Отговори
# 45
  • Sofia
Браво на мъжа ти, че те стимулира да търсиш професионална реализация - това означава, че те уважава. Тук не става въпрос за пари.
Гидините минават, децата растат, ние остаряваме - от моята гледна точка е много важно човек да се чувства пълноценен.
Ако се чувстваш така, гледайки детето си - значи всичко е ОК.
Не че е лесно да се съчетаят нещата, но става (аз говоря за БГ - за Англия не смея да се ангажирам с мнение).

# 46
Сама се справям с двете деца,мъжет ми е много зает,но винаги ги гледа,когато имам възможност да отида с колеги на служебни събирания или на сбирки с приятели,винаги ме подкрепя и определено ме окуражава да не се чувствам в страни от "служебната сцена"/все пак майчинството е с приоритет/,а работата няма да избяга....

# 47

ninka maslinka, гледам/гледала съм децата си - и трите са породени - сама.
Никаква помощ от баби, детегледачки, роднини и т.н..
Съпругът ми също много е помагал, и продължава да го прави, когато не е на работа - обикновено обаче около 10-11 часа/ 5 дни в седмицата е.

Децата НЕ са били на ясла/градина.
Дани за първи път отиде на 5г.5м., Ива и Мони - на 4 годинки (по-рано заради недостига на места БГ детски градини), но само преди обяд, за по 2-3 часа.

Децата ни не са лишени от нищо (ние се лишаваме, не се оплаквам - всеки преценява какви са приоритетите му), оправяме се с парите (заплатата на съпруга ми) БЕЗ никаква финансова помощ или някакви хранителни продукти.
Те са на първо място - за всичко и винаги.

Това, което правиш за детето си е похвално!   bouquet
То е най-важното в живота ви - първите години са от особено значение за развитието му, възпитанието, оформянето му като човече, като личност.
Мястото му е до теб, майката и разбира се, таткото.
Грижи се все така добре за него -  обградено от твоята любов, грижи, разбиране и т.н.., ще расте уверено в себе си, обичано, обичащо и щастливо дете.

От поста ти не останах с впечатлението, че финансите не стигат и се налага да започнеш работа - така че, продължавай в същия дух, както досега - мога само да те поздарвя за това   bouquet

Ако имаш възможност, и желание, да работиш няколко часа от в къщи - опитай, но недей да ощетяваш детенцето си... Всичко с времето си, не се притеснявай.

Завършвам поста си с един разказ на друга многодетна Майка  Heart Eyes, цитирам, вярвайки, че тя  Heart Eyes няма нищо против.

Седя си в слънчевия ден на пейката до пясъчника.
До мен се приближава младеж, който държи голяма папка. Правел проучване за някоя си партия, можело ли да вземе анонимното ми мнение. Може, казвам.
Той пита, аз отговарям.
Стигаме до въпроса "професия"?
Майка! - виквам гордо и се усмихвам на децата си, играещи в пясъка, а младежа чистосърдечно се смее - нямаме такава графа, казва, ще ви пиша "временно безработна"...
Е, казвам си, така е, да си майка не е работа...то е...нещо...дето не си е работа...
Близките и приятелите, и те знаят какво да отговорят като ги пита някой какво работиш. "Тя не работи, а си седи вкъщи и си гледа децата".
Ами да, клати глава счетоводителката, която ми смята осигурителния стаж, не е работа, миличка, според законодателството е отпуска!
После в градинката се срещам с майка, която много угрижено гледа в земята и се вайка, че детето е вече на годинка и ако остане още малко с него вкъщи ще затъпее, ще се откъсне от света, ще загуби толкова много интересни неща!
Оформя се интересен портрет на майката: прогресивно затъпяваща, временно безработна отпускарка под домашен арест!
Не ми харесва този образ, ще кажеш, много е негативен!
Да, мнозинството не предполага, че именно такъв е подсъзнателния образ, който стои на най-долния прашясал рафт в ума му.
Дори майките смятат за ней-непрестижно подобно занимание...просто майка...
Ами да, неполезно за обществото занимание...
Обажда ми се позната с въпроса трябва ли ми бавачка. Не, казвам, не ми трябва. Добре, казва тя, понеже познавам една, не иска голяма заплата, а е опитна, та ако ти потрябва...
Заплата, казваш...Я гледай ти. Какво прави бавачката? Гледа деца, даже понякога и в домакинството помага.
Значи гледането на деца е работа, ако я върша аз за чуждите деца, но не е работа, ако я върша за собствените си.
Интересно...

