Умеем ли да бъдем бедни?

• 17 172
  • 345
  •   1
Отговори
# 150
Имате ли представа колко хора предлагат избор между това да ти плащат лекарствата за 6 или 12 месеца и това, което те са решили да ти подарят. Не мисля, че авторката е имала избор или пък са й дали пари на ръка, а тя да ги е опукала за море и интернет.

# 151
  • по пътя на светлината
Тези някои са свекъра и девер и ....

# 152
Е? Какво да направи - да каже на единия да плаща ипотеката, на другия - лекарствата?

# 153
k.a.l.i. , диалогът започна от чужда история и ще се въздържа от повече коментари. Понякога разбираме чуждите истории с главата си, но не и със сърцето си. Животът трябва да те е поставял пред определени избори,за да оценяш чуждите такива.

argun, много си права! Peace

# 154
  • София
Все я подминавам тази тема, защото е потискаща. Но всеки път, когато прочета заглавието, в ума ми изниква отговорът - че ние никога не сме били богати! Ако сме били богати, разбирам да разсъждаваме по въпроса дали умеем да бъдем бедни, а то целокупно населението в БГ е било бедно. Лично аз разликата в стандарта я усещах най-болезнено по време на соца, когато отидехме на море. Разбира се, тогава не съм имала представа защо е така с детския си акъл, но разликите се набиваха на очи. Чужденци, които в родните си страни се оказваха на помощи за безработни или с някакви мижави работици, на морето бяха като царе - в хубави хотели, по скъпите (за нас) заведения, ползваха и скъпите (занас) атракции по плажа и курортите. Гадничко е. Това е всъщност първото ми и много силно усещане за бедност.

# 155
В края на краищата и бедните деца искат да видят морето, независимо дали девера или някой друг плаща .

# 156
В края на краищата и бедните деца искат да видят морето, независимо дали девера или някой друг плаща .
Хващам се за това изречение и .....бедните деца искат да видят и Дисни ленд, но.....
Друг въпрос е че на чужд гръб и сто тояги са малко. В ситуация , в която нямам пари за лекарства на детето, бих разказала това, на близък човек с идеята, че искайки да ми помогне или да ми подари нещо - би се съобразил с приоритетите ми. Но всички ли "близки" хора са готови на това....? Освен това ние твърде малко знаем около ситуацията- представете си ,че морето е препоръчано за здравето на детето. А интернета....вероятно девера иска от чужбина да има честа връзка с тях. Мисля че във форума имаме право да изкажем мнението си по даден въпрос, но не бива много да обобщаваме и не бива да обиждаме останалите.

# 157
  • по пътя на светлината
Е.....много засегнати има,по причини незнайни.
Това е моето мнение и никой не длъжен да го приема,нито бих сложила в графата бедни,хора които въпреки всичко си позволяват неща,които не сами присъщи на положението,което описват.
Като цяло имаме една лоша национална черта,вечно да сме недоволни от това което имаме и вечно да говорим за недоимъка на парите.

# 158
Аз оставам с впечатлениието, че ти изобщо не четеш какво е написала Леи. Както не беше прочела какво беше писало момичето с 200лв за море.

# 159
Е.....много засегнати има,по причини незнайни.
Защо много? Не мисля ,че някой от коментиращите се е засегнал. Може и авторка на поста да не се е засегнала, но на мен ми се струва, че от 2-3 изречения на някой не е редно да се правят генерални изводи.

Иначе аз трудно бих се съгласила с твърдението колко  сме бедни българите като цяло, защото първо кръчмите трябва да видя празни, а после да оплаквам бедността на народа.

# 160
Кали, никой не е длъжен да се подлага да "наказание" и лишения плюс тези, който вече съм му до главата. Лично аз последният месец продадох единственото си златно бижу, без да кажа на никого, за да смогна навреме с всички "изравнения" на ЧЕЗ и Софийска вода. И този път успях да се измъкна; и в моя случай няма да е вечни лишения. Просто кризата жестоко засяга някои сектори и потърпевш е народа със все семействата - някои от които и с дете

# 161
  • по пътя на светлината
Аз оставам с впечатлениието, че ти изобщо не четеш какво е написала Леи. Както не беше прочела какво беше писало момичето с 200лв за море.
Защо какво е написала?

# 162
  • Някъде по Дунава
Я дайте определение на ''беднотия'',че всеки май различно възприема недоимъка. За едни това е невъзможността да отидат на море в 4-звезден хотел(а само 3-звезден), а за други е дилемата този месец водата ли да платят или тока,или пак да закъснеят с таксата за детската градина.

# 163
Я дайте определение на ''беднотия'',че всеки май различно възприема недоимъка. За едни това е невъзможността да отидат на море в 4-звезден хотел(а само 3-звезден), а за други е дилемата този месец водата ли да платят или тока,или пак да закъснеят с таксата за детската градина.

Беден за мен е онзи човек, чиито живот е сведен до изкарването на пари с цел, да задоволят най-елементарните му потребности от храна и подслон. Т.е. каквото изкара да отиде за лапачка, ток и наем/кредит.

Беден за съседката е онзи, които от двата фризьорски салона в квартала избира, да се боядисва сам у дома.

# 164
  • София
Ирен,

не може за бедността да се съди по кръчмите. Дори в най-лошите години хората ходят по кръчми. Това за тях е вид утеха и бягане от действителността. Спомни си какво си учила за времето на войните - кръчми има навсякъде и са били пълни, като започнеш от ней-бедната селска кръчма, та стигнеш до луксозните. Същото е и с цигарите. Аз бих могла да кажа, че щом половината население пуши, значи не е толкова бедно!

Общи условия

Активация на акаунт