Астма, информация, странични ефекти от лекарствата - тема 10

• 62 205
  • 757
  •   1
Отговори
# 720
  • Варна
Е добре, нали в закона за просветата пише, че децата се местят в специализирани градини и училища само при изчерпване на възможностите за интеграция в масовите? Това не значи ли че трябва да направят поне елементарните усилия за да се чувства детето добре? Астмата не изисква ресурсен учител, логопед, психолог, рампа, диета или нещо подобно, а просто липса на хлор, мухъл и наличие на медицинско лице, което си го имат- сестрата... Rolling Eyes

Ох, борец за справедловост си ти!
Днес четох правилата за кандидатстване в ОДЗ и ЦДГ - децата с ТЕЛК са с предимство, дявол го взел! По закон сме изрядни европейци, но "де факто" ?! Излишен въпрос, ясно ми е. Ще си издиря и наизустя всички права и какво? Ако не е добрата воля на директора, ще има да видя "права" през "крив макарон". Ядосах се! Много.

donsita, жалко е, че си за тук, но добре дошла! Всички много "словоизлиятелстваме" тук.

# 721
gergandi, благодаря ти много за куража  Heart Eyes Схруска вчера първото, едно ягодово, цялата стая взе да ухае, чак на мен ми се прииска   Simple Smile Засега е ок всичко.

Лост, за детската градина точно същото си мислех. Криско на 25-ти този месец отива за 5 дни в една ферма, далече от Брюксел и съответно трябва да дам вечер да му дават от тези копченца. И се замислих дали ще го вземат изобщо. Казах сутринта на учителката, че ще трябва да му дава вечер по едно и дали иска от лекаря да й го напише, тя каза, че няма никакъв пробелм, да не се притеснявам, само да й напиша кога по колко и да й ги дам преди тръгване. Казах й, че е със съмнение за астма, изобщо не реагира - нито за градината, нито за фермата.

За моркова и алергиите - според мен не могат да отказват съобразяване с това  Naughty Какво интегриране за дете с алергия към морков  ooooh!

# 722
преди години, когато майка ми беше учителка, може да нямаше европейски програми за интеграция и дрън дрън, но в групата й е имало и дете с аутизъм- без ресурсен учител и логопед, осигурени от някой друг освен родителите,  но и без да го приемат за различно от останалите и да го гонят, имаше и едно с алергия към милион неща, майката му носеше сандвич за дните, когато не може да яде нещо от менюто. Дори не е ставало въпрос да не ги вземат на градина. Сега въпреки всички закони, наредби и комисии, нещата не се случват както трябва.

# 723
  • София, под Карлсон
Привет и от мен! Колко много сте изписали, но нали съм майка на "ученик в градина" от няколко днии вечер просто не ми остава време да седна пред компютъра  Tired

Lucky, аз ту си казвам, че го пускам сред навалицата пък каквото ще да става, а послед обикновено скоро след това силно съжалявам. Последния пример е от преди две седмици- събрах го с дете на приятели, което уж беше оздравяло и след два дни беше болен, та се наложи да отложим и тръгването на градина... ooooh!

Блонди, и моят син е превантивно на Сингулер, вече почти два месеца. Моята педиатърка ми обясни, че тенденцията е да се дава именно превантивно, а не едва когато пристъпите зачестят и станат тежки. Аз също бях в голяма дилема дали да го започваме, но след повечето, което прочетох тук се реших. Откакто го пием е боледувал веднъж и то сравнително леко- оправи се само с инхалации с физ. разтвор, което преди никога не се е случвало. Не знам дали има връзка със Сингулера, не мога да го твърдя 100%, иска ми се да е така...

