Храната от гората

• 54 205
  • 186
  •   1
Отговори
# 105
Младите са хлъзгави отгоре, а старите са сухи. но пък полепналите листа по старите нямат отлепяне. Гората от келяв габър ли е.

# 106

Странджа планина. В по-голямата си част е бук и дъб - приказно е (за съжаление съм лош фотограф):
http://sabarova.snimka.bg/mountain/strandja-i-moreto.546782.21311168.big

# 107
Завиждам ти за Странджа. Не си лош фотограф, аз нямам навик да си слагам очилата преди да седна на компа.

# 108
горица

Странджа планина. В по-голямата си част е бук и дъб - приказно е (за съжаление съм лош
фотограф):
http://sabarova.snimka.bg/mountain/strandja-i-moreto.546782.21311168.big

наслаждавам се на снимките всичко което е на юг от Бургас ми е любимо
снимките са страхотни успех

# 109
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
баща ми днес е набрал тези гъби, но не е сигурен какви са.
някой познава ли ги? Simple Smile

клик за по-голяма снимка

# 110
няма ли гъбари тук  Rolling Eyes

# 111
Има, как да няма, но днес сигурно са за гъби! Simple Smile

# 112
Много се съмнявам, че някой гъбар по снтимка ще ви каже - яжте. И то снимка на гъби не на мястото им.

# 113
Много се съмнявам, че някой гъбар по снтимка ще ви каже - яжте. И то снимка на гъби не на мястото им.

прав си Simple Smile
ама за жалост не са снимали къде са брани.
май са ги хвърлили Peace

# 114
  • Пловдив
Аз съм гъбарка но гъби които не познавам даже не ги пипам с ръце камо ли да ги бера и да питам някого какви са.Това е много опасно да се прави.Има гъби които са толкова отровни ,че само да си близнеш ръцете където си ги пипал и ще стане белята. Тъй че за това си замълчах не давам съвети за нещо което не познавам. Peace

# 115
Имам една книжка с меки корици Гъбите в България. Та в нея пише, че добрите гъбари отрязвали неядливата гъба и я оставяли с пънчето нагоре. По това други гъбари ще видят коя гъба е неядлива и освен това ще знаят, че от тук е минал гъбар и няма смисъл да търсят гъби.
Добре, но не искам с ножчето, с което бера гъби, да режа и неядливи. Нито да ги пипам. Познавам доста гъбари, които им бият един шут.

# 116
  • Пловдив
Добре, но не искам с ножчето, с което бера гъби, да режа и неядливи. Нито да ги пипам. Познавам доста гъбари, които им бият един шут.

Аз също им бия шута  Embarassed Embarassed ако трябва да съм откровенна Embarassed  Mr. Green Mr. Green

# 117
Привет и от мен на всички запалени гъбарки и гъбари  bouquetСлучайно попаднах на тази тема търсейки рецепта за мариноване на рижика.Мъжа ми е рибар и гъбар влизах и в тяхната темичка за гъбари но ми се ще и др рецепти да разгледам.Горица гъбата на снимката е анасонова гъба ядлива е но е с посредствени качества съвет не я бери!Аsyalein твойте гъби мн приличат на вихрогон но определено не са добре сте направили че сте ги изхвърлили!А сега да споделя и аз със вас какви гъби има в нашия край странджата най точно в горите на Синеморец.Вчера набрахме доста Тръбенка невероятно ароматна и качествена гъба за сушене,събрахме доста около 2-3кг много лека гъба като количество напълнихме една голяма кофа трудно се събират защото са малки и се сливат със листата трябва да си настроиш погледа за да ги откриваш.Когато изсъхнат част от тях смилам с мелачката за кафе и си правя подправка страшно е ароматна препоръчвам ви я най горещо.Днес на път за Бургас спряхме в горичката след Варвара и набрахме Рижика на външен вид невзрачна но на вкус е супер,много имаше от нея по една голяма торба събрахме също така Овчи нос ,Масловка и Съждивка.Имаше и доста от тези големите Сърнели но ние не сме им фенове затова ги отминахме.Миналата седмица набрахме от село Порой- Бургаско много Вихрогон(есенен пачи крак)под много имам предвид около 7-8 кг изсуших и нея във вризера вече нямаме место от риба и гъби. Ето и още гъби по нашия край  Челядинка,(полянска гъба),Пънчушка,Булка(тази год янямам никаква)Виолетка(моя фаворит),горски Пачи крак,Манатари(много видове)Горска и полянска Печурка.В момента за тях се сещам ако искате мога да ви пратя и снимки на всяка от тях!Ще се радвам да споделяме опит защото те са моя страст когато съм за гъби забравям всички проблеми и съм сякаш в др измерение!Лека вечер от мен!

# 118
... Горица гъбата на снимката е анасонова гъба ядлива е но е с посредствени качества съвет не я бери!...

Много благодаря за информацията!  Hug

# 119
Искам да отворя тази тема, защото съм голям фен на всичко, което расте и се яде но не от магазина. Падам си и по домащно посадени и отгледани неща, но най-обичам горските плодове и билки, защото са най-чисти.
За сега се сещам за:
1. бъза, който сега цъфти и от него си направихме супер сокче,
2. къпините, от които всяка есен правим сладко,
3. дренките от които правим сок и компот
4. Мащерката, липата и лайката за чайче
Ако някой знае още полезни неща, които можем да намерим в природата, моля да се включи Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт