Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 733
  • 529
  •   1
Отговори
# 270
  • Вън от пространство и време

Мдааааа. Като погледнеш на цигането като на човешко същество и се отнасяш към него като такова май можело "чудеса" да станат, а?

И може би не циганите са различни във Франция и Швеция, а обществото, в което живеят? newsm78

И май промяната трябва да тръгне от нашето комплексно възприятие за тях като за непълноценни личности, с генетично заложен мързел, некадърност, нежелание за ограмотяване, склонност към престъпни действия и т.н.?

# 271

И може би не циганите са различни във Франция и Швеция, а обществото, в което живеят? newsm78

И май промяната трябва да тръгне от нашето комплексно възприятие за тях като за непълноценни личности, с генетично заложен мързел, некадърност, нежелание за ограмотяване, склонност към престъпни действия и т.н.?

Това си мисля и аз.

# 272
  • София
Проблемът не е в детето цигане.
А в родителите- цигани и тяхната цигания.
Как говорите, все едно в цивилизования свят няма цигани, с пълните им цигански номера и цялата им цигания.
Мен много ме раздразни филма в тази му част точно, все едно в БГ няма осиновени ромчета.
Ами- има. И изгледат в пъти по-добре и облечени и образовани и обичани, нормални хора, нормални.
Те тръгнали в Швеция да снимат.

А циганите с циганията са като хлебарки. Оцеляващи в цялата прелест на мизерията си, която баба забравих и името от филма с онази злоба на мизерника съскаше с беззъбата си уста как и нейния син трябва да тъне в мизерия- не забрах съвсем ясно защо.

# 273
Мен много ме раздразни филма в тази му част точно, все едно в БГ няма осиновени ромчета.
Ами- има. И изгледат в пъти по-добре и облечени и образовани и обичани, нормални хора, нормални.
Те тръгнали в Швеция да снимат.
Peace
Разбира се че има. И аз се моля все повече и повече да стават...
Защото изоставените деца от неромски произход са повече, но те биват осиновявани много по-лесно в България. А в домовете остават предимно ромчета и се създава илюзията, че само ромите изоставят децата си, а това съвсем не е така.
Ако българинът престане да има етнически претенции когато тръгне да осиновява дете след 10-ина години домове със сигурност няма да има.

Но темата не е за ромите, а как да направим така, че колкото се може по-малко деца да бъдат изоставяни от биологичните си родители все пак....

# 274

Защото изоставените деца от неромски произход са повече, но те биват осиновявани много по-лесно в България.
Toва не е вярно. Ако твърдите нещо, доказвайте го и бъдете по-информирани. Изоставените деца от ромски произход са в пъти повече от другите и като цифра, и в процентно съотношение.

# 275
Немо с твоя оптимизъм......няма проблем, който не можем да решим! Направо ме зареждаш!! Peace

Е, не че не е прав/а.
Но, от друга страна, ако погледнем процента на необразовани преди комунизма и процента след това, не е ли време да попрочетем в историята как са го направили? Или комунизъм е толкова мръсна дума, че и добрите неща няма да видим. Разбира се, това става само когато имаш силна държава, а ние в момента никаква си нямаме, така че очевидно си остава проблем на поединично оцеляване, а темата е безпредметно да се обсъжда.

Ако през комунизма се бяха справили, то тези които са се изучили щяха да искат това и за децата си. Да ама не. Често в опитите си да помогна на някое такова дете винаги се изпречква майката и натъртва "От учене файда нема!!". Хваща го или го праща на тютюнЯ или го жени... Ако през комунизма е било добре, защо манталитета на тези хора си остава същия? Единственото добро тогава беше, че не ги оставяха без работа. Сега ако ги накараш да работят им нарушаваш човешките права...

# 276
Защото изоставените деца от неромски произход са повече, но те биват осиновявани много по-лесно в България.
Toва не е вярно. Ако твърдите нещо, доказвайте го и бъдете по-информирани. Изоставените деца от ромски произход са в пъти повече от другите и като цифра, и в процентно съотношение.

