# 180
  • София
  За помпата писах, моята беше Авент механична и вкъщи си я варях в тенджера не е имало пролбеми със силиконовите части, за други помпи съм чувала обаче, че може да се разстопят някои от частите и те не се изваряват.
  Няма никакъв проблем вие да се изцеждате на ръка, непосредствено след секциото след като спрете да треперите. Аз лично и двата пъти около час треперех страшно, но при мен беше по спешност и двата пъти и много бързо ми накичиха доста системи. Поне няколко часа след това сте все още напълно безчувствени от кръста надолу, но ръцете ви са изцяло функционални, тоест няма никакъв проблем да масажирате леко гърдите няколко минутки и да изцедите една две капки, толкова е напълно достатъчно, през 2-3 часа за по пет минутки.
   Ето статия за изцеждането на ръка и клипче.

# 181
И аз мисля, че бърза работа нямаме. Точно така опитвахме - главите им една до друга, крачетата на възглавници, но зърната са ми големи явно за устите им и тъкмо едната се нагласи, другата се закашля и трябва наново да се гласим...В крайна сметка така все още губим повече време.
Днес се замислих, че кърменето ми отнема 8 часа в денонощието - това си е цял работен ден Simple Smile - усещам се, че това ми е основна тема на разговор... Rolling Eyes
Раждането мина както писах без изненади - клизма, преглед, упойка, рязане, шиене - това отне около час и половина. По-неприятно беше, когато не ми достигаше въздуха за една-две минути по време на операцията - дадоха ми кислород и се оправих, по едно време ми се догади - сложиха някаква инжекция и ми мина, след тово, докато ми минаваше упойката, треперих около час. Но това всичкото си го спомням малко смътно. Това, което ще си спомням вероятно,докато съм жива, беше като извадиха бебета и ги чух да изплакват, после като ми ги показаха - то е чувство на невероятно облекчение, щастие и еуфория - от това, че нещо, за което си се притеснявал и си чакал дълго време и се чудил какво ще стане и как ще мине най-накрая се е наредило по най-добрия начин.
 Мислех, че ще ми ги дадат още на другия ден в петък, но ми ги дадоха чак в понеделник - през това време бяха на термоплот и на системи с антибиотик, което било нормално в случая. Не са били в кувьоз, нищо, че са малки, дишат си самички.
А за килограмите - аз качих в крайна сметка 16, премерих се преди да тръгнем за родилното и бях 74, тази сутрин бях 64, оставила съм 10 кила в болницата, другите хич няма да ги мисля сега.
За стерилизирането не се притеснявайте - има организация в болницата да се пастьоризира кърмата и да се дава на бебетата - ще го обясня подробно като ми остане още малко време Simple Smile

# 182
  • София
И аз мисля, че бърза работа нямаме. Точно така опитвахме - главите им една до друга, крачетата на възглавници, но зърната са ми големи явно за устите им и тъкмо едната се нагласи, другата се закашля и трябва наново да се гласим...
 В такъв случай е много по-добре да ги кърмиш засега една по-една. Имаш по-добър контрол и поглед върху нещата и ако има нужда можеш да помогнеш. Особено в футбулната поза или т.нар странична поза майката може много добре да вижда захапката и да контролира главичката на бебчето и да му помага да остане лесно на гърда. По този начин и на малките ще е по-лесно да се нахранят и дори ще става по-бързо. Постепенно ще видиш, че ще става все по-лесно  и в даден момента няма да ти е трудно и едновременно да ги кърмиш, въпреки че познавам много мами, които винаги са си кърмили поотделно близнаците.
  Да наистина в началото отнема доста време кърменето, но става все по-бързо и лесно, а и тове е едно от малкото неща в които си назаменима за бебчетата, във всичко останало може друг да се включи и да помага. Домакинството, чистене, готвене, къпане и преобличане на бебетата и тн.  Simple Smile
  Може ли да споделиш в момента как е организирано храненето при вас, само на кърма ли сте, от гърда или се дохранвате и с шише с изцедена кърма или АМ. Колко хранения имате за денонощие и колко са напишканите и наакани памперси. Кога сте на контролно мерене?
   Извинявай за подробните въпроси, не е нужно да ми отговаряш  Simple Smile

# 183
  • София
Aila и аз може ли да попитам нещо?!
От 5-я месец имам коластра, която в началото беше прозрачна, а сега вече капчиците са ту има прозрачни, ту жълти. Нормално ли е?
И понеже хваща коричка като засъхне капката и се запушва, дали е редно да ги махам? Аз да си кажа, че пробвах да стисна (гледайки от клипчето)  и веднага потече и не посмях повече да пипам.

