Машина за хляб-33 част

  • 95 492
  • 734
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 2
Здравейте, в Слънце и Луна съм пробвала "воден хляб" -  беше много вкусен и лек, някой знае ли рецепта за него? Записах се на един семинар за здравословно хранене( http://bewise-seminar.com), една от лекциите е  Да готвим здравословно и разнообразно и се води от собствениците на Слънце и Луна, пише, че можем да им задаваме всякакви въпроси, обаче едва ли ще ми дадат рецептата за хляба ако ги попитам Simple Smile ...

# 46
  • Мнения: 224
Здравейте, в Слънце и Луна съм пробвала "воден хляб" -  беше много вкусен и лек, някой знае ли рецепта за него? Записах се на един семинар за здравословно хранене( http://bewise-seminar.com), една от лекциите е  Да готвим здравословно и разнообразно и се води от собствениците на Слънце и Луна, пише, че можем да им задаваме всякакви въпроси, обаче едва ли ще ми дадат рецептата за хляба ако ги попитам Simple Smile ...

Ще се радвам ако споделиш някоя интересна рецепта за хляб след семинара

# 47
  • Мнения: 7 779
Хляб за комбинации
350гр. брашно
210мл. Прясно мляко + вода или 290мл. Ако не се слага яйце
1 яйце 
1с.л. захар
20мл. Масло (50гр.)
20гр. Свежа мая или 4-5гр. Суха мая
щипка сол
Добавки по желание
сирене, кашкавал, маслини, орехи, тиквено семе, ленено семе, пшеични зародиши, овесени ядки, сусам
Яйцето и захарта се разбиват заедно предварително

,  че си позволих и да я пообработя малко  Embarassed  Замених няколко лъжици брашно с мляна от мен смес от овесени, ечемичени и ръжени ядки. Като добавки сложих сирене, овесени ядки (фини) и слънчоглед. Хлябът стана страхотен на вид, но леко безсолен и вътре имаше доста голяма дупка. Миризмата в стаята по време на печене беше по-скоро на мая, а не на прясно изпечен хляб. Мая сложих суха - 1 и съвсем малко чаена лъжичка според мерителната на машината. Много ли е била? Може ли това да е бил проблемът? По време на месенето добавих около 2 с.л. брашно, за да стане като на клипчето в началото на темата. Сиренето също овалях в малко брашно - да не мокри. Съжалявам, че нямам снимка, но след разходка трябваше бързо да се нахраним с малката и не успях да снимам, а остатъкът е плътен, без дупка. А, да, в стаята работи и климатик, т.е.  не е твърде топло.
всъщност ти по каква рацепта си правила ? newsm78
течността ти е била 210 или 290 мл? С яйце или без яйце си го правила? Със свежа или със суха
мая (гр.)? На коя програма си го правила ?
доколкото разбрах крайщата са били плътни, а дупката е била по средата , нали ?
и една малка препоръка ако ми позволиш - направи 2-3 , ама най-най- обикновени хляба  и тогава
премини към подобни рецепти (с повечко съставки).

P.S.  климатика не би трябвало да окаже влияние тъй като всичките програми са с предварително
подгряване

# 48
  • Варна
  • Мнения: 58
Ами на - с тази идея тръгнах, но се полакомих накрая Simple Smile  Embarassed  Мисля следващият да е  с айрян - някъде мернах, че него и майонезен препоръчахте на някой "нов".
А  по въпросите ( аз си мислех, че съм дала подробно инфо  Embarassed ) - 210 течност плюс яйце, суха мая - една и съвсем малко (1/5 да кажем) мерителна лъжичка от машината. Малката лъжичка, която е дадена за чаена. Да, отвън беше перфектен, някъде около едната бъркалка беше голямата шупла. Голяма .... хм, малко по-малка от топка за тенис.
А хляба не е като да не го хапнахме и с дупката, с малко масълце и сол - чуден беше даже.  Peace

# 49
  • Мнения: 7 779
Ами на - с тази идея тръгнах, но се полакомих накрая Simple Smile  Embarassed  Мисля следващият да е  с айрян - някъде мернах, че него и майонезен препоръчахте на някой "нов".
А  по въпросите ( аз си мислех, че съм дала подробно инфо  Embarassed ) - 210 течност плюс яйце, суха мая - една и съвсем малко (1/5 да кажем) мерителна лъжичка от машината. Малката лъжичка, която е дадена за чаена. Да, отвън беше перфектен, някъде около едната бъркалка беше голямата шупла. Голяма .... хм, малко по-малка от топка за тенис.
А хляба не е като да не го хапнахме и с дупката, с малко масълце и сол - чуден беше даже.  Peace
влажно тесто имаш.
или намали течността или увеличи брашното.
210 мл + яйце  ще поеме около 400  и още малко  гр. брашно.

# 50
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Аз с малко един такъв глуповат въпрос  Embarassed .... Как разбирате, че тестото започва да превтасва?

Иначе в тези жеги съм намалила маята и пак си пускам хляба на пълната програма, та дори тази за френски хляб( с по-дългото време за втасване) и не е имало проблем според мен.

