Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 728
  • 529
  •   1
Отговори
# 225
  • Бу-у-урга-а-ас
Както и да го мислим няма никакъв демократичен и запазващ човешките свободи начин да се ограничи раждаемостта в ромското общество. Последното което ми дойде на ум преди време, е да им предлагат доброволна безплатна кастрация след третото раждане срещу добра сума пари.

# 226
  • София
Значи, безпомощни сме... Ами, добре. Ние и без това няма да доживеем тоталното поглъщане на държавата от тези лавинообразни ефекти...

# 227
  • София
Както и да го мислим няма никакъв демократичен и запазващ човешките свободи начин да се ограничи раждаемостта в ромското общество. Последното което ми дойде на ум преди време, е да им предлагат доброволна безплатна кастрация след третото раждане срещу добра сума пари.
Прощавай, но по- расистко изказване не съм чела отдавна.  ooooh! Нашите баби не са ли раждали по 8 деца, защото детската смъртност е била ужасно висока, защото са били необразовани, защото, защото? Има начини и това, че някой не е наясно с тях не е оправдание да пише каквото му падне.

# 228
  • София
Прощавай, но по- расистко изказване не съм чела отдавна.  ooooh! Нашите баби не са ли раждали по 8 деца, защото детската смъртност е била ужасно висока, защото са били необразовани, защото, защото? Има начини и това, че някой не е наясно с тях не е оправдание да пише каквото му падне.

О, ми защо не благоволиш да ни посипеш с мъдрост и по този въпрос? Така или иначе няма тема, която да си лишила от експертната си преценка...

# 229
  • welcome to the Jungle
ooooh! Нашите баби не са ли раждали по 8 деца, защото детската смъртност е била ужасно висока, защото са били необразовани, защото, защото? Има начини и това, че някой не е наясно с тях не е оправдание да пише каквото му падне.
То и в Китай леко расистки им забраниха да раждат, па като се замислиш - цял свят им е благодарен, че не станаха половината население на човечеството.
Тук говорим за няколко хиляди, а там за милиони....
А там можело, сякаш и то пред очите на цял свят.

# 230
  • София
ivonska ще те помоля още веднъж да насочиш негативната си енергия другаде. Или да не се обръщаш към мен. Не приемам подобно поведение. Stop

Lioness   В Китай ограничават раждаемостта при всички граждани на Китай. Какво общо има расизма?

# 231
  • София
ivonska ще те помоля още веднъж да насочиш негативната си енергия другаде. Или да не се обръщаш към мен. Не приемам подобно поведение. Stop
...

Както заповядате, Ваша милост! Може ли да остана?

# 232
  • welcome to the Jungle
Lioness  В Китай ограничават раждаемостта при всички граждани на Китай. Какво общо има расизма?
Помисли пак  Wink Ограничава се популацията на една **** в една държава (Р+а+с+а) спрямо останалите на планетата. Може ли да се спре със закон дадена популация и ако да, защо светът не възропта?

Не се притеснявай обаче, вторите по численост са нашите далечни братовчеди - индийците  Blush Над милиард са някъде по родните си земи. Над милион са по нашите.
И като хлопне вратата под носа на статистиката и влезем в стаята със социалната криза, нищетата и разрухата в милата ни Родина и с лъвски скок трябва да се върнем на Пост Номер 1 в темата, с автор Ивонска.

# 233
  • Бу-у-урга-а-ас
Бояна, не исках да ти прозвуча така брутално, но какво да очаквам от общество (визирам ромското), в което за една вечер разбива всички прозорци на местното изцяло ромско училище, които са наскоро поставени и са с ПВЦ дограма и то посред зима? След това всички прозорци бяха с поставени картони да позапазят малко топлинка.
За какви превенции говорим тук, след като най-честата практика е девойката да се открадне и на сила да се ожени едва чукнала 13-14 години, но нали се сещате, че след това брака се консумира на сила. На практика доста от тези момичета булки са съвсем безскрупулно изнасилвани.

И ето един добър пример. Протестантските църкви в тези общности дават много за развитието и интегрирането на ромските семейства и деца. Например в църквата в Лом ми бяха казали, че съпругата на пастора направила допълнително училище към църквата за ограмотяване и работа с деца и младежи. Преди години гледах док. филм за ромската махала в Казанлък и статистика за това как само 2 % от посещаващите църквата роми са безработни и колко добре им е повлияло християнството за подобряване на качеството им на живот.

