Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 801
  • 529
  •   1
Отговори
# 135
Каквае алтернативата пред ромите освен да раждат деца? Виждат светло бъдеще ли?
А с деца какво му е по-светло на бъдещето им?

Нищо, но на тях това им е издълбано буквално в мозъците.
Ходих във Факултето да правя репортаж за едно изгоряло двумесечно бебе. В една стая наблъскани 15 души. Майката на детето реве, припада, а майка й я успокоява: "Стига ма, още довечера ще се почнете и пак ще хванеш".

# 136
  • welcome to the Jungle
Превантивно не може да влезеш в личното пространство на един човек - да му дадеш хапче или да му сложиш спирала. Даже и да му четеш лекции за предпазване от бременност няма как да са ползотворни, ако това не е личен избор на човека. От там - циганката не може да бъде насилствено превентирана заради някакви евентуалности.

Но отговорност за създаденото и изоставено дете може. Детето е факт, свободата на майката не е нарушена. Тя ще е избрала да се възползва от своите права свободно да си ражда колкото и душа иска, но би си понесла и своите отговорности от тези си дела.

А и темата за убийствата на деца е твърде философска От една страна, че убийството на дете си е убийство, т.е. най-тежкото престъпление, което подлежи на тежко наказание. От друга страна всяка  безотговорност под формата на съществуваща нежелана бременност си има своята алтернатива - прекъсване на бременността му викат едни, а други пак - дететубийство.

Дали  пък ако направят безплатни абортите по болниците, нещата няма да изглеждат по-иначе? Щото 1 аборт вероятно е съизмерим с едномесечната издръжка на едно нежелано бебенце.

# 137

Превенция трябва да има, да им се раздават спирали или други противозачатъчни, ама с по-продължително действие, защото не може да се разчита, че ще си пият хапчето всеки ден.

Не може да бъдат задължени да ползват противозачатъчни. Колкото и да им се говори те не разбират. Убедеността, че раждат деца на държавата трудно се преодолява.

Подкрепям.
Англия е на първо място в Европа по брой забременели момичета на и под 16 г. възраст. Тук всички контрацептиви са абсолютно безплатни - презервативи, гелове, таблетки, спирали ( и поставянето им). Има клиники за семейно планиране във всеки квартал, анонимността е гарантирана. В училище непрекъснато им се изнасят лекции, раздават се брошури, и въпреки, че системата би трябвало да работи, се оказва, че не функционира. Вярно, че държавата е богата и осигурява невероятна помощ на невръстната майка, която е решила дори и сама да отглежда детето си, но има и много изоставени деца. Смятам, че и наказателните мерки не са удачни.
Мнението ми е, че много хора имат болни мозъци, и че срещу това, обществото няма адекватен отговор. Защото аз правя разлика между млада и неопитна майка, която поради ред причини изоставя детето си и примерите за циганите с по 5-10 изоставени деца. Както и тук не могат да се преборят с факта, че източно-европейките правят аборти по желание в почти критично късен етап, след като се установи пола на бебето. Болният мозък е решил, че не иска да ражда момче и действа...

# 138
  • София
....
А и темата за убийствата на деца е твърде философска От една страна, че убийството на дете си е убийство, т.е. най-тежкото престъпление, което подлежи на тежко наказание. От друга страна всяка  безотговорност под формата на съществуваща нежелана бременност си има своята алтернатива - прекъсване на бременността му викат едни, а други пак - дететубийство.

Дали  пък ако направят безплатни абортите по болниците, нещата няма да изглеждат по-иначе? Щото 1 аборт вероятно е съизмерим с едномесечната издръжка на едно нежелано бебенце.

Добре де, тоя живот по институциите не е ли всъщност смърт, но бавна и мъчителна, физическа и душевна?
На мен ми звучи още по-зле! Да си жив заради идеята... за да е чиста християнската съвест на обществото! 

Подкрепям безплатния аборт.

# 139
Хм, на стената на болницата, в която родих пишеше, че за социално слаби абортът е безплатен.

# 140
Каквае алтернативата пред ромите освен да раждат деца? Виждат светло бъдеще ли?
А с деца какво му е по-светло на бъдещето им?
Ами как какво!? Държавата плаща за децата.
Още си спомям за една "майка" отпреди десет години. Случката се разиграва в Сливенското родилно отделение, където се заключват вратите. Та в един момент някой забравил вратата отключена и "майката" избягала.... и отишла да си търси помощта за новородено от държавата... ама нали без документи, щото бързала да се отърве, та не й дали помощта. И тя се върна по тази причина за да си вземе детето... Та в тази връзка си мисля, че не е лошо държавата да подпомага, ама трябва и да изисква от родителите.

# 141
  • Пловдив
Превантивно не може да влезеш в личното пространство на един човек - да му дадеш хапче или да му сложиш спирала. Даже и да му четеш лекции за предпазване от бременност няма как да са ползотворни, ако това не е личен избор на човека. От там - циганката не може да бъде насилствено превентирана заради някакви евентуалности.
Не говоря за насилствено. Да се образоват по темата, даже да не ги образоват по никоя друга и да им ги дават без пари.

# 142
  • welcome to the Jungle
Добре де, тоя живот по институциите не е ли всъщност смърт, но бавна и мъчителна, физическа и душевна?

Не е смърт със сигурност. Изтезание е. Социален експеримент, с над 90 % успеваемост - изграждане на съвършено неадаптирани с реалността човеци, които стават социални "инвалиди", невписващи се в обществото, без амбиции, но чудесно справящи се с търсене на отговорности "защо и кой не го е нахранил и не му е осигурил всички нужди".