Аз не говоря само за децата в домовете, а за всички изоставени от биологичните си родители деца. Някои въобще не минават през домовете, дори през Регистъра преди да бъдат осиновени.

# 277
Едно дете не може да бъде осиновено без да бъде вписано в регистъра, освен ако не се осиновява по начин, заобикалящ закона или казано направо - незаконно. Но аз не знам вие на какво основание твърдите тази информация - аз твърдя, че в процентно съотношение, и като цифра, повече се изоставят деца от ромски произход. И го знам, защото съм обиколила много институции и съм работила по тази тема.

# 278
За това че в институциите преобладават децата от ромски произход не споря въобще.

# 279
Аз също, споря за това, че давате грешна информация, без по никакъв начин да подкрепяте твърденията си. Деца от неромски прозиход не се изоставят толкова, колкото тези с ромски произход. Това е така, най- малкото, защото раждаемостта е по - висока при ромите и защото това е факт, както по данни на НПО, така и по данни на ДАЗД. Вашите данни от къде са. Но спирам да споря, защото този спор няма да реши проблема на децата.

# 280
Добре, де Мариш, какво доказваш с това??? Има ли значение от какъв произход са изоставените деца. Те са изоставени!! И деца!! Ако гледахте внимателно филма, осиновеното на 9 години момче сподели, че първото хубаво усещане, което е имал е било, че вече не е сам, че някой иска да се грижи за него!! Май и представа си нямаме какво е перманентната самота и липса на истински човешки контакт от първия ден в живота ти. Някой може да полудее, най-малкото. А това се случва и при деца, които биват отглеждани от биологичните си родители. За тях ти говори Ганката!

# 281
Както казах и по -горе, спорът е безсмислен, но просто някой мнения, които се изказват, нямат общо с фактите, а е добре, когато се изказваме или твърдим нещо, то да отговаря на истината.
Прекарала съм достатъчно време в домове, за да знам в какво състояние са децата, които са настанени там, да знам какво прави със здравето, живота, психиката им това, че се отглеждат на конвейер. И още нещо - ако българинът наистина осиновява деца без етнически претенции, ще бъде чудесно, но това няма да закрие домовете. КОгато бъде затворен входът към тях и когато родителите започнат да получават адекватна помощ, за да отглеждат децата си с увреждания, когато наистина се работи към превенция още преди детето да се е родило, още преди да забременее някоя, като майката на Мартин, тогава няма да има домове.

# 282
Както казах и по -горе, спорът е безсмислен, но просто някой мнения, които се изказват, нямат общо с фактите, а е добре, когато се изказваме или твърдим нещо, то да отговаря на истината.

Моите твърдения са въз основа на преки наблюдения че се осиновяват в пъти повече деца от неромски произход, а ромчетата остават по домовете, затова се създава илюзията, че има много повече изоставени ромчета.

И на мен ще ми бъде интересно да прочета официална статистика колко изоставени деца има за миналата година например и какъв е техният етнически състав. Но в тази статистика би трябвало да влязат всички изоставени от биологичните си родители деца, не само наличните в домовете. Ето това биха били факти, а не статистиката за раждаемостта сред различните етноси и наличието на деца в домовете към настоящия момент.

А осиновяванията без вписване в Регистъра са благодарение на вратичка в СК че съпругата може да осинови припознатото дете на съпруга си, ако биологичната му майка е подписала съгласие за това. Много хора които държат на произхода на детето използват тази вратичка. Осиновените по този начин деца също влизат в статистиката за изоставени деца.
За работа в посока превенция за изоставяне и затваряне входовете към домовете съм готова да съдействам с каквото мога.

Последна редакция: чт, 03 юни 2010, 20:14 от Gankata

# 283
  • София
Абсолютно превенция му е цаката.
Но с по-рестриктивни средства.

# 284
  • София
Абсолютно превенция му е цаката.
Но с по-рестриктивни средства.

Амин!

Темата пуснах, защото ми се иска изоставянето на бебе да не е олимпийска дисциплина в държавата. Все ми е тая дали ромки или българки ще се държат отговорно към фертилността си и последствията от нея!

Общи условия

Активация на акаунт