Храната от гората

  • 54 240
  • 186
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 803
Вълк, благодарско за рецептата. Ще мариновам аз таз година гъбки. Чудно мезе е.
Аз предпочитам продуктите да не са преработено много. Рибите, например, повече харесвам мариновани, пушени, сушени на чироз. Така и с горските дарове.
 
Като каза кестени, да разкажа. Миналата есен сложих три фиданки в двора. Неприятно измръзване на горните клончета получиха  зимъска. А таз година не се развиха почти. Купих ги от една изложба на Пловдивския панаир, донесени от петричко Thinking. Сега се сещам че същата изложба трябва да е тез дни.

# 91
  • Мнения: 4 587
Може да се аклиматизират, и напролет да тръгнат.
Една съфорумка бе споделила, че край Ботевград има горичка. Предполагам Ботевградските кестени да са по-студоустойчиви от Петричките. Ако е въпроса за северната ширина, още по-насевер от Разград, в Кубрат на полянката пред градския музей има един кестен, но децата го опоскват много зелен.
Относно гъбите, рибарите-гъбари са много сладкодумни. Има много снимки и коментари за всички видове гъби у нас. Ориентирайки се по датите например, мога да чета какви гъби са брали 2008, 2009 и 2010 през октомври. Някъде има и рецепти, но не съм стигнал до тях - http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=14177&hilit … D0%B0%D1%80%D0%B8

Рецептите с гъби - http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=20&t=18561

Последна редакция: сб, 23 окт 2010, 19:41 от Вълкът с дълъг ник

# 92
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Никога не съм яла такава гъба Peace аз бера само сърнела ,манатарка,режийка,пачи крак,кавачка,виолетка.
На какво викате кавачка? Ако разсъждавам правилно, от кавак - топола, би трябвало да е сиви кланици, на колонии по суха, загнила топола.


Да същите са  Peace ние така им викаме в Пловдив Peace След около половин месец ще има и от тях PeaceДаже и на не одрязани каваци растат,не само на пънчета.

МАСТЕРЧЕ и ти се сдоби с гъбки а Hug Hug
ДЕДО ти не намери ли гъбки newsm78

# 93
  • Мнения: 5 001

МАСТЕРЧЕ и ти се сдоби с гъбки а Hug Hug
Aхаааам......И миналата седмица брахме и тая пак намерихме и то все в различни краища на страната.....Супер! То сега им е времето на сърнелите де....

# 94
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 152
Ние сме запалени гъбари (и рибари, ама това е друга тема Mr. Green). Дивите гъби имат неповторим вкус, спор няма.  Peace Освен това редовно си събираме разни билки. Май не видях да сте споменавали трънките. От тях става чуден сок. Страшно ароматен и си е невероятен естествен концентрат на вит.С. Ние го правим на принципа на кипване с вода и с нищожно количество захар, без стерилизиране. По-вкусно е от арония и дренки. Peace

# 95
  • Пловдив
  • Мнения: 614
АААА за трънките предишната страница си говорихме  Peace Peace

# 96
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 152
АААА за трънките предишната страница си говорихме  Peace Peace

Уф, май съм вече за очила. Crazy Embarassed

# 97
  • Варна/Лондон
  • Мнения: 1 446
Нямах си работа вчера да попадна на темата и днес цял ден сме в горатаза гъби, уж сърнели...
 
 
Отивам да търся рецепти, но първо ще направя панирани... Heart Eyes

Последна редакция: нд, 24 окт 2010, 19:44 от Джеронимо

# 98
  • Мнения: 1 252
Ох , четох , гледааах...
И ми се доядоха манатарки, но от гората , не от Пикадили...
Мъкаааааа

# 99
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ДЖЕРОНИМО браво браво за гъбките заразих ви аз но сега му е времето берете докато има.
 HugРОСА манатарки сега вече няма ще се задоволиш от Пикадили май Wink Wink

# 100
  • Варна/Лондон
  • Мнения: 1 446
ДЖЕРОНИМО браво браво за гъбките заразих ви аз но сега му е времето берете докато има.
 HugРОСА манатарки сега вече няма ще се задоволиш от Пикадили май Wink Wink

Заразно е...и вкусно! Hug За първи път правя панирани и са невероятни- по- вкусно от месо. Heart Eyes
Ако не досаждам много, да питам и тук за едни по-дребни сърнелки и за едни, дето ги брахме за печурки, но май не са... Confused
   
Простете за телефонните снимки..... Embarassed

# 101
  • Пловдив
  • Мнения: 614
Дребните отворени сърнели аз ги хвърлям ,че двойниците им са такива но те са без пръстени Peace за това по добре ги изхвърли
Пичурките отдоло ресните са кафеви не бели но като гледам твоите са бели за това и тях ги изхвърли

# 102
  • Мнения: 4 587

Ето как изглеждат здрави и млади манатарки.


Ето ги полските печурки. Цвят на ресните, миризма - разкошни. И пръстенче по средата на пънчето. Финна периферийка по качулката, не всички ламели започват от пънчето. Опитвайте се да запомняте и най-малките детайли. Не се хвърляйте да изучите всички гъби. Да ви покажат един или два вида, берете само такива едно лято, следващото прибавете още един, и така. Наведнъж става голяма ганимация в сървъра.



Снимките не са мои, видях ги някъде.

Последна редакция: нд, 24 окт 2010, 20:29 от Вълкът с дълъг ник

# 103
  • Мнения: 5 001
Печурките са няколко вида! Но всички отдолу имат пръстен и са цветни ресничките....(от розово до кафяво варира цвета)....Щом отдолу е бяло-ХВЪРЛЯЙ!!!!! Да не стане беля с гъбки-пироговки! Naughty

# 104
  • Мнения: 836
Ние сме запалени гъбари (и рибари, ама това е друга тема Mr. Green). Дивите гъби имат неповторим вкус, спор няма.  Peace ...

А случайно да знаеш каква е тази гъба (oтдолу прилича на пачи крак):
http://media.snimka.bg/7529/021312629.jpg
http://media.snimka.bg/7528/021310968.jpg
http://media.snimka.bg/7528/021311165-big.jpg
 
Днес набрахме доста такива, но по-късно ги изхвърлихме, защото така и не срещнахме познавач-гъбар, който да каже стават ли за ядене.  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт