Мартенските ни хлапета, фръцкат малките дупета!!!

• 30 058
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
Дез, честит рожден ден на Риша.

За амбициозните майки не съм съгласна. Когато импулса идва от детето, както с Рая например, е редно детето да се подпомага. Браво, Тони!  Hug
А когато детето е насочвано с обич и двете страни са доволни.
Дете което научи буквите на 2, напише първата си дума на 2,5 и си чете само на 3 не можеш да го спреш!
Лошото е, че такива деца възрастните ги мразят до безумие, на свой гръб съм го изживяла, та знам за какво говоря.
С деца съм се разбирала без проблем, но с учителите беше ужас, за роднини да не говорим. Болна тема!

Много вярно! Аз също се водя по Ники и Гого - уча ги на това, за което те имат интерес, а не на неща, които аз съм си решила че трябва да знаят. По тази причина, примерно, с Ники не съм учила още цветове или форми специално - просто няма интерес, въпреки че му казвам неща от сорта "донеси ми жълтата количка" или "тази топка е кръгла". Но пък магнитните букви на хладилника примерно постоянно ги сочи и взима и слага и като опитах един ден да му кажа, че тази буква е Я и тя е на тати и той го повтори Simple Smile Та така... Да не изпадам в детайли, много съм съгласна с Дез за това, че не можеш да спреш децата, както и че насочването и взаимного желание и удоволствие са важни в този процес.

Имаше и още, но нямам време, айде до после.

# 526
Дез, Честит празник на малкия батко! Laughing Много да е здрав и да ви радва.   bouquet

Благодаря ти и за разбирането! Hug
И аз не мисля, че ако Рая има интерес да учи е добре да не откликвам на този порив, още по-малко като за в  бъдеще може да и убия интусиазма изобщо да учи. Затова и обяснявам нещата, които са и интересни на нея. В този смисъл и SZA за пореден път е изказала моите мисли по-добре от мен. Embarassed Ето тя е с второ дете и колкото и "лежерно" да го дава, учи Ники на нещата, за които той  проявява интерес.  Peace

# 527
  • София
 Мънки и Влади има само 6 зъба. 1ят изникна на 10м. и половина.
 Дез, честит рожден ден на Риша!!! А с какво не си съгласна, с това че някои мами признаха, че са били мн амбициозни с децата си ли, нещо не разбрах, ако не си съгласна с мен, не виждам за какво newsm78, аз друго съм коментирала, не амбицията. Съгласна съм с Тони и СЗА Peace

# 528
Привет,
влизам набързо, че все нямам време.
Дез, ЧРД на порасналия Риша, да ви е жив и здрав!
Никита, Гери, желая  бързо оздравяване!
Направихме си малка морска срещичка и най-после се запознахме с Иво и Галина- много ухилен и сладък момък Hug, и се видяхме и с Мария на Оки4- чаровна и готина, изрусяла от плажа Heart Eyes. За съжаление беше много набързо, но въпреки това много се радвам, че се видяхме Simple Smile
Мънки, целувки на малкия акробат Laughing и ние сме само с 4 зъба. Лекарката каза, че ни чака тежко лято Mr. Greenвсичко напира да излиза

# 529
  • София
Здравейте, мацки!
Аз минавам набързо да се разпиша.
Честит рожденик на Дез!
На всички болни -  Hug и бързо оздравяване, много добре знам какво им е.

Мънки, Тошко е само с 4 зъба още. Има няколко, на които им личи от месец, че са тръгнали, но така и не се показват още. Аз си мисля, че един кучешки доста повлия на последното му боледуване.
Та в този стил да питам - има ли още непроходили?
Аз имам чувството, че с тези тежки боледувания дето ги имахме, много му спря развитието на моето дете Sad Ама сега май е почнал да наваксва де. За 1 месец е качил почти 1 кг (това според домашния кантар ). Видимо се е ошишкал и вече е почти 12кг. С ваксините обаче сме много назад Sad Не са му били още тази за морбили, имат да му слагат и БЦЖ (тази ли беше след отрицателно манту?), а за пентаксима не сме и мислили още.

За развитието и амбициите няма да взимам отношение. Само ще кажа на Зеленкото, че според мен, ако Рая беше около Калин, той щеше да знае и може още доста неща. Моето дете 2-3 месеца се опитвам да го науча как сам да се бута на камиончето и той упорито не схваща, снощи като видя съседчето, което е на 1г в момента как го прави и точно за 5 мин и той вече можеше... Явно аз не нацелвам начина по който да му покажа...

Толкоз за сега, че трябва и да се работи.
Лек ден!

# 530
Малеее, малее, за какви 4-5 зъба чета? ooooh! Ако знаете какъв ужас ви чака....ама ще стискате зъби, няма начин и това ще мине. PeaceОсобено с кучешките е ад, аз също не разбрах когато на Радо му никнаха 4 кътника наведнъж.
За развитието, аз съм на мнение че децата оттук нататъка научават повечето неща именно чрез играта.Радо ми е първо дете, ама не съм ентусиазирана да седна да го уча за повечето неща.В смисъл-да стоим двамата и да се гледаме в очите и аз да му обяснявам еди какво си.Няма как да стане.Всичко става чрез играта-излизайки навън да му говоря, да му посочвам, заедно да събираме камъчета, цветя...Той и животните(е някои де)така научи-след като си бяхме на село и благодарение на живия контакт с тях се научи да ги имитира.Сега е на вълна да слуша песнички и да танцува, да играем с всевъзможни по размер топки.Всичко това го е научил чрез играта.Забелязвам също така, че определено нашия човек си има право на мнение-примерно, ако го питате "на колко си годинки" или "колко голям ще станеш" няма да ви каже, защото вие искате, а ще каже само ако той иска. Mr. GreenИмаме приятелчета дето от месеци нищо ново не са научили и само повтарят като роботи-десет пъти да ги питаш "на колко си годинки", десет пъти ще вдигнат пръстчето във въздуха! Laughing

# 531
Благодаря на всички за поздравленията! Hug

Мънки и Влади има само 6 зъба. 1ят изникна на 10м. и половина.
 Дез, честит рожден ден на Риша!!! А с какво не си съгласна, с това че някои мами признаха, че са били мн амбициозни с децата си ли, нещо не разбрах, ако не си съгласна с мен, не виждам за какво newsm78, аз друго съм коментирала, не амбицията. Съгласна съм с Тони и СЗА Peace

Ако ранния интерес към букви и числа не е проява на блестящ ум, на какво е проява тогава?
Според мен четящото дете не е резултат от амбицията на майката.
Прост пример: ако тръгна да показвам букви на малките, ще ме подминат като крайпътен камък и ще си бутат количките до безкрайност. Големият ми син обаче си хареса книжка с буквите в книжарницата и сам си я поиска. Беше на 3 години. Купих му я, не му казах, че е малък. Бързо ги научи, но не се опитваше да чете сам, а аз не настоявах. Започна да чете на 4.

Шу, и мен ме смайва Яна! Момиченцата наистина много бързо се проявяват. Нас (визирам Тоби) вятър ни вее на бял кон, както се вика.
Отивам да си играем. Рожденика спи.

На болните бързо оздравяване!  Hug

# 532
  • София
 Разбирам какво искаш да кажеш..аз също съдя по личен пример. Никой не ме е карал да чета и да пиша. Научих всичко в първи клас, докато момиче с което се познаваме от ДГ и сме учили до 7кл. си знаеше всичко. Поддържахме връзка до 2,3 курс. С всяка изминала година, аз напредвах в сравнение с нея, тя изоставаше. На кандидат студентски едва се закачи в не много желана специалност и задочно, докато аз съм имала основно отлични оценки, магистратурата завърших с грамота и не смятам, че съм с блестящ ум Naughty и може би е малко ограничено от моя страна да съдя единствено по себе си, но е факт, че го има и този момент, за който говоря, а ти го отричаш. И способностите, които моята позната притежаваше са именно в резултат на амбицията на майка и, в това съм убедена 100%.

# 533
  • Варна
Според мен под "лежерно" повечето мами имаха предвид не изобщо да не се обръща внимание на детето или недай си боже умишлено да се задържа развитието му, а нещо подобно на подхода, описан от Нинчето - оставяне на детето да се обучава в процеса на игра, да подбира само какво му е интересно, да не се сравнява непрекъснато с другите деца. Нали постоянно говорим как всяко дете е индивидуално - Рая чете книжки, Илийко прави салтА, Стела яде сама и т.н  - и всяко постижение за мен е еднакво значимо. Както сами казахте, ако едно дете има желание, и само ще се научи да чете, но ако няма, упорството на майката може да окаже обратен ефект. Просто трябва да ги оставим да се развиват според техните вътрешни заложби, а не според нашите представи и да ги поощряваме, като повече общуваме и играем с тях. Това е моето мнение. Peace

# 534
  • Стара Загора
Ехооо да не сте ме забравили!!!! На някой ако съм му залипсвала - тук съм всеки ден чета, ама ме мързи да пиша!  smile3503

Happy Birthday на Риша. Здраво и палаво детство му желая!!!

# 535
  • София - Рим и обратно
Ако ранния интерес към букви и числа не е проява на блестящ ум, на какво е проява тогава?
На любознателност. И това е много хубаво. Не виждам защо трябва да се спори. Дъщеря ми също проявяваше страшно голям интерес към буквите, научи ги с моя помощ и за моя радост, после се изравни с деца, които не знаеха буквите до първи клас и така. Никой не я е мразел, нито сочел с пръст. Мен на нейната възраст, също, напротив радваха ми се. Но отличаващи се с необикновени умствени възможности...не сме Rolling Eyes
Но че има майки от сорта, за който говори Елле, има и още как. Само аз познавам поне 3, но не оттук, моля ви, нека няма засегнати както винаги

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 22:09 от 'Кафе с мед'

# 536
Слънце, как върви яденето на Митко?

Нинче, струва ми се, че няма майка, която да казва че учи децата си имайки предвид как сяда, отваря учебника, слага малкият ученик на столче с тетрадка и химикалка и започва диктовката  Laughing Естествено, че учат чрез игра  Grinning

Ученето чрез игра е типично не само за първите няколко години, а дори и в училищна възраст и е един от най-добрите подходи в обучението изобщо. Знаете, че се използва дори в обучение за възрастни чрез ролеви игри и т.н. Така че за мен майките, които казват, че учат децата си отсега, имат предвид именно подходящи за развитието на конкретни умения или заложби игри - например пъзелът е игра, която развива концентрацията, а и финната моторика, нали не си представяме как за да развие майката това умение ще седне да обяснява на детето що е концентрация Simple Smile Друг пример би била игра от типа "подай ми" - подай ми камиончето, подай ми химикалката и т.н. - това е начин да развиеш говорните умения на детето, да го запознаеш с думите и тяхното значение, да обогатиш речника му. Пример за подход, който се използва с цел "обучение" би бил правото на избор - от типа или-или, напр. "искаш да играеш с камиончето или с количката" - така даваш възможност на детето за избор, т.е. зачиташ го като личност, а от друга страна го учиш да е самостоятелно и отговорно за избора си. Ако виждам, че подобни игри и подходи не се възприемат, пробвам нещо друго.

Животинче, много е вярно и това колко по-лесно учат децата едно от друго, аз сега го виждам покрай това колко Ники научава от Гого. За прохождането - какво имаш предвид под непроходил? Не се пуска сам ли?

# 537
  • София
Еля, и на Светланка вчера й биха ваксината (пентаксин), ама доко каза, че няма смисъл от компреси. Но за сметка на това ме предупреди, че може да има температура и да накуцва леко. Слава богу, отървахме се само с температура.

За информация: кантара на доко твърди, че Нана тежи 9,800....отслабнало детето....но това било нормално....и е станала цели 80 сантиметра. Честно казано, този път не вярвам на тези показания, че подскачаше на кнатра и се въртеше на сантиметъра Mr. Green

# 538
  • София
Животинче, много е вярно и това колко по-лесно учат децата едно от друго, аз сега го виждам покрай това колко Ники научава от Гого. За прохождането - какво имаш предвид под непроходил? Не се пуска сам ли?

Ами да, не се пуска сам, въпреки че от 2-3 дни жената, която го гледа сега успява да го накара да се пусне за 2-3 крачки, даже и аз успях да го накарам 1 път. Той иначе ходи, но трябва да се държи за нечий пръст  Laughing Аз и за това не го мисля много-много. Очевидно физически може да ходи. Но явно го е страх - нямам идея защо, не е имал никакви по-сериозни падания, но явно е предпазливо детето. А и с тези болести, определено малко забави ритъма. Но има и дни, в които тотално отказва да ходи и по цял ден лази и тогава малко се дразня.

# 539
Добър вечер  Hug

София все така си поддържа Т... Sad

Бях тръгнала и аз да обяснявам какво точно имах предвид относно амбициите покрай обучението на малките, ама тя Гери така точно, ясно и сбито го е написала, че просто нямам какво да добавя  Hug

Исках да ви питам - как точно ги мерят децата на консултацията? Седят ли мирни? Аз примерно бих могла да допусна, че София ще склони някак да седне на това бебешкото кантарче( и то при условие, че доки не е пред нея да я вижда  Crazy ), но за см. не си представям как ще я накарам да легне там, където я мереха като бебе  Crazy Тя и без това вече доста се е наплашила от ходене по прегледи( 2-3 пъти и бяха достатъчни ) и сега само като види доки и започва да реве, а преслушването е просто ад, чудя се педи как изобщо чува нещо  Crazy Виж, гърлото лесно се вижда, тя просто крещи с широко отворена уста  Mr. Green  Усещам, как няма да е по-различна от кака си в такива моменти ( която буквално до скоро...абе поне до 3-4 год. възраст изпадаше в истерия, само като наближим района на болницата, при положение, че никога не са и правили нищо по-различно от преслушване, гледане на гърло и ваксина). А вчера едвам успях да влезна в аптеката с количката. Това дете като реши, че отиваме на лекар( от бялата престилка явно на аптекарката)...аха да започне истерията, ама бяхме бързи  Grinning А да не ви казвам какво беше, като преди няколко дена трябваше да и вземат кръв... ooooh! и в какъв вид излезнахме - целите в кръв, и аз и тя, все едно са ни колили  Crazy, понеже не даде да и държа памука на пръста и си размахваше ръката, придружено с кански писъци и беше яко омазване...а аз с един бял потник...хората ни гледаха доста странно и подозрително.

А за зъбите
- аз пък малко да успокоя мамите на дечица с малко зъби - споко, не всички излизат проблемно  Peace Със сигурност ще има и зъбки, които изобщо няма и да разберете кога са излезнали!

Общи условия

Активация на акаунт