Учени са на път да докажат, че не сме славяни

• 24 275
  • 399
  •   1
Отговори
# 345
# 346
Съжалявам, имаше много хубав линк, директно от музея във Виена, но имам технически проблем и не мога да го пусна, затова пускам само това.

За календара:

http://web.hit.bg/bgsviat/Kalendara.html

А иначе, ей така, извадка от цялото, аз много обичам това:

"Най ранните закони останали от дедите ни са Крумовите закони, които са били много справедливи и градивни, като корупцията е била третирана като държавна измяна и е наказвана със смърт. Това е гарантирало ефективно функциониране на държавата."

# 347
Тео, обозначено ли е изрично в музея, че съкровището е българско?

# 348

Ще се сетиш. Simple Smile

http://www.khm.at/de/khm/sammlungen/antikensammlung/voelkerwande … ehes-mittelalter/

Не разбирам немски, а на английски не са сложили описание. Но както са го сложили в раздела с гръцки и римски находки, едва ли го считат за българско.

По принцип за произхода на съкровището има доста спорове и няма наложила се теза. Това, което със сигурност е прието е, че е разностилно и вероятно е събирано оттук-оттам. Доста хора считат, че е хазарско. Унгарците пък са убедени, че е унгарско - поне колкото teo777 е убедена, че е българско. Румънците също имат някакви претенции, но не разбрах точно какви.

ПП zila1, аз мнение не мога да налагам, нямам механизми и желание за това. Както се казва - който има уши, ще чуе.

# 349
  • София
Няма учен, който да се наеме да каже "Да, българско е" или "Не, не е българско". Спорен е въпросът, с много уговорки. За съжаление като историк мога да кажа, че това й е проблемът на историята, особено средновековната. И именно тълкуването на изворите позволява на псевдоучени да се "развихрят". Доста такива неща прочетох и в тази тема за съжаление, но няма да се включвам. Безсмислено е, нито "революционните" тези ще престанат да съществуват, нит псевдоучените ще спрат да се бият в гърдите, че са открили топлата вода.

Първото споменаване на българите в някакъв извор е от 354г в Анонимен римски хронограф. Каква ще да е тази велика държава, която е съществувала от 156 ли беше?! година, /Именникът не е по-достоверен извор от хрониките, пък не е и съвсем български. Залитанията по т.нар. Авитохол са неоснователни, все пак е управлявал 300 години..../ но никой не е и знаел, че я има. А тези т.нар. 5 века Стара велика България няма как да ги има. Това е обединение на база единствено авторитета на Кубрат, който успява по този начин да отърве племената от Западнотюркския хаганат /вече пометен от аварите/. Почти веднага обаче започват нападения на хазарите и Аспарух бяга именно от това. Подвластните на Батбаян /най-големия бра на Аспарух/ българи почти веднага са покорени. Подробности, нали?! Като можем да си съчиняваме що ли да четем?!

# 350
Не забравяйте оба4е,4е българите продадоха много ценности на 4ужденци.Преди година,може би,имаше репортажи на тази тема.

http://bulphoto.com/themes/23/-Обърнете внимание:"Заради навременната му намеса и спонсорството на ··········· е предотвратено ограбването на изключително богат гроб на тракийски аристократ от средата на 1 век, както за сега археолога датира погребението."

Последна редакция: чт, 24 юни 2010, 01:10 от Марица

# 351

Ще се сетиш. Simple Smile

http://www.khm.at/de/khm/sammlungen/antikensammlung/voelkerwande … ehes-mittelalter/

Не разбирам немски, а на английски не са сложили описание. Но както са го сложили в раздела с гръцки и римски находки, едва ли го считат за българско.

По принцип за произхода на съкровището има доста спорове и няма наложила се теза. Това, което със сигурност е прието е, че е разностилно и вероятно е събирано оттук-оттам. Доста хора считат, че е хазарско. Унгарците пък са убедени, че е унгарско - поне колкото teo777 е убедена, че е българско. Румънците също имат някакви претенции, но не разбрах точно какви.

