Снимай, покажи - light

• 82 115
  • 520
  •   1
Отговори
# 150
  • забравих си мисълта...
Люлякови нощи, ти ме попита, аз ти отговорих. Не знам защо, ти го приемаш  лично, не споменах твоето име, докато ти не направи разбор на казаното от мен и не ме попита. Просто съм ти отговорила и съм казала моето лично мнение. А колкото до "Айде сега, малко по-леко", едва ли има някой по-спокоен от мен. Ако не ти харесва мнението ми, приемам че не ти харесва, но това не означава, че трябва, да го определяш  по този начин. Иначе ще си помисля, че ти започваш, да нервничиш! Аз лично имам предвид здрави хора, друг е въпроса ако някой има определено заболяване, това е съвсем друга тема.
Така, че за мен разговора по този въпрос с теб е приключен!

И за да не е само спам

Млечна-крем супа от аспержи                                                   и аспержи в риза от Gauda und Speck

Китайско зеле с ориз и домати                                            постни сърми с лозови листа        

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 13:33 от Venetta

# 151
Venetta, изобщо не съм видяла какво си написала Thinking явно съм пропуснала. Това бяха моите размишления. Затова се изненадах, защо така лично Hug

Ето нещо и от мен:

Ето рецепта за една от най-любимите ми гарнитури към месо/риба

КОРЕНИ НА ПАРА

Сладък картоф
Пащърнак
цвекло

зехтин
сок от лимон
пресни подправки
може и малко настърган чесън и черен пипер.
Може капка оцет
Импровизирайте!

Приготвям на пара корените, само внимателно измити със студена вода, цели, без да ги беля.
Ряпата с коренчето и 2см от дръжките.

При готовност вадя, нарязвам на колелца и подреждам ветрилообразно.
Поръсвам с подправките.

Изглежда красиво,много е вкусно и изключително полезно.
Само не ги правете на каша. Колкото повече се готвят, повече от полезните вещества се разрушават или отиват във водата.

# 152

снимката е абсолютно случайна Embarassed

ЧОУ МЕИН СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
(китайска паста със зеленчуци)

Оризови нудъли/паста (най-добре от кафяв ориз)

стебла целина
моркови
зелена чушка
зелен лук
гъби
кашу -сурово ако имате

(допълнителен избор от зеленчуци: зелен фасул, броколи, грах, червена чушка, зеле...)

150гр соев сос
1 ч.л. нишесте
1-2  ч.л.мед
1 ч.л. джинжифил на прах или пресен
1 ч.л. сусамово олио
малко олио

Зеленчуците се нарязват на ленти
Всички зеленчуци(без зеленият лук) и кашуто се задушават на слаб огън с малко мазнина и малко соев сос, докато ЛЕКО омекнат.Трябва да са хрупкави.
Не се пържат!

В края за 1-2мин се прибавят всички подправки и зеленият лук.

Това се разбърква с готовата (сварена)паста.
Бързо, лесно, вкусно! Simple Smile

Ако искате да прибавите пиле:
Нарежете пилето на хапки.
Мариновайте в лъжичка бял оцет (разбърквате) и после толкова сода за хляб.
След 20мин (докато си нарежете зеленчуците е готово) изплаквате, подсушавате леко,на слаб огън задушавате.
Не трябва да е запържено, само побеляло. В секундата в която побелее цялото го махате.
Слагате на страни докато се приготвят зеленчуците.Прибавяте накрая заедно със подправките и зеленият лук.
За още 1-2 мин е готово.

Намирам го за здравословна храна защото:
пастата е оризова
зеленчуците са леко обработени
месото е леко сготвено, на слаба температура
ферментиралият соев сос е ок
джинджифилът е имуностимулант.

Като цяло го намирам за добре балансирано ядене.

Само да допълня, че целината се реже напречно, за да не се усещат конците

Последна редакция: пн, 21 юни 2010, 23:48 от Люлякови нощи

# 153
Хранителната пирамида е една голяма лъжа! След много години хранейки се по нея, хората усетиха, че стават все по-болни и умират по-бързо. Правителството до последно се опитва да им втълпи, че пирамидата е ОК. Но хората започнаха да се усещат. Бяха ПРИНУДЕНИ да я осъвременят малко, но все още твърдят, че основно трябва да се блъскаме със зърнени и малко с мазнини. Пирамидата в общи линии е нагоре с краката.
Американското правителство иска хората болни...Тъжната истина. И още много други страни са в тази игра.

