Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви полезни неща можем да намерим в природата?
Как се прави шипково вино?
Как се прави крушена?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви полезни неща можем да намерим в природата?
В природата можем да намерим разнообразие от полезни неща. Някои от тях включват бъз, къпини, дренажи, мащерка, липа, лайка за чай, гъби като сърнела и масловка и печурки. Други полезни растения са пачи крак и манчетарка. Освен това можем да намерим поддъбиче, боровинки и ягоди. Някои лечебни растения включват бял имел, зелени орехчета, смокингови листа, глухарчета и мента. Цветовете на шипката също са полезни за чайове.
-
Как се прави шипково вино?
За да направите шипково вино, ще ви трябват 2 кг пресни или 1 кг сушени шипки, 5 л кипяща вода, 750 г захар и мая за хляб. Първо сварете половината от водата със смес от половината количество шипки за около 15 минути. След това оставете сместа да се охлади и на тъмно място. Останалата вода трябва да се комбинира със захарта и шипковата отвара, след което да се добавят останалите шипки и дрождите. Налейте сместа в съд с широко гърло, оставете я да ферментира и тя ще бъде готова за консумация.
-
Как се прави крушена?
Има две рецепти за крушеница. Първата изисква 10-12 кг диви круши, 100 л вода, 1 кг захар. Крушите леко се начукват и се поставят в чисто, попарено буре, където се заливат с водата и се добавя захарта. След ферментацията той се преточва 1-2 пъти. Втората рецепта изисква 4-5 кг дребни, тръпчиви круши, 50 мл сварена вода за заливане, 1 супена лъжица синапено брашно. Крушите се измиват и се подреждат в чисто, попарено буре, заливат се с горещата вода, след което се добавя синапеното брашно, завързано в чисто парче плат. След 15 дни крушеницата е готова.
-
Как се прави мед от борови шишарки?
-
Можете ли да предоставите някои рецепти за сладко от горски плодове?


Случайно попаднах на тази тема търсейки рецепта за мариноване на рижика.Мъжа ми е рибар и гъбар влизах и в тяхната темичка за гъбари но ми се ще и др рецепти да разгледам.Горица гъбата на снимката е анасонова гъба ядлива е но е с посредствени качества съвет не я бери!Аsyalein твойте гъби мн приличат на вихрогон но определено не са добре сте направили че сте ги изхвърлили!А сега да споделя и аз със вас какви гъби има в нашия край странджата най точно в горите на Синеморец.Вчера набрахме доста Тръбенка невероятно ароматна и качествена гъба за сушене,събрахме доста около 2-3кг много лека гъба като количество напълнихме една голяма кофа трудно се събират защото са малки и се сливат със листата трябва да си настроиш погледа за да ги откриваш.Когато изсъхнат част от тях смилам с мелачката за кафе и си правя подправка страшно е ароматна препоръчвам ви я най горещо.Днес на път за Бургас спряхме в горичката след Варвара и набрахме Рижика на външен вид невзрачна но на вкус е супер,много имаше от нея по една голяма торба събрахме също така Овчи нос ,Масловка и Съждивка.Имаше и доста от тези големите Сърнели но ние не сме им фенове затова ги отминахме.Миналата седмица набрахме от село Порой- Бургаско много Вихрогон(есенен пачи крак)под много имам предвид около 7-8 кг изсуших и нея във вризера вече нямаме место от риба и гъби. Ето и още гъби по нашия край Челядинка,(полянска гъба),Пънчушка,Булка(тази год янямам никаква)Виолетка(моя фаворит),горски Пачи крак,Манатари(много видове)Горска и полянска Печурка.В момента за тях се сещам ако искате мога да ви пратя и снимки на всяка от тях!Ще се радвам да споделяме опит защото те са моя страст когато съм за гъби забравям всички проблеми и съм сякаш в др измерение!Лека вечер от мен! 