Познахте ли си изоставеното дете?!

• 25 663
  • 529
  •   1
Отговори
# 465
  • Бу-у-урга-а-ас
И сега има достатъчно състоятелни хора, които не отглеждат приемни деца. ...

Но пък представи си колко несъстоятелни има, които биха го направили и то качествено, ако бъдат адекватно подкрепени от държавата.

От друга страна, ако се дават солидни суми за приемна грижа ще има риск определени хора да се заемат с такава грижа с цел материална изгода.

Ако социалните служби и психолозите, които работят с тези семейства и деца са си на мястото, шансът това да се случи, би следвало да е минимален. Разбира се, ако говорим за една нормална държава с нормално действащи институции и служби.

# 466
  • София
Професионалната приемна грижа Е работа.
да, но мислех, че говорим за доброволната , а не наемна приемна грижа. За професионалната е ясно.

Лого5ка Ако социалните служби са на място съм напълно съгласна с тезата ти.  Peace

# 467
Говорите за бизнес? Монетата обаче има много страни в този случай - представете си една система, която прави толкова задълбочен кастинг на желаещите да отглеждат дете без осиновяване, така, че да се изключи всякаква възможност за злоупотреба с детето, защото ще има и последващ контрол, представете си, че има хора, които са богати на духовни ценности, образовани са е с широко отворени сърца, които биха искали да отглеждат такова дете, но ..., наистина само финансовият въпрос е пречка; представете си, имотни хора, които нямат нужда от тези 500 лв (приемаме, че това е сумата), за осигурят уроците, английския, музиката, здравеопазването, почивката на море и ги събират на дългосрочен влог с прилична лихва, за момента, в който това дете се озовава в широкия свят без осигуреното жилище от мама и тати, без никаква друга подкрепа, освен на тези същите хора, които са се грижили за него ....
Ако някой се сети за още някоя страна на монетата може да сподели. Но, уверявам ви, сърце не стига.

# 468
  • Бу-у-урга-а-ас
да, но мислех, че говорим за доброволната , а не наемна приемна грижа. За професионалната е ясно.

Нищо не е ясно в България. Преди няколко страници на въпросът ми как аз лично бих могла да помогна на децата от домовете, Лионес ми написа с червени букви ПРИЕМНА ГРИЖА
 Ако институциите и НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ организации виждат решаването на проблема с домовете чрез приемната грижа, то нека това да стане политика на държавата. Нека да се обезпечи тази приемна грижа. Несериозно е да се водят сълзливи кампании и да се танцува по тънката струна на състрадателната българска душа, за толкова сериозни проблеми. Тук не става дума само да състрадаваме, да си поплачем, да поцъкаме с език и на края да пуснем по един СМС, а за това ТРАЙНО да се АНГАЖИРАШ и да ПОСВЕТИШ себе си на един ЧОВЕШКИ ЖИВОТ.

# 469
Доброволна помощ едно семейство може да даде, след като е докарало до там нещата, че да не се нуждае то самото.Едно е 1.20лв няколко пъти годишно., друго е минимум според синдикатите-колко го изкарваха-над 600лв четох последно за издържка на човек от семейство.Ежемесечно.

# 470
  • Бу-у-урга-а-ас
Доброволна помощ едно семейство може да даде, след като е докарало до там нещата, че да не се нуждае то самото.Едно е 1.20лв няколко пъти годишно., друго е минимум според синдикатите-колко го изкарваха-над 600лв четох последно за издържка на човек от семейство.Ежемесечно.

Абсолютно!
Но това не означава да сочим по-състоятелните укорително и да ги пращаме в ъгъла да се срамуват, защото не са приели дете.

... представете си, имотни хора, които нямат нужда от тези 500 лв (приемаме, че това е сумата), за да осигурят уроците, английския, музиката, здравеопазването, почивката на море и ги събират на дългосрочен влог с прилична лихва, за момента, в който това дете се озовава в широкия свят без осигуреното жилище от мама и тати, без никаква друга подкрепа, освен на тези същите хора, които са се грижили за него ....
Ако някой се сети за още някоя страна на монетата може да сподели. Но, уверявам ви, сърце не стига.

Подкрепям.

# 471
Ами различните хора имат различни цели.По-състоятелните не са длъжни в благотворителност да насочват средствата си , а приемната грижа не е за всеки, дори и да е състоятелен.На практика-да се попадне на съчетание-възможност+ чистосърдечно искане=много малък процент хора влизат в тази графа.
Ако пари се пренасочват за осигуряване на собствен дом след време на приемно дете, много семейства пак може да се "дръпнат" на принципа че то за техните деца няма. Thinking

# 472
Ами различните хора имат различни цели.По-състоятелните не са длъжни в благотворителност да насочват средствата си , а приемната грижа не е за всеки, дори и да е състоятелен.На практика-да се попадне на съчетание-възможност+ чистосърдечно искане=много малък процент хора влизат в тази графа.
Ако пари се пренасочват за осигуряване на собствен дом след време на приемно дете, много семейства пак може да се "дръпнат" на принципа че то за техните деца няма. Thinking

Някак си много буквалистично и даже частично си възприела казаното по-горе. Въпросът е, че за приемната грижа държавата трябва да се погрижи. Недопустимо е да се очаква, че този опухан като бръшнян чувал народ ще решава проблеми, които трябва да са политика на управлението. Колко примери има с парите, които се събират по Коледа и Великден с тях да се осигурява единствения кувьоз в някоя болница. Не да се добави един към другите налични, а ЕДИНСТВЕНИЯ. Не намирам, че е редно да се очаква всички ние да отнемем товара на управляващите. На семейство, което е решило да посвети времето и усилията си за да осигури по-добър живот на още деца, освен своите, трябва да се даде достатъчно, че да осъществи качествено намерението си, така, че да го прави, без да виси въпросът за утрешния ден и опасността да прекратят начинанието поради невъзможност. Това не е решение за един ден, а за цял живот.

# 473
Нищо различно не съм написала.
Да ме кажа, че съм леко против именно редовия човек да се сочи като спасител  и на всеки случай да му се приглася как, ако е Човек-ще даде.
Писала съм го нейде напред-изначално соц. политиката ни е зле.Кардинално.

# 474
А как стои въпросът с приемната родителска грижа. Чувала съм, че в цивилизованите държави за да приемеш дете в дома си и да го отглеждаш като свое без осиновяване се извършва срещу някаква сума пари, която се дава от държавата, за да се покрият разходите по детето. В България този въпрос уреден ли е по някакъв разумен начин или се разчита на благотворителност от населението.
Ето информация, която може да е от полза на интересувщите се.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=487063.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376118.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=223351.0

# 475

Не съм съгласна и за това за хората с прилични заплати, дето нямало да ги усетят тези лишения. А и някак ми е трудно да си представя точно хората с толкова големи заплати да се юрнат да стават приемни родители. Мисля, че те си имат достатъчно ангажименти лични, служебни, и със своите си деца и едва ли ще се захванат да решават материалните, физически и душевни проблеми на приемните деца. Защото, хайде да не си каривим душите, голяма част от приемните деца са със сериозни проблеми от всякакво естество. То не опира само до милосърдие и пари (да приемем, че има такива хора), а и до посвещаване на време и усилия.
Предполатгам, че хората, които искат собствено детенце, искат да осиновят, а не да са приемни родители.
eee, tuk ne си права. Всичките приемниродители, които познавам, работят на пълен рботен ден и имат поне още едно дете! Не получават пари от държавата, защото са доброволни такива и намират време за всичките нужди на приемното дете, както намират и за своето.
На първо място е желанието и тези хора го доказаха!
Време се намира, повярвайте ми. Децата са с дефиците, но като попаднат в нормална семейна среда и получат много обич-  те много  бързо започват да наваксват.

# 476
  • София
Възможно е, не познавам нито един приемен родител. Изказах предположение на база своето обкръжение. Хората, които познавам и са с добри доходи не ги виждам  като приемни родители. Те са твърде фокусирани върху себе си и чак после върху децата си. Хората, които познаваш ти може би са от добрите изключения.

# 477
  • София
Темата не беше замислена с фокус към приемната грижа, но понеже и това е важно, нека призная: мои роднини - но не от богатите! - взеха прекрасно момиче, родено с "вълча уста" и претърпяло операции, но не колкото са били необходими и... то получава точно това, което и другите им... 3 деца!  Laughing Клише е, ама им се възхищавам!  Wink Явно приемното родителство вярно не е само въпрос на пари - да не си в състояние да подсигуриш колеж не означава, че не можеш да дадеш най-важното - любов и грижа! Но не всички го можем... Жалко за нас...

# 478
  • София
Ох, Ивонска, стига с това "жалко за нас"! За какво да е жалко? Искаш да ни подадеш камшика да се самобичуваме ли? Възхищавай им се на твоите познати, и аз им се възхищавам! Ама ако ти е толкова жалко за "нас", можеш ти да вземеш едно дете да го гледаш, че да оправиш поне себе си. Тогава всички ще ти се възхищаваме и може би сами ще си подложим гърбовете да ни бичуваш и може би ще ти повярвам на "жалкото за нас"! Добър опит да обръщаш всичко в обвинения и мелодрама, но не върви!

# 479
  • София
Ох, Ивонска, стига с това "жалко за нас"! За какво да е жалко? Искаш да ни подадеш камшика да се самобичуваме ли? Възхищавай им се на твоите познати, и аз им се възхищавам! Ама ако ти е толкова жалко за "нас", можеш ти да вземеш едно дете да го гледаш, че да оправиш поне себе си. Тогава всички ще ти се възхищаваме и може би сами ще си подложим гърбовете да ни бичуваш и може би ще ти повярвам на "жалкото за нас"! Добър опит да обръщаш всичко в обвинения и мелодрама, но не върви!

Нека се опитам да ти сдъвча идеята:

1. Жалко е, че за някои от нас амбицията за уроците по езици и колеж е критерий за успешно родителство - факт!;

2. Аз не се обвинявам, че съм каквато съм, но фактите говорят, че явно не владея всички начини да съм съпричастна - не е нужно да го отричам (като теб, например!)

3. Дреме ми за възхищението на теб и други като теб - стига ми това на детето ми - за него копнея!

4. Ти ако нямаше комплекс по въпроса, нямаше да подскачаш като ужилена за щяло и нещяло, нали?! (не ми отговаряй, въпросът ОТНОВО е риторичен!)

Общи условия

Активация на акаунт