Учени са на път да докажат, че не сме славяни

• 24 331
  • 399
  •   1
Отговори
# 270
Абе JP каква си по националност,не ми звучиш да си истинска българка,всъщност си някакъв мелез ли? Thinking

# 271
Абе JP каква си по националност,не ми звучиш да си истинска българка,всъщност си някакъв мелез ли? Thinking

И как трябва да звучат истинските българи - да си измислят истории колко са велики и да си затварят очите за фактите ли?

Да, всички на Балканите сме малко или повече "мелези" - това е отдавна доказано с генетични тестове. Какъв точно ти е проблемът с това?

# 272
Кой знае защо тия идеи ми напомнят за идеите на един германец от началото на миналия век.
Wink Този "германец" е сигурно един несимпатичен и според мен душевно болен австриец . От казаното дотук автоматично  не следва че не е бил прав в някои нюанси . Иронично е че посочих точно евреите като пример за "способен" народ. Изобщо нямам предвид някакво "расово превъзходство" нито че спрямо някои народи трябва да се предприемат някакви мерки. Просто отбелязвам очевидния факт че някои народи се справят по-добре от други .

Та по този повод - и германските племена не са бързали със създаването на държави. А сега като гледам - наследниците и на германските, и на славянските племена не се справяме толкова зле. Докато историята е пълна с древни държави, чиито единствени останки са купчина руини под земята.

Сериозно ли мислиш че германците са имали съзнателно отношение към създаването на държава. Нещо от рода на "Ние можем да създадем държава ,ама още не му е дошло времето , я да почакаме."  Направили са държава веднага щом са се получили необходимите исторически и културни натрупвания за това. Просто са се развили по-късно,от Римляните да речем.Всички древни цивилизации са се развивали до някакво ниво и после са тръгвали надолу, това е някакъв закон.

А аз смятам, че живея по-добре тук, отколкото бих живяла в Израел - някак не ме влече перманентното военно положение. А пък нека са много способни.

Зависи какво разбираш под добър живот . Ако имаш предвид по-голяма сигурност , смятам че това е илюзия . В мирна България ,животът на всеки е изложен на много по-галям риск отколкото във военен Израел. За мирна Колумбия да не говорим.

# 273

Не съм съгласна с "някои народи се справят по-добре" по принцип. По-склонна съм да приема, че някои общества се справят по-добре в определени моменти и спрямо определени обстоятелства. Искам да кажа, че "справянето" не е генетично обусловено (което свързвам с употребата на обобщения като "народ" или "славяни") - по-скоро е свързано с правилата и културата в обществото. При това - пак ще повторя - зависи кога и къде живееш.

Един племенен съюз като на Чингиз хан например е имал голям успех в определен момент с определено стечение на обстоятелствата, но в дългосрочен план е бил провал.

Цитат
Сериозно ли мислиш че германците са имали съзнателно отношение към създаването на държава. Нещо от рода на "Ние можем да създадем държава ,ама още не му е дошло времето , я да почакаме."  Направили са държава веднага щом са се получили необходимите исторически и културни натрупвания за това.

Ми същото е със славяните. Не е въпрос на "способност" на съответния народ - а на обществено развитие към момента. Което пък от своя страна зависи от много други неща освен способностите. Например, без наследството на Римската империя, по-нанатъшната съдба на околните варвари едва ли щеше да е същата.

Последна редакция: нд, 20 юни 2010, 18:40 от jp

# 274
Юпиии,тука спора стигна до нивото "дай да си ги мерим-кой знае повече..."....
 Close

# 275
  • Варна
Отново има спор, крайни мнения и лични нападки. Форума не е исторически, но щеше да бъде хубаво да се "чуват" повече подготвени и знаещи хора. С толкова спам се напълни темата, че май само заглавието и остана  Tired

# 276
Моля те, спри!
Задълбаваш все по-дълбоко в неща, които не само не са истина, но и са на светлинни години от истината!
Кой е бил Борис по това време, та да поръчва на византийци каквото и да било?! Идеята за разширяване на влиянието говори ли ти нещо? Това е целта и славянската азбука е един от пътищата за постигането й. И не, не я е поръчал Борис!!!
Ти не видя ли какво съм написала след това, че съм се извинила за историческата неточност, която съм постнала?  Thinking

# 277
Б. Димитров застъпва тезата, че най-вероятно са били милион, милион и нещо. Да не говорим за българите на останалите братя.
И на мен ми се струва невероятно да наложиш езика си, държавното устройство, властовите титли и др. на седем милиона славяни.

Това с езика не го разбрах - все ми се струва, че говорим славянски език?

За държавното устройство и властовите титли - просто не е имало над какво да се налагат. В това отношение местните славяни не са имали кой знае какви традиции.
Говоря за езика, използван до 9-ти век в България.

# 278
Б. Димитров застъпва тезата, че най-вероятно са били милион, милион и нещо. Да не говорим за българите на останалите братя.
И на мен ми се струва невероятно да наложиш езика си, държавното устройство, властовите титли и др. на седем милиона славяни.

Това с езика не го разбрах - все ми се струва, че говорим славянски език?

За държавното устройство и властовите титли - просто не е имало над какво да се налагат. В това отношение местните славяни не са имали кой знае какви традиции.
Говоря за езика, използван до 9-ти век в България.

И той е? После внезапно всички са проговорили друг език?

# 279
Прабългарският.

# 280

Прабългарски е говорила управляващата прислойка. Няма и как да бъде по друг начин - защото тя се е определяла по родов и етнически признак. Това не значи, че езикът е бил наложен на населението или че "в България" се е говорело на прабългарски.

Всеки си е говорел на неговия език. Това не е като да наложиш езика си. Интеграцията на всичките племена на нашата територия (а не са били само прабългари и славяни) е отнела повече от един век. След тази интеграция наложилият се език е бил славянски - в смисъл, че вече всички са говорели него, независимо от произхода си. Вероятно това не е било по случайност.

# 281

smile3532  Ох, не мога вече! Как е звучал прабългарският  hahaha От него днес има останали 15-20 думи, а дори и за тях се спори дали са прабългарски.
Прабългарски викаш  Joy И после всички са го забравили и дружно са проговорили славянски...?!

# 282
Тази тема (както и публикуването в Дир) е глупости.
Не може да се знае с точност нищо.  Това е като доказателствата, че човечеството е започнало от Африка, и много други. 
Но ако се замисли човек, с циганията в БГ... много е вероятно да е вярно.

# 283

smile3532  Ох, не мога вече! Как е звучал прабългарският  hahaha От него днес има останали 15-20 думи, а дори и за тях се спори дали са прабългарски.
Прабългарски викаш  Joy И после всички са го забравили и дружно са проговорили славянски...?!

15-20?
Я прочети малко повече.

# 284
Тази тема (както и публикуването в Дир) е глупости.
Не може да се знае с точност нищо.  Това е като доказателствата, че човечеството е започнало от Африка, и много други.  
Но ако се замисли човек, с циганията в БГ... много е вероятно да е вярно.
И аз така мисля, затова съм дотук.
Опитах се да изкажа едно по-различно мнение, но не ми беше дадена възможност за това.
И не разбрах-има ли един реално дейтстващ, изказал се историк в темата?

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 16:56 от zila1

Общи условия

Активация на акаунт