Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 705
  • 529
  •   1
Отговори
# 240
нищо никъде не е решено , дори издигат стени , за да се пазят от тях ...

# 241
  • София
У нас циганите не са номади буквално, а си имат поселища и ако бъдат привлечени в образователната система от 3 годишни ще имаме сериозен успех, макар и не веднага.

пропускаш историческия факт, че до преди 20 години у нас циганите бяха привлечени в образователната система. бяха и правени опити за насилствена социална интеграция чрез заселване на българи и цигани в едни и същи жилищни блокове. социализмът ги интегрираше дълго-дълго време. до нещо да доведе това?

# 242
  • Бу-у-урга-а-ас
В този ред на мисли ще вметна, че поправката в закона за образованието - предучилищната да започва от 5 години и да продължава 2, се прави с цел научаване на български език от ромските деца.

# 243
Е как ще им помагаме да се образоват и да имат по-добър живот в обществото си като не вярваме че това може да стане? Хората не искат да осиновят циганчета, защото не вярват че и те са деца като всички други и попаднали в добра среда ще израснат достойни и почтени хора.

Че то хората и за децата с увреждания не вярват, че са деца преди всичко, и чак тогава да видят увреждането. И, че имат нужда преди всичко от любовта и грижата в семейството си, и от лечения и изследвания също, но като го хвърлиш в "медицинската" им институция, шансовете да се сбъдне прогнозата на докторите за година живот е много голяма, пък като се гледа в семейството си, не само, че оживяват, ми и на училище тръгват, и са усмихнати, щастливи са. Защо не вярват, ами защото не са между нас, в училище, в градината, на площадката, в киното, в магазина, на тротоара, в кафето...., защото сме далеч един от друг, живеем на едно място, но в различни светове.

Родителите чийто деца са настанени в домове не получават детски надбавки за тях, както и помощи като многодетни. За да получаваш детски надбавки също така трябва да представиш бележка че децата ходят на училище. А ако родителите ги пратят в затвора с децата им какво става?

Е, то оставаше да получават детски и за децата, дето са ги изхвърлили в институция, само това оставаше. За останалите деца имах предвид да нямат право на детски надбавки, изобщо да губят права за помощи. Трябва да се осигури и гарантира профилактиката и превенцията, и подкрепата за семейството, семейна политика, от другата страна, ясно да се заяви, че престъпно безотговорното родителство не се подкрепя по никакъв начин. Позицията на държавата трябва да е: Осигурявам ти и ти предлагам всякаква подкрепа, профилактика, услуги, в замяна на това имам изисквания, да си отговорен и добър родител, ако не, нашия договор е приключен, повече няма да получаваш нищо от мен. Това ще ги накара да планират и да се замислят, имат предостатъчно възможности да си направят сметката в ранен етап на бременността дори, а следващия път ще вземат мерки и да не се случва изобщо.

За затвора, ти наясно ли си, че социалните прибират децата на тия изверги, настаняват ги в болници, държавата се мъчи да ги спаси и излекува, ако ги спаси ги праща в институция, в най-добрия случай. В същото това време изверга "родител" си живее необезпокояван през цялото време, у дома, неговата семейна среда остава неприкосновена. Жертвата се наказва и изкарва от семейната среда, за да се спаси, а насилника не понася никакви санкции. Аз теб те питам, какво става с децата?

# 244
пропускаш историческия факт, че до преди 20 години у нас циганите бяха привлечени в образователната система. бяха и правени опити за насилствена социална интеграция чрез заселване на българи и цигани в едни и същи жилищни блокове. социализмът ги интегрираше дълго-дълго време. до нещо да доведе това?

Да, до изнасянето на българите от същите тази блокове и до образуването на изцяло цигански квартали....

# 245

Преди години имах познат в Младежкия червен кръст и ми разказваше, колко милиони са дали за да интегрират малцинствата...

Остави ги какво ти разправят тия от Червения кръст, това не е вярно, това са глупости!

# 246
Хайде и аз ще напиша в темата, че НЕ Е вярно, че децата в домовете са над 80% от ромски произход. Постъпващите са 50 на 50 като численост, но първо се осиновяват бели деца, без заболявания. Освен това в домовете от 3 до 7 постъпват и деца, които се въдворяват там от полицията и социалните служби, защото са в риск/ тук вече повечето са ромчета/.

Да де, ама нали се сещаш, че живеем в България, където преобладаващото етническо население са българи, т.е. дори и 50/50% да бяха, а те далеч не са, според докладите, пак процентното съотношение на изоставяне, спрямо броя на етноса е доста различен!

