Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и най-вече рибено масло - III тема

• 98 350
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
  • В сънния Люлин, прибулен...
Лекарите и фармацевтите печелят от болестта, не от здравето. Към момента на дипломирането си са толкова натъпкани със "знания" как да "лекуват", че са напълно забравили светлите идеали, с които са започнали.

# 166
I see you - имам една забележка. От психологически характер. Нямам нещо против научните спорове и дискусии, но така поднесена информацията ще доведе до объркване от страна на 200 майки, които ще питат:"сега какво да правим?"

Ти наемаш ли се да им отговаряш, без да им сочиш линкове?

Още нещо - още в първата тема за рибеното масло, през септември водих яростна дискусия, че рибеното масло не е вредно и не съдържа вит.А.

Темата:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=422612.0

Хеле, убедих хората да пият и дават на децата си рибено масло...

Месец по-късно започнах тема за вит. D:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=431279.0

И отново спорове , обвинения, предозиране...

И надявам се, убедих някои да пият вит. D...

Сега си на път да обърнеш всичко с краката на горе...Можеш да отвориш една тема за вит. А - ще е много полезна. Но, моля те, не обърквай неща, които градя търпеливо от година насам.

Защото майките, докато не са сигурни, че дават най-доброто рибено масло на децата си , няма да дават никакво... А това е голяма крачка назад.

Аз ще прочета материалите, когато имам време. Вчера, например, почнах с писането в 9.30 и приключих в 18.10. Не мога да се оплача - голяма популярност.

Извинявай , просто искам да помислиш за последствията... newsm78

# 167
  • Припят, Украйна
П.С. Неговите дози (на Прайс):

As a general guideline, we recommend the following doses of vitamin A from cod liver oil, along with a nutrient-dense diet that contains other vitamin A-rich foods:

•Children age 3 months to 12 years: A dose of cod liver oil that provides about 5000 IU vitamin A daily, obtained from about 1 teaspoon of regular cod liver oil or ½ teaspoon of high-vitamin cod liver oil.
•Children over 12 years and adults: A maintenance dose of cod liver oil that provides about 10,000 IU vitamin A daily, obtained from 2 teaspoons of regular cod liver oil or 1 teaspoon of high-vitamin cod liver oil.
Pregnant and nursing women: A dose of cod liver oil that provides about 20,000 IU vitamin A daily, obtained from 4 teaspoons regular cod liver oil or 2 teaspoons high-vitamin cod liver oil.

Recommended dosages for cod liver oil about 500-1000 IU vitamin D for children, 1000-2000 IU vitamin D for adults, 2000-4000 IU vitamin D for pregnant and nursing women and up to 9000-18,000 IU for those taking large amounts of cod liver oil to deal with stress and disease.

http://www.westonaprice.org/cod-liver-oil/238-cod-liver-oil-basics.html

Tова е директно опровержение на резултатите на Vitamin D Council http://www.westonaprice.org/cod-liver-oil/170-2008-dec-clo-update2.html

I see you,

Трябва да сме по-внимателни с дозировките, особено за бременни жени. Витамините са много полезни, но все пак не са бонбони и не са панацея.

Д-р Уестън Прайс е бил зъболекар, който твори в началото на миналия век и умира през 1948 г. и поради тази причина няма как да опровергае Vitamin D Council, освен може би задочно. Междувпрочем фондацията Уестън Прайс, към която си пуснала линк, е организация с благотворителна цел, създадена за да популяризира трудовете му. Тоест - не е институция и не носи отговорност, ако някой пострада вследствие на съветите им.

