Примерна схема за захранване- 26

• 31 079
  • 754
  •   1
Отговори
# 45
Аз черешите хич не ги беля, само махам костилката и давам  Mr. Green. В началото ги правих на 3-4 парченца, но сега даже цяла я давам. Обаче ние отдавна ядем по меки плодове на парченца  Wink

# 46
Queen L, .:.Stef.:. , благодаря ви  Hug

# 47
Франческа - по принцип и аз така знам, самата аз доскоро готвех всичко заедно. Но се замислих за следното - всички сме организми с еднакъв принцип на функциониране и би трябвало нещата, които важат за нашите стомаси, да важат и за бебетата и децата, нали Thinking Ето какво точно имам предвид (за да не звуча глупаво, като казвам "разделно хранене при бебета и деца"):

Въглехидратите и белтъчините се преработват на различни места - съответно, трябва да се приемат на групи през определно време. Въглехидратите се преработват в червата, а белтъчините в стомаха. Едните се смилат с помощта на основна химическа среда, а другите (белтъчините) - от стомашните сокове. И изведнъж, когато се приеме храна, в която има белтъчини и въглехидрати едновременно, че и мазнини  (например, картофи с месо) - нито едно о тдвете не се усвоява правилно и добре Thinking
Онзи ден си купих книгата за Лиляна Трифонова, но не съм я прочела цялата, само откъслечни части - от които ми стана ясно, че месо/риба/яйца се комбинират със плодове или зеленчуци, защото са бедни на витамин Ц, а тестените продукти се комбинират с животински продукти (мляко, яйца и месо) и зеленчуци/плодове, защото белтъчините в тестените храни са непълноценни.
Общо взето се припокриват нещата май...
Идеята е хем детето да получава храна от всички хранителни групи, хем да е така съчетана, че да не товари стомаха, а да се усвоява пълноценно.
Можем да поразсъждаваме групово, ако искате, то това май са най-важните неща, които ще имаме предвид и занапред, когато готвим за децата и възпитаваме някакви хранителни навици у тях Thinking

# 48
По - добре късно.............

amanita много добра идея за черешите Peace

# 49
Здравейте! Следя с интерес темата, защото моето бебе е на 5 мес. и 20 дни и започва да опитва зеленчукови пюрета. Въпросът ми е следният: днес срещнах в on-line магазин пюрета с марка Bioland, с био зеленчуци /според описанието в сайта/ и добри цени, но не виждам отзиви. Може ли да споделите вашия опит - изпробвани ли са и какво качество предлагат? Не знам дали мога да дам адресът на магазина, за да не се приеме за реклама!

# 50
  • София
Здравейте! Следя с интерес темата, защото моето бебе е на 5 мес. и 20 дни и започва да опитва зеленчукови пюрета. Въпросът ми е следният: днес срещнах в on-line магазин пюрета с марка Bioland, с био зеленчуци /според описанието в сайта/ и добри цени, но не виждам отзиви. Може ли да споделите вашия опит - изпробвани ли са и какво качество предлагат? Не знам дали мога да дам адресът на магазина, за да не се приеме за реклама!
Точно на тези пюрета си взех рекламна книжка днес. По това, което прочетох всичките са био и не съдържат млечен протеин, яйца и мая. Като комбинации имат някои много интересни и със сигурност мисля да ги пробвам, само че в магазинчето, откъдето купувам, още ги нямаше заредени. Та не мога да кажа и какви цени са.

# 51
Да попитам пак кога трябва да се увеличи броя на храненията с твърди храни сега сме на 2 такива наобед зеленчук и следобед каша с плод +кърмене през останалото време кърмене на поискване най-често като се буди вечер и сутринта,  сега този режим ни е най-удобен та се чудя докога така newsm78  също и в кой часове трябва да сложа следващото хранене ?

# 52
s0nic, благодаря за бързия отговор!  Явно са нови на пазара, а има информация само в немски сайтове, но немският не ми е силната страна, за съжаление. Иначе, като цени - 190 гр.заленчуково струва около 2,50 лв,

# 53
Стефи Стефи,Мерси!

# 54
За месото - прави се пауза м/у първите два меса / 2 седмици/. В тази пауза може да се въвеждат плодове и зеленчуци, но не и други хр. групи като глутен и млечни  Peace Франческа, май вече писа  Rolling Eyes

Здравословното /правилно/ хранене всеки го разбира различно и не ми се навлиза в подробности  Peace

lusia_ , аз въведох 3-то хранене към края на 9-ия месец - закуска. Преди това имаше обяд и сл. закуска. Вечерята към годинка започнах да предлагам. Води се по детето, то ще ти покаже кога е готово. Няма смисъл да бързаш  Simple Smile

# 55
.:.Stef.:. , хубава дискусия отваряш (за съжаление, не съм компетентна по тази материя и повече ще чета какво пишете).

Да ви споделя, че от вчера моят син пропи нещо, различно от кърма. Първо да уточня, че съм твърдо ЗА кърменето, и то на поискване, продължавам да кърмя (5-6 пъти в денонощие поне) и знам, че кърмата е достатъчна да покрие нуждата на бебешкия организъм от вода. Причините да опитвам да му давам други течности, са следните - той честичко ожаднява и започва директно да си иска цокане, но не винаги, когато сме вън, е удобно да го правя (просто е голям вече и постоянно се разсейва, ако го кърмя вън - в общи линии, иска да цокне малко, да се поогледа, пак да цокне, да си поиграе, после пак и пак ...). Вода съм предлагала - не иска изобщо, ако се излъже да смукне една глътка, не повтаря. Сок дадох да опита миналата седмица - не беше ентусиазиран (а и не държа особено на сока, де - по 2-3 пъти на ден хапва пресен плод). Вчера му направих айран и буквално си го изсмука от чашката.  Laughing Малко дълго стана, но го пиша като идея за дечицата, които не искат да пият вода, а сте въвели кисело мляко.  Peace

# 56
Лиляна Трифонова не е актуализирала информацията в двете си книги от първото им издание та до сега.
За децата важат някои прости правила при съчетаване на храните. Разделното хранене е вид диета.
Аморе, браво.

# 57
И ния ядем череши без да беля и т.н,само махам кистилката-или си гризва леко и после я махам или аз изяждам половината и махам костилката Grinning,така и мама намазва

# 58
Момичета, още не съм давала банан  Embarassed. Чета, че трябва да се внимава с количеството, какво по-точно ще рече това? До колко мога да стигна? Някъде в старите теми бяхте обсъждали колкото 1 резенче или бъркам?! Също - мога ли да го въвеждам 3 дни вместо 5? Проспала съм го. А дали първо да са черешите, че са сезонни?

# 59
Франческа - ако не е тайна, може ли да споделиш кои са тези правила? Благодаря.
Иначе, написаното от Трифонова не е променящо се във времето (поне не тези неща, които съм цитирала).

Не се опитвам да убеждавам никого в нищо, нито да налагам някакви норми, просто ми се искаше да дискутираме, но май няма да ми се получи.

Общи условия

Активация на акаунт