Целодневното обучение в първи клас. Мит или реалност?!?!

• 14 968
  • 147
  •   1
Отговори
# 60
  • най-шареното място
Не съм съгласна, че децата не се подготвят за следващия ден при тази форма на обучение. Даже смятам, че много малко родители имат възможност, особено ако работят, да затвърдят учения  материал с толкова много и разнообразни упражнения, както учителя следобед. А и не всеки родител има търпение да учи по 2-3 часа с детето си.

Не е грижа на родителите да подбират разнообразни упражнения. Класния ги дава за домашно.

Не е необходимо и да имат търпение да стоят до детето си. Необходимо е да го мотивират да си напише домашното. И ако не в началото то в основната част винаги само. И за съжаление има "занимателни" г-жи, които давата домашни.... понеже те се движели по отделен допълнителен материал и домашното си било домашно....

Но мисля, че няма родител, който да откаже да помогне на училището за подобряване на базата в класната стая така, че на децата да им е уютно и да се чувстват добре през целия ден.

Малко ми е странна тази логика. Естесвено че като ме принудядат да си сам детето някъде в мизерни условия, ще се опитам поне да облекча неудобствата на средата. Но това е извиване на ръце. Неприкрито при това.  Ако си избрал тази форма е друго, но сега се налага, пък после ние да облагородяваме... малко е непочтенно... да не съм по-директна.

# 61
Има, аз може да откажа, защото само за начало на учебната година барабар с униформата ми трябват 400 лв.

# 62
арт мама, почти няма училище във Варна с мизерни условия. Навсякъде има нова дограма, подходящо осветление, нови чинове. Помощта не е задължително да е парична. Това могат да бъдат цветя, книжки, игри и всичко, което родителите сметнат и решат на родителска среща, че ще е необходимо за създаване на уют и подпомагане на учебния процес. Странни сме ние българите, че не искаме да живеем по правила, както е в нормалния свят, а искаме да подчиним правилата на  капризите си. За съжаление, на това учим и децата си.

# 63
   Кои са тези училища, които ви искат толкова много пари?  Аз бях на предварителна родителска среща и не споменаха за никакви пари. Напротив училището се слави с добро име и с най-икономични разходи за родители.
   Относно целодневната форма на обучение бих дала следния пример: Представете си един родител да седне до детето си и да пише домашните с него. Колко време ще му трябват? Най-малко 2 часа. А в училище една госпожа трябва да напише домашните с 25 - 30 деца за 4 - 5 часа. Как ще стане това? Та тя няма физическата възможност да си изпълни служебните задължения. На родителите пък не им се занимава с тази работа, защото трябвало да печелят пари, имат малко дете и са по майчинство вкъщи, трябва да обърнат внимание на себе си и на съпруга/та си и други подобни, които прочетох във форума. Необходимо е децата в училищната сграда и в клас да са по-малко. Най-доброто и едно от най-скъпите училища в Европа е едно частно, намиращо се в Швейцария. Там учат само 40 деца на възраст от 7 до 19 години и са разположени в сграда, състояща се от 3 корпуса. Колко са учителите не знам, но сигурно не са 1,5 както би се полагало тук в България. Затова аз избрах възможно най-спокойното и обезлюзено училище в в кварта. Представете си 250 деца да обитават 4-етажна сграда с по 9 класни стаи на етаж. Има какви ли не кабинети, стол, библиотеки, занимални, игротеки, салон за танци и др. Училището би могло според мен да мине веднага за всичките си деца на целодневен режим на обучение, но въпреки това аз нямя да си там детето цял ден в училище.

Записала съм го в 5 у-ще София.

# 64
  • най-шареното място
Paola, може да не знаеш за такива училища във Варна. И дори така да е в действиетелност, а аз знам че не е, Варна ли е страната?

Категорично това не е най-добре за децата, още по-малко за мнозинството от тях.
Да, за някои родители е удобство и единствен начин. И защо това трябва да лиши останалите деца от един по-висок стандарт на живот в толкова ранна възраст? В крайан сметка става за малки деца и за началото на образованието им.

Когато дете се лишава от по-доброто за него заради някакво изкуственмо наложено "улеснение' в задължителна форма няма как това да се хареса на всички.

ПС сещам се че разминаването между нас може и да е в дефиницията за мизерно. За мен стоенето на 30 деца в една стая цял ден с почивка от около час безпризорна игра навън са си мизерни условия. Тебеширенаия прах и липсата на движение също. Имам познати деца в подобни "добре уредени училища. Ами те са си захвърлени там. И го разбираш като минеш през двора им по обед...

# 65
  Представете си един родител да седне до детето си и да пише домашните с него. Колко време ще му трябват? Най-малко 2 часа. А в училище една госпожа трябва да напише домашните с 25 - 30 деца за 4 - 5 часа. Как ще стане това?

Не за 4-5, а за 3. Толкова имат следобяд, другото са отдих и дейности по интереси. И всяка тетрадка трябва да е проверена, да се поправят грешките, да се помага на тези, които се затрудняват. Много е трудно и не трябва да се противопоставят учители и родители, а да помислят кой какво може и трябва да направи за доброто на децата.

# 66
Няма значение кое е училището, но-ето ти проста сметка-умиформа-евентуално мога да се вместя в 150 с много ако , защото само с един чифт няма да стане.Комплект спортно облекло -около 50 лв тениска, анцуг и маратонки и гуменки/маратонките са за навън, гуменките за в салона.Чанта-30лв.Описани по списък консумативи, включително пари за училищното настоятелство-100лв.До тук са 300 лв.Тетрадки, допълнителни помагала/линии, гуми, моливи и т.н. водни бои, мушама за по рисуване......../вече според качеството/марката  и цената.Сложете една китка за класната за първи учебен ден и кутия бАМбони за празника-може и да не се вместя в тези 400. Mr. Green
Нашата класна-така е казала-аз подкрепям и работя с нея до колкото мога.Толкоз. Peace

# 67

ПС сещам се че разминаването между нас може и да е в дефиницията за мизерно. За мен стоенето на 30 деца в една стая цял ден с почивка от около час безпризорна игра навън са си мизерни условия. Тебеширенаия прах и липсата на движение също. Имам познати деца в подобни "добре уредени училища. Ами те са си захвърлени там. И го разбираш като минеш през двора им по обед...

Това не се наблюдава обаче при нас.Първо, не са 30 деца, а са повече класове с по-малко деца.В частния мой случай-19 деца.Не стоят в една стая.Не е само един час почивката.Играта им навън не е безпоризорна, а организирана с учител.Липсва тебеширен прах, на бели дъски са.Обикновено децата по обяд се разделяха тъжно с тези, които остават.

# 68
  • най-шареното място

Това не се наблюдава обаче при нас.Първо, ....
....Обикновено децата по обяд се разделяха тъжно с тези, които остават.

Ако погленеш писаното по-рано, ще видиш че не съм имала предвид вашето училище. Нито ме засяга нито по някакъв начин съм намеквала подобно нещо, нито имам информация.

Мога само да се раздвам, че има такива училища. И моето не е в такова като описаното от мен по-горе между другото. Но това не променя факта че прекалено много училища се характеризират с поне някои от тези лоши неща.

А че децата съжаляват - да, но за децата обикновено. Дори това, че нямат приличен обяд е причина да им се спести в доста от случаите.

# 69
Ясно е, че всеки има своята истина. Ясно е, че има родители, за които целодневното обучение е единствена възможност за да работят. Мен никой не може да ме убеди колко добре се чувства детето му по 8-9 часа в училище. Но мисля, че вместо да спорим, е добре да насочим темата към нещо по-конструктивно - да обменяме мнения и идеи как да направим престоя на децата по-приятен и поносим, а и домашните да са написани както трябва.

# 70
  • най-шареното място
Е това приключи темата Wink
И я раздели на две нови

# 71
Точно нашето училище е голямо и има място, но аз се моля денонощно за малкото ми дете да не бъде въведено ЗАДЪЛЖИТЕЛНО целодневното обучение. Намирам го за крайно вреден вариант, който бих приложила само в най- краен случай...... 
напълно съм съгласна и аз мисля по същият начин
не мога да си представя как детето ми ще издържи толкова време на едно място
и как аз няма да мога да го заведа където си искам било на спорт по мой избор,език или нещо си там

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 21:35 от snow Flower

# 72
  Подкрепям Judi и dimаnа27. Те като че ли най-разбират от режим в училище. Аз също съм против стоенето на децата от 7.30 сутрин до 19 ч. вечер. /Това са 11 - 12 часа, а не 8 -9/ Училището трябва да приключва около 11.30 - 12 ч.
Аз съм против целодневния режим. Коя учителка си е дала детето на занималня?

# 73
  • Варна
Стига с това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. В смисъла се влага възможност децата, които имат нужда от тази занималня - да имат осигурена такава. Останалите ще си тръгват, ако родителите им не желаят да ги оставяти  и имат осигурени грижи у дома. Никой няма да държи децата ви насила.

# 74
ахаха, от къде ги изкарахте само тези 11-12 часа в училище така драматично не разбрах само.
Сумарно моето дете има 3 часа и малко-учебните часове  са по 35 минути.Останалото време е в движение.Дали ще е придвижване до занималнята, танци, физическо или просто междучасие-няма никакво значение, факт е, че не е по 12 часа на чина, както си представят някои май... Thinking

Общи условия

Активация на акаунт