Ако българите в процентно съотношение спрямо броя си, изоставяха толкова деца, колкото циганите, щеше да е страшно. От докладите за домовете, като статистика, не са 50/50%, въпреки, че като вземем брой етнически българи и цигани живеещи в страната, можеше и така да е, като се има предвид тежкия и труден живот и безработицата в много крайща. По-скоро бяха около 80/20% или някъде там, и то от независими доклади, не държавни.

Това не е упрек или сочене с пръст към циганите, защото те не са виновни, това са фактите. Виновни са тези, чиято политика беше да ги държи необразовани и в гетата, за  да може да ги манипулира и им плаща преди избори, и тези дето заедно с първите, източват пари по европейските фондове за интеграция на ромите.

Но не това е темата , става дума за престъпното явление „изоставяне на деца”, а не да противопоставяме етносите. Деца изоставят и българи и турци...., кой колко не е най-важното, важно е защо се случва и толерира, и да се изкорени завинаги, от дъно тази практика. Целенасочена политика на помощи, а не на подкрепа, и услуги за държавно отглеждане на деца, а не услуги в подкрепа на семейната среда, поддържат тази система, нарочно. Целият този ад съвсем не е случаен, той е създаден, поддържан и зазидан здраво, така че да обслужва конкретни интереси.

# 247
Присъствала съм на урок в училище, където голяма част от децата бяха ромчета...
Ами, не можеш да интегрираш насила някой, който не желае да бъде интегриран.
Има страхотни, образовани, интелигентни роми, с висше образование. На тях никой не им е попречил да се развиват и усъвършенстват, но те са плод на собствените си усилия и вътрешен импулс да живеят един по-добър живот.

# 248
Присъствала съм на урок в училище, където голяма част от децата бяха ромчета...
Ами, не можеш да интегрираш насила някой, който не желае да бъде интегриран.
Има страхотни, образовани, интелигентни роми, с висше образование. На тях никой не им е попречил да се развиват и усъвършенстват, но те са плод на собствените си усилия и вътрешен импулс да живеят един по-добър живот.

Ти се роди в някое гето сред още 10 братя и сестри и нека вместо училище да обикаляш кофите за боклук с баща си - пък чакай вътрешния ти импулс да ти намери по-добър живот...

Интеграцията (на поносимо ниво) е възможна, но трябват много повече и систематични усилия.

На Щатите им трябваха 60 години, за да стигнат от законите за сегрегацията до това да си изберат негър-чернокож.

И още по-встрани от темата: Как мислите - дали фактът, че във всеки американски екшън добрите ченгета ходят по двойки - беличко и черничко - се дължи на липса на въображение?

# 249
A вкараха разнообразие вече. Срещат се и индийци/араби/китайци/корейци из американските филми, не са само негрите.

# 250
  • София

какво да направи Борисов ?
...

Да разпореди на министерствата да спретнат работна група по превенция! Невръстните квачки да посещават задължително курсове по ограмотяване как да не снасят след почти всеки секс! Да обвържат всичко с всякаквите помощи! Не може ли да стане по подобен начин?

Хващам се за твоя постинг щото питаш PeaceМислех да не пиша в темата и го правя само с този постинг.

Темата не ми харесва,щото е поредната.........за тоя дето клати гората.Както и да е.
...

Благодаря, че се включи!

Иначе, мисля, че темата на много от нас ни е полезна - ти и съмишлениците ти работите отдавна по тези въпроси, омръзнало ви е да се опитвате да докарате пролет, но нека повече хора разберат за усилията ви по един достъпен начин! Знам, че който иска ще ви намери и прочете, но не всеки би се заровил в огромната работа, която сте свършили, за да проследи действията и резултатите...

# 251
  • sofia
Много хора работят по проблемите,а те са навързани.....Не можеш да се справиш само с  един защото около него има още 100.Паяжината е голяма и с много скрити малки около нея.
Борят се хората с увреждания и родителите им,тези като нас,тези като Тео,УНИЦЕФ,НМД,медиите.......и още десетки.Но пове4ето не го пишат защото така са преценили.Вкл.и нашите у4астия ,усилия,действия и резултати.Важен е резултата на края PeaceИ ще има такъв,уверявам вси4ки ви.Пти4ка пролет не прави и за това усилията отдавна са обединени.

Никой не е длъжен да следи постоянно сайтовете на 20 организации за да се информира.ДАЗД само накратко обобщава и изплюва инфото на финала ,което пък не казва много на вси4ки,които ги вълнува темата отсрани.
Както и да е,всеки прави макар и малко в тази мръсна яма ,цапа се,къпе се,пак се цапа,пак се къпе........Объркано,сложно и  с много разностранно съдържание е проблема Ивонска Peace

# 252
  • Вън от пространство и време
За затвора, ти наясно ли си, че социалните прибират децата на тия изверги, настаняват ги в болници, държавата се мъчи да ги спаси и излекува, ако ги спаси ги праща в институция, в най-добрия случай. В същото това време изверга "родител" си живее необезпокояван през цялото време, у дома, неговата семейна среда остава неприкосновена. Жертвата се наказва и изкарва от семейната среда, за да се спаси, а насилника не понася никакви санкции. Аз теб те питам, какво става с децата?

