120 Американска тема- за ветераните, бащите и 4-ти юли.

• 28 298
  • 733
  •   1
Отговори
# 525
  • USA
Благодаря ви  bouquet, може би ще се ориентираме към Сиърс, харесаха ми снимките им Simple Smile.

# 526
привет на всички!искам да попитам за новодошли семейства в САЩ,имали задължителни предмети,документи,лекарства и други които трябва да се вземат от България...предварително благодаря за отговорите...

Много е индивидуално, но ето това са нещата, които на мен са ми били необходими:

Документи: всички дипломи за образование (средно, висше, специализации), по възможност преведени на английски и заверени, но това не е задължително. Свидетелства за раждане, свидетелства за гражданско състояние (брак, развод и т.н.) - пак преводът и заверките са по желание.

Лекарства: ако някой пие точно определени лекарства - задължително достатъчно голяма доза за първите няколко месеца. Хомеопатични лекарства, ако някой пие такива. Единственото нещо, което е трудно да се намери тук, е йодова тинктура - бих си донесла йод от България. Аз нося обикновено също упсарин и тетрациклинова паста (тетрациклинът е антибиотик, без рецепта тук е невъзможно да се купи). По принцип за всичко, което може да се купи в България, тук има еквивалент, но понякога отнема време да се открие еквивалентът или пък е задължително да се мине през лекар (вие май нямахте застраховка?).

Предмети: представа си нямам.

# 527
оххх аз пак по старата тема на нов глас-ще ми извините но искам да питам някой знае ли за БГ гражданство за дете  как се процедираше
апостил знам че трябва на акта за раждане , нали трябва и пълнномощно за майка ми (щото тя ще се занимава) от 2мата родители и то ли трябва апостил също ?
как беше?

# 528
4естито на празнувалите последните няколко дни!

Кой се вълнува за  Белла и Едуард утре  Simple Smile, Бенс знам че ти си фен-чакам с нетърпение и аз!

Не само ходих за нощната(първа) прожекция, ами бях и на спешъл скрининг, където гледах Туайлайт и Ню Муун преди Еклипс. 6 4аса хотнесс- нямам никакви оплаквания Mr. Green

Хубавото, 4е бяхме само 50 4овека в залата за това и нямаше скрийминг яхуус. Като даваха от НМуун сцените с брейкъп и депресията на Белла, беше абсолютна тишина, много емоционално, за първи път можех да усетя болката на Белла.

Филма е по-хубав от предните два, има  няколко сцени,които не са като в книгата и нямат никакъв смисъл, но като цяло съм доволна Simple Smile

Световното съвсем го отписах тези дни, важното е да гледам финала Laughing
----

За класовете по етикет и каквото и да е съм "за". За мен е важно детето да има достъп до разли4ни неща, да пробва, да се нау4и на нещо...това би било само в полза да е уелл раундед пърсън в бъдеще.

# 529
оххх аз пак по старата тема на нов глас-ще ми извините но искам да питам някой знае ли за БГ гражданство за дете  как се процедираше
апостил знам че трябва на акта за раждане , нали трябва и пълнномощно за майка ми (щото тя ще се занимава) от 2мата родители и то ли трябва апостил също ?
как беше?

С уговорката, че не съм на 100% сигурна, но точно говорих с майка ми и тя каза, че ще провери и тези дни ще ми каже. Трябва ти съртифайд копи на акта за раждане с апостил. За пълномощното апостил не ти е необходим, но голямата чуденка е как ще е най-лесно да процедираш с пълномощното. Ако е написано на наглийски и нотарилано заверене от ам. нотариус ще трябва майка ти да го преведе и легализира в Бг. Другия вариант е да се завери нотариално в Бг консулство тук, така ще е директно на български и няма да има нужда нищо допълнително да му се прави. Пълномощното не е необходимо да е от двамата родители, още повече, че съпругът ти не е Бг гражданин, но и да беше, е достатъчно пълномощно от майката. Важното е в пълномощното да се напише за какво точно трябва да послужи и че упълномощаваш майка си да разполага с личните ти данни ( това било от съществено значение  Peace ). Ако се сдобия с повече инфо тези дни ще пиша пак  Peace .