Прави ми впечатление, че на сайта на фондация Уестън Прайс има множество твърдения, влизащи в драстичен разрез с общоприетите научни изводи, а никъде не се посочват научни изследвания, които да ги подкрепят, освен това да вярваш "на честна дума". Да се предписват на бременни жени дози от порядъка на 20 000 IU витамин А дневно на базата на трудовете на човек, починал преди близо век, си е меко казано ... безразсъдно. Има множество научни изследвания, доказващи увеличена вероятност от увреждания на плода при приемани дози от над 10 000 IU витамин А дневно от жени в първите седмици от бременността (по спомени вероятността за увреждане на плода нарастваше около 2 пъти). Напишете в Гугъл "vitamin A birth defects" и ще излязат много неща, писани по въпроса. Междувпрочем повечето производители на cod liver oil умишлено извличат и намаляват нивата на витамини в първоначалната суровина - може би трябва да се замислим защо правят допълнителни производствени разходи за този процес. Още повече, че витамин А, получаваме и от храната, не само от добавките.

Ето тук таблица за дозировката на витамините по данни на Council for Responsible Nutrition:
http://www.crnusa.org/about_recs3.html

Не ме разбирайте погрешно, аз съм голям привърженик на хранителните добавки и ежедневно приемам 5 000 IU витамин А под формата на добавки, колкото е и препоръчителната доза. Това е и смисъл на препоръчителната доза - да се даде едно ниво, което е безопасно за всички, не вреди на никой и носи само полза. За отделните индивиди допустимият безопасен праг вероятно е (доста) по-висок, но със сигурност е много, много под 20 000 IU витамин А дневно, особено за бременни жени.

P. S. PinkPanther сега видях поста ти и искам да се извиня за моя, нямам намерение да отклонявам темата в спорове, просто уточнявам. Иначе рибното масло е изключително полезно и майките могат спокойно да го дават. Същото се отнася и за cod liver oil, където повечето производители изкуствено занижават нивата на витамин А до "полезни" стойности. Просто когато говорим за витамин А, трябва малко повече умереност и предпазливост.

# 168
(продължение)

Много пъти повтарям, че аз, на моите години, откакто пия рибено масло ( 4 години), нов кариес нямам. Башка, че ми кървяха преди венците. Само рибено масло, без никакви други неща.

За газове от рибено масло - не допускам.

И пак апелирам - нека въпросите свързани с вит. А да ги дискутираме в тема за вит. А.

А дотогава да важат нормите за рибено масло, утвърдени до сега.

Ако в резултат на проучвания и дискусии се утвърдят други норми - ще ви уведомим с големи букви!

spasdidi - казах ти, гълтането е въпрос на психика. Твоето дете, без да се замисля, гълта 5 пъти по-големи залъци, когато се храни...

Пробвайте.

Ти се чудиш, как да я накараш. Не, възпирай я! (Това е много полезно, но ти си още малка. Когато пораснеш ще ти давам за да имаш хубава коса) Защо коса ли? Защото на нейната възраст хубавата коса е единствения външен белег, който я идентифицира като жена. За тебе е дете, но между връсниците си тя подсъзнателно се идентифицира.

Да, стана сложно... Но пробвай.

# 169
Едно уточнение по повод Filkam: обсъжданата тук форма на вит.А е РЕТИНОЛ. Има и друга безвредна, водноразтворима форма, която много трудно с предозира - БЕТА-КАРОТЕН.

Затова неднократно съм повтарял: искате вит.А - яжте моркови!

А темата за Ретинола е обект на дискусии.

# 170
Тъкмо реших да давам на моето детенце(3.8г),и се ошашавих тотално,да ми препоръчате някакво за неговата възраст.

Малко по-горе пуснах линкове на продукти, които пие моето дете, но ще ги пусна пак. Без вит.А и подходящи за дълга употреба.

http://www.iherb.com/Now-Foods-Omega-3-Fish-Oil-Lemon-Flavored-7 … z-200-ml/747?at=0

http://www.iherb.com/Carlson-Labs-For-Kids-The-Very-Finest-Fish- … -200-ml/8768?at=0

# 171
Напоследък е много набеждаван вит. А Четох една статия, че нанесен на кожата при излагане на слънце се получава реакция, която води до увреждане на кожата, 'благоприятства' развитието на рак...

# 172
Пинко, не искам никого да обърквам, самата аз се обърках. Не за друго, а защото се оказва, че дебатът рибено масло или масло от черен дроб явно е станал световен. Спорят кое е по-добро, а не дали. А аз самата съм една от тези стотици майки, която търси най-доброто решение. И останах изненадана да открия, че уважавана организация (холистична) оспорва масово ширещите се твърдения за токсичността на вит.А конкретно в рибеното масло от черен дроб, а не изобщо (Filkam, знам, че са фондация. Прайс използвам като общо наименование).

За съжаление в момента страницата на Vitamin D Council не се отваря, за да ги поразровя какви са. Но всички страници, които ми излезнаха на търсачка "toxicity vitamin A cod liver oil" в гугъл се позовават само и единствено на тях, и по-конкретно на д-р Cannell, който е президент на тази уж non-profit организация.

Същевременно една компания PURITY PRODUCTS PARTNERS има разработена съвместно с този д-р John Cannell добавка от витамин Д, която се казва Dr. Cannell’s Advanced D Formula .

Самият ти си казвал, че официалните дневни дози за А и Д са в пъти занижени. Просто тази работа на пръв поглед ми намирисва, нищо повече. И споделям, търся истината, не споря. Значи какви са изводите, доколкото ги схващам - вит. Д е есенциално важен и трябва да се приема като добавка (до тук добре добре). Витамин А в рибеното олио от черен дроб може да е токсично (дали?). Пийте обикновено рибено масло, в което няма нито А, нито Д. И си купувайте отделно добавка витамин Д (най-добре на самия Cannell, защото той е свръх експерта по витамин Д и само неговата добавка съдържа необходимите ко-фактори).

П.С. Забравих да напиша най-важното в цялата ми логика - за недостига на витамин А, който е световен проблем и който води до чести и хронични респираторни заболявания, заболявания на пикочните пътища, проблеми с кожата и т.н. Но за тях пък си има медикаменти Wink

Последна редакция: вт, 06 юли 2010, 17:24 от I see you

# 173
  • Припят, Украйна
И останах изненадана да открия, че уважавана организация (холистична) оспорва масово ширещите се твърдения за токсичността на вит.А конкретно в рибеното масло от черен дроб, а не изобщо (Filkam, знам, че са фондация. Прайс използвам като общо наименование).
.....
П.С. Забравих да напиша най-важното в цялата ми логика - за недостига на витамин А, който е световен проблем и който води до чести и хронични респираторни заболявания, заболявания на пикочните пътища, проблеми с кожата и т.н. Но за тях пък си има медикаменти Wink

I see you,
Добре, аз не мога да разбера на какво основание фондация Прайс оспорва възможността за токсичен ефект на витамин А при предозиране с cod liver oil? Къде са им изследванията, тестовете, проучванията? PinkPanther много правилно уточни, че бета-каротинът като източник на витамин А е безвреден, но в cod liver oil витамин А се среща като ретинол, който за разлика от бета-каротина, може да се предозира и не съм чел някой някъде да оспори това. I see you, има ли някакви изследвания, публикувани на сайта на Прайс, които подкрепят тезата им? Не се заяждам, стана ми интересно, но въпреки че порових половин час, не успях да открия такива.

Иначе за недостига на витамин А - това е така, но за мен се преодолява лесно с регулярно приемане на препоръчителната дневна доза, а не с взимане на конски дози в кратък период от време. Моята логика е, че е хубаво витамини да се пият в препоръчителните им дозировки целогодишно, а не "ударно" за месец-два.