Аз обичам да рисувам.
Рисувам жена. Седи на пейка до пясъчник. Усмихната е. В пясъчника играят деца.
На рисунката не се вижда къде живее, но аз знам.
В къщата й сега е разхвърляно, защото е бързала да излязат с децата в топлия ден.
В кухнята има тенджера супа, която е приготвила от предната вечер, за да може да хапнат децата на обяд.
На балкона висят изпраните дрехи, които е успяла да простре преди да се събудят децата.
В гардероба висят изгладените панталони на мъжа и тайни подаръчета за децата, с които ги изненадва понякога.
До леглото й има книжки, които да чете на децата преди лягане, списанието за майки, в което се зачете вчера, "Практична Английска Граматика", кройката за момичешко сукманче и празна чаша от капучино...
Забравили са телевизора пуснат и Мечо Пух обяснява на Прасчо, че и малките животни са също толкова важни, колкото и големите...
Нарисувах картината с много цветове.
Има светлини.
Има и сенки.
Иначе няма да проличи красотата на светлите кичури в косата й и красивия отблясък в очите.

"Мамо, какво работи тая леличка на картината?"
"Работи майка, миличко, РАБОТИ МАЙКА!"

Hug Hug Hug

# 48
Трудно се носят 2 дини под една мишница.......Винаги едно е за сметка на друго. Най-хубавите ми години са годините на майчинствата ми. Нямам баби и бавачки покрай себе си, та сами се оправяме с мъж ми. Това, че той ходи на работа не го изключва от семейството и работата в къщи......Това,че аз съм си в къщи - не означава,че съм се наспала, че не съм изморена, че не съм работила......И неговото е работа, и моето е работа......Предложих един път на мъж да си разменим местата - той да е в къщи с децата, да готви, да чисти, да пере, да мие чиниите, да ги изведе на разходка и като се прибера да е доволен, усмихнат и щастлив. А аз ще го заместя в работата му. Човекът категорично ми отказа. Моята работа определено е повече от неговата. Независимо какво се вижда на повърхността. Та...всяка жаба да си знае гьола и мястото в гьола.....

Въпрос на приоритети за всяко семейство е. Ако семейството е щастливо и доволно от купена храна, ако може да си позволи помощничка в домакинството и гледачка за децата, ако професията е над всичко - това е негово право и никой не би го спрял да продължи в същия дух.

Само, че аз и мъж ми сте от друга порода и на този етап така както сме ни допада най-много. 100% като пораснат децата ще мисля по друг начин.

Мисля,че един разговор с мъж ти - сериозно, отговорно, да видите проблема от всички страни, да си изясните приоритетите и целите - ще помогне много за това и двамата да бъдете доволни и щастливи от живота, който водите. Поздравявам те за всичко, което правиш в момента!

# 49
  • София
Въпрос на приоритети за всяко семейство е. Ако семейството е щастливо и доволно от купена храна, ако може да си позволи помощничка в домакинството и гледачка за децата, ако професията е над всичко - това е негово право и никой не би го спрял да продължи в същия дух.

