На кръстопът ..

• 2 227
  • 16
  •   1
Отговори
  • * Under the stars *
Здравейте,мами и бъдещи такива!  Simple Smile Пиша ви за малко мнения и съвети .. Та ситуацията е следната: майка ми е на кръстопът между две работи .. В момента работи на едни оранжерии.Много е трудно там,по цял ден седиш наведен,горещо е .. Преди 4-5 дни брат й т.е. вуйчо ми и се обади да й каже,че е успял да й намери работа на Слънчев бряг като детегледачка..Вчера майка беше на интервю , всичко било тип и топ,най-вероятно ще я вземат(тези дни ще й се обадят да й кажат).Но има едно НО .. Ако се съгласи за детегледачка,трябва да спи в Слънчев бряг и ще може да се прибира само в неделя..Мен това не ме притеснява , на 16 съм , мога да готвя и всякакви такива домакински работи..Обаче нея я спира ..Не й се иска да ни оставя,но на Слънчев бряг ще й е по-лесно,сигурна съм ! Знам,че гледането на чужди деца си е голяма отговорност,но не може да се сравнява с работата в оранжериите..Даже ако се съгласи ще си направи нещо като почивка-по плажове,разходки насам-натам .. Другото,което я спира е , че ако отиде в Слънчев бряг аз няма да мога да работя .. Исках да съм при нея на оранжериите,но ако тя не е там няма как да стане .. А пък на мен адски много ми се работи,искам да видя какво е това да изкарваш пари с истински труд,а и да съм поне в малка помощ на наще...

Общо взето това е ..Всякакви мнения и съвети приемам,че до ден-два мамчето трябва да е сигурна коя работа иска..А до момента определено не изглежда такава .. Simple Smile

П.П. Малки подробности,които не уточних,за двете работи-на оранжериите няма точна заплата.От теб зависи колко ще спечелиш.На ден се плащат по 16 лева и ходиш когато си поискаш..Да приемем горе долу,че всяка седмица почиваш по 2 пъти..Това означава че на месеца ти се падат около 22 работни дни..22 по 16=352 .. максимум заплатата да ти е 400-450,ако почиваш по-малко.. Ако майка остане и аз ще работя .. Да кажем,че аз ще работя около 15 дни в месеца..Това означава 240 лева ..максимум 280-300..Като съберем нейната и моята заплата стават 600-650...А като детегледачка ще взима между 400-500 лева .. Струва ли си да остане на оранжериите ?

# 1
  • София
Здравей, а ти защо искаш точно в оранжериите да работиш? Може двете с майка ти да заминете за Слънчев бряг и ти да си намериш работа там също. Сега е сезонът, вероятно ще можеш да намериш нещо...

# 2
За Бога дете, учи, не работи на 16 "на оранжерии"  ooooh! ooooh!

# 3
Дете, това е къртовска работа за жълти стотинки. Sick ooooh! Майка ти никаква професия ли няма?

По Сл. бряг сигурно и за теб ще се намери работа за през лятната ваканция. Пълно е със сергии търсещи продавачки, заведения и магазини, хотели търсещи персонал. Правиш си СВ и тръгваш от врата на врата да разнасяш. Все ще се намери нещо.

Между другото в Мак Доналдс мисля от 16 г наемат и предпочитат младички.

Работа в оранжерии за някви си 15 лв на ден Shocked е просто убийство. Егати експлуатацията.  ooooh! Аз на час не бих работила за толкова.

# 4
  • * Under the stars *
Delusion само със средно образование е .. До преди 5-6 години работеше в "Лукойл Нефтохим",но я съкратиха..От тогава е все по Слънчев бряг като камериерка ..Тази година също щеше да е , но шефовете на хотела,в който работеше през последните 3 години,си наеха техни хора и затова беше принудена да започне на оранжериите..И на нея не й е лесно..дава си труда за толкова малко пари,но по-добре ли е да си седи вкъщи без да прави нищо?

Kirk Hammett Знам,че сега трябва да уча,че после цял живот ще работя,но сме зле финансово и искам по някакъв начин да помогна на майка си й баща си .. Не да ми се дава всичко наготово..Баща ми работи на частно,всичките разходи падат на неговия гръб-ток,телефон,вода,заем плащаме,отделно дава 70 лева за картата ми за автобуса,пари за храна .. да не говорим от кога те (майка и татко) не са си купували нищо само и само да има за нас със сестра ми .. Е кажи ми как да не искам да работя ..

# 5
Сигурно понякога е по-добре да седиш в къщи без работа отколкото да работиш за такива пари. Поне ще имаш време и възможност за измисляне на план за измъкване от калта. Майка ти не е на 16 за да работи такава работа.

От Бургас ли си?

# 6
Чак ми става жал-колко къртовска работа за шепа стотинки.Наистина ужасно...
Според мен по-добре да е детегледачка,работата е по-лесна,откъм физически труд.
А ти не се бутай по оранжериите,ако толкова се налага да работиш,можеш да потърсиш по-приемлива работа.Няма да е кой знае колко високоплатена,но все ще ти е от помощ.Успех!