Янтра, смятай, че "образоването по темата" + "циганин" се неизменно свързани с "наситлствено и безрезултатно". И го казвам отново на базата на конкретен опит. Магическите пръчки на идеалистите се трошат на парченца в момента, когато се докоснат до спецификите на ромската култура, бит, разбирания за секс/изобилие от деца и ред такива подробности, които за нас са чужди, но пък за ромите - идеал за живот.

Последна редакция: ср, 02 юни 2010, 11:07 от Lioness

# 143
Не,нямаме такова,дори и 1-то ни с увреждания. SadНомерата на мангалите ги знем.Този филм не ми показа нищо ново "под сльнцето". Дьржавата да спре да ни одържа данъци за изоставените чавета!Както нас ни "разпьват на крьст",когато отиваме да родим в болница,така да наложат и контрол вьрху мургавите бременни родилки. Close

# 144
Магическите пръчки на идеалистите се трошат на парченца в момента, когато се докоснат до спецификите на ромската култура, бит, разбирания за секс/изобилие от деца и ред такива подробности, които за нас са чужди, но пък за ромите - идеал за живот.

А как е решен проблема извън БГ? Цигани живеят по целия свят. Не вярвам нашите да са по специални.

# 145
  • Бу-у-урга-а-ас
Гледах филма и разбира се, както всички вас, бях отново скована от безсилието ми да направя каквото и да е било за тези деца.
Проблемите трябва да се решават от корен. Да се търси първопричината и след това да се действа точно там, на най-долното изходно ниво. Ако един човек има гадно гнойно акне, колкото и да се маже с козметика и да се пудри, няма да си реши проблема, докато не си излекува причината за акнето и ще му стават само още по-грозни и ужасни белези и рани по лицето.
Опитвам се да кажа, че за мен проблемът на тези изоставени РОМСКИ деца и цялата циганизация на обществото ни е една голяма язва, която ако не се лекува сега, ще стане невъзможно справянето с нея.
Проблемът с ИНТЕГРАЦИЯТА на циганите е толкова голям и толкова сложен, че си мисля, че именно поради неговата невъзможност политиците не се захващат с него, а не просто заради някаква конспирация.
Дайте да си говорим истината. И в други теми сме обсъждали, че в България за българите има едни закони, а за циганите те не важат. Докато мълчаливо толерираме това (казвам толерираме, защото просто си мълчим) нищо няма да се промени. А според мен решения има, но трябва да има твърда решимост от страна на власт имащите да променят нещата.

Загорча ми от филма и даже се разбунтувах, че точно на първи юни го излъчиха. После обаче си казах "стига сме заравяли главите в пясъка" Трябва да се тръби и трябва всички да знаем, че една лавина ще ни помете със страшна сила, но тогава всички ние ще сме твърде стари и немощни, за да направим каквото и да е било, а децата ни ще превиват гръб под тежките данъци, за да изкарват нашите пенсии и за ромските социални плащания.

# 146
  • София
Аз от циганска интеграция не разбирам, но

.... А според мен решения има, но трябва да има твърда решимост от страна на власт имащите да променят нещата.

...

Бате Бойко нали е смел и безстрашен, да вземе да се захване!

... Трябва да се тръби и трябва всички да знаем, че една лавина ще ни помете със страшна сила, но тогава всички ние ще сме твърде стари и немощни, за да направим каквото и да е било, а децата ни ще превиват гръб под тежките данъци, за да изкарват нашите пенсии и за ромските социални плащания.

Точно така е и няма какво да се крием зад християнските добродетели като смирение и приемане! Да не говорим, че утре някое пораснало и оскотяло от мизерия и насилие дете може да посегне и на вашето дете (по един или друг начин...).... за имущество даже не споменавам!

# 147

... Трябва да се тръби и трябва всички да знаем, че една лавина ще ни помете със страшна сила, но тогава всички ние ще сме твърде стари и немощни, за да направим каквото и да е било, а децата ни ще превиват гръб под тежките данъци, за да изкарват нашите пенсии и за ромските социални плащания.

Точно така е и няма какво да се крием зад християнските добродетели като смирение и приемане! Да не говорим, че утре някое пораснало и оскотяло от мизерия и насилие дете може да посегне и на вашето дете (по един или друг начин...).... за имущество даже не споменавам!

Интелигентна жена си, разбираш, че с това изказване темата ти отива на ръба на тънката червена линия, чието прескачане вече става... хм,  нелицеприятно и граничи с етническа нетолерантност.
Това, за което говориш, отдавна се случва. Циганска престъпност ИМА, но аз поне знам за няколко случая, в които са водени дела срещу медии (познай кой ги води - дали неграмотните от гетото, които са се почувствали обидени, или "менторите", които папкат европейски и не само, средства!), за това, че отразявайки криминално събитие, са СПОМЕНАЛИ произхода на извършителя... Колко села пропищяха, колко инвеститори се оттеглиха - но за това не се говори...

# 148
  • София

Интелигентна жена си, разбираш, че с това изказване темата ти отива на ръба на тънката червена линия, чието прескачане вече става... хм,  нелицеприятно и граничи с етническа нетолерантност.

...

И като съм интелигентна, да седя със стиснати по средновековному устни на люлеещия стол?...

Казваш, да забравя и да си нагушкам детето, така ли? Да не се тревожа? Ама ми е тревожно...

# 149
Аз от циганска интеграция не разбирам, но
.....

Ако държавата спре да дава пари за раждане на кило мисля че проблема ще се реши от само себе си ... съгласни ли сте !?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт