Умеем ли да бъдем бедни?

• 16 702
  • 345
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
Не съм била бедна. Наистина бедни хора не познавам. Но дали не съвсем бедни, дали недостатъчно "богати", ние трудно се вместваме в гьола си, рядко се съобразяваме с размера на чергата си.

# 16
Не съм била бедна. Наистина бедни хора не познавам.

Ето защо си една от моите най-любимки в прекрасния ни форум Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 17
Бедност и мизерия са различни неща, според мен.
Аз съм бедна на приятели. Бедна съм от към хубаво настроение. Бедна съм от  към мечти. Живяла съм бедно - в материален аспект, но никога не съм мизерствала.
Липсата на здраве, ограбените надежди, фатално пропиляното време, самотата, болката ( в различните и измерения) са по-мъчителни за мен.

# 18
щом темата е за умеенето -
бедността, богатството /такива резки промени в статуквото/ изваждат на показ истинската същност
по същия начин може да се пита умеем ли да бъдем богати?

# 19
А, бе честно да ти кажа - като гледам заведенията по Главната - и денем и нощем - де е тая беднотия  Thinking
Та на въпроса ти - НЕ, незнаем как да живеем бедно - българинът си е селянин - и 1 лв да има ще го похарчи така, че да видят колкото се може повече хора. Ниско самочувствие, простотия и показност - Ще ползвам клише, но....Бай Ганьо ще е жив вечно, явно е нещо с гените....
Ама тези на прабългарите, щото аз съм русичка и се пиша към славяните  Mr. Green

погледни на масата - едно кафе или една вода  - и 4 часа на масата, заведенията са пропищяли в момента

# 20

За да бъдеш богат се искат много умения, но аз не разбрах какви такива умения са нужни за да бъдеш беден?

# 21
за да станеш богат се искат умения
за да се задържиш богат се искат умения
да си богат и да се съхраниш се искат умения - това е друго нещо
за да не бъдеш беден се искат умения също
да бъдеш беден и да се съхраниш се искат умения - това е като да си богат и да се съхраниш

нали за това е темата?

# 22
Умението да си беден зависи от това какъв искаш да си в очите на хората.
За себе си дали си беден или не не се изисква умение, а качества. Whistling

# 23
Има далеч по-страшни неща от бедността.

Освен да си неизлечимо болен, друго няма. Защото, ако дълго време се задържиш финансово беден, няма как да не обеднееш и духовно. Ако някой не вижда връзката, значи не знае що е мизерия от личен опит.

Била съм и бедна и богата. И държа на казаното горе.

Зависи колко бедна си била и за колко дълго. Аз също държа на казаното горе.

# 24
  • София
Аз умея да съм бедна по отношение на себе си - мога да се лишавам и ограничавам. Това обаче далеч не важи за спосбността ми да съм бедна по отношение на детето ми. Там редовно излизам извън чергата си. И маратонките й са маркови, и дрехите. Не винаги съм успявала на момента да извадя съответните пари, за да й подсигуря този стандарт и тогава в сила влизат кредитните карти, а как връщам после си е мой проблем. Не е въпрос на комплекс, а на неистовото ми желание за нея винаги да е най-качественото, по-скоро е фикс идея.
По заведения не ходя, работя почти денонощно, но категорично твърдя, че секторът, в който работя го удари кризата адски сериозно. Намалиха заплатите, а оттам се наложи и аз да си свия перцата, но не и що се отнася до дъщеря ми.

# 25
Аз съм бедна на приятели. Бедна съм от към хубаво настроение. Бедна съм от  към мечти.

... фатално пропиляното време, самотата, болката ( в различните и измерения) са по-мъчителни за мен.
sastoto vazi i za men.
-----

bedni hora v Bg ne vidiah, sorry. tova, koeto vidiaha ochite mi ne moga da go nareka kriza v nikakav sluchai.

izviniavam se za latinicata, no pisha ot chuzd komp.

# 26
Умеем ли да бъдем бедни?

Аз не умея. Изобщо не ме кефи.

По темата: едва ли някой от тук списващите знае какво е бедност. Моите родители са преживели това по време на войната - едно яйце се дели между четирима /две деца и двама родители/, от едно пиле се произвеждат седем манджи за всеки ден от седмица, пак за да изхранят четирима, кръпките по панталона /и бездруго отдавна окъсял/ са повече от здравите места, палтенцето е толкова протрито и отъняло, че почти няма значение дали си с него или само по риза. Новите обувки са нетленен и почти еретичен мираж. И това в семейства, в които родителите са с професии и висше образование. Но просто няма.
Но поколенията преди мен са трупали, въпреки недоимъка, и сега аз имам. Колкото и да изпадне семейството ми, никога няма да усети тази мизерия. Освен ако не ни сполети нова война, която да унищожи всички блага.

# 27
Цитат
Умеем ли да бъдем бедни?
Не умея,не искам,не смятам,не допускам..... Mr. Green

# 28
Има далеч по-страшни неща от бедността.
Освен да си неизлечимо болен, друго няма. Защото, ако дълго време се задържиш финансово беден, няма как да не обеднееш и духовно. Ако някой не вижда връзката, значи не знае що е мизерия от личен опит.
Реално - наистина е така и според мен - има доста по-страшни неща от бедността, но може би зависи "колко" точно е тази бедност.
Защото в много случаи бедността води и до сериозни здравословни проблеми.

А относно това, че финансовата бедност води до духовна такава - моето мнение не е точно такова...
Имам приятелка, която живее изключително скромно, но пък е подвижна енциклопедия, непрекъснато намира начини да обогатява информацията си за света, чете много, интересува се и прави много неща, въпреки финансовата си ограниченост (която в действителност е голяма).
Така че - и за това зависи от много неща... Може би пак от това, до къде стига бедността.

# 29
  • Варна
Да живееш скромно не значи да си беден.
Беден си когато нямаш сигурен покрив над главата, когато студуваш, когато не стига храната и не можеш да я осигуриш редовно, когато децата ти са с един чифт обувки, липсват им нужните дрехи, когато за лекари и лекарства не може да става и дума, камо ли за зъболекари.
Да живееш скромно изисква умения - да съхраниш търпението си, вярата си, хъса си, усмивката си, добротата си. Бедността е въпрос на оцеляване. "Нищо, свързано с оцеляването не може да бъде красиво" - кой го беше казал?

Общи условия

Активация на акаунт