Умеем ли да бъдем бедни?

• 17 217
  • 345
  •   1
Отговори
# 60
Бедност и мизерия са различни неща, според мен.
Аз съм бедна на приятели. Бедна съм от към хубаво настроение. Бедна съм от  към мечти. Живяла съм бедно - в материален аспект, но никога не съм мизерствала.
Липсата на здраве, ограбените надежди, фатално пропиляното време, самотата, болката ( в различните и измерения) са по-мъчителни за мен.
Само човек, преминал през определени житейски изпитания, може да разбере това.

# 61
Има далеч по-страшни неща от бедността.
Ядреното оръжие?
[/quote]
не, то е за боготите...

# 62
  • София
Що за глупости? Какво означава беден? Много е различно - за едни е да нямат пари за хляб, за друг е да няма пари за Бентли. Аз се определям като бедна, и не не искам да живея така.Не, не умея и не искам да съм бедна. И хайде стига с тия соц. изказвания - важното е душевното богатство. Да, важно е, ама ако нямаш пари, за да живееш не ти е много до духовно обогатяване.

# 63
Трудно е,много трудно да умеем да бъдем бедни,ние винаги сме били добре като цяло.Последната 2010 година направо се сринахме,само неприятности ни се случват за които трябва да се изваждат пари и пак пари.И да се чудиш как да съобразиш бюджета си с това на масата да има качествена що годе храна и нормални дрехи.Първата много поскъпна според мен а дрехите поне сега в кризата паднаха и цените им са доста разумни.И какво духовно извисяване като си беден,нали за да си здрав и да ти е до култура,трябва да си и качествено хранещ се човек.

# 64
Гил, поздравления за темата!  Peace

Личните ми опасения са единствено от бедността и мизерията, която една война може да донесе. Докато сме все още здрави може да минаваме през финансови затруднения или кризи, но чак до бедност няма да стигнем. Личното ми мнение е, че малко от потребителите тук са бедни, по-скоро е въпрос на приоритети, понякога погрешно вземани решения с години.

# 65
Не, не умея, а и не искам да ми се налага да науча по болезнения начин как да нося тежкото бреме на бедността.
Бедността не е порок, но води до тежки изкривявания, оскотява човека, тя е просто един преобразуван вид робство.
И да, ако бях богата, щях да реша 99% от проблемите си.

# 66
Привет на всички!
Според мен ако до себе си имаш човек или още по-добре няколко човека, които да те разсмиват ежедневно, ако имаш покрив над главата си и храна на масата, ако имаш семейство и приятели, които обичаш, колкото и да си беден, пак ще си много по-богат от хиляди други, които нямат и това. Смехотерапията върши чудеса, а и ако се научим да ценим дребните неща и да си помагаме повече, бихме могли да изгоним бедността от нашите земи. В Холандия видях нещо, което ми се е запечатало като картина в паметта  - в един музей имаше много снимки и дневници на хора, които бяха преживели ужасите на войната след като Германия срива страната им до основи, и всички тези хора бяха започнали да градят домовете и живота си от нулата, но помагайки си едни на други. Ако когато си в депресия или си се вкарал в някой филм и в главата ти са само ужасии една добра дума или пък още по-добре реална помощ могат да те измъкнат от дупката, в която си в момента....Пример: когато едната ми приятелка беше по майчинство и нямаха много пари, съм ходила в тях с тенджерите с някоя вкуснотийка или пък като сме излизали навън съм плащала сметките....просто за да я накарам за момент да не мисли за парични проблеми.....И аз искам децата ми да имат много неща, но не искам да превръщам това си желание във фикс идея, защото ще се побъркам... Всъщност искам когато имат наистина нужда от обучение, развлечение или недай си боже лечение да мога да им го осигуря, а ако се случи така че не мога,някой да ми помогне или поне да не ме осъжда, че не съм  успяла. На работа много често чувам реплики от рода на това, колко са важни парите, или как без пари човек  е нещастник или чувам подигравки зад гърба на този или онзи за начина по който е облечен или как например не може да си позволи почивка еди къде си....Докато избиваме комплекси по този начин, от бедността винаги ще ни е страх, а в крайна сметка тя не е болест,тя е състояние, което  може да се промени с един фиш от 0,60лв. например Laughing

# 67
Ооо, умея и още как Wink
Знам как се харчета безумни суми за няколко дни, знам и как се оцелява седмица с 3 картофа и 8 лева в джоба Wink

Напълно съм съгласна, това го умея и аз.Умея и да не съм зависима от парите, сега напуснах една чудесна работа, защото нервите и здравето никой няма как да ми ги плати..Ако не си намеря скоро друга, ще съм  към графата почти бедни, но истински бедна никога няма да бъда, по нашите географски ширини няма такова животно.Бедни са тези, които нямат и 8лв за месеца, аз такива хора не познавам.

# 68
  • София
Аз не.
И не искам да го умея.
В момента въобще не сме в цветущо парично състояние.
Срам ме е да нарека семейството си бедно, защото имаме покрив над главата и гладни не сме останали.
Но се лишавам от ужасно много неща.
Определено не съм консуматор, но не мога и да бъда бедна.
От някои белези на живота на "бял човек", така както аз си го разбирам, трудно се лишавам.
А от част от тях не се и лишавам, макар че ми е много трудно да посрещна разходите им - като например да поседя 2 месеца на морето в караваната си. Това ми е единствения лукс, от който ще се лиша най-най-най последно.
Софийски заведения, културен живот и т.н. отдавна не познавам и ми липсва определено.
Приятелите ми ме спасяват да не оскотея.
Наистина безпаричието действа много зле на психиката.

п.п. Смятам, че който умее да бъде беден, ще си остане завинаги такъв.

# 69
  • Точно където трябва
А дефиниция за бедност?

# 70
А дефиниция за бедност?
Бедност:
С бедност се обозначава състояние на липса или намалено количество на предмет, вещество, материално състояние или духовно и морално качество. Бедността може да се измерва на базата на предишно състояние при което даденият предмет, благо или духовно качество е съществувал или изобилствал или на базата на желание или нужда от бъдещо такова. Най - честата употреба на прилагателното беден е свързана с материалното богатство на индивида, общността или нацията. Другата честа употреба е свързана с духовни и морални качества.

# 71
 newsm78...значи съм мнооого богата Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms

# 72
# 73
Въъъобще не умея,не искам хич и да умея,и ще се побъркам от ужас #Crazy

# 74
аз знам и 2 и 200. и двете чудесно ги умея.

Общи условия

Активация на акаунт