# 174
  • София
I see you,поздравления за усилията...всичко наистина е много интересно...преди време и аз бях впечатлена от една друга тема за кравето масло и масло от треска, че предпазват от кариес.
От тогава гледам да купувам по-жълто масло, но тук в БГ нямаме никаква гаранция какво бутат вътре като оцветители  Rolling Eyes Купила съм и масло от треска и смятам да го давам на детето, защото точно сега му растат нови зъбки..мисля да го редувам с рибеното, т.е едно шише рибено едно масло от треска  Rolling Eyes

# 175
..........и тъй като стана въпрос за витамините ,само това ли е таблицата за дневните нужди на възрастен newsm78

Ето тук таблица за дозировката на витамините по данни на Council for Responsible Nutrition:
http://www.crnusa.org/about_recs3.html
или може да се открият и други
Пинки беше публикувал една на немси но нещо не се ориентирвам с падащия прозорец

# 176
Едно уточнение по повод Filkam: обсъжданата тук форма на вит.А е РЕТИНОЛ. Има и друга безвредна, водноразтворима форма, която много трудно с предозира - БЕТА-КАРОТЕН.

Затова неднократно съм повтарял: искате вит.А - яжте моркови!

А темата за Ретинола е обект на дискусии.

Много интересна тема !  Преди 10 дена попаднах на нея и изказвам големи благодарности към PinkPanther. Днес ми пристигна колета с рибено масло.   Аз съм от онези индивиди вярващи в естественото, био идентичното, природните девствени продукти и недокосваните от индустрията храни.  За голямо мое съжаление  опитите ми да се сдобия с прясна скумрия и херинга са неуспешни.  Предпочитам  перли Now foods  пред алтернативата месеци наред търсейки качествена риба, да не приемам никакво. 

Разглеждайки Ретинола като продукт на фармацията, той е доказано вреден. Има филм на BBC по темата.  Фармацевтично произведените витамини не са био идентични и нанасят вреда.
Морковите и съдържащия се в тях бета каротин не са витамин А, защото масово хората не могат да превръщат и активират каротина до А.  Ако пожълтявате от пиене на един литър морковен сок на ден, това е един от признаците, че не трансформирате бета каротина.   Ако приемем чаша морковен сок с няколко перли рибено масло може да извлечем големи ползи.  Тези неща ги знаете и сте ги чели многократно. Няма смисъл да преповтарям стари клишета.   Съдържащият се в черният дроб на "дивата риба" витамин А и Д е био идентичен и  не е вреден.  Можете да изяждате по 100 грама дроб от треска  на ден и няма да ви стане нищо.
Ето продукцията на BBC.   
http://video.yandex.ru/users/pugachev-alexander/view/2637/

# 177
Моят код HEF911 afwitch
Отчаяяно се опитвам да се отскубна от темата за вит. А, особено тук при рибеното масло. Да, то съдържа освен омега-3 мастни киселини, които настойчиво рекламирам, също така витамини А, Д, К, фосфоролипиди и минерални добавки. Почти никъде не го споменавам, за да запазя праволинейността на тезата - намаляване на хроничното системно възпаление с помощта на противоинфламаторни простагландини - метаболити на омега-3 мастни киселини.

Но вие продължавате да ме бутате в тръните... Искате да ме превърнете от страничен наблюдател в яростен противник на вит.А, зорлем.

I see you - явно, не си си направила труда да погледнеш темите, към които ти дадох линкове, за да видиш споровете, които съм водил през септември-октомври, за да оттърва рибеното масло от въпроса за хипервитаминозата, който би блокирал всичките ми усилия да насърча приема на рибено масло.

Да, аз пропагандирам приема на вит. Д, но в отделна тема!

Там цитирам редица изтъкнати стециалисти в областта на холистичната медицина, като д-р Меркола, д-р Васкес, екипът на Life Extension и разбира се Vitamin D Council, които ти не харесваш, но те са безусловни експерти по въпроса.

Аз също проповядвам приема на вит.Д, но още никой не ме е упрекнал, че имам търговски интерес от това. Може би и до там ще стигнем...

Помолих те - Почни отделна тема за вит. А, за да не внасяме объркване - рибеното масло трябва да се дозира според съдържанието на мастни киселини, не по други критерии.

Защото ще започне лавина от въпроси, която не мога, а и не искам да поема. И ще се боря да запазя чистотата на темата за рибеното масло от странични въпроси с всички позволени средства.

Казваш, че не искаш да внасяш объркване - не го прави! Моля те, коментирай източниците и нормите за прием на вит. А на друго място. Както аз правя с вит. Д.

