Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 697
  • 529
  •   1
Отговори
# 255
ОФФ!!
За всички роми - образование, образование, образование. Каквато й цена да струва.

Едно време образованието беше безплатно .... и тогава не ходеха на училище та сега ли  Thinking

# 256
Немо, тук не говоря за пари, а и едно време положението беше далеч по-търпимо Peace
Трябва да се намери правилната формула, с която децата да се привлекат към училището - другата алтернатива е нещастни неграмотници. Нали не искаме това?

# 257
Нали не искаме това?

Ние не ... но на тях им е по изгодно да просят отколкото да учат ... ценности .. ако мога да се изразя по различно  Peace

# 258
Знаеш ли, едно 5 годишно дете, например, едва ли иска да проси и това е основата на неговата ценностна система!
Ти какво предлагаш - да ги изселим, да им направим гета с телени мрежи и бетонни стени, зад които да нямат право да излизат, или newsm78

Все пак ние е сме мнозинството в обществото и ние задаваме правилата, По които трябва да се живее. съответно ние трябва да приобщим останалите към нашите правила, без да ги обезличаваме, разбира се.

# 259
  • София
У нас циганите не са номади буквално, а си имат поселища и ако бъдат привлечени в образователната система от 3 годишни ще имаме сериозен успех, макар и не веднага.

пропускаш историческия факт, че до преди 20 години у нас циганите бяха привлечени в образователната система. бяха и правени опити за насилствена социална интеграция чрез заселване на българи и цигани в едни и същи жилищни блокове. социализмът ги интегрираше дълго-дълго време. до нещо да доведе това?
Ами, социализирани. В малките градчета нямаха право да излизат от квартала си. За пръв път видях цигани в Трън след 1990-та, защото вече нямаше забрана да се появяват на пощада. Wink
Няма нужда да ги правим не- цигани, т.е. роми или други. Въпросът е как да се споразумеем с тях докато са си цигани. Нито ще се променят драстично, нито има смисъл от това- идеята е да тушират онази част от начина си на живот, която е социално неприемлива. Иначе, не виждам на кого биха пречили циганите номади, музиканти, с пътуващ панаир, които продават джунджурии и ти гледат на ръка.

# 260
  • София
У нас циганите не са номади буквално, а си имат поселища и ако бъдат привлечени в образователната система от 3 годишни ще имаме сериозен успех, макар и не веднага.

пропускаш историческия факт, че до преди 20 години у нас циганите бяха привлечени в образователната система. бяха и правени опити за насилствена социална интеграция чрез заселване на българи и цигани в едни и същи жилищни блокове. социализмът ги интегрираше дълго-дълго време. до нещо да доведе това?
Ами, социализирани. В малките градчета нямаха право да излизат от квартала си. За пръв път видях цигани в Трън след 1990-та, защото вече нямаше забрана да се появяват на пощада. Wink

но и ги задължаваха да ходят на училище - точно за реализиране на ония неща, за които ти говореше в предния си постинг.
а циганите-номади, тип а-ла героите от "Шоколад" са друга бира. френските цигани с караваните-мерцедес също са несъпоставими с нашите по нищо.

# 261

Виж тука не съм съгласна, живея в малък град, но въобще не ми е правило впечатление, че седя на един чин с циганче, че следобед играя с циганче, че помагам в уроците на циганче. Никой не ги е държал в къщи, напротив учиха заедно с нас и растяха заедно с нас. Как точно е ставало това не съм си е запитвала, защото за мене си беше съвсем нормално, и за мене те бяха деца като всички нас. И до ден днешен, с тези мои съученици сме приятели, достатъчно образовани са и интелигентни, за да живеем заедно.

Още един път казвам, незнам каква политика е водена тогава и как е водена, защото те не бяха нещо различно от всеки нас. Кога и къде се пропука цялата система, е явно не е тогава.

# 262
  • София
Немо, тук не говоря за пари, а и едно време положението беше далеч по-търпимо Peace
Трябва да се намери правилната формула, с която децата да се привлекат към училището - другата алтернатива е нещастни неграмотници. Нали не искаме това?

Децата ще се привлекат към училище, когато родителите им бъдат убедени, че това е най-важното нещо на света.

# 263
Децата ще се привлекат към училище, когато родителите им бъдат убедени, че това е най-важното нещо на света.

т.е никога  Peace

# 264
Немо с твоя оптимизъм......няма проблем, който не можем да решим! Направо ме зареждаш!! Peace

# 265
Немо с твоя оптимизъм......няма проблем, който не можем да решим! Направо ме зареждаш!! Peace

реализъм уважаема .. реализъм...  Peace

# 266
  • София

Е, не че не е прав/а.
Но, от друга страна, ако погледнем процента на необразовани преди комунизма и процента след това, не е ли време да попрочетем в историята как са го направили? Или комунизъм е толкова мръсна дума, че и добрите неща няма да видим. Разбира се, това става само когато имаш силна държава, а ние в момента никаква си нямаме, така че очевидно си остава проблем на поединично оцеляване, а темата е безпредметно да се обсъжда.

# 267
Не съм гледала филма, само " предисторията" в неделя. Може ли някъде да се види? Praynig

# 268
# 269
  • Бу-у-урга-а-ас
Ми много просто как е ставало през комунизма.
Една учителка не е можела да си посвили лукса да пусне дете да премине в по-горен клас, ако не го е ограмотила, дори това да е с цената на индивидуални занимания с детето в извънкласното време. Сега на никой не му дреме, а аз в логопедичния кабинет се чудих какво да ги правя, защото видимо не бяха дислексици, а просто неграмотни - масово. Всички неграмотни минаха на матурите някак си. Кой им подсказа и защо, така и не разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт