120 Американска тема- за ветераните, бащите и 4-ти юли.

• 28 280
  • 733
  •   1
Отговори
# 540
Мерси!   bouquet Стана ми ясно. Само едно не разбрах.  Crazy

Но може да не предвиждат скоро да си ходят до Бг.

Обаче за тази цел трябва да се предвижда отиване до България в близкото бъдеще

Като оставим на страна, че отнемат време процедурите, срок някакъв ли има, че трябва да се случи скоро след раждането?  newsm78

# 541
Вики, за ЕГН е необходим акт за раждане с апостил; превод и легализация на акта за раждане(може да се направи превод от акредитиран преводач и да се завери в консулството в САЩ и да се пропусне превод и легализация в БГ); пълномощно когато няма да подаваш лично документите. Аз още не съм задействала процедурата  Embarassed
Ако има ЕГН детето преди да е навършило 2 години (или 3 години не помня точно) може да подадеш молба за еднократна помощ 200-300лв. за първо и 600 за второ ако не съм в грешка.

Маймун, в Sam's Club също понякога идват и правят фотосесии. Не знам дали обаче може с торта както ти искаш. Миналата година снимахме Борко и за 4 пози платихме около 80$. Диск предлагаха, но като чух колко пари искат   Shocked и веднага се отказах  Tired

Зорница, трудно може да се каже какво е необходимо да се носи от БГ. Общо взето тук има всичко  Mr. Green Ние си взехме лекарства, че докато се ориентираме тук кое за какво е ...  ooooh!
Имах си един речник в дамската чанта и беше голямо удобство  Whistling за друго не се сещам.  Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 00:38 от Yuliya2008

# 542
Клеър мерси ,аз съм направила на нашите пълномощно преди време в което им разрешавам да се разпореждат със личните ми документи и неща .Нали това имаш в пред вид !
Или пък за всеки случай да пиша пак  и в пълномощното!  newsm78

Ето как се описва пълномощното ми : To act on our behalf,complete all matters,and sign all needed documents on our behalf,in order to register our daughter C. ,born on ...    so she can obtain Bulг. citizenship!

Как да допиша за личните данни на англ. ?

Иначе смятам ако може майка да им извади и паспорти ,сигурно няма да стане ,нали ?!То и моя е изтекъл преди 4 години!  ooooh!

# 543
  • САЩ
Хитруша, на вас колко ви излязоха снимките на Алекс, колко бяха на брой и дават ли и диск с тях? Тук гледах разни студиота, ами мен главата ме заболя, някакви $500 за сесия  #Crazy.

Маймун не помня вече колко точно снимки взехме, знам само че на шиит се плащаше, но ни излезе около $110 и на мен ми се видя много. Диск не взехме понеже за него се плащаше допълнително. Казах ти аз че е цифра и затова втори път във фото тук не сме стъпвали. Правят им 2 пъти годишно снимки в градината и от тях избирам по една и така минавам доста по тънко.

# 544
Като оставим на страна, че отнемат време процедурите, срок някакъв ли има, че трябва да се случи скоро след раждането?

По закон има срок - до шест месеца след раждането на детето се подават документи за ЕГН. Оттам нататък е тъмна Индия - уж е в нарушение на закона, обаче няма санкции ако се просрочат тези шест месеца. Освен това според закона от определен момент нататък вече не може да се извади ЕГН на детето, трябва да се кандидатства за натурализация, но никъде не е записано кога настъпва този момент и съответно всички гадаят. Моето впечатление е, че, както е писала и Вики, повечето родители бързат да я свършат тази работа в първите година-две, че не се знае след години какъв нов вятър ще повее. При нас законите така лесно се менят...

Ако има ЕГН детето преди да е навършило 2 години (или 3 години не помня точно) може да подадеш молба за еднократна помощ 200-300лв. за първо и 600 за второ ако не съм в грешка.

Не можеш, освен ако не се връщаш там. Еднократната помощ е само за деца, които се отглеждат на територията на България.  Peace

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 01:12 от ianajar

# 545
Има някакъв срок, но той е супер фиктивен и никой не го спазва. Майка ми каза, че родовно вадят ЕГН-та на 7-8 годишни деца, че и по-големи. Иначе до 3 години на детето можеш да си вземеш   еднократна помощ

Не можеш, освен ако не се връщаш там. Еднократната помощ е само за деца, които се отглеждат на територията на България.  Peace

Ами оказва се, че и това е само на хартия, никой не се интересува къде живееш и можеш без проблеми да си я вземеш, ако желаеш  Peace .

