Орхидея - тема 4

• 99 749
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
   Здравейте , тази гадина си я донесох в къщи с третото ми фалче купено от кауфланд http://www.entocare.nl/nl/foto's/images/Plannococcus_citri.jpg .... за момента и след обстойно оглеждане днес , фалчетата ми нямат от тази гад , това след 3-4 път пръскане с препарат ... уви обаче, обичката и розата ми имат и след 2 пъти пръскане със същия препарат няма ефект ! Моля, ако някой има опит с тях да сподели с какво да ги унищожа .   bouquet

# 586
  • Варна
С какво пръска? По мои впечатления тези гадини се трепят лесно, последния път, когато имах силно заразено цвете пръсках еднократно с лактофол, който на всичко отгоре беше срещу акари и щитоноски и успях да ги уморя.

# 587
  • Benelux / Varna
Днес ми се стори,че по едното стъбло има паижинка. Какво бихте ме посъветвали?

# 588
  Месеченке, когато докарах фалчето го пръсках 2-3 пъти периодично с Клинекс и като чели при него вече няма , но за съжаление след 1 пръскане пак бяха на розата и обичката , вчера пак пръсках , но още не мога да кажа да ли съм ги унищожила !  Sad Тях двете съм ги отделила от другите цвета , но искам да напръскам всичко профилактично

# 589
  • София
Здравейте агейн  Hug
Не съм писала от доста време - просто засега,
няма с какво да се похваля.
Последната Орхидея, която си купих беше
един мини бонбон. Висока е една педя,
а имаше 3 цветоноса с по 6-7 цвята - красота.
Прецъфтя обаче и сега гледам е изкарала ново листенце.
Притеснява ме обаче това, как я купих и се чудя дали да не я пресадя.
Субстанцията и корените са капселовани в някакво ПВЦ,
а цялото това е в розова керамична чашка.
Нали Орхидеите се гледат в прозрачни саксии ?
А и това ПВЦ никак не ми харесва  Thinking

# 590
Дай някакви снимки. Стана ми много любопитно.

# 591
  • София
Понеже в момента нямам моя снимка,
ето една на съфорумка Simple Smile
Едно към едно е с моята, само дето
чашката е розова.

# 592
  • София
jullianna, не съм местила мини орхидейките. Както е на снимката - така си я оставих. Засега и 4-те са добре. Имат си нови коренчета, листа, а точно тази от снимката - и кейки  Grinning. И гадните найлонови саксийки не съм сменяла, но те не се виждат, защото са в кашпата. Единственото особено е, че не ги топя, а пулверизирам(листа и сфагнум) и то почти всеки ден. Сфагнума попива много вода и първата мини я уморих. Първо беше започнала да загнива и мухлясва от топенето, а после я прехвърлих в ситни кори, но прекалено бързо изсъхваха  Sad.

Да ви покажа каква приятна изненада имах наскоро  Grinning. В саксия с камбрия бях сложила парче дендробиум. Добре, че цъфна камбрията и взех да я снимам  Laughing. Вижте колко голямо дендробиумче си имам  Laughing:

Зорница, пръскай с препарат - няма да навреди (Клинес или Лактофол).

# 593
  • София
Честито !!!
Аз обаче сега като се замисля, май
направих грешка. Преди време бях чела,
че когато прецъфти и опадат цветовете,
се реже до второто кокалче.
Сега обаче, като чета назад в темата, май, май
изобщо не трябва да се реже  newsm78

# 594
Понеже в момента нямам моя снимка,
ето една на съфорумка Simple Smile
Едно към едно е с моята, само дето
чашката е розова.

Ами ако е добре растението и не се влошава вероятно може да си остане в оригиналната "опаковка".
Аз пък се сдобих с едно фалче, което о взех за "мини" но не мога да разбера мини ли е наистина или е просто е малко още.
Ето снимка:

# 595
Здравейте, момичета!
Виждам, че сте много вещи по темата и с много любов се грижите за нея и за цветята си. Затова се надявам да можете да отговорите на въпроса ми. Вкъщи имам 2 орхидеи (от най-популярния вид - не знам как се казва), които през лятото спряха да цъвтят и лека-полека останаха без цвят. Мен не ме бива много в отглеждането, но ми е жал да ги изхвърля. Засега ги държа и ги поливам взависимост от сезона и времето, но се замислих дали не трябва да ги отрежа? Моля ви да ми помогнете със съвет - трябва ли да им отрежа стъблото и как? Ако е необходимо ще кача и снимка. Благодаря ви предварително!

# 596
  • Варна
Apr,
здравей и тук Grinning
по въпроса за рязането - аз режа стъблото (цветоноса) само ако е сухо, ако е зелено го оставям. За поливането вероятно знаеш, че се изчаква корените да изгубят наситено зеления си цвят и да посивеят - тогава поливаш пак. на първа страница има информация за отглеждането на твоите орхидеи - вероятно фаленопсиси. Ако искаш качи и снимки да ги видим. И не се плаши - за мен това са едни от най-непретенциозните и лесни за отглеждане растения Simple Smile
Зори,
паяжинките може да са както от акари, така и от безобидни домашни паячета - по моите орхидеи съм виждала и знам, че не вредят. Може да напръскаш за всеки случай с акарицид.

# 597
Благодаря ти, МесечинкеHug Не знаех, че се изчаква корените да посивеят, дори не съм се заглеждала какви са - мисля, че имат и от сивите, и от зелените корени. Довечера като се прибера ще погледна и снимам.
Четох на първа страница, че са най-лесни за отглеждане и това в голяма степен ме окуражи да се включа и да задам въпроса си. Mr. Green Надявам се с ваша помощ да успея да ги спася! Simple Smile

# 598
  • Gone with the wind
Apr  Hug , ако случайно все пак решиш да ги хвърляш, мога ли да изиграя ролята на кошче?  Mr. Green

Сега сериозно - нЕма се пУашИш - колкото по-малко им трепериш, толкова по-добре виреят - от личен опит го казвам  Wink
И да се похваля - фризьорката ми има кейки, което го е резервирала за мен  Heart Eyes Нито знам какво е, нито колко е голямо /ще ходя да го проверя тези дни/, но много му се радвам  Simple Smile

# 599
ku4o Hug Аз пък си помислих, че 'щото не им треперя, затова не искат да виреят. Mr. Green Аз значи съм била много добра! Wink Значи да обобщим - няма да режа, няма да поливам и... един ден отнякъде ще излезе нещо? Откъде - отгоре или отдолу? Ето ги сестричките:

Първо двете:

Както виждате, едната изглежда доста по-добре (ще я нарека условно "малката сестра") и на нея възлагам по-големи надежди:

Ето как изглежда и "старата сестра":

Извинявам се за многото снимки, но наистина нямам никаква представа какво им е състоянието и какво мога да очаквам, затова изцяло разчитам на вашата компетентна присъда!

Общи условия

Активация на акаунт