Умеем ли да бъдем бедни?

• 16 777
  • 345
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аз бих могла да кажа, че щом половината население пуши, значи не е толкова бедно!
Цигарките са друго - това е зависимост. Нали ги гледам тук в провинцията - няма какво да ядат, но цигарата им не пада от устата  ooooh! На мен като непушачка ми е непонятно, но... Предпочитам 100 лв месечно да давам за книги, вместо за цигари.

# 166
Много депресираща тема...

Последна редакция: нд, 08 авг 2010, 18:04 от Естел

# 167
  • София
И с алкохола е като с цигарите - зависимост.Дали ще е в крръчмата, дали ще е вкъщи, все тая - пие се! Peace По някои чужбински официални критерии, почти цялото нашнско население е с алкохолна зависимост.

# 168
А не, аз съм само с тютюнева зависимост; от свястното вино в момента се икономисва  Laughing

# 169
Ирен,

не може за бедността да се съди по кръчмите. Дори в най-лошите години хората ходят по кръчми. Това за тях е вид утеха и бягане от действителността. Спомни си какво си учила за времето на войните - кръчми има навсякъде и са били пълни, като започнеш от ней-бедната селска кръчма, та стигнеш до луксозните. Същото е и с цигарите. Аз бих могла да кажа, че щом половината население пуши, значи не е толкова бедно!
О, да, но това за мен означава грешно подреждане на приоритетите. Между другото нека момичетата , които пишат тук и не живеят в България, а някъде другаде в Европа да споделят - пълни ли са заведенията /хайде кръчми няма да ги наричам/ там. И особено за миналата година. Защото аз от мои близки в Германия съм чувала, че покрай кризата доста са се били изпразнили заведенията. От колеги занимаващи се с продажба на прежди , пак за Германия, съм чула , че много им се е качил оборота - защото покрай кризата и лишаването от забавления доста германки започнали да плетат пред телевизора. Нямам претенции това да е на 100 % вярно - чуто от този или онзи, но когато го чух си помислих -"Еми, логично хем ново пуловерче или жилетка ще си има жената" .
Не знам какво трябва да означава"умеем" ли да бъдем бедни и затова на този въпрос тъй и не съм отговорила.За мен човек да "умее" да бъде беден , по-скоро означава в момент на недоимък да подреди правилно приоритетите си така, че да успее да се съхрани душевно и емоционално. Затова не мога да се съглася с изказване, че бедността ни прави и духовно бедни. Някои ги прави - други - не. Ако човек се остави на течението и се "забавлява" по заведения, които месец на месец или от ден на ден стават все по-долнопробни - да. Но не е задължително такъв да е пътя. И ако заведенията в България в момента са пълни и половината население пуши, защото българинът е беден, тогава отговарям на зададеният въпрос така - българинът не умее да се съхрани духовно по време на криза.

# 170
Аз бих могла да кажа, че щом половината население пуши, значи не е толкова бедно!
Цигарките са друго - това е зависимост. Нали ги гледам тук в провинцията - няма какво да ядат, но цигарата им не пада от устата  ooooh! На мен като непушачка ми е непонятно, но... Предпочитам 100 лв месечно да давам за книги, вместо за цигари.

Приоритет. Други, твоите 100 лв. ще вложат в дрехи, трети в гримове...

# 171
  • по пътя на светлината
Стигна ли се до приоритети?
За всеки е различно,но именно когато човек е в криза,трябва да разграничи важното от маловажното в момента.

# 172
k.a.l.i., за зависимият от никотина, цигарите са важни, за мен маловажни....Май пак стигаме до приоритетите, а?
Та даже и в пазарската количка на бедняка важното е различно- за едни месото, за сметка на млякото, за други обратното...

# 173
  • по пътя на светлината
Абсолютно подкрепям ,твоето мнение.

# 174
Абе, хора, по-напред жената беше написала, че изборът й е между храна и сметката за ток... какви цигари и алкохол... Как да подреди едното пред другото? А ние можем да си теоретизираме до утре как по-добре да живеят бедните, но ползата ще бъде нулева.

# 175
Абе, хора, по-напред жената беше написала, че изборът й е между храна и сметката за ток... какви цигари и алкохол... Как да подреди едното пред другото? А ние можем да си теоретизираме до утре как по-добре да живеят бедните, но ползата ще бъде нулева.

Коментирам конкретна реплика на друг човек.  Peace
Дала съм цитат, става повече от ясно.

# 176
Не беше конкретно към теб, а глобално...
Докато имат от какво да режат е лесно, но като нямат пари за лекарства и храна... а ние сме седнали да им даваме акъл как да ходят на море и дали 200-500 лв. за 4 дни са мизерия.

# 177
Много пъти на много хора по много поводи съм задавала въпросът за бедността и какво разбират те под бедност.
Даже и пуснах тема за това какво е опредерящо да имаме деца.
Доста отговориха, че парите не са фактор....Странно. Или имат достатъчно, което е чудесно, или не правят пофорумски, или са безотговорни, или аз съм нещо не наред, да не искам да създавам деца, ако не се чуствам финансово стабилна за това в момента, нищо, че всичко друго ми е наред.

Преди дни ми се случи да се чуствам бедна за първи път в живота си, но сигурно не и за последен. Така кофти не съм се чуствала никога...

# 178
  • София
А на мен ми е писнало от приказки за приоритети! Интересно, как се намесва това с приоритетите, когато някой, който си е надвил на харча или поне не се опитва едно пиле да го раздели на седем  манджи, започне да обясняява, че всичко било въпрос на приоритети! Следващото, което очаквам да се напише е, че щом човек е беден, значи сам си е виновен.
Материалната беднотия води и до духовна такава. Животът не е "богатите също плачат", а точно обратното! Това с бедността и достойнството за мен е мижай да те лъжем. Когато човек е в ситуация да избира дали да стои гладен или на студено, достойнството отива в девета глуха.

Мафани,
Имането на деца е инстинкт, който е малко подвластен на имането на стабилност. Дори напротив, в бедните общества колкото по-малко стабилност и пари имат хората, толкова повече деца раждат, пък белким оцелеят 2-3. И по време на война се раждат деца. Ако аз чаках да добия така спряганата тук стабилност от собствен поне двустаен, кола и пари в банката, сигуурно още щяхме да си кукуваме сами вкъщи, а не децата ни да са 10-11-годишни! Наскоро прочетох нещо в една тема в проблемното - за какво ни беше да чакама, че да събираме пари и апартамент, като сега ги даваме за инвитро, защото съм закъсняла с децата!

# 179
По отношение на приоритетите се сетих за нещо:
Имам познати, които финансово не са много добре, но не са и зле. Когато понякога споделям къде сме отишли за уикенда, веднага ме питат за цената, а после :"УУУуу, коолко скъпо".
Хубаво бе, вие колко пари давате на месец за цигари?
Ми повече от еди-колко си, за двамата.
Е, аз за цигари НЕ давам, но ги обръщам в друго. В уикенди. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт