Как се справяте с "ужасните" две години?

• 10 074
  • 134
  •   1
Отговори
# 75
А, напротив, нито съм преуморена, нито без самочувствие, за да го оставя сам, когато се инати и тръшка за нещо си. Стои малко в другата стая и като му писне - идва, извинява се,  малко си поговаряме за това, което се е случило, той обещава да не го прави и...играта си продължава. Това е идеалния вариант за мен. А навън - е стократно по-послушен - в детската е един от най-кротките. Вкъщи си показва рогцата, но именно затова - искам да му покажа, че не става това, което си е наумил, стига то да е неразумно или опасно де, иначе защо да го правя.

# 76
  • В заешката дупка
Аз също слагам наказанието и боят под един знаменател общо взето. Това са начини да контролирам децата "отвън". Докато моята основна цел като родител е децата да се научат да се самоконтролират и да придобият вътрешно убеждение и мотивация кое е правилно и кое не.

# 77
Извинявай, ама всеки родител това иска.

# 78
  • София
Вилико при всичко има нюанси. Да го оставиш сам, да го отстраниш от мястото могат да са един и същ метод. наказанието е да стои на стол без да го иска, да стои в стаята без да го иска, да го заключиш банята и да не изброявам, че започва да ми се гади. Винаги ми е било чудно как родителят успява да накара детето да стои в ъгъла, но не си вярва, когато му казва да направи нещо друго. Може и да бъркам, но моите впечатления са, че много родители изпускат края на поведението на децата си, не им забраняват почти нищо,  а когато най- накрая забележат, че детето е извън контрол го санкционират било с наказание, било с някой шамар. Ако някой има обяснение да ми го каже. Не се заяждам и не отнасям това до пишещите в темата- наблюденията ми са реални.

Извинявай, ама всеки родител това иска.

Е, ако е така това с наказания и бой не става. При малки деца, пък, изобщо. Резултатите са, че детето се страхува, а често не разбира каква е причинно- следствената връзка между действията му и резултатите от тях.

# 79
Пак казвам - боя аз го оставям настрана. Но наказанието - си е метод, които използвам. Както и игнора - в друга тема май писах. И тия мой подходи явно работят, защото малкия се е тръшкал три-четири пъти в живота си, напълно контрролируемо от моя страна, вкъщи е стоял в стаята си не повече от два -три пъти, без рев, без сълзи, не е повтарял това, заради което съм го оставяла сам там. А че има нюанси - има. Това да стои на стол или в ъгъла или банята - нали не говорим в темата за извращения все пак!?

# 80
  • София
Игнора не е наказание, освен ако не е придружен със заплахи за изоставяне или лишаване от обич. Извращенията, както ги наричаш, са си възпитателни методи за много родители. Даже и за лелките в детските градини. Не всички, слава Богу.

# 81
  • В заешката дупка
За мен просто наказанията не водят в правилната посока. Не искам страха от наказание да бъде мотивация за детето ми да прави каквото и да било. Това би било равнозначно  на възрастен, който е мотивиран да не кръшка от работа от страх да не го уволнят.

# 82
Защо пък страх? Налага се нещо - отива в стаята си и като се успокои и му дойде акъла - си идва отново. Пак казвам - прилагала съм го няколко пъти и действа. За нас.

# 83
  • В заешката дупка
Ами аз казах, че ако се използва като начин детето да се успокои и то очевидно е ок с това, за мен няма проблем.  Тук няма наказание, следователно и страх от наказание.  Grinning

# 84
ЕЕе, баш наказание си е за мен. Пък и не казвам, че за други ще действа.
Ама да се говори, че това травмира и е еднакво с бой...смешно.

# 85
  • София
Защо пък страх? Налага се нещо - отива в стаята си и като се успокои и му дойде акъла - си идва отново. Пак казвам - прилагала съм го няколко пъти и действа. За нас.
Това вероятно не е наказание. Щом отива сам, за да се успокои е по- скоро тайм аут. Предполагам.
Ако те сложат в ъгъла или те затворят в банята, килера и прочее движещата мотивация е страха. Това е идеята на наказанието. А да си постоиш за малко сам стаята на 3- 4 е по- скоро мечта. Grinning

# 86
Бояна, мисля, че хората са еднакви, от другите държави знаят, че има строги санкции и не прескачат правилата. В Бг всеки има е-те-такива таша*и с извинение и си вика - Тоя на мен ли ше ми каже кво ще праа? Това е моето скромно наблюдение. Rolling Eyes Защо като дойдат чужденците в Бг и почват да се развяват и да правят екшъни? Знаят, че тука няма правила и това е.

Не си възпитавам детето с шамари, никъде не съм казвала! Просто се случвало да бъде наказана в коридора или в банята, където малко да има за какво да реве - в случая, че е сама и да се кротне и да "помисли"(не знам може ли newsm78), че май нещо не е съвсем в реда на нещата. Другото което считам за редно е да не се обръща внимание, игнориране, но не съвсем пълно. Т.е. когато има истерия и крясъце, не разговарям с нея и точка. Не мисля,че е толкова зловещо? Thinking

Не искам страха от наказание да бъде мотивация за детето ми да прави каквото и да било. Това би било равнозначно  на възрастен, който е мотивиран да не кръшка от работа от страх да не го уволнят.
Не е страх, което се опитваме да внушим, поне аз! Аз целя да излезе от истерията и да поговорим човешки после!

Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 3 нови отговора.
Не може човек да ви изчете Laughing

# 87
  • София
Бояна, мисля, че хората са еднакви, от другите държави знаят, че има строги санкции и не прескачат правилата. В Бг всеки има е-те-такива таша*и с извинение и си вика - Тоя на мен ли ше ми каже кво ще праа? Това е моето скромно наблюдение. Rolling Eyes Защо като дойдат чужденците в Бг и почват да се развяват и да правят екшъни? Знаят, че тука няма правила и това е.
Тук няма правила, да. А там има и се спазват без санкции. Не съм забелязала на всеки ъгъл да дебне полицай по чистотата, но хората не си гасят фаса на тротоара или в тревата. Да не говорим, че не е нужно да те глобят, а понякога да те погледнат или да се възмутят от поведението ти. Това се нарича култура, а жестоките санкции плашат само по- малко културните хора. На теб, предполагам, не ти трябва санкция, за да си изхвърлиш боклука в кошчето,  а не до него, защото ти се иска да е чисто, например. За това говоря.
За мен у нас се чака строгата санкция, защото повечето хора са възпитавани така и без санкции, без шефът им да е груб и строг трудно се справят.

# 88
  • В заешката дупка
В интерес на истина аз смятам, че дали дадена тактика е наказание или не, много зависи от отношението на родителя,  начина  по който се прилага и ситуациите, в които се прилага. Целта на наказанието общо взето е детето да се почувства неудобство - физическо или емоционално. Едно за мен е - "Марш наказан си в стаята си, щом се държиш така", друго е - "Ядосан си. Имаш нужда да се успокоиш."

# 89
  • София
Аз пък съм за наказанието и не заради създаването на страх, а за да се научи детето, че всяко действие има последствие. Много лесно е да възпитаваш кротко дете, но има доста по-буйни деца, който хич не чуват, и си мисля, че именно това е начинът. Не мисля, че дете на 2-3 години ще разбере какво е направило само с дълги словоизлияния. (поне моето Wink) Действията са по разбираеми в тази възраст.

Не говоря за някакви наказания от типа "затворен в килера" тип извращения, а за лишаване от някакво удоволствие за детето и обратното поощряване. Така детето се учи, че действията имат последствия. Иди обяснявай, че не е хубаво еди какво си, някак е доста абстрактно за малко дете и неразбираемо.

А как се дава време за размисъл на малко дете освен да го накараш да седи на едно място? Не съм затваряла малки в стая сам, защото изпада в истерия ако случайно се случи. Но го карам да отиде в ъгъла и броим до двайсет, аз съм до него, а той обикновенно започва да се хили като тиква и го отдава на игра Confused та и това не става и отпадана.

Общи условия

Активация на акаунт