Снимай, покажи - light

  • 80 902
  • 520
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 461
много хубава тема   bouquet
аз имам маскарпоне,заквасена сметана и скариди и се чудя какво да си приготвя ,ако имате някакви идеи ще се радвам да ги чуя  Grinning

# 61
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Аз много харесвам соя и нейните продукти. Поне тук в Австрия постоянно се казва, че благодарение на нея, при азиатките критическата възраст (климакс, климактериум) протичала  съвсем леко.
Ето още една идея за лазаня със соя-гранулат. Този път обаче вместо соя прибавих  300 гр. краве сирене и тиквички, вместо сос бешамел, прибавих повече доматен сок, защото съм алергична към пшениченото брашно. На нас ни беше също така вкусна, както и по оригиналната рецепта.



А това са тиквички "пържени" във фурната. Като ги нарежа (1кг) ги посолявам и им прибавям 1 с.л. олио, разбърквам добре и нареждам в намаслена тава, така че да се застъпват съвсем леко и ги поставям във фурната на 180°-200°С, да се печат (пържат) и след това ги хапваме с подлучено кисело мляко.



А тази торта с крем от кисело мляко в сравнение с другите е изключително ниско калорична,  че даже и здравословна бих казала. Блата може, да се направи само с едно яйце и плодова захар и да се използва само един, а към киселото мляко, да се прибави захарин или също плодова захар. Киселото мляко може, да е само с 0,1% съдържание на мазнини и плодовете разбира се по желание.

 


Последна редакция: нд, 13 юни 2010, 21:02 от Venetta

# 62
# 63
  • Мнения: 6 473
Marieta, не бях налична този уикенд и не съм видяла въпроса ти на време, но виждам, че си се справила повече от перфектно Hug
Сиси ♥♥,  много интересно предложение за джинджифилова леща!


По отношение на здравословното и диетичното хранене, наистина има голяма разлика. Аз се старая да ядем балансирано и здравословно в къщи. Това не означава, че сме на диета, особено що се отнася до децатаSimple Smile Правилата, които спазвам са горе долу тези:
1. Никакво пържене
2. Не готвя със запръжки
3. Не използвам много мазнина, като предпочитам предимно зехтин, ленено масло, тиквено олио. Маргарин не консумираме под никаква форма. Ползвам в умерени количества масло, което по отношение на детското хранене, смятам че е незаменим продукт
4. Избягвам продължителната термична обработка, особено що се отнася до зеленчуците
6. Не ползвам никакви "подобрители" за храната, т.е няма фиксчета, готови бульончета и разни неща от сорта на Вълшебен вкус. Смятам, че същият ефект може да бъде постигнат с изсушени зеленчуци и градински подправки. За тези, които са от София, на Иван Асен има едно малко магазинче за подправки, в което продават невероятни неща. От там се снабдявам с еквивалента на Вълшебен вкус, който е само от сушен зарзават, без сол и други подобрители
7. Не купувам колбаси и никакви производни. Вместо това шпиковам бон филе (телешко или свинско) и приготвям в тенджера под налягане с минимум мазнина. След като е готово, овалвам със сушени подправки. Това нещо го ползваме вместо колбаси. Става много вкусно и е истинско месо без съдържание на мазнини.
8. Ядем много зърнени храни от рода на киноа, просо, елда, овесени и ръжени ядки
9. Хлябът също представлява обект на специално внимание. Понеже не се доверявам на купения, си правим пълнозърнест. Много харесвам този от спелта, в комбинация с ръжено брашно. Задължително слагам всевъзможни семена - овесени ядки, жито, овесени трици и т.н Много често правя квасен хляб. Закваската правя сама през по- топлите месеци или купувам от Слънце и Луна през зимата (нещо не ми шупва добре, когато е по- студено)
10. Рядко използвам бяла рафинирана захар. Предпочитам да ползвам петмез и мед. Изключения разбира се има, особено за някои тортички, които правя по рождените дниSimple Smile

Сигурно няма смисъл да казвам, че наблягаме много на пресни плодове и зеленчуциSimple Smile

Аз лично съм леко резервирана към соевите продукти. Соя ядем но под формата на чисти соеви зърна, които са обработени под някаква форма. Не използвам соеви гранулати и заместители на месото. Четох разни неща и прецених, че предпочитам у нас да не се ползват Grinning

По късно днес ще се включа с едно предложение за "папагалска закуска" - Просо с череши, шафран и петмез. Правих го в събота и се получи много приятна комбинацияSimple Smile

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 23:17 от лулу!

# 64
  • Русе/София
  • Мнения: 1 838
 newsm39

# 65
  • Мнения: 4 013
лулу! , откъде купуваш тиквено олио и ленено масло?

Аз съм 2 кг надолу, но да ви кажа голямо ограничаване си наложих и правя упражнения с един уред (май пеперуда се казва  newsm78) за ръцете и краката. искам да сваля още 5-6кг (основно са коремче и паласки, ама и по бедрата си имам де  Sick ). да ви се оплача, че преди да забременея 2-3-5кг ги свалях без проблем за 2-3 седмици само като спирах сладкото и безалкохолното, а сега  ooooh! много трудно ми се получава. гледам да наблягам на салатите и супите, ама все съм гладна  ooooh! за закуска- препечени филиики със сирене и краве масло, и резен домат отгоре мммм  Crazy забравих да напиша, че често ям овесени ядки. много ги обичам. слагам им малко кр.масло, мед, орехи, а, ако имате лешници, става още по-вкусно. много помагат, ако имате проблем с изхождането или пък колит/гастрит.

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 12:47 от caprice

# 66
  • Мнения: 734
Лулу! А как точно правите шпикованото месо? Идеята е чудесна.

# 67
  • Мнения: 6 473
caprice, има в почит всички диетични магазини. Купувала съми от Пикадили. Там имат пълен набор от такива неща.
mama_jenny_r, измивам и подсушавам месото. Правя малки разрези с много остро ножче. На дълбочина примерно 1,5 см, на ширина не повече от см. В тези разрези напъхва скилидки чесън, разрязани на половинки. Посолявам и втривам леко черен пипер. В тенджера под налягане сипвам 3 пръста вода, поставям месото и 1 морков нарязан на много едри парчета + 1 разполовена глава лук. Може да сложиш и бахар, дафинов лист или някакви други подправки по твой избор. В зависимост от месото готвиш от 30 до 50 минути. Вадиш от тенджерата, оставяш да се поохлади и овалваш в подправки. Подправките може да са червен пипер, чубрица, чимен, кимион, синап, пипер - въпрос на вкус и настроение:) Правила съм и с пилешко месо, но там термичната обработка, трябва да езначително по- кратка иначе месото се изсушава много.

# 68
  • Мнения: 269
Здравейте и от мен!Знам ,че темата изисква снимки,но първо не съм направила и второ -не успявам да ги кача.Ще трябва да помоля щерката за помощ Laughing.Искам да споделя с вас една идея за сладки,която откраднах от един вегански сайт.
Смесвате в съд сухите съставки,които са :около 200 гр смелени  ядки/при мен суров бадем и слънчоглед/,2 с. л. пшеничен зародиш,3-4 с. л. овесени трици,3 с. л.  какао.А мокрите съставки са:мед на вкус-около 3-4 с. л.,около 20-30 гр стопено масло/може и без него/  и малко вода,половин капсулка ванилия.След това от сместта се оформят топчета,които се овалват в кокос или ядки .Стоят 1-2 часа в хладилник и това е.На вкус напомнят бисквитения салам.Тази рецепта търпи много импровизации,например може да се добавят най-различни смелени семена/ленено,сусамено и др./,добавяла съм и тахан и накиснати смелени в блендера стафиди,просто винаги се получава и всичко правя на "око".Готовата смес трябва да изглежда като мокър пясък на консистенция,за да може да се овалят топчета-вкусно,бързо и здравословно.

# 69
  • Мнения: 1 352
m1ma, чудесна идея  Peace.

Аз вече вечерях пълнени чушки:

# 70
# 71
  • под дъгата
  • Мнения: 89
Вчера готвих мусака от тиквички и се бях наканила да снимам и кача и...изненада-фурната ми отказа да работи накрая #Cussing out и заливката ми остана печена-недопечена ooooh!
Ето и рецептата:
3-4 тиквички се настъргват,отцеждат се и в тава се разбъркват с извара(или сирене),копър,магданоз,чесън,черен пипер,доматен сок,домати-консервирани и пасирани и олио.Запичат се във фурна за около 30-40 мин. след което се прави заливка за мусака и се допича (ако няма изненади Wink )
И за да не е съвсем постен поста ето една снимчица от нета,която най-се доближава до моята мусака 

# 72
  • Мнения: 1 352
Тиквички и на мен ми се ядат много, ще взема да направя тези дни. Снощи направих зеле с телешко месо в гювеча, ще има и за днес:

# 73
  • Мнения: 6 788
Eто и от мен една рецепта, снимка малко по-късно (изяде се преди да успея да снимам!! ooooh! , съжалявам):


Тиквички огретен

Слагат се да се задушат нарязани на колеца: тиквички, моркови, картофи. В това време в тавичка във фурната се задушава 1 глава лук, нарязана на колелца. После се добавят зеленчуците, натрошено сиренце се слага, и се поръсват със сол, копър, чер пипер на вкус. Отгоре заливка: 2 яйца и кисело мляко. Пече се до зачервяване.

Със сигурност може някой да си познае рецептата - вчера четох много рецепти от нета, и от форума, и не запомних кое накрая направих. ooooh! Crazy

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 23:40 от Лурдес

# 74
  • Мнения: 7 404
Страхотна тема!Ще се възползвам от някой предложения още утре и ще споделя резултата.

Общи условия

Активация на акаунт