Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 733
  • 529
  •   1
Отговори
# 180
В документа са и точните цифри колко струва издържането на деца в домовете, и като държавна издръжка и колко милиони благотворително се наливат в тях. И с тия пари какво добро се случва за децата?!

А бе то е ясно че е за парлама
Ще има голям отпор, за всеки един такъв закрит дом... ще има натиск да бъде оставен да функционира.
От съдбите на тези деца се храни маса народ.

.... а сега в тази връзка кажете ми защо искат да съборят дома на отец Иван ?!

http://www.svetinikolai.org/

Бърка им сметките май .. аа ?!

# 181
Find_NEMO, няма да го събарят дома. Намериха документите за сградата.

# 182
  • Варна
Тео, чудесно звучи стратегията. Дано  да се осъществи и да срещне необходимата подкрепа Praynig.

# 183
  • Вън от пространство и време
Ще има голям отпор, за всеки един такъв закрит дом... ще има натиск да бъде оставен да функционира.

Може би... Но при добро желание може да се използва базата и да се запази голяма част от персонала като се преустроят тези домове в санаториуми, центрове за спортуване, стандартни детски домове или нещо друго, в зависимост от това къде се намират - в населени места или извън тях.

Друг е въпросът за спирането на кранчета за помощи по различни програми. Но ако един дом за деца с увреждания се преустрои и превърне в санаториум за такива деца, например, може пак да се използват средства по дарителски фондове и програми.

Говоря малко наизуст, само съм разсъждавала какво може да стане евентуално, признавам си. Но желанието ми да се изведат децата от институциите и да се осигури нормална семейна среда за всяко едно от тях е толкова голямо, че все още вярвам че ще доживея този момент.

Дано стратегията за пореден път не си остане само на хартия и се пристъпи към реални енергични действия! Praynig

# 184

Дано стратегията за пореден път не си остане само на хартия и се пристъпи към реални енергични действия! Praynig
Мисля, че промяната е тръгнала вече и колкото и отпор да среща, няма да зацикли.
 А и предложението ти ми звучи добре.  Hug
Поправете ме, но в момента издръжката на тия деца в самата си същност е издръжка на институциите - заплати, консумативи, режийни... та за децата остава някакъв, не знам дали е даже санитарен минимум... та тия пари могат да се пренасочат за издръжка на децата в семейни условия.

# 185

Може би... Но при добро желание може да се използва базата и да се запази голяма част от персонала като се преустроят тези домове в санаториуми, центрове за спортуване, стандартни детски домове или нещо друго, в зависимост от това къде се намират - в населени места или извън тях.

Друг е въпросът за спирането на кранчета за помощи по различни програми. Но ако един дом за деца с увреждания се преустрои и превърне в санаториум за такива деца, например, може пак да се използват средства по дарителски фондове и програми.

Говоря малко наизуст, само съм разсъждавала какво може да стане евентуално, признавам си. Но желанието ми да се изведат децата от институциите и да се осигури нормална семейна среда за всяко едно от тях е толкова голямо, че все още вярвам че ще доживея този момент.

Преустройството на такива "домове" е решение, което е равносилно на следното:  като имаш дупки по улицата не да смениш асфалта, а да смениш името на улицата!!! И сега се правят "преустройства" на даден дом: вместо да се закрие, оставят същия некомпетентен персонал, същите или други деца и му сменят името. Например в печално известното Джурково, вместо деца има възрастни  и вместо дом за деца е дом за върастни. В небезизвестното Могилино да речем ще има "защитена къща" и ще бъдат настанени хора под грижите на същия персонал, за който беше доказано колко е способен. Плюс това какво значи "стандартен детски дом", че този термин ми е напълно неясен. А дали даден дом ще се казва дом за деца с увреждания или санаториум, факт е, че там ще има деца - ако ще да го кръстят дворец за деца с увреждания. Преструктурирането няма да спре изоставянето на деца. Само превенцията - подкрепа на родители и деца - ще я спре.

