Наситени, ненаситени, Ω-3, Ω-6 и най-вече рибено масло - III тема

• 98 115
  • 750
  •   1
Отговори
# 90
sheherizada - хич не се докачам в случая. Само твърдя, че когато губите калций неизбежно, важно е да го приемате в момента, за да не се извзема от костите. По-добре, отколкото после да се опитвате да го наваксате.

desi_sunshine - благодаря за добрите думи! Истинско удоволствие е за мене да виждам, как сте усвоили материала. Значи не сме си загубили времето!

Първата тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=422612.0

Накратко - пийте рибено масло заради омега-3! Останалото го има в изобилие в храната.

Отноно рибите  - ценни са тлъсти, дълбоководни океански риби - херинга, скумрия, сьомга, тон, и др.

# 91
  • Бургас
Хайде и аз с една чуденка в темата...Дано ме ориентирате. Та, въпроса е следния:
В българското Ескимо, което съдържа в 5мл 1200мг омега 3 (EPA 410mg, DHA-280mg, ALA -230 mg) и препоръчителната дневна доза е 5мл. А в ихерб, например за ей този детски вариант , който съдържа 2,5мл  800мг Омега 3 (EPA-400mg, DHA -250mg и други 150mg), препоръчителната доза е 2,5мл и то за деца над 4г.
Притеснява ме факта, че има такова разминаване във възрастта, за която са препоръчани рибените масла в двете държави и дали случайно някак не предозирам  двегодишният ми син с тези 5мл. Ескимо кидс newsm78

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 12:51 от I r r a

# 92
Таблицата, с която ние работим (немска, много подробна), препоръчва за деца на възраст от 4 до 7 години приблизително 850 мг омега-3 ЕМК. При стандартно рибено масло това са ~2.5 мл или половин чаена лъжичка.
Тъй като рибеното масло трудно се предозира, дози до два пъти по-големи не трябва да будят безпокойство. И не си заслужава смятането.

Като отправна точка имайте предвид тези 850 мг както и факта, че 1 мл = 0.8 г.

А Ескимото е шведско...

# 93
  • Тука, под липите стари...
Исках да споделя, че отново започнах да вземам масло от Вечерна иглика с надеждата да преборя гадния ПМС. Този път (първия път беше неуспешен) започнах с ниска доза - две капсулки от по 500 мг., приети заедно с Рибеното масло след хранене. Чувствам се много добре (не смея да кажа голяма дума). Сега се каня да увелича двойно дозата пък да видим. За сега си го купувам от аптеката - 60 капсули от по 500 мг. за 13 лв. Това скъпо ли е според вас и има ли нещо подобно, но на по-добра цена в iherb? 

# 94
120 капсули по 1000 мг масло от пореч за 16.50 долара, от NOW foods, как ти се струва? newsm78

# 95
  • Бургас
PinkPanther , благодаря за информацията! Аз все пак малко се притеснявам за възрастта на сина ми и май ще му поразредя рибеното масло....До сега се рових по чуждите сайтове, но пусто все около 4 се върти възрастта. ... Срещнах в един сайт препоръчителна доза от 700мг за деца над 1г., та смятам още малко да се поровя и да намаля дозата за сина ми. Всъщност не е ли логично за деца от 1-12г, за  които е предназначено въпросното Ескимо дозата да различава? Не ми се струва нормално и едногодишно и дванадесетгодишно дете да имат нужда от еднаквао количество Омега 3 newsm78

# 96
  • В сънния Люлин, прибулен...
Не ми се струва нормално и едногодишно и дванадесетгодишно дете да имат нужда от еднаквао количество Омега 3 newsm78

Преди много-много време една жена, която много прилича на мен, се сети да зададе същия въпрос на телефонния номер на представителите за Ескимо  Laughing
Те й казаха, че Е нормално - нуждите на по-малките, отнесени към теглото им, са много по-големи от тези на по-големите. Затова количествено няма разлика в предписанието на дозировката.

Всъщност, ако се зачетеш, ще намериш и немската таблица, от която става ясно как всъщност се дозират омега 3.

# 97
Казах, че работим по много подробна таблица, многократно публикувана назад.(да не я цитирам...)

По мое мнение, твоето дете би могло вече да пие капсули или поне да опита (без принуда!)
Тогава може да пие по две капсули до пубертета (1000 мг), след което се продължава при момичета - 3, а при момчета - 4.

Признак за предозиране - разтройство. Много сте далече от него.