ПП zila1, аз мнение не мога да налагам, нямам механизми и желание за това. Както се казва - който има уши, ще чуе.
Аз не съм застъпила тезата, че е българско, докато не се разчетат надписите и се даде категорична оценка, не може да се твърди такова нещо.
Но не изключвам и възможността то да е българско.
Дотогава ще е с политически коректният надпис.  Wink

# 352
Е, то докато не се докаже, не се изключва и вероятността да е персийско, скитско или кой знае още какво. Най-вероятно е смесено обаче. И не знам въобще защо се превежда като някакъв аргумент в тази тема?

И понеже питаше дали има историци - ето straighty е писала горе, че е историк. Надявам се това да придаде някаква тежест на думите й.

След като на мен не ми вярваш:

Имам чувството, че нямаш никаква историческа култура, знанията ти се базират само на достиженията на популярната култура, коята е малко осветена по въпросите на изключително богатото ни историко-културно наследство.
Спри се с тази Великоморавия, азбуката е написана по поръчка на Борис I, след това тръгват на мисии.

# 353
  • Варна
Историците са пристрастни, следвайки различни тези. Вярвайки в тях се опитват да ни убедят в своята истина. Да спрем да се замеряме с нарочно избрани от нас факти, които нищо няма да докажат. Нека оставим всеки от нас да направи своя избор.  Peace

# 354
Историците са пристрастни, следвайки различни тези. Вярвайки в тях се опитват да ни убедят в своята истина. Да спрем да се замеряме с нарочно избрани от нас факти, които нищо няма да докажат. Нека оставим всеки от нас да направи своя избор.  Peace

Ако бяха факти, с мед да ги намажеш...

Но наистина се каза достатъчно, дано да е провокирало и някакъв размисъл и желание за четене преди писане.

# 355
  • София
Историците са пристрастни, следвайки различни тези. Вярвайки в тях се опитват да ни убедят в своята истина. Да спрем да се замеряме с нарочно избрани от нас факти, които нищо няма да докажат. Нека оставим всеки от нас да направи своя избор.  Peace
Не, един истински историк ще ти каже Този е казал, че е така, но онзи - обратното. По-вероятно е да е първото, но не се знае. Примерно. Поне по спорните въпроси. Защото има и неща, в които няма как да има тези. Примерно с азбуката и Борис...поръчал бил...
Един историк никога няма да хване едно нищо и от него да измисли империя.

# 356
  • Варна
Щом толкова години канът бе хан, макар друго да пишеше в историческите източници за какви учени и историци говорим. Те са хора подвластни на всички човешки страсти и неволи. Определено има страхотни залитания и смешки, но то си е нормално да се изпада в крайности Peace

# 357
Ами по тази логика можем да си препишем който си искаме момент от миналото  и да си го докажем ...

# 358
Е, то докато не се докаже, не се изключва и вероятността да е персийско, скитско или кой знае още какво. Най-вероятно е смесено обаче. И не знам въобще защо се превежда като някакъв аргумент в тази тема?
Предполагам, че от поста ми се подразбира и вероятността на другите хипотези.  Wink
Няма смисъл да се повтарят едни и същи неща по няколко пъти.
Не си ме разбрала добре, не че не ти вярвам, просто не споделям мнението ти. Което се опитвам да ти обясня от няколко страници. Не става дума само за азбуката.
Иначе-което си е факт, си е факт.
ПП След като е историк, да вземе отношение, да даде правдободобни източници, ако има желание, разбира се.  

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 10:26 от zila1

# 359
Не, един истински историк ще ти каже Този е казал, че е така, но онзи - обратното. По-вероятно е да е първото, но не се знае. Примерно. Поне по спорните въпроси. Защото има и неща, в които няма как да има тези. Примерно с азбуката и Борис...поръчал бил...
Колко пъти трябва да обяснявам, че направих грешка с това?
И някой чел-недочел реагира доста остро...

Общи условия

Активация на акаунт