Орхидея - тема 4

• 100 164
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
Момичета има ли специални саксии за орхидеи?
Искам да си купя много, но се затруднявам със саксиите  Rolling Eyes
Възможно ли е и да се отглежда във ваза?
Да питам и за субстрата - от кои магазини може да се купи? / В Бургас съм/
И последно, само за проверка дали съм прочела внимателно - прозрачна саксия, без да се полива често, без пряка слънчева светлина, на светло място, температура на въздуха 18-25 градуса.

# 391
  • София
Добре дошла, Г-жа Шуши!
Първо да попитам понеже не ми стана ясно - ти искаш да си купиш орхидея или вече си имаш?
Защото ако тепърва ще купуваш тя ще си бъде с тази саксия, която е прозрачна и трябва да има дупки от долу за да се оттича водата, че да не загният корените. Във ваза според мен няма как да се отглежда, точно заради невъзможността за оттичането на водата. Иначе си мисля, че може във всякакъв съд, който е прозрачен и с дупки отдолу (може и отстрани). Не съм от Бургас и не знам къде се продават кори за орхидеи, но момичетата от темата ще помагат Wink
И да,  добре си разбрала - прозрачна саксия, без пряка слънчева светлина особено лятото, а за поливането понеже "често" е много относително понятие бих казала да наблюдаваш и когато видиш, че корените посивеят това е индикация, че се нуждаят от вода. Иначе в тези жеги гледай да не поливаш по-рядко от веднъж на 10 дни.
Ако имаш още въпроси ще помагаме  Hug

# 392

Отглеждам я на доста слънчево местенце, поливам всяка седмица по някога и два пъти, като единия път е  с тор за орхидеи  Peace

# 393
Марси прекрасно си направила, НО само да спомена, бих препоръчала торене с "зелен кристалон" - балансирана тор с равни показатели на трите елемента ( N-P-K ) и освен това напомням е концентрацията трябва да 2 до 4 пъти по-разредена и да се тори през 2 поливания на трето ( средно не по често от веднъж на 3 до 4 седмици ) за да не се получи преторяване.Западно изложения е прекрасно, внимавай да не е в близост до стъклото за да не я гори следобедното слънце. Смятам че си направила най-важната крачка- пожелала си да я спасиш - затова успех.

Привет Шуши
ако искаш да смениш саксията - прозрачни такива има в Метро, другият вариант е кофичка от салата пробита на дъното и стените. Ваза стъклена без дренаж не е добро решение - подобни декорации са подходящи за орхидеи които след това ще се изхвърлят. Виждала съм орхидеи в стъклени буркани ( като мини орнажерия за растението ) но си имат собствени саксийки и след поливане се връщат обратно при декрoцията в буркана. Субстрат може да купиш от вашия Баумакс - до Метро по пътя за Пловдив и Sофия, фирмата производител мисиля че беше Compo. Относно поливането прочети на първа страница за Фалаенопсис- предполагам че имаш имено тази орхидея.

Tin tin- прекрасен екземпляр, но за мен поливане два пъти на седмица ми се вижда множко особено като се знае че фалчетата обичат хубаво просъхване и засушаване.Освен това торенето през поливане също ми се вижда често НО нека се включат другите девойки с мнения.

# 394
Един познат който работи в  Гърция и се занимва с орхидеи ми е казал два пъти, даже през два дни  .....ноооо само лятото, през другото време ги поливам рядко .... а и аз ги обливам, държа ги да се отцедят добре и после ги прибирам. А за торенето ми казаха в цветарския магазин, още не съм пресаждала и не знам дали ще ги опазя.

# 395
  • Gone with the wind
Вчера се сдобих с преоценено мини от Кауфланд за 3лв. Преоценено е, защото му е опадал всичкият цвят, но си има пъпчици и 2 цветеноса, коренчетата са много добре, листата са супер и вади новичко. Някой да има спомен какъв цвят бяха минитата в черните кашпи  от последното зареждане - тъй де, поне да знам какъв цвят ми е орхидейчето  Laughing
И още нещо - в сфагнума ли да го оставя или да пресадя в кори?

# 396
  • София
Вчера се сдобих с преоценено мини от Кауфланд за 3лв. Преоценено е, защото му е опадал всичкият цвят, но си има пъпчици и 2 цветеноса, коренчетата са много добре, листата са супер и вади новичко. Някой да има спомен какъв цвят бяха минитата в черните кашпи  от последното зареждане - тъй де, поне да знам какъв цвят ми е орхидейчето  Laughing
И още нещо - в сфагнума ли да го оставя или да пресадя в кори?

Moже да е всякакъв цвят. В Банишора бяха бели и двата вида жълти, които си купих. Кашпите бяха произволни. Дори аз си ги избрах различни от тези, в които бяха първоначално, защото имаха дефекти и двете. Освен това лилавите бяха само 3-4 броя, а черни - всички останали. За сфагнума - моите ги оставих в него, защото в кори много бързо се пресушават. Не трябва да се топят целите. Или пулверизирай със силна струя и мъха, или капвай по няколко капчици отгоре, за да го поддържаш влажен.

# 397
_re_ge , благодаря за препоръките. Наложи се да я прехвърля орхидеята в новата саксия - прозрачна е, с новата почва. Като я натопих в разтвора с тор - аз имам тор за орхидеи, ама не е кристалон, не ми харесаха нещата с корените и без време я прехвърлих. Сега си е в стаята, далечко от прозореца, но на светло. Дано и хареса.
Впечатли ме, че новата почва, която купих - субстрата за орхидеи, макар че пише че е от борови кори е доста различен от корите с които продават орхидеи. Може би е по-ситно смляно и има и добавки според мен, може би торф или нещо подобно и е много влажен. Ползвали ли сте такава почва. Аз много търсих, намерих три вида от различни производители, но все така изглеждаха. Купих тази, защото изрично беше отбелязано, че има борови кори.
А откъде купувате зеления кристалон. Аз май не съм срещала по цветарските магазини?
И един тъп въпрос - фалче и фаленопсис едно и също ли е?
Хубав ден за вашите красавици!

# 398
  • Gone with the wind
Айде пак аз  Mr. Green
Танче, благодаря за съветите - минито беше пресъхнало и веднага го топнах във вода, но довечера ще го извадя от кашпата да изсъхне по-бързо и вече ще пулверизирам

От 20на минути имам ново орхидейче - един колега ми го донесе. Брат му го изкарал в коридора на блока когато му се родило бебето и така вече близо 2 години само се е гледало милото. Определиха го като "диво" - ето снимки. Не е в цветущо състояние, та съвети приемам всякакви

marsi, фалче и фаленопсис е едно и също  Simple Smile
Снимай новия субстрат и ни го покажи, защото имам съмнения, че не е това, което трябва да е /на много места продават торф с надпис "субстрат за орхидеи".
Като каза, че не са ти харесали нещата с корените - какво имаше предвид - изгнили или изсъхнали? Ако са изгнили изряза ли изгнилото и намаза ли с канела / топсин?

# 399
  • София
Марси, и без да снимаш почвата, ми е ясно, че не е подходящата. В шарените пакети със снимани орхидеи почти винаги е универсален субстрата. Кори се намират в малки цветарски магазинчета и обикновено са в прозрачен плик, опаковани от някой ЕТ  Grinning. Аз също се излъгах веднъж и купих шарено чувалче и така ми седи. Обрах само корите, заради някаква орхидея и останалото става само за земни орхидеи. След като месеци търсих само кори (включително и в Германия), мъжът ми отиде в гората и обели повърхностния слой на един бор, като внимаваше да е от сухата, част, за да няма смоли. Кристалони продават в Мосю Бриколаж и в някои цветарски магазини. Ако имаш конкретен повод (малко корени и листа например) е добре да го ползваш, но за нормалното торене и универсалните са си идеални.  Grinning

Кучо, доста жалък вид има горкичкото, но аз успях да спася едно такова. Дъщеря ми умори една камбрия и си я взех в къщи. Пресадих я в субстрат от гореописания (да послужи и той за нещо  Laughing), сложих я на светло място и търпеливо започнахме да я поливаме и торим със зелен кристалон. Поне 1/2 година, да не кажа и цяла, нямаше никакви признаци за развитие или скапване. Преди 3-4 месеца извади ново стъбълце, но се развива изключително бавно. По-късно може да я снимам и да ви я покажа.

# 400
Момичета, извинявам се, че така нахлувам в темата. Подариха ми бяла орхидея с дребни цветове, за съжаление не знам името и вида й. Саксията е с нещо като дървени стърготини. Въпросите ми са: дали да я пресаждам, в каква пръст и саксия, колко да я поливам и къде да я дръжа. Никога не съм отглеждала орхидея и не искам да я загубя.
Благодаря ви предварително за отговорите Hug

# 401
  • Варна
Felicidad,
честита орхидея, имаш си фаленопсис Hug Прегледай първия пост на темата, има много полезна информация за този вид. Най общо - през лятото не трябва да я държиш на пряко слънце, лесно прегарят листата, през зимата понася добре слънчицето, все пак на разстояние от стъклото или зад дантелена завеса. Полива се с потапяне на цялата саксия във вода, но само след като корените са придобили сиво-зелен цвят, дори спокойно можеш да изчакаш още ден-два. Ако са зелени, значи са напоени и не се полива. Зимата поливам на две седмици, дори по-рядко и държа във водата много малко - максимум 5 минути, лятото може да я държиш и по-дълго и да топиш на седмица или по-малко, зависи от конкретните условия при теб. Снимай твоята в цял ръст, а също и субстрата отблизо, за да видим какво е - кори или сфагнум. По принцип орхидеите се пресаждат само ако субстратът се разкисне и развали, веднъж на две-три години, и то отново в кори, а не в пръст, аз моите (от миналата година) все още не съм ги пресаждала и не мисля поне до следващото лято. Все пак дай снимки от близо, за да се ориентираме Simple Smile

# 402
Месечинка, благодаря за бързия и изчерпателен отговор Hug
Добре, че не направих някоя глупост да я пресадя или полея преди да попитам тук Crazy Разгледах малко от темата, страхотни орхидеи отглеждате, поздравления! Ще прочета материалите от първия пост непременно Peace

Ето снимки в цял ръст и на субстрата

# 403
  • Варна
Като гледам е в кори и е полята току що. Изчакай хубаво да изсъхне и корените, които се виждат през стените на саксията да побелеят - горе-долу с такъв цвят[url] и тогава полей пак с потапяне.

# 404
Като гледам е в кори и е полята току що. Изчакай хубаво да изсъхне и корените, които се виждат през стените на саксията да побелеят - горе-долу с такъв цвят[url] и тогава полей пак с потапяне.

Слушам Simple Smile Благодаря ти още веднъж! Ще следя темата ви с огромен интерес Peace

Общи условия

Активация на акаунт