Не искат да акат

• 2 895
  • 20
  •   1
Отговори
Момичета помагайте. Ще ме побърка тая моята дъщеря. На 5.5 е. От известно време , не помня вече колко и искам да отбележа ,че не е свързано с травматично преживяване, се стиска нечовешки и не иска да ака. Лъже до последно ,че не и се ходи. Знам ,че много деца го правят , но на по-малка възраст , нали? Тя е много разумно и спокойно дете по принцип, много е хитра също така и ми отне доста време докато разбера какво става. Сега я познавам по поведението- става напрегната, зъби се на брат си , на мен ( по принцип е много търпелива) , физически е превъзбудена- тича напред назад, измисля щури игри ( което не е в стила и , тя е от децата дето си играят по-кротко и игрите и са по -скоро игри на въображението , отколкото физически) .Минах през всякакви фази - говорили сме много. После започнах да я наказвам когато ме излъже.Защото като я питам "ходи ли ти се" лъже без да и мигне окото. Ако се ксараме и я накарам да седи на тоалетната докато се изака или изпада в истерия и почва да вика,че не и се ходи, или ако е сигурна,че няма да има мърдане след минута е готова. Вторият момент е ,че още след първата дарадонка (ака като овца след толкова стискане ) казва готова съм и агонията със стискането и нервниченето продължава още около час, докато явно след като положението стане нетърпимо изтърсва и другите дарадонки.През цялото това време ( може да продължи от обяд до вечерта ) е превъзбудена, неспокойна и изнервена. Което изнервя и мен. Абсурд е да се концентрира ( случва се преди урок например и урока става абсолютно безсмислен) . Ужасът ми е ,че и малкия започва да прави същия номер. С малки разлики .Той стиска и като му се доака казва "имам ако" , отиваме в тоалетната , сяда и ако не падне само , казва "не, нямам, нямам" И това в следващите 2 часа се повтаря около 5-6 пъти. ако му кажа че ще седим той се запъва и става все по-категоричен ,че няма да ака. И Върхът е когато отидем на ресторант или на каквото и да е заведение. Вече си избирам масата най-близо до тоалетната. Прекарвам 50% от времето там , по голямата част по фалшиви тревоги. Задължително ако седна да ям и двамата решават да аката , като отивам за всеки поне по 3 пъти за фалшива тревога и след това за каката по още веднъж за повторно доакване. Бях решила и да я оставям , да се правя ,че не забелязвам докато сама реши да си иде до тоалетна. Но след толкова стискане се запича и става проблем. Не съм давала разхлабителни защото смятам,че проблема не е с храната , а по -скоро психологически. Когато говорим тя казва "и аз не знам защо се стискам." Иначе яде много млечни, прясно мляко, тестени (естествено   Rolling Eyes ) , никакви плодове. Вече мисля дали да не почвам да и давам трици с кисело мляко всеки ден. Пробвала съм веднъж-дваж- действа и. Но да и уча ли стомахчето така от сега?
Много акана тема стана ,ама ако може някой да ме посъветва ще съм много благодарна.

# 1
Ще те посъветвам да се обърнеш към психоложката на форума  Peace Тя най-добре ще ти отговори, защото явно проблема наистина е психологически. Успех.

# 2
Благодаря ти. Мислех да я пусна там, но в крайна сметка реших ,че мамите с опит са ми много по-полезен и достоверен източник от психолозите.Обръщала съм се един два пъти към тях- не ми помагат особено.Нещата, които ми казват си ги знам и аз. Надявам се някоя мама да сподели опит, не теория:)

# 3
  • out of space
Било е при дъщеря ми, макар и в лек вариант.
Престанах да се/я съсредоточавам върху акането.
Акала ли си? Не- добре.
Акала ли си? Да- супер. Толкоз.
Всичко се оправи за половин месец.

# 4
  • Бургас
имах същия проблем със сина ми. знам много добре за какъв ад става въпрос.
първо - заведох го на детски гастроенетеролог, за да се уверя, че проблемът е само психологически.
второ - посъветвах се с психолог за това как е най - добре да реагирам, но не получих много изчерпателен и полезен отговор ( имам предвид психолог от Бургас, не психолога на форума ).
трето - спрях да говоря на тази тема. правех се, че не обръщам внимание.
четвърто - давам пробиотици, известно време пи по препоръка на гастроентеролога разни лаксативи ( вече ги спряхме ), много портокалов сок 100% ( на моя син му действа безотказно), полезни храни, много течности и вода. много игри и много спокойствие.