Е това е направо гадно! Защо тогава навсякъде ми я пъчат тази пирамида! Crossing Arms Thinking
Т.е. ето това е наобратно де факто?

Аз слушам една докторка, май че беше Папазова, не съм сигурна, сутрин при Гала в предаването "На кафе" (не знам при вас дали може да се гледа newsm78) - та тя много често говори за мазнини - на почти всяко ядене да се хапват ядки, или зехтин, авокадо, съобразно какво и кога се консумира. Това ли имаш предвид и ти под мазнини?

П.С. Редактирам: Тези бадеми и на мъжа ми не искам да ги давам, то толкова сол братче, че ужас.... Sick Кой ги произвежда тия неща,просто не разбирам! Money Money Money

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 00:00 от Лурдес

# 154
Лурдес, да това е една голяма лъжа!
Производителите на зърнени храни и правителството на Америка (и др държави) както и здравните органи я препоръчват.
Защо?
Най-евтината храна е зърнената
Най-големите производители на зърно, мляко и месо в Америка са тясно свързани с Американското правителство, те си ги спонсорират, подкупват и т.н. дълга, тежка тема...
Хранейки се предимно със зърнена храна, хората стават болни. Болните хора имат нужда от лекарства и лекари и болници.
Та големите индустрии с помощта на правителствата и здравната система са една голяма мафия.
Обикновените лекари в голяма част си мислят, че това е истина, те са обучени да си мислят, че правят добро.
Гадно!

Да, за мазнините тази лекарка е абсолютно права, това е което и аз знам.
Зехтин е добре да се приема на всяко хранене, суровите ядки и авокадото са чудесен начин да се получават добри мазнини. Рибено масло Аз го написах в един от предишните си постове.

Зърнените храни и бобовите трябва да се консумират в сравнително малко количество, при това колкото се може в по-натурален вид: аз пшеницата не я долюбвам, има къде, къде, по-полезни зърнени храни:
кафяв ориз, елда, просо са само едни от тях...

Месо, в минимални количества по възможност био.
Мляко и млечни, възможно най-рядко по възможност био и сурови, млякото да не е хомогенизирано, а по възможност само пастьоризирано. Най-добре да се замени с млека от сурови ядки.

Яйца могат да се консумират всеки ден, най-добре рохки (най-добре сурови, ама Sick)

Мазнини: масло, ако идва от чисти крави, мас от животни гледани свободни (изключително богата на вит Д3)
зехтин, ние си говорихме за другите...по около 3-4 лъжици на ден.
Ако имате кокосово аз не бих го включила към това количество, то се усвоява по по-различен механизъм

Плодове умерено, което не значи, че не можем да си се наблъскваме от време на време череши от градината или диня или каквото там ни се ще...

Най-голямо количество трябва да консумираме зеленчуци. Поне половината от тях да са сурови (лятото), много ферментирани зимата, а защо не и целогодишно.

Захар под формата на мед, меласа, ксилитол...рядко
сушени плодове, стевия по-често

Рибата е много хубаво нещо, но имайки предвид колко замърсено е морето, не бих яла. Само океански риби от колкото се може по-далече от хората. Съмнявам се, че в БГ има такава обаче. Тук половин голяма сьомга струва $70. Тази която се продава в БГ е най-вероятно от ферми, наблъскана с хормони и антибиотици и боя.
Бих заложила на висококачествено рибено масло.

Има едно друго много важно нещо и то е йод. Но не този от трапезната сол.