Маме, пишеш увлекателно, но и доста хиперболизираш.
Това че майката работи не означава, че семейството кара на купена храна. У нас примерно такава не се е яло от месеци.
Винаги има време за една манджа на котлона или във фурната. Въпрос на организация  Wink

# 50
Какво значи купена храна?
Тя май всичката е купена, аз домашно произведена нямам.

Хм, абе, мислех да си затрая, ама ме сърбят пръстите, а и нали съм такава, ша ма извинявате, но усещам оправдателни нотки в нечии постове. Т.е. в името на децата се отказвате от кариерата, даже от работа изобщо, и разчитате само на доходите на бащата, но какво би станало, ако по някаква причина този доход вече го няма?
Давам пример с леля ми, която нямаше и ден трудов стаж въпреки висшето си образование. Чичо ми почина впезапно и тя остана сама, с две деца в гимназиална възраст и без доходи. Имаха заделени пари, но те свършиха....

И какво, за Бога, значи "работи майка"???? Майката работа ли е, длъжност ли е, ценз ли се изивква?
Много идеализъм.

# 51
Нана, познавам семейства,които не всеки ден,но често хапват готова храна - писах от мой,личен опит. Естествено,има и изключения като теб, не оспорвам.......Но определено е трудно и да готвиш, и на работа, и деца....Аз ако имах възможност не бих се лишила от това понякога да сме на купена храна. Има и плюсове,както и ред минуси,но като ми стегни шапката ще забравя за минусите.......

Купена храна - напр. от топлите точки на суперите, поръчана от пицария, ресторант, от специализиран магазин за готова храна......

# 52
  • София
Нана, познавам семейства,които не всеки ден,но често хапват готова храна - писах от мой,личен опит. Естествено,има и изключения като теб, не оспорвам.......Но определено е трудно и да готвиш, и на работа, и деца....Аз ако имах възможност не бих се лишила от това понякога да сме на купена храна. Има и плюсове,както и ред минуси,но като ми стегни шапката ще забравя за минусите.......

Купена храна - напр. от топлите точки на суперите, поръчана от пицария, ресторант, от специализиран магазин за готова храна......

Мам, явно е според заплатата. Нашите доходи не позволяват подобно удоволствие. А и обичам да готвя  Mr. Green

# 53

Хм, абе, мислех да си затрая, ама ме сърбят пръстите, а и нали съм такава, ша ма извинявате, но усещам оправдателни нотки в нечии постове. Т.е. в името на децата се отказвате от кариерата, даже от работа изобщо, и разчитате само на доходите на бащата, но какво би станало, ако по някаква причина този доход вече го няма?
Давам пример с леля ми, която нямаше и ден трудов стаж въпреки висшето си образование. Чичо ми почина впезапно и тя остана сама, с две деца в гимназиална възраст и без доходи. Имаха заделени пари, но те свършиха....

И какво, за Бога, значи "работи майка"???? Майката работа ли е, длъжност ли е, ценз ли се изивква?
Много идеализъм.
Ами,да ,майка е професия която изисква доста ценз,информираност,опит,дългогодишен стаж и много усилия,който не го разбира е идеалист!

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 15:50 от tanyatais

# 54
Нека не забравяме, че да се харчат пари е доста по-лесно, отколкото да се изкарат Peace Аз лично нямам против да упражнявам само професията майчинство, ако някой ще ми плаща за нея парите, които иаче изкарвам с работа. Защо ли обаче не се получава  Laughing

# 55
Нека не забравяме, че да се харчат пари е доста по-лесно, отколкото да се изкарат Peace Аз лично нямам против да упражнявам само професията майчинство, ако някой ще ми плаща за нея парите, които иначе изкарвам с работа. Защо ли обаче не се получава :Lil:
Зависи от много неща. Като детегледачка преди да родя вземах повече пари от повечето ми познати, без да чистя,готвя,гладя(имаха си чистачка и икономка) и имах уикендите свободни,вечерите мои и парите в джоба ,НО.... много се дразня когато познати или от форума жени и мъже ме убеждават как това не е професия и как не носи пари ако си гледаме ние децата! Само до парите ли стигнахме...., а задоволеното дете с мама,прекарало детството си безгрижно и весело,жената дала от себе си толкова нерви, безсънни нощи и дълги дни над и с това дете,автоматично ли се изключва ,че  и тя аджеба работи и то много повече часове от 8 на ден??

