Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 696
  • 529
  •   1
Отговори
# 300
Да, в развитите общества не е толкова наболял този проблем, защото самите общеста са по-богати, с по-добре развити социални системи.
Но и всички сме чували за страховитите гета на големите европейски столици...

# 301
  • София
Катюша Официалната статистика за 2006-та сочи, че 47% от изоставените деца са циганчета http://sacp.government.bg/programi-dokladi/_docs/Pril_1.doc

На сайта на ДАЗД няма по- нова статистика с информация за разпределението на етносите.

# 302
Не мога да разбера защо авторката забива тук личният и неуместен въпрос, дали някоя от потребителките си била познала изоставеното дете?

Първо, в подфорума за деца с увреждания, тече не знам коя си по ред тема специално за родители, оставили децата си. Който желае да задава лични, нападателни и неуместни въпроси, може там да се опита.

Второ, повечето писали май твърдят, че само циганките си оставят децата, а тук не пишат циганки, така че личната атака към четящите не се връзва някакси.

Може би съм стресната от демонстрираното тук невежество по доволно голям диапазон проблеми, та не проумявам: какво всъщност искат да кажат много от драскащите?

# 303
  • Варна
Бояна Simple Smile. Аз съм от тези дето са я виждали, но я нямат тази статистика. И за това лесно се смята че се говори наизуст, пък то е не така, ама всички работещи с домовете сме я виждали, но никой я няма... черно на бяло. Лесно е да "измиеш ръцете" с измислена статистика, но живеем извън нея и истината е друга.
Ганката за същото говореше...

# 304
  • Варна
Не мога да разбера защо авторката забива тук личният и неуместен въпрос, дали някоя от потребителките си била познала изоставеното дете?

Първо, в подфорума за деца с увреждания, тече не знам коя си по ред тема специално за родители, оставили децата си. Който желае да задава лични, нападателни и неуместни въпроси, може там да се опита.

Второ, повечето писали май твърдят, че само циганките си оставят децата, а тук не пишат циганки, така че личната атака към четящите не се връзва някакси.

Може би съм стресната от демонстрираното тук невежество по доволно голям диапазон проблеми, та не проумявам: какво всъщност искат да кажат много от драскащите?

Че не ги интересува може би, защото реалната ситуация не е в "съзвучие " със собственото им виждане по въпроса . Такъв въпрос/интеграцията/ не съществува, а ако съществува е предварително изгубена кауза, доказано преди десетилетия на 100% Rolling Eyes.

# 305

Същите въпроси, си задавам и аз. И все пак, да отговоря: мисля, че да. Не съм много сигурна, тъй като не помня да съм оставяла дете.

Последна редакция: чт, 03 юни 2010, 23:55 от Дренка

# 306

Ами като не разбираш, не драскай, т.е. като нямаш мнение, не пиши.

# 307
Темата е много точно поставена, а най-точното й е, че е поставена лично. Към всяка една от нас, нека се замислим лично. Сигурна съм, че всеки, който е бил в институция, прегръщал е и е играл с децата там, няма как да не си е представил собственото си дете, което прегръща и целува по сто пъти на ден, чете му приказки всяка вечер и пожелава лека нощ, да си го представиш там....., където никога няма да получи и хилядна от тази обич. Това е нещо, ужас, който не може да се обясни. Поглеждаш и виждаш света през най-скъпото и святото за теб, детските очи на детето ти. Тогава си представяш какво преживяват всички изоставени деца, втриса те, и се мъчиш да прогониш кошмара.

Темата ни засяга повече от пряко, това е ад и престъпления с деца, за които ние плащаме, и който се случва, защото ние сме безразлични и го приемаме за даденост, за нормално явление. Тези деца после стават възрастни, част от обществото ни, за съжаление в по-голямата си част от престъпното. Техният ад, преживян в детството, се пренася пряко, влияе върху децата на всички ни, върху цялото ни общество. Това са буквално опропастени и съсипани детски животи и съдби и примерите за това най-добре се виждат във филма на Ани Цолова, какво е можело да стане и да излезне от тези деца, и какво се случва с тях тук. Идеята е и тук, същото да се случва с тези деца, да имат същия шанс да се развият и да изявят потенциала си.

