Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 636
  • 529
  •   1
Отговори
# 510
  • Вън от пространство и време

Да се грижиш временно за дете в риск, с което си предварително емоционално свързан, може чрез мярката "настаняване при близки и роднини".
това също е вид приемна грижа. Доброволна.

Права си, разбира се, но Законът прави разлика между настаняване "при близки и роднини" (които също могат да се разглеждат като вид приемно семейство) и настаняване "в приемно семейство". От написаното от Тео излиза, че всички приемни семейства  могат да избират децата за които да се грижат, което не е истина.

Според Закона за закрила на детето част от мерките за закрила биват:

"Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2003 г.) (1) Закрилата на детето по този закон се осъществява чрез:
1. съдействие, подпомагане и услуги в семейна среда;
2. настаняване в семейство на роднини или близки;
3. (нова - ДВ, бр. 38 от 2006 г.) осиновяване;
4. настаняване в приемно семейство;
5. (нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) предоставяне на социални услуги - резидентен тип;
6. (предишна т. 5 - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) настаняване в специализирана институция;
....."

http://lex.bg/laws/ldoc/2134925825

Последна редакция: ср, 09 юни 2010, 20:21 от Gankata

# 511
  • Варна
Настаняването природнини и близки Е приемна грижа. Чела съм закона в частта с приемното родителство достатъчно пъти. Не ми се рови сега.
Самото определение "роднини и близки" е направено с цел да се обезпечат интересите на детето и ако в риск да може и съседката да го вземе и гледа стига да е подходяща и да има стабилна емоционална връзка с детето. Тя имагинерно ще осъществява приемна грижа, не се разглежда като приемно семейство по смисъла на закона, но се осъществява приемна грижа  Peace.

# 512
  • Вън от пространство и време
Заповядай!  Grinning

"Приемна грижа

Чл. 34а. (1) (Нов - ДВ, бр. 38 от 2006 г., предишен текст на чл. 34а - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Приемна грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на роднини или близки или в приемно семейство.
(2) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Лицата, непосредствено осъществяващи приемната грижа, могат да бъдат подкрепяни чрез социалната услуга "приемна грижа", предоставяна от доставчик на социални услуги за деца."

# 513
Намерих темата, гледах филма и ще се извиня, че пиша без да съм я изчела.
Не ми харесва някой да ме кара да се чувствам виновна в смисъл, че подминавам и умишлено не обръщам внимание на този проблем.
Не съм отговорна, не се чувствам задължена да осиновявам, не се разчуствах. Проблема не е мой и не трябва да се призовава да се реши от обществото, акцента е насочен в погрешна посока.
На всичко това трябва да се обърне административно внимание, наистина, не по документи колкото да отчетем дейност и да си получим заплатите. Всичката социална дейност трябва да тръгва още от тийн таргета на гетата и рисковите групи, ако изобщо има такава възраст там.
Иначе аз си плащам данъците, съпруга ми също като предприемач, въпреки трудностите не е длъжен на държавата и на работниците си. Това можем да направим ние и не е лесно.
Тъпо е да соча с пръст и да питам "познахте ли си.................куче, родител, дете, мечти"   

# 514
  • София
170 - 200 лева в зависимост от възрастта на детето.
Това е сумата за издръжка на детето, която получават както доброволните, така професионалните приемните семейста.
При доброволните се получава само ако доходите на член от семейството са под някакъв минимум- ,мисля,че 165 лева бяха или 200( не знам със сигурност). КАкто е за детските. Аз лично не получавам нито детски, нито тези 165 или 200.

Тази подробност за доходите не я споменаха, нито веднъж нито от ОЗД, нито от фондацията  Mr. Green в дългите ни почти една година контакти.
Съжалявам ако съм подвела някой.

# 515
много е ниска сумата , трябва да се вдигне ,
и ще има повече желаещи , определено ,
трябва да е поне 500 - 600 лева, мислех си , че е в тези граници , но явно съм в грешка

# 516
  • София
Намерих темата, гледах филма и ще се извиня, че пиша без да съм я изчела.
Не ми харесва някой да ме кара да се чувствам виновна в смисъл, че подминавам и умишлено не обръщам внимание на този проблем.
Не съм отговорна, не се чувствам задължена да осиновявам, не се разчуствах. Проблема не е мой и не трябва да се призовава да се реши от обществото, акцента е насочен в погрешна посока.
На всичко това трябва да се обърне административно внимание, наистина, не по документи колкото да отчетем дейност и да си получим заплатите. Всичката социална дейност трябва да тръгва още от тийн таргета на гетата и рисковите групи, ако изобщо има такава възраст там.
Иначе аз си плащам данъците, съпруга ми също като предприемач, въпреки трудностите не е длъжен на държавата и на работниците си. Това можем да направим ние и не е лесно.
Тъпо е да соча с пръст и да питам "познахте ли си.................куче, родител, дете, мечти"   

Също тъпо е да не вникнеш в тема, която определяш като тъпа... Но нищо.

