120 Американска тема- за ветераните, бащите и 4-ти юли.

• 28 250
  • 733
  •   1
Отговори
# 615
Вики, той просто отдолу си пише (на английски) "при мен дойде еди-коя-си и се подписа пред мен" - не му трябва да ти чете името в самия документ. В старата ми работа често се разписвах пред нотариус и никога не са чели целия документ да видят дали моето име изобщо е там (нищо, че е било на английски). Просто лепват печата със стандартния текст и се разписват под него. Това в КА, може при вас да са по-стриктни.

# 616
Ютурна...мерси за обяснението ,чак сега ми светна лампичката  .
А при теб гледам време не останало  Simple Smile ,успех  ти желая и всичко да мине по вода. Hug

# 617
Гледам за езиците коментирате...
Аз пример за деца " идеално говорещи български" съм виждала в няколко ситуации:
- когато средата им е българска в САЩ - така наречените капсулирани общности, без всякакво желание за интеграция живеещи с надеждата за връщането си в БГ
- дошли на достатъчно години тук, за да имат стабилна основа на езика ( нещо, което на родените тук просто липсва)
- такива, които разполагат с достъпни училища

Въобще кой каквото ще да ми говори, когато средата навсякъде освен родителите е англоговоряща просто е абсурдно да се гони ниво, като на връстниците им, защото не е въпроса до това дали може да се научи, а как се поддържа като се научи.
Всички деца на българи, с които се събирам е в района си говорят помежду си на английски. Просто когато освен родителя няма кой друг да го реинфорсва... И аз имах илюзии, че само с настояването в къщи ще стане, но след като 80% от деня Калин( когато не спи) е на училище или по някакви извънкласни занимания комуникацията му става на английски, 10% от времето като се върне правим домашни НА английски пак и за нас остават 10-те мижави % за общуване, което се свежда до елементарни домашни разговори, просто не виждам как ще стигне връстниците си в БГ. Четенето на книги на български е ОК, но там се сблъсквам и с друг проблем- той иска да си чете сам неща, които са му интересни. Засега не съм намерила нещо, което да му задържи вниманието на български. Като беше по-малък приказките бяха ОК, но сега...
А и не мога да го заведа в книжарницата да си избере нещо на български...
Иначе му е интересно- история, народни песни, говорим за тези неща. Има желание да ходи в БГ...но както казаха и по-нагоре...не си правя илюзии.

# 618
Deteto koeto az познавам и говори много добър бг е родено тук, гледано до 4г само у дома от татко си к не говори англ; после имаха по 6м баба учителка в отделенията, която се занимаваше доста интензивно; прибират се за по 3 седмици всяко лято без пропуск; игнорират я тотално ако не говори на бг и до днес. Сега е на 11, справя се чудесно за моите критерии,започва сама и поддържа разговор на бг,което е впечатлителното защото и нашите деца от зор продумват,но спонтанната им реч е англ без съмнение. Та за можене-може,в нашия конктерен случай обаче -не би.

# 619
 моите познати деца са дошли тук на около 5 години (3 такива деца познавам). Едното говори със силен акцент, другите две говорят нормално - нямат друга среда освен родителите и водят активен социален живот в чисто американска общност. училища и ходенета в БГ не е имало. нямам примери за деца родени тук, които да са толкова големи.

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 19:47 от Лeни

# 620
вики, пак пропуснах снимките, моля те да ми пратиш линк  Hug

за езика- достатъчно ми е да се разбират с роднините, нямам амбиции да са 'перфектни'. (не мислим да живеем в българия)

за имената- дени иска да си сложи мидъл нейм, когато взимаме гражданство като нищо ще го добавим, ако я прави щастлива. на дара ще и махнем бащиното най- вероятно, ако бяха родени тук нямаше да им слагам такова.

за националността- момичетата ми са свободни да се чувстват, каквито те преценят. и религия са свободни да си изберат по тяхно усмотрение.

Simple Smile

# 621
 Вики, страхотно изглеждаш! А девойките са страшно сладки, малката е като захарно памуче Heart Eyes

# 622
UnF...ingBelievable!!!

Уругвай на полуфинал, ОК, даже съм го познала...