# 5
Моята дъщеря е много по-малка,но от нколко дни наблюдавам същото. Тя вече ходи на гърне и тоалетна. Започна да ползва гърнето редовно от преди 1 месец и акото там си правеше без проблем. А сега изведнъж се стиска до последно и когато вече няма на къде става нервна, бяга, върти се, но  неиска да седне да се изака на гърнето. Винаги съм била внимателна с нея,когато започна да ползва гърнето, не съм я насилвала. Винаги сме я поощрявали и обясняваме, казваме чао на акото,не коментираме,че е мръсно или миризливо например,но...
Другия проблем пък са лъжливите тревоги,много пъти казва че има ако, а седи и нищо не върши...

И аз мисля, че не е лошо,авторката да се посъветва с психолог. И за мен си го мисля същото, ако продължаваме така.
Успех. Аз със едно дете се изнервям при тази ситуация, а ти с две и то по-големи,представям си  Hug

# 6
Ще те посъветвам да се обърнеш към психоложката на форума  Peace Тя най-добре ще ти отговори, защото явно проблема наистина е психологически. Успех.

Има ли тема, в която да те го пишеш това?

Хм, значи за да ги прави и брат й тези неща е говорено пред него за проблема на сестра му?
Сигурна ли си, че това не се е получило след някакво преживяване? Имам предвид например някой да я притеснил /да е влязал, почукал.../, докато е била в тоалетната и тя от тогава да свърза ходенето там с това.
Ако детето беше по-малко си има по принцип обяснение защо, но твето момиченце евече доста голямо.
Определено и аз се присъединявам към съветите да не говориш известно време за това.

# 7
  • Бургас
Аз пък ще те посъветвам да се обърнаш към хомеопат.Преживяла съм го,но дъщеря ми беше по-малка.Макар че все още се подканяме Rolling Eyes.Защо не опиташ да ограничиш киселото мляко.Тези дарадонки са ми до болка познати. Sad

# 8
  • Между гори и планини
Здравей, моят син имаше подобен проблем миналата година. След изкаран летен вирус с разтройство, го беше страх да се изака ( за да не се изцапа предполагам). Лошото при нас беше, че той още спеше с памперс и си вършеше нуждата скришом опт мен, рано сутрин. Няма да разказвам какво съм заварвала в стаята му като стана.
Минахме през периоди - говорене, каране, поощрения ( че големите така не правят), но той категорично отказваше да седне на гърне. А преди това вече година го използваше.
Накрая реших да махна нощният памперс от раз. Стиска се ден и половина, неиздържа и се предаде на гърнето.
На твое място бих спряла да ги питам и пришпорвам, като изхождането е постоянна тема в ежедневието ти. Обясни им, че са големи и дали ще ги боли корема зависи само от тях, обясни им последствията от стискането, ако трябва ги заведи на гастроентереолог (може лекарят да им вдъхне повече респект). Мисля, че като спреш да им обръщаш постоянно внимание и се средооточавате върху това, ще разберат,че неможе да те разиграват така.
П.П - мислила ли си, че това може да е породено от ревност, защото чакащ бебе и по този начин не търсят допълнително внимание?

# 9
  • София
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=230932.0 виж тази тема може да намериш някой полезен съвет(вярно, че темата е за по-малко дете, но все пак)

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 23:09 от Angel_Dust

# 10

Има ли тема, в която да те го пишеш това?

Оф, Франческа, Joy ами като самата жена споделя, че според нея проблема на детето и е психологически, към зъболекар ли да я посъветвам да се обърне??

# 11
Момичета и аз напоследък съм се ориентирала към това- да не го коментирам. Но ме протеснява с дарадонките и даже понякога се е получавало нещо като хемороиди.
margo, тя кисело мляко почти не яде. Пие много прясно мляко и яде кашкавал и сирена.Това има предвид под "млечни"
топъл дъжд, не е от ревност. Каката няма търпение да види бебето , иска го от много време, ужасно е грижовна и непрекъснато повтаря как "ще се разплаче от радост" като види бебето. Няколко дни не спа от вълнение като разбра.
Франческа, няма такъв момент като ещо да я е притеснило. Тя по принцип си ходи на отворена врата (то вече имам чувството ,че един като влезе в тоалетната и всички се озоваваме там  ooooh! )
Проблема е точно в това ,че е голяма. В смисъл , ако беше малка щях да си кажа "може да е от страх да не я боли, може да не се усеща, може да е по куп други причини" Но с нея се говори като с голям , разумен човек.Разговаряли сме за това, че това е отровата , боклука на организма и трябва да го изхвърля редовно.За това ,че ще я боли коремче, че когато се стиска после е по-трудно. Тя разбира , съгласява се и пак го прави. Като че ли още пробва дали ако се постиска повече няма да може да мине и без това. Мързел ли е какво е...За малкия съм по-спокойна. Той го прави от мързел. Просто като се заиграе и не иска да се занимава с това. А и не стиска толкова.
Освен това той си ме разиграва, но не мога да го отсвиря в ресторанта например ,защото ако не е фалшива тревогата ще се наака и ще ми създаде повече проблеми.
Битката продължава. Надявам се да го израстат преди да са си направили проблем.
При гастроентеролог не искам да я водя. това със сигурност ще я фиксира върху проблема и ще я травмира, а и какво ще ми каже той- да и давам разхлабителни или повече фибри?

# 12
  • София
Може да пробваш да я заведеш на хомеопат класически, ако не искаш да прибягваш до разхлабителни/свещички/клизми.
Може да пробваш и някакви пробиоптици да даваш, въпреки, че надали ще помогне ако е само на психическа основа.

# 13
ако добавяш към храната овесени трици или пшенични , но мисля че овесените бяха по-ефикасни поне ще си сигурна че няма да имат запек и едва ли ще могат да се стискат , ако пият фрешове правим им фреш сутрин и като има дадеш закуска овесени ядки или нещо с добавка овесени трици мисля че няма да имате проблем. Аз лично моите когато повече време са ми отказвали плод за да  ядат плодове , когато са гладни скривам всичко и давам само плодовете , така са хапвали и по500грама наведнъж
Напълно е възможно ако е запечена да изпитва болка или дискомфорт и затова да избягва този момент , според мен ако вкараш под някаква форма фибри в храната и нещата се нормализират със всекидневни изхождания дискомфорта ще изчезне и след известно време ще го е забравила даже

# 14
И при нас имаше такъв проблем близо година. Започна малко след раждането на Дребчо...След като говорих, давах подаръци, наказвах, игнорирах, консултирах се с психолог, педиатър, разхлабителни....никакъв ефект!... се взех в ръце, седнах и и обясних защо хората акат. Как от храната коремчето си взема полезните вещества, а отпадъцете(както опаковките от бонбоните например) трябва да се изхвърлят, това е акото...то е вредно за човека, затова имаме дупе и през дупчицата излиза акото, всички хора и всички животни го правят. Има хора които са много болни и не могат да акат и умират. Обясних и колко е опасно и вредно да се сдържа, помолих я да напъва когато усети сигнал от дупето че е наближило акото. Слагам я на гърне с любими играчки - може да откара и час, докато се изака, после оприличаваме акото на нещо - на змия, на охлювче...Всичко това с много разхлабващи храни - киви и кисело мляко, прясно мляко, сокове фреш, фибри, пълнозърнест хляб, течности...по малко шоколади и тестени храни, повече супи, сега има доста плодове - възползвай се. Не и се карай слагай я на гърне известно време за да свикне да се изхожда всеки ден. Най-добре по едно и също време. Може да ги слагаш двамата заедно, да се състезават кой-първи ще се изака...Ти си познаваш децата, но най-добре ще подейства обяснението за нуждата от изакването+подходяща храна+подходяща обстановка - това разбира се е временно. Когато свикне да ака отново редовно ще си махнете гърнето.
Дано съм била полезна Hug
П.П. Дъщеря ми е на 4г и 4м

Общи условия

Активация на акаунт