Най-доброто, с което можем да помогнем в момента е, да покажем и спомогнем за създаването на обществена нетърпимост към изоставянето на деца. Няма по-голяма сила от обществения натиск и мнение, обществото като сила, може да промени всичко.
Крайно време е да се престане с мелодраматичните и сълзливи теми, лицемерно събиращи съчувствие, а да се поставят ребром проблемите, лично, да проумемем, че ни засягат, и не просто да ревем по темите, а да направим нещо.

# 308
  • out of space

Най-доброто, с което можем да помогнем в момента е, да покажем и спомогнем за създаването на обществена нетърпимост към изоставянето на деца. Няма по-голяма сила от обществения натиск и мнение, обществото като сила, може да промени всичко.
Крайно време е да се престане с мелодраматичните и сълзливи теми, лицемерно събиращи съчувствие, а да се поставят ребром проблемите, лично, да проумемем, че ни засягат, и не просто да ревем по темите, а да направим нещо.

Дай старт. Какво се иска, примерно от мен?

# 309

Дай старт. Какво се иска, примерно от мен?

За начало подкрепяй идеята, изоставянето на деца трябва да се криминализира! На мен лично ми се обърна устата, и ми се строши клавиатурата от писма и настояване за приоритетна семейна политика, за подкрепа към семействата, превенция, профилактика, защита....Всички мерки на подкрепа и защита, трябва да са насочени към отговорното и добро родителство, така се създава модел в обществото, с политика и държавни мерки, а към изоставянето, насилието и извращенията с деца, политиката трябва да е категорично нетолерираща тези явления, безкомпромисно строга. Всичко останало е толериране.

# 310
  • Варна

Ами като не разбираш, не драскай, т.е. като нямаш мнение, не пиши.

Тео, ти наистина ли не разбираш какво има впредвид Алиса с постинга си?!?
Превод ли е нужен за да стане ясно, че докато повече от 60% в темата  смятат проблема за "цигански" ние нищо няма да променим???

# 311
не.
съжалявам,но не познах своето
но..........
познах детето,което леля ми е изоставила преди35години
познах детето,което изоставиха докато раждах своето
познах още няколко детски живота без/със странно бъдеще

# 312
  • София
Въпросът от заглавието е риторичен, не знам защо решихте да отговаряте лично, но не е забранено! Другото Тео го е казала, да не я повтарям...

# 313
За начало подкрепяй идеята, изоставянето на деца трябва да се криминализира!

Стана ми интересно - има ли някаква световна практика в тази посока? Честно казано изобщо не ми се вярва.
Кой ще бъде наказван - единият или двамата биологични родители? Ако единият е неизвестен?  Ако детето е плод на престъпление (изнасилване например) и майката отказва да го приеме въпреки оказаната специализирана помощ от психолог?
Още стотици примери могат да се дадат.
Ограничаването на човешките права е противоконституционно.

# 314
  • София

Първо, темата, за която говориш, касае деца, които не могат да бъдат отглеждани без специални медицински грижи, които не всяко семейство може да подсигури и не всяко увреждане позволява!

Второ, повечето писали твърдят, че деца изоставят само циганки, защото знаем, че ССФ не може да е изоставяла дете, но практиката показва, че осиновителите в по-големия процент получават... бяло бебе! Как ли се получава то?! Сигурно с магия....

Драскащите дискутираме един лавинообразен социален проблем, който някой ден може да засегне семейството на всяка ССФ - оскотял младеж, със силни емоционални дефицити може да изнасили дъщеря ви, да заколи в момент на умопомрачение сина ви, да открадне имуществото ви! Защото зле похарчените ни средства не са даже най-голямата драма!

Дали те осветлих?

Общи условия

Активация на акаунт