# 186
Не съм изоставяла дете,молих се достатъчно дълго за това, което сега имам.
Не мога да съдя майките, изоставящи децата си въпреки това. Имам доста примери за деца, които трябва да гледат деца, виждам уплашените им очи, виждам безпомощните майки и бащи, които нямат средства да помогнат на дъщерите си, които нямат и ден трудов стаж, за да получават що годе сносно майчинство /не говоря за роми/. Те не знаят какво бъдеще ще успеят да дадат на децата си, защото не знаят дали ще могат с парите на дядото или бабата и мизерното майчинство ще успеят да отгледат това дете, не знаят утре дали тази баба или дядо ще бъдат на работа и ще могат да им помагат изобщо.
Не ми стана ясно как държавата ще стимулира една млада майка да се грижи за детето си /самотна/. Като осигурява консултация- тя ще нахрани ли детето, ще му осигури ли ток и вода, дрехи, лекарства като се разболее? Приемните родители как ще бъдат стимулирани да станат такива? Защото и аз искам да се грижа за друго дете, но нямам финансовата възможност за това, а и съм сигурна, че не съм само аз. Струва ми се, че пак бързат да рушат, преди да създадат. Аз съм за социални помощи не в пари, а в дрехи, храна и учебници, медикаменти и подсигурена помощ от специалисти. Да се следи стриктно грижата за всяко дете и да не се правят компромиси на едни, а да си затварят очите за други. При най- малко съмнение от страна на учител, комшия или гражданин за несъвестно изпълнение на родителски задължения да се правят системни проверки и да работят всички заедно- социални грижи, закрила на детето, клиники и училища.

# 187
  • София

Ромите не си изоставят децата, поради простата причина, че от ранна детска възраст биват експлоатирани по всевъзможни начини.
Не ми се говори за ромите.
Е, изоставят ги и още как. Справка - домовете, пълни с деца. По-скорошна справка - болницата в Сливен, където за няколко месеца са изоставени 16 деца /дано да не бъркам числото/.
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/582132 … i_sled_trusa.html     около тринадесета минута....
Казах го в отговор на едно твърдение, че не си изоставяли децата в такъв голям процент и си ги били гледали.
Бихте ли ми дали линк към филма?

# 188
  • София
Преустройството на такива "домове" е решение, което е равносилно на следното:  като имаш дупки по улицата не да смениш асфалта, а да смениш името на улицата!!!
Много добре казано. Напълно съм съгласна. Трябва да се видят корените на проблема и да се работи върху тях, а не върху преустройството на не работещи решения. Още повече, че тези проблеми много успешно са решени в други страни. И то не, защото тези страни са по- богати, а защото са искали да решат проблема. На държавата и струва повече да има такъв проблем, отколкото да го реши.

# 189
  • София
чудя се дали циганите нямат някакви задръжки към контрацептивите и абортите. иначе как ще обясним това, че раждат едно след друго и ги оставят?

ако това е така (а подозирам, че е) - тогава всички тия хубави и дълги програми, дето се цитираха по-горе, просто са мъртвородени и няма да постигнат нищо. защото, пак казвам, над 80% от децата в домове са циганчета.

# 190
В моя род има осиновено дете,което вече е млада дама на 22 години.Отлична студентка,ще става архитект.Благодарни сме на Бог,че е при нас и много я обичаме.

# 191
  • София
Много добре е поставила Ивонска темата, браво! Крайно време е обществото да прояви крайна нетърпимост и нетолериране на явлението „изоставяне на деца”.
Не си представям инкриминирането на оставяне на дете в дом, честно. Не може да казвате на хората какво да правят със собствените си тела - дали да правят секс, да раждат и прочие. За мен това ще е равно на забрана на абортите. превенцията е едно, насилствно е съвсем друго.

Може, може. Както правилно са уточнили, изоставеното бебе вече не е "собственото и тяло" и тя трябва да понесе някакви последствия! Данък изоставено бебе, например! Или обществено полезен труд! След 4-тото изоставяне - затвор! Що за животинско плодене! Кучетата да не би да не ги кастрират?! Ако живеят като животни, да ги третираме като такива!