Може много да си говорим срещу религиозното обучение, но за мен това е пътят. Имала съм дечица, които съм обучавала и са били представители на различните прослойки от ромското общество. Най-надеждни и здраво стъпили на земята бяха тези от протестантската църква. Вече има не малко висшисти сред тях.

# 234
  • sofia

какво да направи Борисов ?
...

Да разпореди на министерствата да спретнат работна група по превенция! Невръстните квачки да посещават задължително курсове по ограмотяване как да не снасят след почти всеки секс! Да обвържат всичко с всякаквите помощи! Не може ли да стане по подобен начин?

Хващам се за твоя постинг щото питаш PeaceМислех да не пиша в темата и го правя само с този постинг.

Темата не ми харесва,щото е поредната.........за тоя дето клати гората.Както и да е.

Тео писа по -назад и няма да я повтарям PeaceПиша само основните неща,без да обяснявам и задълбо4авам.

1.Има работни групи,които изписаха последните стратегии,визии и тн....И то последните две години ,още преди ББ се по4на.СЕга леко се измени рамката на документа.
2.Има работни групи по вси4ки м-ства ,които координират ВЕЧЕ!
3.Има заложени стратегии за превенция и тн.
4.Има стратегии за "приемното родителство" ,планирани кампании.....

Има много неща,които се годтвят от няколко години,но по много при4ини все има още нещо недоизкусурено.Не защитавам и не упреквам никой,не СЪДЯ!

Казвам,4е с вълшебна пръ4ица няма да стане.Свидетел съм как последните 2 години 30 човека ,с които работя не спяха ,писаха,лобираха ,дуднеха,протестираха ......Казвам сега,4е наследството е тежко,4е сме претенциозни,зли,арогантни,неангажирани,само лаещи.........Казвам,4е  процеса те4е и не е това,което беше преди 3 год.(примерно) .........Има много работа докато сбъднем ме4тата си-да няма деца в институции.

Изморих се от тези проблеми и ще си ги спестя в тази тема HugМога да говоря и обяснявам до утре резултатите от работата на еди кой си,кой етнос по колко...........в кои дом колко и какви..........

Идните 10 год.ще се работи за това да се извеждат децата,да се затвори входа,да се подпомагат семействата,да се разшири изхода,да се реинтегрират пове4ето,да има адекватни социални оценки и най-ве4е адекватна и ефективна помощ за семействата!

Аз съм до тук,темата е безмислена,поредната .........за стария болен проблем-КОИ са те,КОИ сме ние.....КОЙ кого и КАК......

А за ромската общност #Cussing outТам трябват зверски мерки,санкции,генерална промяна на отношение .Никакви компромиси,никакви погалвания и недомлъвки!Няма дискриманация и т.н.глупости.Който може и иска-ОК,който не-да заминава .По разпределение.Аман от търтеи.

Последна редакция: чт, 03 юни 2010, 00:16 от lavender

# 235
  • София
Lioness   В Китай ограничават раждаемостта при всички граждани на Китай. Какво общо има расизма?
Помисли пак  Wink Ограничава се популацията на една **** в една държава (Р+а+с+а) спрямо останалите на планетата. Може ли да се спре със закон дадена популация и ако да, защо светът не възропта?
расизъм щеше да бъде ако друга раса ги ограничаваше, а те се ограничават сами. Ако циганите решат сами да ограничат раждаемостта сред своите вече няма да е расизъм. за расизма са нужни две страни. А и проблемът на нашите цигани далеч не е раждаемостта. На първо място е в това, че и наричаме роми. И от там всичко останало. Трябва да бъдат разбрани каквито са и да успеем да ги интегрираме. Толкова различни етноси успяват да живеят заедно по света не виждам защо да не стане и тук. В момента тези хора са маргинали във всички смисли на думата. дори и да раждат по едно дете и да си го гледат сами проблемът остава.

Лого5ка Наясно съм с проблема. Наясно съм и с последствията. Преди години майката на моята класна, също учителка, но в едно село заплаши да се самозапали, заради цигански тормоз в селото. Вкараха я в лудница, а класната ми и брат и в следствието, защото протестираха, за да помогнат на майка си. Всичко свърши добре, но се стигна до там, защото още тогава никой не обръщаше внимание на сериозността на положението. Днес е същото. И все пак, въпросът трябва да се реши трайно и тези хора да се интегрират, а не да се маргинализират още повече.  

# 236
чудя се дали циганите нямат някакви задръжки към контрацептивите и абортите. иначе как ще обясним това, че раждат едно след друго и ги оставят?
Правилно подозираш. И на мен ми е чудно как бихме могли да ги накараме да използват контрацептиви.