# 530
Защо не пълномощно на български заверено от американски нотариус? Ние сме правили такива, никога не е имало проблем - нотариусът заверява подписа, а не съдържанието.

Последна редакция: ср, 30 юни 2010, 23:09 от Juturna

# 531
Защо не пълномощно на български заверено от американски нотариус? Ние сме правели такива, никога не е имало проблем - нотариусът заверява подписа, а не съдържанието.

Ами не знам, не съм на ясно специално с пълномощните, ако може така- чудесно!

# 532
Мерси Клеър,да моля те ъпдейтни ме като чуеш нещо повече! Ютурна мерси !
Ами ще взема да  направя и 2те тогава Simple Smile ,не ми пречи !
А някой да има примерно пълномощно че хич ме няма по тези неща?!

Бенс...супер звучи,аз също гледах последния епизод миналата седмица и сега ми е пресно.Ще ходим на кино тези дни и ние!Мразя да ходя на кино но за Белла и Едуард може! Laughing

# 533
за БГ гражданство за дете  как се процедираше

Вики, не към теб конкретно ми е питането.
Не може ли на дете, родено тук, да му се извадят документи за гражданство и прочие при първото отиване в БГ да речем? Защо всички се юрвате от тук да го правите това? Не се заяждам, съвсем заинтересовано питам. Да няма някакви далавери?

Джутурна, ти така изведнъж се включи...  Flutter

# 534
  • САЩ
за БГ гражданство за дете  как се процедираше

Не може ли на дете, родено тук, да му се извадят документи за гражданство и прочие при първото отиване в БГ да речем? Защо всички се юрвате от тук да го правите това? Не се заяждам, съвсем заинтересовано питам. Да няма някакви далавери?

Може! Не знам за далавери.

# 535

Може и е доста лесно и бързо, отнема не повече от 15 минути. Но може да не предвиждат скоро да си ходят до Бг.
Има и друг момент: ако имаш Бг гражданство и съответно ЕГН си длъжен да имаш и Бг паспорт, това според мен малко затруднява нещата ако работата е свършена от пълномощник и решат да се прибират ще им трябва Бг паспорт ( по закон, на практика знаем, че е възможно и с Ам. паспорт да се влезе).
От друга страна ако оправят гражданството при първото прибиране в Бг ще трябва докато са там и паспорт да извадят, което вече си е голяма досада и времеемко.

# 536
Не може ли на дете, родено тук, да му се извадят документи за гражданство и прочие при първото отиване в БГ да речем? Защо всички се юрвате от тук да го правите това?

Може. Много по-лесно и бързо става. Обаче за тази цел трябва да се предвижда отиване до България в близкото бъдеще за поне четири-шест седмици. Две седмици докато стане ЕГН-то, после още месец за паспорта. Поне в Бургас това е положението (в София доколкото знам детски паспорт се прави по бърза поръчка, но в провинцията - не винаги). Ние шест седмици по никакъв начин не можем да прекараме в България, така че този начин при нас не върви.

А, не съм видяла, че Клер вече е написала същото.

# 537
невър майнд за примерно пълномощно -намерих си тези които правихме за Елла

Баш както клеър казва ,за това искам гражданството сега  а като се прибираме паспортите,щото всичко ако се струпа при едно евентуално  ходене до БГ... ooooh! ,пък и от къде да знам какво ще им скимне утре да променят закона или нещо и Клои да си остане само с Ам.гражданство  
или
пък може ако ни скимне тук да се влачим при консула за паспорти.  Wink

# 538
  • USA
Хитруша, на вас колко ви излязоха снимките на Алекс, колко бяха на брой и дават ли и диск с тях? Тук гледах разни студиота, ами мен главата ме заболя, някакви $500 за сесия  #Crazy.

# 539
невър майнд за примерно пълномощно -намерих си тези които правихме за Елла

Супер, само се увери, че вътре фигурира частта, че упълномощаваш майка ти да разполага с личните ти данни  Peace .
Вики, а с паспорта за Клои как ще процедирате, ще рискувате с американския ли да се приберете?

Общи условия

Активация на акаунт