# 192
Не съм изоставяла дете,молих се достатъчно дълго за това, което сега имам.
Не мога да съдя майките, изоставящи децата си въпреки това. Имам доста примери за деца, които трябва да гледат деца, виждам уплашените им очи, виждам безпомощните майки и бащи, които нямат средства да помогнат на дъщерите си, които нямат и ден трудов стаж, за да получават що годе сносно майчинство /не говоря за роми/. Те не знаят какво бъдеще ще успеят да дадат на децата си, защото не знаят дали ще могат с парите на дядото или бабата и мизерното майчинство ще успеят да отгледат това дете, не знаят утре дали тази баба или дядо ще бъдат на работа и ще могат да им помагат изобщо.
Не ми стана ясно как държавата ще стимулира една млада майка да се грижи за детето си /самотна/. Като осигурява консултация- тя ще нахрани ли детето, ще му осигури ли ток и вода, дрехи, лекарства като се разболее? Приемните родители как ще бъдат стимулирани да станат такива? Защото и аз искам да се грижа за друго дете, но нямам финансовата възможност за това, а и съм сигурна, че не съм само аз. Струва ми се, че пак бързат да рушат, преди да създадат. Аз съм за социални помощи не в пари, а в дрехи, храна и учебници, медикаменти и подсигурена помощ от специалисти. Да се следи стриктно грижата за всяко дете и да не се правят компромиси на едни, а да си затварят очите за други. При най- малко съмнение от страна на учител, комшия или гражданин за несъвестно изпълнение на родителски задължения да се правят системни проверки и да работят всички заедно- социални грижи, закрила на детето, клиники и училища.
Въпросът е, че с парите, които се наливат в домовете, могат да се подпомогнат много семейства и жени, като тази, която описваш. В повечето домове за деца с увреждния има сензорни стаи, в които с наляти хиляди левове, но не се ползват, защото никой не знае как. Има стаи за рехабилитация и модерни уреди, които не се ползват, но се показват при проверки да се трупатточки пред проверяващите и да не се закрие дома. Но едно дете в семейна среда няма такива уреди, стаи и т.н. Въпреки това, само защото живее с любовта на родителите е развило потенциала си много повече от това със същата диагноза, настанено в дом. Ако в едно такова семейство изчислите средната сума на месец, която се харчи за това дете, ще видите, че тя е с пъти по - малка от средата сума за издръжка на едно дете в дом със същата диагноза. Но това, което е в семейството си, макар и с мизерен бюджет, е развило потенциала си много повече от това, настанено в дом. Е, кажете, кое е по - целесъобразно???

# 193
  • Вън от пространство и време
Плюс това какво значи "стандартен детски дом", че този термин ми е напълно неясен. А дали даден дом ще се казва дом за деца с увреждания или санаториум, факт е, че там ще има деца - ако ще да го кръстят дворец за деца с увреждания. Преструктурирането няма да спре изоставянето на деца. Само превенцията - подкрепа на родители и деца - ще я спре.

"Стандартен детски дом" означава детската градина, в която ходят децата ми, например. Домовете за изоставени деца които са в градовете могат след преустройство да се превърнат в нормални детски градини.

А от Дом за деца с увреждане, до Санаториум за деца с увреждане разликата е огромна. Не мисля че има тук човек който да не я разбира.

Моето предложение е не да се преустрои един Дом в друг Дом, а да се преустрои базата - съществуващите сгради и съоръжения в нещо, което да бъде полезно за децата. За да може моята съседка например да отиде с проблемното си дете на почивка в санаториум, къдетода е полезно за него, или за да пратя моите деца на лагер или в спортна база. И да се запази като персонал в тази база кадърната част от съществуващия досега.

# 194

Казах го в отговор на едно твърдение, че не си изоставяли децата в такъв голям процент и си ги били гледали.
Бихте ли ми дали линк към филма?
http://www.btv.bg/videos/video/1235207248-No_Comment_%28Bez_dumi%29.html

Общи условия

Активация на акаунт