# 7
  • * Under the stars *
Сигурно понякога е по-добре да седиш в къщи без работа отколкото да работиш за такива пари. Поне ще имаш време и възможност за измисляне на план за измъкване от калта. Майка ти не е на 16 за да работи такава работа.

От Бургас ли си?

Не съм точно от Бургас,но сме близо.Имаше един период,в който си седеше вкъщи..Търсихме работа по разни сайтове и обяви,но все имаше нещо,което ни спъваше..То май не е ли да те уредят,трудно ще си намериш хубава работа..

desinkata_85 Мерси  Hug Между другото майка сега се прибра и каза,че ако й се обадят от Слънчев Бряг ще отива..Днеска на някакви жени от оранжериите им станало лошо от горещината в парника,вдигнали кръвно..ужас.. По-добре да отива..Не си струва заради някакви си 400 лева да припада..

# 8
Не съм точно от Бургас,но сме близо.Имаше един период,в който си седеше вкъщи..Търсихме работа по разни сайтове и обяви,но все имаше нещо,което ни спъваше..То май не е ли да те уредят,трудно ще си намериш хубава работа..

Колко си малка още, а вече мислиш като роб. Не е ли сам да се уредиш, никой няма да го направи вместо теб.

Виж тази тема - тези жени никой не ги е "уреждал".

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=496928.0

# 9
  • * Under the stars *

Колко си малка още, а вече мислиш като роб. Не е ли сам да се уредиш, никой няма да го направи вместо теб.

Виж тази тема - тези жени никой не ги е "уреждал".

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=496928.0

Може и да си права,но навсякъде само това повтарят,че всичко ставало с връзки..

# 10
За съжаление така е в по-малките градове.
Аз също съм от по-малък град и виждам какво е.  Хората трудно си намират работа, а ако успеят по някакъв начин да си намерят или по-точно някой близък, познат, на познатият приятелят и т.н. да ги "уреди" , то ще е за смешна сума пари, дълго работно време и много труд.
Местата, на където заплатите са високи (1000 лв. например) са заети, защото там работят хора на шефа да речем  bowuu .
Ученичките на 15-16 год. работят, като сервитьорки и учат междувременно (не го казвам случайно в този ред).  А хората над 40-50 години са принудени да стоят на работните си места и да си мълчат въпреки, че не са взимали огромната си заплата от 300-400 лв. 3 месеца примерно и то само, защото ако напуснат или бъдат изгонени почти е невъзможно да си намерят отново работа освен, ако нямат близки, които имат бизнес и да ги съжалят. Мъжете да работят, като пазачи , а жените като камериерки или чистачки в Сл.бряг да речем  ooooh! .

# 11
Колко истина има в думите на bi_bi_to... Tired

slynchice,опитайте се и двете да намерите работа на Слънчев бряг-хем да сте заедно,хем ще работите и двете.

# 12
В създалата се ситуация те разбира напълно, моля да ми извиниш за забележката.

Моят съвет е да отидете в Слъчев бряг и двете поради една много проста причина - сега започва сезона и мои познати вече отидоха да отварят обектите си там. Със сигирност ще търсят персонал и аз ще бъда първият, който ще ти даде телефон за контакт, ако някои от тях рискува да наема девойка на твоята възраст.
Но дори и без първоначална информация, убеден съм, поне майка ти може да започне някъде.
Още веднъж, винаги съжалявам да чуя такива думи от млад човек, не, дете. Ще следя темата.

# 13
  • София
Писали са ти, ще се повторя - отидете двете на Сл. бряг и си търсете работа.
Бягайте от оранжериите.
Друго - съветвам те да си събираш заплатите от работата и да платиш с тях  някакви професионални курсове. За бармани, готвачки, фризьорство, маникюр. Просто обясни на родителите, че докато учиш ще се специализираш за нещо полезно. Иначе след завършен 12 кл. в у-ще нямаш никаква професия.
Извън сезона може да работиш в Макдоналдс, там приемат почасово ученици след 16 год.

# 14
    Наистина отиди на Сл. Бряг, направи си едно CV или просто обикаляй по хотелите и питай дали не им трябва персонал, аз съм сигурна,че им трябва камериерки и сървис персонал.  Не си мисли,че да ходиш по хотелите и да питаш за работа е нещо, странно и невиждано, това си е практика на Сл.Бряг.
     Ще те вземат с разрешение на родителите ти и още един документ , но нека някой друг да каже какъв и от кое бюро се вземаше,че съм забравила вече, изкарва се мисля по местоживеене.
   Помисли си, дали предпочиташ сървис или като камериерка и кое ще ти е по-лесно като за начало, камериерките могат и без чужди езици сервитьорите е добре да имат някаква основа.

Моля те, не отивай на тази "плантация" това е ужасно за млад човек!

Общи условия

Активация на акаунт