# 184
  • Варна
Aila, благодаря за телефона и за безценните съвети  Hug За студеното стерилизиране не се бях сетила Peace

# 185
Айла, клипчето е супер, но аз, срам - не срам  Embarassed, ще питам, просто не мога да разбера, значи действията са: натиск, компресия, почивка и после пак така. Е компресията така и не разбрах какв движение е всъщност, всмисъл, след първоначалният натиск, компресията с натиск ли продължава като движение в посока зърната или...???  newsm78
Не смея дори да пробвам т.к. знам, че това предизвиква контракции.

Малечка, аз също имам засъхнали корички от течност (нямам капчици и не съм пробвала изобщо да стискам де), но те просто си се появяват на зърната. Пробвай, докато си под душа и коричките са разкиснати от топлата вода да ги махнеш лекичко, като ги отчоплиш много внимателно с нокът. Аз като ги махнах, после зърната точно там бяха много чувсвителни и леко болезнени, после пак хванаха коричка - една такава жълтеникава и болката изчезна. Сега ги мажа, ама не съм много редовна, само зърната и ареолите с Гармастан, за да не са болезнени или сухи.

# 186
  • София
Айла, клипчето е супер, но аз, срам - не срам  Embarassed, ще питам, просто не мога да разбера, значи действията са: натиск, компресия, почивка и после пак така. Е компресията така и не разбрах какв движение е всъщност, всмисъл, след първоначалният натиск, компресията с натиск ли продължава като движение в посока зърната или...???  newsm78
Не смея дори да пробвам т.к. знам, че това предизвиква контракции.
  По принцип ако няма някакви проблеми при бременността не е чак толкова опасно. Все пак при близнаци обикновенно не се препоръчва, но риска от контракции не е толкова голям. Реално има доста майки които  кърмят през цялото време докато са бременни и после в тандем. По време на секс също се отделя огромно количество окситоцин.
   Така по въпроса за клипчето, не обръщай внимание на думите, просто погледни какво прави лекарката. Ръката се намира няколко сантиметра след края на ареолата. Опитайте се с ръка лекичко да се опитате да усетите вътрешността на гърдата, както при преглед за бучки. Целта е да видите откъде почват млечните жлези, обикновенно малко след края на ареолата, усещат се като гроздовидно струпване на маса и трябва да притискате реално точно където те свършват и започват синусите, това са каналчета, който отвеждат млякото към зърното. Започнете леко да опипвате  от зърното в посока нагоре, докато усетяте къде е "брега" При всяка майка е различно и просто с малко практика по метода на пробата и грешката ще откриете при вас къде, ако притискате това дава най-добър резултат. Ето едно клипче което показва разликата при правилно притискане и изцеждане, което е същото и когато бебето не е поело правилно гърдата.
   Така значи пръстите няколко сантиметра след ареолата, двата пръста са така поставени, че зърното е между тях. И сега действието е просто първо натискаш навътре към гръдния кош, а след това притискаш един към друг пръстите, не трябва да се плъзгат или опъват кожата съвсем лекичко ги приближваш или търкаляш един към друг, на клипчето се вижда лекарката как го прави. Няколко пъти трябва да го направите преди да почне да се появяват капчици. И първите 1-2 дни са само капки, не очаквайте да пръска както е горе на клипчето, докато е коластра.
   Това което описвате, че се появява на зърната и засъхва като коричка  е коластра. Нейния цвят е доста тъмен и наситен, не като зралято мляко, в някои случай може да е оражев дори, почти като фанта, но основно е жълто-оранжево. Коластрата е и по-гъста така да се каже и именно затова първите един, два дни се препоръчва да се цеди на ръка, защото количествата са малки и с помпа често не се получава. Когато към трети ден слезе зрялото мляко, цвета постепенно почва да се променя и изсветлява, като може да стане почти прозрачна и сивкава кърмата, което е нормално и не означава, че не е хубава, просто такъв е цвета на кърмата, не трябва да се очаква да изглежда като кравето мляко с което сме свикнали, просто защото състава и е друг и човешките бебета имат нужда от различни съставка в сравнение с теленцата. Обикновенно ако се остави в контейнер кърма, се отделя един пласт като каймак отгоре, а отдолу остава сивкава почти прозрачна течност.
   Предварителна подготовка и мазане на зърната не са необходими. Важно е често да не ги миете с агресивни препарати, защото на ареолата има т.нар жлези на Монтгомъри които отделят специален секрет който овлажнява и почиства ареолата и зърното и я предпазва от замърсяване и напукване. Ако по-късно при кърменето искате да използвате нещо за мазане се препоръчва чист ланолин за кърмачки, който няма нужда от измиване. Наистина под душа с леко накисване лесно падат тези корички.
   Съвета ми е да прочетете и да видите снимки и клипчета на правилно поело гърдата бебенце и сучещо правилно, това е основното за да може то да получи достатъчно мляко от гърдата и да не се разраняват зърната. Не е нормално да ви боли и де се получават рани. Не търпете и не стискайте зъби в такъв случай, а се опитайте да коригирате позата, ако не се получи повикайте майка с опит или специалист по кърмене. Най-често проблема се решава с корекция на позата в която се кърми, или понякога ако проблема е в бебчето, с корекция на къса юздичка например. Ето и още една статия по въпроса и приключвам, защото май вече станах досадна  Embarassed