Не се заблуждавайте, надали е толкова трудно. У нас интеграцията на циганите не се случва, защото парите за интеграция, по европейски фондове, от бюджета, всичко се краде и изобщо не стига до гетата, до циганите, да подобри живота им. Какво значи интеграция, ми това, превенция, профилактика, работа, работа с тях, на всяка цена образование, на всяка цена децата трябва да са в училище, независимо какво ще коства това на държавата. Всякакви услуги и подкрепа в това отношение, непрекъснати проверки и много строги санкции, ако децата не се пращат на училище. Образованието в България е задължително по закон, значи, ако не се грижиш и не пращаш детето си на училище, си закононарушител.  Спират ти се и губиш всякакви права да получаваш социални помощи. Няма нужда и от толкова крути мерки като затвор, както е писала Ивонска по-горе, достатъчно е за родител, който има едно или няколко изоставени деца, да губи правата си да получава детски надбавки и при лоша родителска грижа, просия на децата му, нередовно посещение на училище, да губи правата и на помощите си. А вече при малтретиране на деца в семейства, при жестоки побоища, при пращане да проституират от самите родители, при най-тежките и жестоки случаи на особено жестоко "родителство", тогава затвор.

Не българите са виновни, че не се осиновяват циганчета, а тия дето крадат парите за тях, с които трябва да им се помогне да се образоват и да имат по-добър живот. Тогава, когато са образовани, те самите вече няма да раждат толкова деца и ще се стремят към по-висок стандарт. Когато са интегрирани и образовани, тогава и разликата няма да е тази, и няма да има етнически претенции при осиновяването.

Напълно съм съгласна с това мнение!!!

Тъжното е че проблема се задълбочава!!! Тази част от обществото ни става все по-маргинална, все по-необразована, все по-безработна и все по гладна...... и така няма нищо случайно в цитираната наскоро ужасна статистка, която сочи че броя на изоставените деца в Домовете расте, процента на детската смъртност също расте!! България  задълбочава проблемите си с изоставените си деца.
Проблемът е толкова сериозен и толкова голям, че изисква много време и усилия за да бъде преодолян. Ако държавата ни СЕГА започне сериозно да работи за решаването му.... може би след 20 години ще преодолеем и променим сега съществуващата статистика.
Жалкото е че няма никакви положителни сигнали в този посока, защото указа се не е достатъчно да се говори по темата и да се имитира някаква дейност. Тези хора наистина имат нужда образование и много сериозна работа с тях...

Преди години имах познат в Младежкия червен кръст и ми разказваше, колко милиони са дали за да интегрират малцинствата... На човек насила можеш да му вземеш, но насила не можеш да му дадеш! Как да интегрираш човек който не иска да се промени?
От толкова години работа с подобни хора разбирам, че няма начин да ги накараш да променят начина си живот, начина си на мислене!
Смятам, че единствения начин е да се криминализира изоставянето на деца. Но тогава ще скочат мнимите им организации, че им се нарушават човешките права...
Лошото е, че законите не важат за малцинствата...

Последна редакция: чт, 03 юни 2010, 00:25 от migito

# 237
Бояна , има ли страна , която да ги е интегрирала ?
не знам за такава
не говоря за отделени единици , като децата в Швеция ,
впрочем това е единствения начин - да ги отделиш от общността им и да им вкараш друго съзнание , да бъдат асимилирани , с две думи

а като са целокупно  имат непроменяемо колективно съзнание ...

# 238
  • Бу-у-урга-а-ас
В по-богатите страни не си личи толкова. Поне качеството им на живот е по-добро и социалното обслужване по-богато и достъпно.

# 239
  • София
Бояна , има ли страна , която да ги е интегрирала ?
не знам за такава
не говоря за отделени единици , като децата в Швеция ,
впрочем това е единствения начин - да ги отделиш от общността им и да им вкараш друго съзнание , да бъдат асимилирани , с две думи

а като са целокупно  имат непроменяемо колективно съзнание ...
Така е, но поне част от проблемите са решени. Това е някакво начало. Да интегрираш номади в уседнало общество не става за 2 дни. А и те могат да си останат номади без да маргинали- т.е. престъпници, жертви на престъпления и прочее. Най- големият проблем в повечето европейски страни е образованието, защото катуните се местят и децата не могат да ходят на училище. У нас циганите не са номади буквално, а си имат поселища и ако бъдат привлечени в образователната система от 3 годишни ще имаме сериозен успех, макар и не веднага.

Общи условия

Активация на акаунт