Храната от гората

• 54 204
  • 186
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Искам да отворя тази тема, защото съм голям фен на всичко, което расте и се яде но не от магазина. Падам си и по домащно посадени и отгледани неща, но най-обичам горските плодове и билки, защото са най-чисти.
За сега се сещам за:
1. бъза, който сега цъфти и от него си направихме супер сокче,
2. къпините, от които всяка есен правим сладко,
3. дренките от които правим сок и компот
4. Мащерката, липата и лайката за чайче
Ако някой знае още полезни неща, които можем да намерим в природата, моля да се включи Simple Smile))

Rolling Eyes Rolling Eyes newsm78 newsm78  33uu

# 121
Вчера времето беше хубаво и си набрахме коприва. Само връхчета, с по пет шест листенца, големи колкото монети от 2 стотинки. От южната страна, по края на горичката е набола. Още не пари, няма нужда от ръкавици.  Та на обяд ще имаме и копривена чорбица.

# 122
  • Пловдив
Вчера времето беше хубаво и си набрахме коприва. Само връхчета, с по пет шест листенца, големи колкото монети от 2 стотинки. От южната страна, по края на горичката е набола. Още не пари, няма нужда от ръкавици.  Та на обяд ще имаме и копривена чорбица.

Много обичам коприва и на чорбица и с ориз а на баница още повече я тачим ....
Ще ходя и аз да си набера благодаря ти уче ме подсети ... Hug Hug

# 123
Много се радвам, че има още много хора, които търсят удоволствие от срещата с природата.
Много благодаря за идеята с копривата - другата седмица сме на село и ще посетим дерето Simple Smile
Гледам, че доста се е писало за гъбите, нещо за което си мечтая, т.е. да разбирам от гъби. Само да поотхвръкнат децата и ще хукнем по поляните и ние да ставаме гъбари Simple Smile
Започва се, вече през седмица две ще има нещо за бране - дано тази година не пропусна боровите връхчета, че миналата не можах да направя боров мед и много ме беше яд.

# 124
Гледам, че доста се е писало за гъбите, нещо за което си мечтая, т.е. да разбирам от гъби. Само да поотхвръкнат децата и ще хукнем по поляните и ние да ставаме гъбари Simple Smile

За гъбите име време...Ама не рискувайте сами да берете гъби.....Последиците са фатални,ако сбъркате......

# 125
Шипки, едни парички (трънка ли какво е точно не знам) за чай -  много помага за кашлица.
Гъби, коприва.

Паричките са семена на драка текень - много бодлив храст на припек. Едно време от тоя храст сечаха клони и ги нареждаха отгоре на дуварите от редени камъни, вместо бодлива тел.

Хапнахте ли си копривена чорбица, а? А охлюви? Моите охлюви се варят, после ще ги запържа със свинска мас и пресен лук. Ще поркам бирица.
На пазара една бабка бе изнесла снопчета левурда, още малки ми се видяха листата.

# 126
Хапнахте ли си копривена чорбица, а? А охлюви? Моите охлюви се варят, после ще ги запържа със свинска мас и пресен лук. Ще поркам бирица.
На пазара една бабка бе изнесла снопчета левурда, още малки ми се видяха листата.
Не само чорбица....И запеканка с копривка си направихме(със сиренце,зелен лук,сварено пилешко месце и заливка от кисело мляко и яйца)......
А за оФлювите не ми се говори.....Преядох оня ден със задушени със зелен лук,черно пиперче и малко биричка....... Crazy

П.П. Левурда има на пазара...По левче найлоново пликче пълно,та чак препълнено.....

# 127
  • Стара Загора
Последната "придобивка" от гората: левурда (див чесън):

Както писа и още някой - страхотна салата става, може само от левурда, може и комбинирана с марули, краставици, може и гарнирана с кисело мляко.
- Подкрепя  двигателната и секреторната дейност на жлъчката и стомашно-чревния тракт.
- Съдейства за стимулиране на сърдечната дейност.
- Спомага за поддържане работата на сърцето.
- Подкрепя функцианалното състояние на имунната система
Притежава силно противобактериално и противогъбично действие; - профилактично при инфекциозни заболявания, бронхит, пневмония, хрема, кашлица и ангина; - стимулира силно двигателната и секреторна дейност на жлъчката и стомашно-чревния тракт; -активира сърдечната дейност, намалява нивото на холестерина в кръвта, нормализира кръвното налягане и работата на сърцето; - при катар на горните дихателни пътища, гнойни процеси в белите дробове, коклюш, кожни заболявания.
Разширяване на кръвоносните съдове. Снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Притежава силно фитоцидно действие - убива причинителите на различни инфекционни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.)

# 128
  • Русе
Много харесвам левурдата, но в нашия край не я разпознавам.  newsm78 Брала съм доста в Стара планина.

# 129
  • Пловдив
Никога не съм яла левурда Embarassed ще потърся и ще опитам ..обичам зелении.
Аз пък тези дни бера коприва лапад и гъби пънчета ...единият шкаф на фризера напълних и съм щастлива защото много ги обичаме. Peace

# 130
  • Варна/Лондон
Много пъти по разни пикници съм виждала тези гъбки, точно така на гроздове по пънове, но като не знам, че са ядливи...А как обичам горски гъби. Heart Eyes

# 131
  • Пловдив
Много пъти по разни пикници съм виждала тези гъбки, точно така на гроздове по пънове, но като не знам, че са ядливи...А как обичам горски гъби. Heart Eyes

На тези гъби им викат също КАВАЧКИ защото растът на пънове от одрязани каваци или около ствола на каваците .Те двойници нямат тъй че ако има гъби около дънера или дървото на кавака бери и яж без да се колебаеш даже. Peace Hug

# 132
  • Варна/Лондон
ЗИЧЕ, жива да си!  Hug
Седмицата преди Великден и ние изкарахме на копривено меню, много сполучлива рецепта е за копривник- като лучник, само, че с коприва.
За левурдата съм чувала от мъжът ми, той е от Разград и там явно много я тачат, но един-единствен път я опитах на салата и нещо не ми допадна, лютичка една такава. А аз по принцип не отказвам зелении. Laughing

# 133
Така кажи, два часа се чудих какви са тия гъби пънчета. Гъбите са кладници, а кавак е топола. Срещат се и по други дървета с мека дървесина, например липа, топола.

# 134
  • Пловдив
Джеронимо  аз умирам за коприва и за киселец тъй ,че сега ще го дебна него да си набера.Правя едни родопски баници/клин или голеник / пръстите да си оближе човек . Hug

Вълчо ние тука така им викаме ,а аз от къде да знам вие как им казвате на гъбите  hahaha Joy hahaha hahaha
Ама разбрахме се де  Hug Hug
Кладниците не са ли изкуствено сяти гъби? newsm78
Много вкусна и хубава гъба,много. Peace

Общи условия

Активация на акаунт