# 155
Ето една приятна напитка за лятото:

МАНГО ЛАСИ
Изключително популярно в Индия (като нашият айран)

3 добре узрели мангота
200гр кисело мляко
250гр вода
100гр мед или 50гр мед и стевия

Всичко се пасира до напълно гладка течност със гъстотата на боза.
Ако ви се стори гъсто, просто сложете още малко вода.
Изстудете!
Пие се със сламка Crazy

# 156
  • Русе
  Люлякови нощи , кой плод от родните се доближава до вкуса на мангото, за да го заменя в този коктейл

# 157
  • София
  Люлякови нощи , кой плод от родните се доближава до вкуса на мангото, за да го заменя в този коктейл
прасковата се доближава

# 158
Запеканка с тиквички и извара(или рикота)

# 159
  • от точка К до точка С и обратно
Здравейте, момичета!

Люлякови нощи, прочетох почти всичките ти постове и ти благодаря за страхотните и полезни идеи(включително и за почистването на дома с натурални продукти - вече опитах и не възнамерявам повече да купувам битова химия Peace). Не всичко от рецептите мога да предложа на моето семейство, защото си имаме традиционалисти в храненето, но определено бих пробвала някои от тях. На този етап се опитвам да комбинирам храните, избягвам да пържа, не употребявам по никакъв повод вече маргарин, бялата захар съм свела до минимум. Обожавам салатите и за мен вечер те са основно хранене. Предлагам ви една такава салата днес - руколата съм отгледала сама от семена.

Салата с домати, рукола и сирене

Последния път вместо сирене сложих авокадо - стана много вкусна! Чудесна вечеря!
Приготвям песто от рукола с малко зехтин, чесън, пармезан и ядки каквито имам в наличност - овкусявам доматите с него и накъсвам листенца рукола. Соля с морска сол!

# 160
Люлякови нощи, а от къде набавяш йод щом не е от солта? Рибата не се препоръчва, предполагам и водораслите...

И аз много харесвам идеите ти и чистя с оцет и сода (с нея отпреди даже)   Hug
А за сиренето и кашкавала - какво ти е мнението? Евентуално домашни  Thinking

# 161
  • Стара Загора
Много полезна тема. Благодаря! Искам да вмъкна нещо по отношение на захарта и меда. Не помня вече кой беше писал на някои от първите страници, че на малките бебета не трябвало да се дава мед. С това не съм съгласна - много по-добре домашен чист мед от пчелар, за който си абсолютно сигурен, че не добавя нищо в меда, отколкото нещо друго, което е получено по химичен начин. Казвам го и от личен опит - дъщеря ми е на 17 години и освен 2-3 леки кашлици в детската градина и в 1 клас и няколко съвсем леки хреми не е боледувала сериозно, с изключение на една ангина, която изкара преди 2 години в много лека форма. А е захранена с домашен мед още след първия си месец - може би докато навърши 3 години е изяла няколко килограма мед. И до сега си хапва в билковия чай или пък на филийка.

# 162
# 163
  • София
Люлякови нощи, а от къде набавяш йод щом не е от солта? Рибата не се препоръчва, предполагам и водораслите...

И аз много харесвам идеите ти и чистя с оцет и сода (с нея отпреди даже)   Hug
А за сиренето и кашкавала - какво ти е мнението? Евентуално домашни  Thinking
орехите са идеален източник на йод: http://www.bb-team.org/articles/2658/#axzz0rZouWe2P

# 164
  • София
Много полезна тема. Благодаря! Искам да вмъкна нещо по отношение на захарта и меда. Не помня вече кой беше писал на някои от първите страници, че на малките бебета не трябвало да се дава мед. С това не съм съгласна - много по-добре домашен чист мед от пчелар, за който си абсолютно сигурен, че не добавя нищо в меда, отколкото нещо друго, което е получено по химичен начин. Казвам го и от личен опит - дъщеря ми е на 17 години и освен 2-3 леки кашлици в детската градина и в 1 клас и няколко съвсем леки хреми не е боледувала сериозно, с изключение на една ангина, която изкара преди 2 години в много лека форма. А е захранена с домашен мед още след първия си месец - може би докато навърши 3 години е изяла няколко килограма мед. И до сега си хапва в билковия чай или пък на филийка.

Проблема в консумирането на мед от деца под годинка не е в това какви химии има в него!!!
Не се препоръчва даването на мед на кърмачета и деца до 1 година, защото храносмилателната им система е недоразвита и може да предизвика ботулизъм. Медът е противопоказан при хора, които са алергични към него, както и към болни от захарен диабет на инсулиново лечение.

ето тука да прочетеш за ботулизма
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%82%D1%83%D0%BB%D0%B … D0%B7%D1%8A%D0%BC

Общи условия

Активация на акаунт