# 517
170 - 200 лева в зависимост от възрастта на детето.
Това е сумата за издръжка на детето, която получават както доброволните, така професионалните приемните семейста.
При доброволните се получава само ако доходите на член от семейството са под някакъв минимум- ,мисля,че 165 лева бяха или 200( не знам със сигурност). КАкто е за детските. Аз лично не получавам нито детски, нито тези 165 или 200.

Това, което правиш, с отглеждането на детенцето в своето семейство е чудесно! Но, одобряваш ли подходът на на държавата към хората като теб, които са се решили на такава важна промяна в живота си? Защо си мълчите. Вашето мълчание, или по-точно високото говорене, насочено към всички останали, освен тези, които трябва (държава; законодатели; изпълнителна власт) обезмисля всички усилия. Народът, в мнозинството си, толкова много е омаломощял, че няма физически сили да изпълни желаното добро. Само едни добри намерения няма да доведат до никъде.
Познавам хора, които не се решиха да имат дторо дете, за да могат да осигурят на единственото си добър стандарт на живот, с добри прехрана, здравеопазване и образование. Не може да се очаква, качествени хора, които са с висок морал, отговорност да се отнесат добре към натрисането на вина, за това, че едни нискообразовани индивиди (да не кажа идиоти или олигофрени), имат отношение към секса като към ходенето по голяма нужда или храненето и пиенето на вода. Аз ще се стискам и ще се лишавам, като подтискам естествения си стремеж да стана майка на повече деца, а те ще насеят 15-20, от които 10 "дават за отглеждане на държавата", а останалите продават за други цели. Еми не го одобрявам това.

Последна редакция: чт, 10 юни 2010, 12:34 от Леонида

# 518
Не знам, не ме интересува държавата, аз отговарям за себе си.
Готова съм да лишавам от нещо биологичните си деца , заради приемното. За мен те са с еднакви права, независимо как ги поставя държавата. На професионалните родители трябва да се плаща повече и да имат повече привилегии. Ако доброволните не са доволни от заплащането- да станат професионални.
Аз не получавам детски за отглеждането и. Не съм получавал и за другите ми  деца. Какая разница?
Не говоря високо, нямам отношение към тези, които не искат да станат приемни родители. Подкрепям тези, които искат да го  направят, помагам им с каквото мога, не соча с пръст тези,които не искат. Имам сили да отгледам едно изоставено дете и да му дам всичкоот което има нужда. Нямам сили да променя света,нито хората.
Не деля хората на олигофрени и високоинтелигентни.
Аз пък не разъждавам като тези, които заради стремежа си да дадат very best of the best на децата си, не са се решили да имат друго дете.  Кое им дава гаранция, че това дете ще оправдае очакванията им?
Аз пък гледам да им дам не добър старт , а добро възпитание и да ги направя "човек". останалото те сами ще постигнат.

Последна редакция: чт, 10 юни 2010, 13:02 от monda

# 519
Монда, с това, че даваш на едно дете шанс, всъщност променяш света много повече, отколкото си даваш сметка. Защото твоята грижа ще се мултиплицира. Това е прекрасното на това, което правиш.

# 520
Монда, написах защо масовата българка не иска да е приемен родител, а не защо ти си станала такъв. Peace Изтъкнах причини, поради които българската програма за приемно родителство не върви добре.
Освен това процедурата е все още тромава... документи заседания, пак документи, пак заседания...и срокове, после пак същото...

Последна редакция: пт, 11 юни 2010, 10:11 от Мишона

# 521
Мишона, ти какво предлагаш? Естетвено, че процедурата ще е тромава, все пак на бъдещото приемно семейство ще му дадат да отглежда чуждо дете и най-нормалното е, държавата да проучи и подготви кандидатите за приемна грижа! Това е отговорно и трудно занятие и не всеки става за тая работа.

Искрено възхищение към Монда и другите приемни родители, които имат силата да нарушят личното си комфорт, които лишават биологичните си деца от нещо, за да го дадат на чуждото дете в нужда. Независимо от какви нискоинтелигентни хора произхожда Mr. Green

# 522
http://www.dnes.bg/crime/2010/06/11/13-mesechno-bebe-v-bolnica-s … i-s-prychka.92568
Ето ви новини за още "изоставени" деца.

# 523
  • София
И какво общо има тази статия с изоставените деца? Дори съм изненадана, че заради такъв инцидент ще вземат децата. Майката не го е била това дете, а е станала беля. Веднага е викнала линейка, не си е оставила детето на производа на съдбата!

# 524
И какво общо има тази статия с изоставените деца? Дори съм изненадана, че заради такъв инцидент ще вземат децата. Майката не го е била това дете, а е станала беля. Веднага е викнала линейка, не си е оставила детето на производа на съдбата!
Може да не виждаш нищо общо, Андариел, но в моите очи това са също изоставени деца.

Общи условия

Активация на акаунт