Е, добре, наясно съм. И също съм наясно че изверги винаги е имало и ще има - от всички съществуващи по земята етноси. Те наистина са за затвора и за отнемане на родителските права.

Да, аз съм също за криминализиране на деянието "изоставяне на дете" и това да важи за
всички български граждани, независимо от коя социална прослойка и кой етнос са.

Да, аз съм за интеграция на ромите, но нямам право да мрънкам че нищо не се прави ако аз лично не правя нищо по въпроса. Има ли някой от тук пишещите да е готов да отиде учител в училище с преобладаващо ромско население, да стане лекар или зъболекар в поликлиника с преобладаващо ромско население, да отвори курсове за професионална квалификация, да ги наеме масово на работа в предприятието си, да отиде да изнася просветителски сказки и да раздава презервативи, да поставя спирали и да призовава за аборти, да стане приемно семейство на децата на отишлите в затвора безотговорни родители?
Всичко друго е чесане на клавиатурите.

А какво става с децата... Имам честта лично и виртуално да познавам хора, които наистина ги боли за децата и им помагат себеотвержено да израснат в условия на семеен уют и топлина. Малко по-надолу - в осиновителския подфорум пишат и приемни родители. Някои от тях са приели в дома и сърцето и по няколко деца. Дай Боже повече хора да последват примера им!  Praynig

# 253
Gankata има такива хора, да. Те третират тези деца като деца и техните родители като родители, а не като някакви странни птици едва ли не от друг вид. Е и? Проблема си остава. Те наистина са по няколко деца, вучовци, лели, внуци в една къща, без чешма в къщата а на двора, без прозорци, а с платнище на мястото му и без легла за всички. Майката и бащата често живеят от помощите, които получават за многодетно семейство и от детските надбавки. С тях обаче не купуват храна за децата, а по-мощен касетофон и колони, салам и три-четири каси бира. Парите свършват максимум за седмица и после- хайде по дворовете /чуждите/. Ще ми се да се подпомагат майките /какъвто и произход да имат/ не финансово, а материално- дрехи за децата, храна, обувки, платена такса за градина и учебници за училище. Тогава тези безотговорни създания, по-биха се замислили дали ще родят две или дванадесет, защото няма да могат да купят с дрехите и учебниците салам и касетофон, а ще ги използват малко или много по предназначение.  Една майка, ако бъде сигурна в своята стабилност като самотна такава и бъде подпомогната адекватно да се грижи за детето си едва ли би препочела да го изостави в институция / не визирам разни патологични случаи /. Но сега, ако тази жена няма стаж получава 100 лв. мисля беше за една година и 35 лв. детски. С тях едва ли ще може да покрие разходите за себе си и детето, което се предполага, че трябва да обгрижва и адекватно. Ето защо трябва, според мен първо да се помисли как да се стимулира отглеждането на децата извън институцията, а след това да се закрива тя.

# 254
Не съм познала изоставеното си дете, а видях страшно много деца, които приличат на моето. Cry Но за разлика от моето, нямат мама, която да прегърнат, нямат дом, в който са се приберат и където да имат нещо свое.
Не искам да има такива деца, не искам да има и такива хора, който ще махнат с ръка и ще разкарат потресаващата картина от очите си, само защото децата са циганчета. Проблема е павече от сериозен и трябват общите усилия на обществото и държавата, за да не избухне бомбата. Едно нещастно човешко същество мултиплицира своето нещастие в още 10 нещастни човешки същества. В задачата се пита, как да дадем малко щастие и на тия нещастни същества. Мисля, че има начин, бавен, труден, мъчителен. Но не може да се бездейства повече.

За вече изоставените деца - дом, семейство, нормална среда
За бъдещите такива - превенция
За малолетните, които раждат на 12 год. - наказание на "бащите". Нали по закон секс с малолетен е престъпление. Като почнат да влизат по затворите, ще им се отще и секса и бебетата.
За всички роми - образование, образование, образование. Каквато й цена да струва. Сабаряне на гетата. не трябва да се позволява големи групи роми да живеят на едно място, това е много вредно.

Да се започне от някъде, пък до къде ще се стигне, времето ще покаже. Въпроса е, че никой не взема на сериозно тоя проблем и го отлагаме във времето.

Общи условия

Активация на акаунт