Ortodoksalen_Anorektik - аз не отричам, че в рибеното масло има и други полезни съставки. Но те не могат и не бива да бъдат определящи при определяне на дозите.

За бета-каротена: по последни данни, той се трансформира в Ретинол в отношение 21:1. И да пожълтее човек от моркови, утре му минава без посредци.

Но както казах, това е предмет на друга тема...

# 178
  • Припят, Украйна
Много интересна тема !  Преди 10 дена попаднах на нея и изказвам големи благодарности към PinkPanther. Днес ми пристигна колета с рибено масло.   Аз съм от онези индивиди вярващи в естественото, био идентичното, природните девствени продукти и недокосваните от индустрията храни.  За голямо мое съжаление  опитите ми да се сдобия с прясна скумрия и херинга са неуспешни.  Предпочитам  перли Now foods пред алтернативата месеци наред търсейки качествена риба, да не приемам никакво.

Междувпрочем да вметна само, че пиенето на рибено масло не изключва консумацията на риба и обратно. Simple Smile Нищо не пречи да се пие рибено масло и да се яде възможно повече риба, както правя аз, а и повечето от пишещите в темата. Peace

# 179
Абе, хора... Пинко, що се качваш на метлата така? Повтарям ти - не искам витамин А (или Д) да се разглежда отделно, защото ме интересува онзи витамин А и онзи витамин Д, които са в рибеното масло от черен дроб и които заедно с ЕМК и всички останали ко-фактори са в синергия. Т.е., интересува ме дали тази естествена комбинация във "fermented cod liver oil" (това ще го обясня по-надолу) не е в пъти по-ефективна и действаща за "намаляване на хроничното системно възпаление", отколкото само приемът на ЕМК без вит. А и Д (или съчетан с отделен прием на А и Д, но от други източници, без да са в синергия с ЕМК). И дали действително е възможно вит.А от рибеното масло да се предозира.

Започнах да чета темите ти, всичките, но имай милост - малко време ми трябва.

Аз не критикувам Vitamin D Council, а изказвам какво съм открила в нета и че то ми се е сторило съмнително. Защото само те единствени 2008 г. в лицето на президента си д-р Cannell критикуват и обявяват витамин А, съдържащ се естествено в маслото от черен дроб, за токсичен. И после всички останали,  включително и Меркола, се позовават и цитират единствено него. А същевременно продават синтетична добавка на Д3, която иначе би могла да бъде набавена от един "цял" продукт в естествено състояние, в синергия и в правилно съотношение с останалите ко-фактори.

Може и да сте ги коментирали тези неща вече. Ако е така - извинявам се. Това, което аз разбрах е, че се предлагат 2 вида рибено масло - естествено ферментирало (лакто ферментация)  с естествени витамини А (във всичките му изомери, а не само ретинол и палмитат) и Д и обработено (рафинирано, избелено, ароматизирано и т.н.). При второто при процеса на обработка се губят голяма част от витамините А и Д (Filkam, компаниите не си оскъпяват технологията, за да махат А и Д, просто самият процес ги унищожава). Впоследствие някои от тях се дообогатяват със синтетични такива, други - не. И затова някои от тях имат много ниски количества А и Д, други - високи. И явно именно тези масла, с разрушено естествено количество и съотношение, и със синтетични витамини, е възможно да се предозират.

Ortodoksalen_Anorektik, благодаря за това:

Цитат
Съдържащият се в черният дроб на "дивата риба" витамин А и Д е био идентичен и  не е вреден

Така че, Пинко, аз съм абсолютно "за" да се приема рибено олио. И би ме било яд, ако олиото от черен дроб е излишно набедено, при положение, че би могло да е в пъти по-ефективно, без да е опасно от предозиране.

Filkam, исках за УАПФ да ти пиша, но сега няма да имам време, а и стана много дълго. И high vitamin butter oil намерих, ама после.

Общи условия

Активация на акаунт