# 51
  • София
  • Мнения: 1 231
Аз с малко един такъв глуповат въпрос  Embarassed .... Как разбирате, че тестото започва да превтасва?

Иначе в тези жеги съм намалила маята и пак си пускам хляба на пълната програма, та дори тази за френски хляб( с по-дългото време за втасване) и не е имало проблем според мен.

Обикновенно тесто се надува много бързо за около 15-20 мин,ма като имам предвид много може да удари в капака.Което по принцип не би трябвало да е така,от превтасването тестото става адски меко и после резултата е хлътнал хляб

# 52
  • Мнения: 85
Здравейте, напоследък хлябът ми става влажен,не намерих достатъчно информация затова питам тук.Чудя се дали не е защото слагам и ръжено брашно, но като чели преди не беше така, не съм си променяла съставките. Ще съм благодарна, ако някой знае отговора. 

# 53
  • Варна
  • Мнения: 58
Здравейте,

пробвах ето тази рецепта зазеленчуко& … 83;яб.
Зеленчуците сложих по един, не съм мерила точно кафените чашки, иначе всичко е точно по рецептата. Основна програма. Хлябът много се надигна още 15-20 мин. преди да започне да се пече. Резулатът е този:



Сигурна съм, че не успя да се омеси добре със зеленчуците, както се и вижда на втората снимка. Преди да ги добавя, тестото беше леко сухо (рошава топка), но не добавих вода, защото знаех, че зеленчуците ще разводнят, макар че ги поръсих с брашно. Въпросът ми е на какво се дължи това хлътване? На повече течност или на превтасване - кое е по-вероятно? Мокро си стана, хлябът също е доста мокър. Иначе е вкусен, малко безсолен за моя вкус, ако някой реши да ползва рецептата. Но си е на шупли, не е клисав. А самото хлътване стана по време на печенето.

А, и още нещо. Забравих, че бъркалките са вътре и драснах едната с ножа.  Embarassed Embarassed Трябва ли веднага да търся друга да я сменям? Една резка е, буквално. Питам, защото не знам доколко е фатално и как точно се отразява надраскването.

# 54
  • София
  • Мнения: 320
Здравейте, за първи път се включвам в темата като горда ново-притежателна на машина за хляб.   bowuu
Въпреки, че доста попрочетох, едно е теорията , а друго - практиката. 
Ето отчета ми досега:

Първият ми хляб нещо не се получи особено добре, стана отгоре клисав, въпреки че наблюдавах тестото да не е нито сухо, нито мокро, топката беше добре. Отгоре малко спадна като го извадих и нямаше абсолютно никаква коричка. Беше рецепта за обикновен хляб на стандартната програма, само че грамаж 500 гр. със средно ниво на изпичане на коричката.

Вторият хляб стана по-добре, ръжено-пшеничен на програма 3 (Мулинекс OW2000), пак 500 гр., но този път го сложих на високо ниво на изпичане на коричката, тъй като обичам тя да е препечена и да хрупка. Но това пак не се случи. Отстрани стана добре изпечен хляб, но отгоре отново не стана хрупкаво. Вярно, по-твърда коричка от предишния хляб, но не и това, което исках. На вид е бяла като брашното, а не кафява.

Та въпросът ми е, какво не правя като хората, че не мога да получа тази наистина добре изпечена кора на хляба?  newsm78

# 55
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Честито ти машинка!

Имам същата и кората на хляба отгоре винаги е по-бяла. За да придобие малко повече цвят оставям хляба 15тина и повече мин. в пекарната след като приключи с печенето. Когато хляба се приготвя с яйце и пр.мляко кората се зачервява повече  Peace. Хляб приготвен само с вода винаги е по-блед.

# 56
  • София
  • Мнения: 320
Мерси, Solar Wind, аз тепърва ще пробвам най-различни варианти, с яйце и мляко още утре като пускам ще направя.  Peace

# 57
  • Мнения: 1 771
Не искам да пускам нова тема за моята на машина на която загубих упътването.
Моля, ако има някой такава да ми помогне за упътването.
Марката е ФИФ-а на ТСМ.

Последна редакция: чт, 24 юни 2010, 23:42 от tars

# 58
  • Мнения: 1 336
Здравейте, видях онзи ден в магазина Финно брашно с набухватели и реших да взема, защото купувам всякакви брашна, трици, семена .. (машината меси всеки ден по два пъти в нас), но се позамислих за какво и как да го използвам ...  newsm78
Като има набухватели не се слага мая, така ли? И само за сладки теста ли е подходящо?

# 59
  • Мнения: 9 785
Аз все пак имам проблем с машината си. Цапа ми тестото, и това е Confused. Освен това се оказа, че е още в гаранция, само да имах фактурата ooooh!. Другият месец изтича гаранцията, но за съжаление не мога да се възползвам. Сега съм поставила бойна задача на мъжа ми да ми я направи някакси със стотинка Thinking.

Общи условия

Активация на акаунт