Целодневното обучение в първи клас. Мит или реалност?!?!

• 14 973
  • 147
  •   1
Отговори
# 120
На нас ни казаха, че целодневната форма е до 16.00 часа най-късно, спрягаше се именно 15.00 часа като евентуален край.
Занималнята е до 18.00.
Има ли някъде целодневно до 19.00 часа?>Наистина бих искала да знам.

# 121
Разбира се, но все от някъде трябва да се започне. Аз се обаждах в министерството, за да се интересувам по повод целодневната форма на обучение и ми отговориха, че на всяко училище, което иска да въведе ЦФО (защтото въвеждането не е задължително) ще бъдат отпуснати средства за подобряване на материалната база и хигиенните условия.

Звучи чудесно, но нещо не ми се вярва. Държавата не обича да отпуска средства,а когато е и криза...

pirgana, чудесно си обяснила. само дето аз наистина не вярвам, че ще се въведе в по-горните класове. Може би само до 4 клас и то трудно.

# 122
 С тази криза раждаемостта намалява. 2009 и 2010 са със значително по-ниска раждаемост от 2007 и 2008 например. В училищата ще има място за малкото на брой дечица. Няма да има и кой да работи, което означава, че ще бъде прибрано в производството и "куцо и сакато". Майки, бащи, баби и дядовци ще работят. Кой ще гледа децата, за да могат да се подготвят и те за завода? Ако се оставят на улицата, както са и малко на брой, ще ги изгубим за бизнеса. Затова ще има целодневно обучение до 7 клас. Така още от малки ще свикнат, че почивка, докато си жив, няма. Това не е хумор.

# 123
  • София
Времето за ЦФО е до 15часа, които иска си взима детето, ако не може го оставя на допълнителни занимания или в занималнята. Такава е идеята.
pirgana навсякъде се работи и навсякъде има време за почивка. Не може всички да са шефове, ще трябва да има и работници, а какво лошо има в това стига работата ти да те удовлетворява и да я вършиш с удоволствие.

# 124
  • София
Мина и нашата родителска среща. ЦЕЛОДНЕВНАТА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ  се оказа ЗАНИМАЛНЯ.
 Mr. Green Mr. Green Mr. Green
За протокола: от 28 в нашия клас  - 4 няма да я посещават.
В занималнята ще бъдат сборно от два класа - 28 деца.
"Работно време" - от 8.10 ч. до 17.30 ч.

А детенцето ми обичаше да спи следобед  Sad

# 125
Ама това не е ЦФО...
Занималнята не е задължителна... Rolling Eyes
Просто не записвайте детето на занималня и си го прибирайте да спи. Hug

# 126
  • най-шареното място
Дам, не само не е ЦФО,  ами не е и занималня, а сборна занималня.
Скокойно можеш да забравиш за нея, в случаи че имате възможност да я избегнете. И спането ще е спасено Simple Smile

# 127
  • София
Абе, спането - това да ни е проблемът !

Но какво се оказа след нашата дилема къде да го запишем -
В непрестижното, но близко нам училище - ще има ЦФО - с много, много малко дечица.
В прехваленото, което избрахме -  занималня с деца на килограм  Laughing Laughing Laughing

На практика се оказа, че задължителната ЦФО се оказа балон, който май е спукан преди да се надуе  smile3555 smile3555

А защо някои "избират" незадължителната занималня - проблемът достатъчно се предъвка. smile3505

# 128
Да, балонът май се спука. В края на март учителите бяха подложени на невероятен стрес - за няколко дни трябваше да подготвим проект за целодневна форма на обучение и да го изпратим в МОМН. Резултатите за проекта трябваше да узнаем след 60 дни - те вече изминаха, но от МОМН бият отбой. Чакали актуализация на бюджета/ а уж имаше над 2 млн. за тези проекти/, след това щяло да има редуциране на средствата по проектите за ЦФО и е неизвестно кога ще разберем одобрен или отхвърлен е проектът за съответното училище. Както винаги учебната година ще започне с много неизвестни, от което страдат всички - ученици, родители, учители. Sad

# 129
То че няма обективно как да се получи при редица училища бе ясно от миналата година. Темата я бистрим от тогава и до момента не виждам промени, нито насока за такива. Надявам си се да не е задължително и за след 2-3 години, за малкото ми дете. Искам да избера аз как да му подредим следобеда.

# 130
Димана, що за обощен образ на детето-първолак?
Моето дете не прилича на гореописаното... Stop
Позволи ми да не се съглася.Подбрала съм адекватен учител за детето си и уроците и домашните са написани перфектно, от мен се иска просто да погледна вечер.
Доста са децата, които се справят много добре точно без висене над главата. PeaceТова, че вашето дете не успява не бива да слага и всички останали в групата. PeaceДетето ми страда, когато не е на училище.Аз съм от онези, дето не искат раниците у дома, ако може да не влачи всеки ден онова тежко чудо.Тетрадките с домашното нямат общо с това-те се взимат, защото аз трябва да ги разпиша така или иначе.

ThinkingДали пък седмичното училище няма да те устройва най-добре. Водиш детето в неделя, учи, яде, спи в училище, не ти се мотаят раници из краката нито ти се налага да ги носиш тез тежки учебници, нито пък детето ще страда когато не е на училище. Прибираш го в петък само за 2 дни у дома. През останалото време родителите могат да работят денонощно естествено. Даже се сещам за едно много добро такова училище ако проявявяш интерес.

# 131
За твоя справка-ако детето ми беше на целодневно обучение, щеше да е много по-рано у дома от тези, които са на занималня.Справка-целодневното е до 15.00, а занималнята до 18.00 или 19.00.Занималнята е претъпкана. Mr. Green
Пак за твоя лична справка-детето ми събота и неделя почто не е у дома.Излиза сутрин и се прибира привечер. Mr. GreenБаси кефа, а?
Не ми се работи, но се налага.Договорила съм си работно време доста преди 18.00, защото прибирам и едно бебе от ясла.Язък, че него не намерих къде да подхвърля месечно, що само седмично.Аз на дребно не играя. Laughing
ПП. на занималнята имаше залепена бележка, че при закъснение от родител-се доплаща.Чудно, значи някои със зор за занималня, вместо целодневно, си прибират децата и след този посочен час.Горките, как ли биха прибирали децата си, ако наистина бяха въвели целодневната форма.
Разбира се, че проявявам интерес, моля-оповести прекрасното седмично училище. Mr. Green

# 132
Е ти пък сега с ирония ми говориш. Аз сериозно подхождам, ти ми слагаш зелени човечета. Що така? За училището. Ами намира се в Сладка вода, с много добра репутация се ползва Peace  Частно е, таксата не е малка, но щом родителите градят кариера денонощно се предполага, че са добре с финансите.

За бележките в занималнята. Ами учителките в чудо са се видели жените. Сестра ми поработи една година в такава занималня. Та от нея знам, че има много до късно работещи по кафенета и пивници родители, които понякога са тъй улисани в работа, че забравят да приберат децата от занималнята. То пък една занималня. Не може ли да е поне до 21 часа! Ако трябва родителите ще слагат по един сандвич и ябълка за вечеря. И някоя Фафла ако има, ехееей кво поЙчИ да искаме.

# 133
  • най-шареното място
може и да бъркам, но съм останала с впечатление, че ще й е на едни 400 км това училище на обичащата ЦФО дама Simple Smile

# 134
eeeee, жалко, как бих си метнала детето значи, пфууууу
как не съм една кариеристка да изкарвам за подобен кеф.
ма то с работа до 16.00 не става това.Мноооого ме е яд. Mr. GreenТаксата ще ми е много значи, инак-на 400 км чудно-да си имам орпавдание да не го взимам и за Коледа. LaughingТочно е за мен.

Галана-точно от там идва разликата-занималните са до по-късно.Предполагам това е една от основните причини да не се възприема-Целодневната свършва доооста по-рано. Mr. GreenЗначи не е до натовареност на горките деца.Щом могат до 19.00 да са в занималня, следва да могат да са до 15.00 на училище просто, като им докарат повече физическо, че има доста тлъсти хлапета... Tired

Общи условия

Активация на акаунт