По повод на интеграцията- на бележката ни от джипи- то за детската градина пише "бронхиална астма". Като я видя сестрата при приема на документие беше  #Crazy И започка с куп заядливи въпроси, но я успокоих, че диагнозата не е 100%, а ни е нужна заради лекарството за превенция, което се дава по каса. Ама не съм сигурна как точно щях да реагирам, ако ми беше направила проблем от това.... #Cussing out #2gunfire Факт е, че няма никаква интеграция на хората с проблем. Детето на приятелка е с ДЦП и както може да се досетите за него няма шанс в "нормална" детска градина, както и за нея да започна работа... Тъжно, много тъжно... Cry

# 724
Мерси и на теб, Blues, много се радвам на форума и хора като вас  Blush все ги питаме лекарите, ама все не получаваме толкова от нужната ни информация, за това, което ни притеснява  Simple Smile

Момичета, колко струва в България Сингулера?

# 725
  • sf
ПО здравна каса не се заплащеше нищо преди. Сега не съм ходила още да взема нова опаковка, но би трябвало да е безплатен.
А иначе съм виждала цена на кутията около 75лв.

# 726
  • София, под Карлсон
Момичета, колко струва в България Сингулера?

Иво пие Сингулер 4мг, сашета и той е безплатен по здравна каса (т.е. 100% реимбурсиран). Доколкото разбрах вие сте на 4мг., но на хапчета- за него в БГ се доплаща около 15 до 17лв, защото е 75% реимбурсиран от Здравната каса (работя в сферата и горе- долу имам представа).
Лошото е, че понякога трябва да обиколя няколко аптеки, за да намеря къде ще ми дадат Сингулера по каса, защото все повече аптеките се отказват да работят с касата, тъй като после много трудно и бавно си получават парите от нея... Sad

# 727
Изписва се по касата и се доплаща 12лв. Блонди, от сингулера ще им добър ефект - успех.
Blues за съжаление няма как да си държиме децата изолирани. Аз също много мразя около бебето да има много хора, но ежедневно трябва да водя и взимам децата от училище, и неизбежно се качвам на метрото в навалицата.

# 728
Тук за децата е за дъвчене, да. До 5г даде доктора, моят е над 5, но той каза, че иска в по-лека доза, явно затова 4мг. 98 хапчета са, за 3 месеца значи някъде, без касата са 65 евро, с касата - 13.

# 729
  • sf
И моят пие сашета, бъркам му го с кисело мляко, иначе не иска. Той и така се дърпа,ама го баламосвам,вече посвикна. КАто беше малък нямаше проблем.
Сега се е разподсмърчал , да видим докъде ще я докараме. Давам му Инфлуцид и го наливам с чай и мед.
Ама в тоя студ всички ще се разкихаме.

# 730
  • София,
Блонди тук кутийката от прахчетата е 28 сашета, хапчетата също са по 28 хапчета, което не покрива дори целия месец и зцатова търчим като гламави всеки месец при личните да ни го изписват, после се почва едно обикаляне по аптеките да се търси откъде точно по ЗК, а аз вече се съобразявам и винаги питам първо колко ще доплащам, щото последния път ми искаха 15 лв. Сега обаче лекуващата лекарка ни го смени с ЕФИРА, то е същото лекарство, пак е на дъвчащи тамблетик и съдържа същата активна съставка, но е на друга фирма, обаче поне не се доплаща.
˙·٠•●♥ LOST ♥●•٠·˙ аз миналата година имах страхотни проблеми, кандидаствахме за ясла, естествено с ТЕЛКА иначе нямаше никакъм шанс да ни приемат, е приеха ни и като се явих с документите и ТЕЛКА настана пълен хаос - директорката и сестрата направо в прав текст си ми отказаха да я вземат, честно да ти кажа водих голяма борба, почти стигнах до ЗАкрила на детето. И мен ме накараха да подпиша декларация, че те не носят отговорност за детето ми. Накараха ме да занеса помпа Вентолин и бейлбихалер в градината и да покажа на учителките как се работи с нея. Е досега никога не сме я използвали и не сме имали никакви проблеми. Добре че учителките за разлика от сестрата и директорката се оказаха много добри и разбрани хора и полагаха много грижи специално за нея. Тази година ни посрещнаха по съвсем различен начин, защото се увериха, че не е кой знае колко сериозно нещо и така. По принцип в закона за образованието пише, че нямат право да откажат обучение на каквото и да е дете, но принципите нали са затова за да се нарушават , така че законите в България са така тъпо направени, че никога не са в полза когато най много ти трябват. ФАКТ Tired
donsita добре дошла и не се упрекай, че не си давала преди Сингулера, все пак си направила много за здравето на Вико, така че вината не е в теб, а свеки кой я знае какво го е правила на Хисаря, сега какво стана с хремата?
Блонди сетих се за нещо друго - четох в един от постовете ти че лекаря ви е казал че неможе да се направи алергия от Рибките, по принцип е така, но храната с която се хранят те е силен алерген имай го в предвид Peace. Изобщо всички животни предизвикват у някои силно чувствителни хора алергии, така че особено за астмата или за предразположени към нея е хубаво да се избягват  Peace