Последна редакция: пт, 04 юни 2010, 20:37 от Aila

# 187
Айла, шубе ме е да пробвам (имам си контракции и пия лекарства, затова), но се поопипах  Embarassed, така да се каже, явно не се ориентирам много добре с тези каналчета, но сигурно, като родя ще ми е по-лесно да пробвам (то това ще ми е целта де). Пробвах движението де, натиск към към гръдния кош и се опитвам да ги събера напред, в посока - зърното, без да търкам кожата. 
Аз и на лекцията смятам да дойда, така че сигурно ще се ориенитрам повече  Simple Smile
Мерси много за полезната информация   bouquet

Мажа с гармастан, за да омекват коричките и да падат, търкайки се в дрехите, не за друго  Simple Smile Болезнено ми е, когато аз ги махам, та дори и под душа, накиснати с топла вода поне 20-на минутки  Simple Smile

# 188
Momicheta razkajete (tezi koito veche sa rodili s operazia)kak se chuvstvate po vreme na samata operazia.Az sina mi rodih s palna upoika ,no sega mi kazaha che shte sam v saznanie i malko se uplashih .Pittam se dali taka ili inache niama da pripadna kato vidia vsichkite mu tam instrumenti i doktori.... :oops:A za kilogramite az tragnah ot 65 i sega sam 81-82 na 173 visochina ne e chak tolkova strashno kato gledka no opredeleno e adski tejko......oshte malko nadiavam se i s ne poveche ot 2 kg kato dobavka.....che sina mi koito e na 6 veche mi izmislia uprajnenia zashtoto ne iskal da ima debela mama Simple Smile))

# 189
 Не се притеснявай,няма да видиш никакви  инструменти.Единственото  което  ще видиш е главите на лекарите.Чувството не знам  как да ти  го  опиша малко  е странно.усещаш че те докосват,но  не усещаш никаква болка.Самата операция не трае дълго ,бебетата  ги  вадят бързо  и  ти ги показват  после.Анестезиолога ще се погрижи за твоето настроение,ще ти  е до главата и  ще ти  приказва.Самото  слагане на епидурала е малко  неприятно ,но не е и някаква силна болка ,която да не можеш да издаржиш.

# 190
Момичета, а знаете ли в какъв ценови диапазон вървят инжекциите за профилактика на дробчетата? Трябва ми цена за 1 инжекция.

# 191
  • София
Бръмбарче,аз знам че са безплатни но може и да бъркам! Rolling Eyes

# 192
А, не вярвам, Димяни, никъде не съм срещала в програмата Майчино здраве да са безплатни. Безплатни са, ако са те приели в болница, а аз няма да влизам в болница, затова питам, ще си платя инжекцията, която всъщност ще е само една (евентуално), но не знам колко парички да си приготвя, а прегледът ми е вечерта и няма да има от къде да изтегля, ако се наложи още.

Затова питам ориентировъчно.

# 193
  • София
Предполагам ще се включат мами скоро и ще ти кажат Hug

# 194
На мен ми сложиха две ампули, през 20 дни, Флостерон от 2 мл. Аз си ги купих, бяха на някаква смешна цена, ама като не помня... Нещо от порядъка на 3-4 лв ампулката ли да беше... или по-малко... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт