Списък с литература за 5ти клас

• 7 983
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте.
Искам да ви задам въпрос Simple Smile
Моята сестра на есен ще бъде пети клас.
Сега разгледах списъка със задължителна литература за лятото.
Повечето книги и материали са съвсем нормални-старогръцки митове и легенди за сътворението,български народни приказки,разкази Елин Пелин,приказките на Шарл Перо,Братя Грим и Ханс Крисиян Андерсен.
Викам си,чудничко-тези книжки ги имам,не е проблем. И в един момент погледа ми се заковава на 3 реда,които сърдържаха "еврейски приказки/турски приказки/ромски приказки".
Доста се позачудих,честно казано се издразних. Споделяйки раздразнението със сестра си,чух баща ми да казва "ами така се насажда етническа толерантност още докато са малки,нормално ".
Хубаво де.Искам да разбера и от вас-нормално ли е,или само на мен ми човърка мозъка?

# 1
Кое не ти се струва нормално?
Имаше навремето поредица "Приказки на народите" - много интересни приказки. А някои от тях - също като българските народни, само героите са с различни имена.  Laughing
Ако не си забелязала, край нас живеят и евреи, и турци, и цигани - нормално е да бъде включен и техният фолклор в учебната програма. Чудя се само, защо няма и арменски? Познавам повече арменци, отколкото евреи...  newsm78

# 2
Кое не ти се струва нормално?
Имаше навремето поредица "Приказки на народите" - много интересни приказки. А някои от тях - също като българските народни, само героите са с различни имена.  Laughing
Ако не си забелязала, край нас живеят и евреи, и турци, и цигани - нормално е да бъде включен и техният фолклор в учебната програма. Чудя се само, защо няма и арменски? Познавам повече арменци, отколкото евреи...  newsm78
Мисля,че имаше и арменски.
На мен не ми пречат толкова,колкото се очудих.
Между другото,аз докато бях ученичка никога не сме учили чужди приказки.Нито са ни били част от литературата.
Говоря за национални приказки на другите етноси,не за класиките.

# 3
Аз като бях ученичка и Библията не сме учили, ама сега я учат.  Laughing
Колкото повече, толкова повече.  Peace

# 4
  • Бу-у-урга-а-ас
Японски народни приказки, Индийски народни приказки, Африкански народни приказаки - любими книжки и с невероятни илюстрации. Набор 1976 съм, та нищо ново под слънцето.
.... "ами така се насажда етническа толерантност още докато са малки,нормално ".

Етническа толерантност се възпитава, а не се насажда. Насаждат се омразата, нетърпимостта и нетолерантността.

# 5
Японски народни приказки, Индийски народни приказки, Африкански народни приказаки - любими книжки и с невероятни илюстрации. Набор 1976 съм, та нищо ново под слънцето.
.... "ами така се насажда етническа толерантност още докато са малки,нормално ".

Етническа толерантност се възпитава, а не се насажда. Насаждат се омразата, нетърпимостта и нетолерантността.
Oк,де се едно е.
Важното е,че разбрахте какво искам да кажа.

# 6
Дъщеря ми миналата година беше в пети клас и веднъж се смаях от легендата, която ми прочете. Беше ромска легенда, която оправдаваше кражбата за лесен живот. Аз й казах, че ако ние бяхме роми, щеше да ме е срам от такава легенда. Това беше в учебника на Просвета.

# 7
Моя син завърши 5 клас,учат по литература и мюсулманските празници,и "ромските".. ooooh! Покрай тях част от легендите ,ама и ние едно време не сме учили за другите етноси,не за други религии.Та в тоя ред на мисли-не се чуди,претопяват ни. Peace

# 8
Здравей, би ли ми пуснала на лични списъка с литературата ако не те затруднява. Моят син ще е 5 клас тази есен евентуално ( ако учи в Бг. ) и много държа да си прочете книгите. Карам го да пита съучениците си, но нещо ми увърта.
А иначе по темата - интересно ми е какви са ромските приказки при положение че не съм чувала да имат писменост, а и болшинството са неграмотни. Ние не можем да ги накараме да четат и пишат на български, но техния фолклор трябва да го изучаваме. Звучи ми като новините на турски по първа програма в 5 часа - тъпо.

# 9
Учеха за Банго Васил и легендата за "ромската" Нова Година,но не става дума за писменост,а за различни празници-учеха и за Рамазан байрям ако не се лъжа/мюсулмански празници,които  идея си нямам на какво ги учат/ и др.такива,за Великден също малко инфо,стихчета-общо взето мешана скара... Thinking

# 10
  • Sofia, Bulgaria
Имаше преди 3-4 години една поредица: 365 приказки се казваше май, и друга - Приказки за лека нощ - и в двете се срещат приказки на много различни етноси. мойто детенце, също както в някои горни мнения, като срещахме ромска приказка, все казваше "Тези ги пропускай, мамо!". В ромската култура явно в скалата на ценностите "качества" като хитрост, умение за измама, забогатяване чрез кражба и др. такива са много високо и са намерили широко отражение във фолклора. И явно децата инстинктивно изпитват негативизъм.

# 11
В ромската култура явно в скалата на ценностите "качества" като хитрост, умение за измама, забогатяване чрез кражба и др. такива са много високо и са намерили широко отражение във фолклора. И явно децата инстинктивно изпитват негативизъм.

Виждам, че наблюденията ни съвпадат. Моето учудване беше не защо в учебника по литература за пети клас има ромска легенда, а за същността на легендата. Според мен тя е дискриминационна спрямо същия ромски етнос, от който произлиза и не е трудно да се досетим какви представи за този етнос вкарва в главите на децата. На ромските - че е прието да се краде, така си е от край време, а на другите - че ромите са крадливи по природа. Ами не ми е приятно, когато в главите на децата умишлено или поради недостатъчна компетентност се вкарват предрасъдъци.

# 12
Искам да ви помоля да ми напишете задължителната литература за 5 клас за да видя дали е същата като тази която ние имаме  Wink smile3503 smile3503 java script:void(0); java script:void(0); java script:void(0); мерси java script:void(0);java script:void(0);

# 13
  • София и там където не се пуши
Искам да ви помоля да ми напишете задължителната литература за 5 клас за да видя дали е същата като тази която ние имаме  Wink smile3503 smile3503 java script:void(0); java script:void(0); java script:void(0); мерси java script:void(0);java script:void(0);
ето тук темата за бъдещите петокласници, обсъждаме - доста от хората си написаха, литературата, която са дали на децата им.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=465925.0

Общи условия

Активация на акаунт