НО Холандия да обърне Бразилия!?!  Crazy Crazy Crazy

Нова прогноза за финала ХОЛАНДИЯ - ГЕРМАНИЯ... оуу  Whistling

За такъв финал залагам на швабите  Sunglasses

Българчета, викате, били децата? Може би (ла-ла-ла), може би (ла-ла-ла)("Сигнал")... все пак не забравяйте да им подновявате ежелятно закваската със свеж бациликус булгарикус, че да не ни се вкиснат бързо-бързо дъ грейт експектейшънс  Heart Eyes

Последна редакция: сб, 03 юли 2010, 00:51 от Agent Provocateur

# 623
Направо инфаркт щях да получа в края на втория мач днес...  Crazy Мъчно ми е за Гана и се радвам за Уругвай.  Mr. Green

Българчета, викате, били децата? Може би (ла-ла-ла), може би (ла-ла-ла)("Сигнал")... все пак не забравяйте да им подновявате ежелятно закваската със свеж бациликус булгарикус, че да не ни се вкиснат бързо-бързо дъ грейт експектейшънс  Heart Eyes

Joy Мноооого хубава песен.  Sunglasses

# 624
Брех, ще ни удави този Алекс  Crazy , поне температурите паднаха под 45 Целзий  Whistling

Всеки си знае семейството и децата  Peace .

Аз съм твърдо за Аржентина на финала, немците не ги виждам там  Party .

# 625
Аз си умрях на мъка днес за ГАНА ,ама сериозно бях настръхнала  на края,такъв адреналин от сокър не бах имала от  както БГ беше участник!

Сега вече ще си викам за Европа,купата в Европа трябва да седи -Аржентина да заминават и те !

----------------------------
Може ли пак да питам нещо за пълномощното newsm43

Мога ли да дам само име и  ЕГН за упълномищител  и упълномощен ?
На майка и изтичат всички катри и паспорти баш сега и ще подменя а пък моите БГ документи са изтекли вече а не искам да пиша номера на американски паспорт...

стела ..ей сега ще ти ги пратя Wink

со уат ..мерси  Hug

# 626

Joy и на въпроса "Яде ли?",  отговор "Ях",  "А, чете ли", "Чех"  Crazy това дете и на БГ училище ходи и всяко лято поне по месец е там!

Спред мен швабите или холандците, още се двоумя  Thinking

# 627
vanhorne -развесели ме Laughing

# 628
вики, мерси Simple Smile. снимките са  Heart Eyes, изглеждаш н-е-в-е-р-о-я-т-н-о, а клои е бижу!

агент, ама как така по цяло лято в БГ, ами летните спортни лагери, училищата по етикет или другите извънкласни занимания кога? Simple Smile
за моите българчета хоум е индиана  Laughing, чух ги да си говорят в колата оня ден. за 2 год. станаха хуужърчета... Mr. Green

бях за уругвайците и се радвам, че продължиха, но и ми стана тъжно за ганайците накрая Simple Smile
утре се надявам да продължат аржентинците, но най-вече да гледаме красив мач  Peace

# 629
Ех, пропуснала съм снимките...  Sad Вики, как мога да ги скивна и аз?  Praynig Апаратът звучи впечатляващо - устойчив на всичко, тъкмо като за сред малки деца!

И аз започвам да губя надежда за езика, особено след като у нас само аз съм българка. Не само ще водя битката сама, но и няма да мога с право да кажа че децата са българчета, пък ако ще и в България да се родят. Подкрепям хамелеонските имена, по възможност да могат да се произнасят и от двата рода  Mr. Green Бащино име няма да слагаме - стига им на баща им фамилното. Засега планираме второто име да е името на моя български род (по майчина линия) откъдето са роднините ми, поне нещо българско да се запази, и да има символична връзка с българските им роднини. Чувам и тук така се използвали вторите имена - на дядо, на баба, някаква символика ала бала. Харесва ми идеята. Пък ако на тях не им хареса - да си го сменят като пораснат. За културното наследство ще се постарая да предам колкото мога, по интересен начин, да знаят къде имат корени. Баща им също има своя култура, която ще им бъде предадена, пък в крайна сметка ще са американски гювеч - нищо ново за този регион.

Приятен weekend ви пожелавам, и весело празнуване в неделя!

Общи условия

Активация на акаунт