# 98
  • Бургас
Преди много-много време една жена, която много прилича на мен, се сети да зададе същия въпрос на телефонния номер на представителите за Ескимо  Laughing
Те й казаха, че Е нормално - нуждите на по-малките, отнесени към теглото им, са много по-големи от тези на по-големите. Затова количествено няма разлика в предписанието на дозировката.

Всъщност, ако се зачетеш, ще намериш и немската таблица, от която става ясно как всъщност се дозират омега 3.
,
 Laughing , veihaivei , благодаря и на теб. PinkPanther, веднага намерих табличката аз ... На прав път съм била с дозата около 700мг  hahaha (да взема да пусна тото ли  Whistling )
Иначе бих казала, че гранулките са даже по-вървежни от сиропа...Но понеже все още се чудя какво да пусна от "оня" сайт..и купих Ескимо-то докато се начудя. Преди него дъвчеха с кеф и двамата онова, което ти даваш на твоето коте  Embarassed В аптеката това ми дадоха първия път като им поисках рибено масло  Rolling Eyes

# 99
По принцип Пинк Партнер набляга точно на това - че трябва да се приема само Омега 3, които имат противовъзпалително действие (плюс ГЛА - само тя е омега 6 със същото действие, останалите са провъзпалителни и не се приемат като добавка, има ги в храната предостатъчно и няма опасност да получим липса от тях в организма). Не само, че се е споменавало, но и на дълго и широко е описано - цели лекции написа Пинки в първата тема в много приятен стил за четене и на много достъпен език!!! Hug Прочетете първата тема!

Благодаря, вече ще си пиша домашното преди да питам. Но понякога знаете как става, четеш нещо във форума от 2007 а то вече е отхвърлено. Аз затова търся връзка с хора които са отдадени на даден проблем и се консултирам с тях когато имам въпрос.

# 100
А, темичката си е прясна, прясна (първата тема от тези). От миналата година едва. Simple Smile Просто Пинки стана много бързо известен, иначе стажът му тук не е много като време и трудно би станал вече неактуален.
Едно е сигурно - във всички източници, форуми, теми и т.н. никой досега не е отрекъл значението на Омега 3, т.е. важността на приемането и. Разликата е в това, че наистина някои предпочитат комплекс с другите ЕМК, защото мислят, че едва ли не този комплекс е идеално балансиран количествено и така го приемат наготово, без да отчитат факта, че в организма всичко се разгражда и гради наново според нуждите му, и тъй като не се приемат само добавки, а и храна, то този комбиниран комплекс в добавката въобще не се оказва същият в организма. Поне според мен. Hug

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 23:29 от desi_sunshine

# 101
такаам, след като ми опреснихте знанията за необходимостта от омега 3-6-9 според възрастта, малкото дзвер продължава да приема Ескимо Кидс, което съдържа горепосочените, а голямото дзвер мина на Ескимо 3 течно, което не ги съдържа, като му давам 2.5 мл от него, а не 5 мл, каквато е дозата за възрастни...

аз си пия Омега 3 на Фортекс...

единствено не съм успяла да "зарибя" мъжа ми с рибено масло... но работя по въпроса...

мисля, че скоро ще станат 6 месеца, откакто давам на децата рибено масло, много, много се надявам да съм поукрепила пустата имунна система...

# 102
Объркахте ме вече  с тия 2,5мл или 5мл на децата?!?!?!?!?Аз също давам Ескимо на 3 годишния си син по 5мл дневно-вече 4,5 месеца.Ще се върна да потърся таблицата......

# 103
Абе няма страшно!

Просто ако от 2.5 мл ползата е 100 %, от 5 мл е 140 %, а не 200. (приблизително!)

А вреда - никаква! bowuu

# 104
такаам, след като ми опреснихте знанията за необходимостта от омега 3-6-9 според възрастта, малкото дзвер продължава да приема Ескимо Кидс, което съдържа горепосочените, а голямото дзвер мина на Ескимо 3 течно, което не ги съдържа, като му давам 2.5 мл от него, а не 5 мл, каквато е дозата за възрастни...

Понеже и аз купих Ескимо за възрастни, се чудя каква доза е подходяща за дете на 12г. А може би все пак е добре да се съобрази и с телесното тегло..?  Rolling Eyes

ПП. Каква е всъщност разликата с детското Ескимо?
Извинявам се за лаишките въпроси, вчера се опитах да изчета старите теми, но ми идват доста, а вече съм започнала да давам. Досега по 5мл., но се замислих дали няма да дойде в повече, особено след като детето е под килограмите за възрастта си.

Общи условия

Активация на акаунт