# 731
  • Страната на чудесата
Само да допълня поста на Семирамида-от рибките алергия не е възможно да има, но не се препоръчва да има аквариум в стая,която спи човек, също така храната на рибките не трябва да се дава от алергично дете /възрастен, също така когато се почиства аквариума не е добре алергичен човек да е в същата стая-всичко това от опит с алергично дете и златни рибки у дома.
А птиците отглеждани в дома са причина за чести алергични реакции на много хора,тъй като отделят някакви микроскопични частички,които много дразнят-пак от опит с папагал Амазона в службата.

# 732
  • sf
И на мен в болницата ми казаха ,че от храната за рибки се влияят зле понякога.
А аз колко години водих борба с тъпата ми свекърва да си махне котките, едва сега го нправи, откакто лежахме в болницата и то след заплахи,няма да казвам какви ,че чак ме е срам  Embarassed ама тъпия мозък и досега си твърди,че котките по никакъв начин не вилияят на малкия  ooooh! направо не ми се говори.
Дани, хремав е малко, киха чат-пат и му тече леко сопол. Не се притеснявам много,то ще си покаже.
А баба му на ХИсаря нямам идея какво е правила,та се стигна до пристъпа. МНого тъпо ми беше, даже не можех да разкажа на докторите точно как се е стигнало до него.

# 733
  • София,
МНого тъпо ми беше, даже не можех да разкажа на докторите точно как се е стигнало до него.
Това наистина е гадно, да не можеш да обясниш, поне да имате някаква насоченост - от вирус ли е, или е алергична реакция.
А за хремата нали купи инхалатор, не чакай, а го включвай и почвай да му правиш инхалации , но само с Физиологичен разтвор. Дано се оправи бързо! Praynig

# 734
  • софия
И на мен в болницата ми казаха ,че от храната за рибки се влияят зле понякога.
А аз колко години водих борба с тъпата ми свекърва да си махне котките, едва сега го нправи, откакто лежахме в болницата и то след заплахи,няма да казвам какви ,че чак ме е срам  Embarassed ама тъпия мозък и досега си твърди,че котките по никакъв начин не вилияят на малкия  ooooh! направо не ми се говори.
Дани, хремав е малко, киха чат-пат и му тече леко сопол. Не се притеснявам много,то ще си покаже.
А баба му на ХИсаря нямам идея какво е правила,та се стигна до пристъпа. МНого тъпо ми беше, даже не можех да разкажа на докторите точно как се е стигнало до него.
За котките имам особенно мнение - като малка и аз също съм имала т.н. спастичен бронхит - според нашему наченки на астма. Сигурно не е било сериозно, защото не си спомням. Махнаха ми рибките , точно заради храната им. Но губери и други прахоберници не изхвърлиха - незнам защо. Но наследствената обремененост си отиде при дъщеря ми. Живях 10-15 години с котка без проблем, алергията ми се прояви на 22-23 години. Сега това е единственото нещо , от което правя пристъп.  Та извода е при алергичен човек се стремим да премахнем алергените независимо какви.

Общи условия

Активация на акаунт