# 56

Много идеализъм.
Ами,да ,майка е професия която изисква доста ценз,информираност,опит,дългогодишен стаж и много усилия,който не го разбира е идеалиста!

ИдеалистЪТ не съм аз определено, но както и да е.
Къде се учи за майка и кой дава ценз за тази професия?
А дългогодишният стаж къде се трупа? Като детегледачка ли?  Stop
Информираността е ясна, тя е нужна на човек за всичко, с което се заема.

Има жени, за които и да измислят вишсУ за майчета, пак няма да станат добри в тази т.нар. от вас работа.

Да си майка е отговорност. Израстването в майчинството става успоредно с израстването на детето. Преди това, да можеш да се информираш и да си създадеш някаква представа, или по-скоро идеал, за това що е от майката, но реално се научаваш да бъдеш такава с идването на детето. А четенето, то само с четене не става.

# 57
  • София
Нека не забравяме, че да се харчат пари е доста по-лесно, отколкото да се изкарат Peace Аз лично нямам против да упражнявам само професията майчинство, ако някой ще ми плаща за нея парите, които иначе изкарвам с работа. Защо ли обаче не се получава :Lil:
Зависи от много неща. Като детегледачка преди да родя вземах повече пари от повечето ми познати, без да чистя,готвя,гладя(имаха си чистачка и икономка) и имах уикендите свободни,вечерите мои и парите в джоба ,НО.... много се дразня когато познати или от форума жени и мъже ме убеждават как това не е професия и как не носи пари ако си гледаме ние децата! Само до парите ли стигнахме...., а задоволеното дете с мама,прекарало детството си безгрижно и весело,жената дала от себе си толкова нерви, безсънни нощи и дълги дни над и с това дете,автоматично ли се изключва ,че  и тя аджеба работи и то много повече часове от 8 на ден??

Основно до парите.
Дете не се гледа с въздух, нито със социални помощи. И не всички мъже изкарват по 2 бона. А недоимъкът само изнервя и двамата родители.

# 58
Зависи от много неща. Като детегледачка преди да родя вземах повече пари от повечето ми познати, без да чистя,готвя,гладя(имаха си чистачка и икономка) и имах уикендите свободни,вечерите мои и парите в джоба ,НО.... много се дразня когато познати или от форума жени и мъже ме убеждават как това не е професия и как не носи пари ако си гледаме ние децата! Само до парите ли стигнахме...., а задоволеното дете с мама,прекарало детството си безгрижно и весело,жената дала от себе си толкова нерви, безсънни нощи и дълги дни над и с това дете,автоматично ли се изключва ,че  и тя аджеба работи и то много повече часове от 8 на ден??

Основно до парите.
Дете не се гледа с въздух, нито със социални помощи. И не всички мъже изкарват по 2 бона. А недоимъкът само изнервя и двамата родители.
Тук съм съгласна при така поставени неща!

# 59
  • Bristol
Абсолютно съм съгласна с теб! Обаче въпросът беше "Как се справяте с отглеждането на децата. А остава ли време за професионална изява" Ами не става, освен ако не правиш компромиси с професионалната си изява или с времето за децата или и с двете. Мен не ме удовлетворява само седенето в къщи, но осъзнавам, че ходейки на работа ощетявам децата. Ето тази седмица работя на пълно работно време, аз го поисках, защото имам нужда от това. Какво стана, щерката пропусна плуване, синът закъснява за уроците по актьорско майсторство. В петък в училището на щерката организират мероприятие, на което са поканени родителите. Е, моята ще е сама, без родител  Rolling Eyes Предния път на една нейна приятелка майката не дойде и детето много плака, опитах се да го успокоя и взех покровителство над него, но не е като мама или тате да са дошли, нали?! Този петък ще е ред на моето дете да се чувства самотно  Confused

Общи условия

Активация на акаунт