Вики пълномощното ви ако е на английски трябва да се превежда и легализира в Бг, защо не го направите директно на български по начина, който Джутурна предложи. Трябва изрично да съдържа това за личните данни, което ти написах  Peace .

# 546
Ами оказва се, че и това е само на хартия, никой не се интересува къде живееш и можеш без проблеми да си я вземеш, ако желаеш 

Това е по закон. За да получиш парите, подписваш декларация, че детето се отглежда в България. Ако желаеш и нямаш проблем с документните измами - можеш да си я вземеш, да. Поне докато не започнат да правят проверки със задна дата, както за незаконно изплатените майчинства за деца в ясли. Peace

# 547

Не можеш, освен ако не се връщаш там. Еднократната помощ е само за деца, които се отглеждат на територията на България.  Peace

Ами оказва се, че и това е само на хартия, никой не се интересува къде живееш и можеш без проблеми да си я вземеш, ако желаеш  Peace .

Те така преди време и за здравните осигуровки не се интересуваха.... Не се знае на кого какво ще му хрумне в някой момент, особенно в случая както има законово основание.

Последна редакция: чт, 01 юли 2010, 01:50 от Titina

# 548
Ами оказва се, че и това е само на хартия, никой не се интересува къде живееш и можеш без проблеми да си я вземеш, ако желаеш 

Това е по закон. За да получиш парите, подписваш декларация, че детето се отглежда в България. Ако желаеш и нямаш проблем с документните измами - можеш да си я вземеш, да. Поне докато не започнат да правят проверки със задна дата, както за незаконно изплатените майчинства за деца в ясли. Peace

Яна, аз нищо не желая да си взимам  Laughing . Информацията ми е от човек, който по цял ден с това се занимава, затова казвам, че е само на хартия и хората масово си получават помощта. Колко е морално е отделен въпрос, мисълта ми е, че пречки няма.

# 549
Тук беше писала преди време една майка, с която поддържам контакт извън форума, та от нея знам, че тази еднократна помощ я дават без да задават никакви въпроси. Тя си я взе преди няколко месеца като роди. Дори не тя лично, ами чрез пълномощно и посредник.
Честно казано тая тема бяха я зачекнали и преди в чужбинския (?) форум, ако не се лъжа, и просто ума ми не го побира как за 200-300 лева да се правят челни стойки - бяха изказани някакви абсурдни съвети как да се измами държавата. Имаше и жени, които и майчинство взимат без да живеят в БГ.

# 550
Вики, забравих да коментирам подписа ти, моми4етата са прекрасни Heart Eyes
Ще 4акам да споделиш след като гледаш филма Simple Smile

А защо държите децата ви да имат бг документи? Заради ЕС или има и друга при4ина?

Нещо да се посмеете, про4етете коментарите Laughing:
http://www.amazon.com/Mountain-Three-Short-Sleeve-Black/dp/B000N … 937167&sr=8-1

# 551
Дават, да. Но както се чудят как да завържат бюджета в момента, според мен е въпрос на време да се сетят и за тази дупка. И имат пълната ми подкрепа ако го направят - аман от тарикатлъk.

# 552
За еднократната помощ аз доколкото схванах е за всеки български гражданин. Майка ми е питала в общината и са ѝ казали че няма значение къде се гледа детето. В закона оставам с впечатление че си пише да се отглежда в страната.  Rolling Eyes

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135441920

Вики, ако майка ти има пълномощно може да успее и без да правиш друго. Една позната с пълномощно правено в БГ успя да подаде документи за ЕГН.

Solley, аз също четох темата за майчинството от БГ.  Shocked Разбирам положението, когато майката е в майчинство и печели зелена карта, но вариант когато е тук и да се търси начин за договор и т.н. ... определено ме изуми.  #Crazy

# 553

А защо държите децата ви да имат бг документи? Заради ЕС или има и друга при4ина?

Мога да ти отговоря защо лично ние държим сина ни да е с българско гражданство ( при нас има възможност за избор между канадско и българско) - защото е българин.

Yuliya2008, подписва се и една декларация, в която се казва, че отглеждаш детето си в България. На всичко отгоре същата тази декларация завършваше с текста, че за невярна информация се носи отговорнос по членове на НПК.

# 554

И ние поради тази дребна подробност.

Титина, ти подписва ли такава декларация, или си чувала, че има такава, но не си я виждала?

Общи условия

Активация на акаунт