Машина за хляб-33 част

• 96 070
  • 734
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря, алтеа, на мен проблемът ми е, че от сутрешните ангажименти около малките се поосвобождавам около 10, 10 и половина. А ми се ще хлябът да стане за обяд на останалите гладници вкъщи, а пък дългата програма ми е 3 ч. и 40 минути  ooooh!. Вечер не смея да го сложа на отложен старт, защото обикновено слагам прясно мляко и ме е страх, че ще вкисне до сутринта!

# 616
Аз слагам по 7г суха мая и не ми киселее хляба. Като сложа по-малко, не се надува достатъчно.
Не знам от какво може да е този дъх Thinking. Да не би да си внушаваш?
Polin_a, това със 7 г. мая за колко голям хляб е? Може би за 750 грамовия. Че понеже аз ползвам все бързата програма, там пише 4.5 чаени лъжички, и аз слагам едно пакетче мая от 11 гр.

Тези 7г са за 500г брашно, но да кажа, че никога не тегля брашното, а го слагам на око / количеството течност определя количеството брашно и обикновено слагам повече на око/. За един нормален хляб. Машината ми е Аляска до 1кг и с тези количества контейнера ми се изпълва до горе.

Нека да го кажа по-просто.
За един хляб е нужна 1/4 кубче жива мая от тази обикновената, която е 42г.

А това правило дали важи за хляб на бързата програма /на Мулинекса 1 час и 20 минути/?

Не мисля. За бърза програма трябва повече мая, както е писала алтеа.
И не знам дали е правило, защото според мен количеството мая зависи и от машината. Моята явно иска повечко. За Мулинексите чета, че правят хляб и с по-малко мая и особено сега в жегите. Предполагам, че зависи от мощността на машината Thinking.

А 1 кубче мая за един хляб на бърза програма......ми не знам. Предпочитам да ползвам нормално количество мая и да ползвам по-дълга програма Rolling Eyes

.....обикновено слагам прясно мляко и ме е страх, че ще вкисне до сутринта!

Според мен толкова бързо няма как да вкисне. Зареждаш машината преди ангажиментите и дефакто тя започва да работи много скоро.

# 617
Има рецепти без мляко, които също са хубави.

# 618
  • София
Благодаря, алтеа, на мен проблемът ми е, че от сутрешните ангажименти около малките се поосвобождавам около 10, 10 и половина. А ми се ще хлябът да стане за обяд на останалите гладници вкъщи, а пък дългата програма ми е 3 ч. и 40 минути  ooooh!. Вечер не смея да го сложа на отложен старт, защото обикновено слагам прясно мляко и ме е страх, че ще вкисне до сутринта!
процедирай, както аз днес. Слагам на месене и втасване и после печене 40-50 мин. За общо два часа си имам страхотен хляб и не увеличавам количеството мая, пак една чаена лъжичка.

# 619

Ако ти се занимава, може да пробваш и друг много бърз и пестящ време метод   Wink Аз замесвам тестото на програмата за бърз хляб /22 мин/, стои в машината около 20-на минути. Вадя, оформям на хлябове, втасват за около 10-15 мин на тая жега и пека на 200 градуса за 20 мин във фурната  Simple Smile Бързо, лесно и спестяващо време...вкъщи сме 5-ма  Grinning

# 620
Как 1 кубче мая  Shocked
Аз на нормалната за 1 хляб слагам 1/8 кубче .. На бързата - 1/6 кубче.. и хлябът си става идеално бухнал Simple Smile

# 621
  • Пловдив
Как 1 кубче мая  Shocked
Аз на нормалната за 1 хляб слагам 1/8 кубче .. На бързата - 1/6 кубче.. и хлябът си става идеално бухнал Simple Smile

Да едно кубче слагам  Peace
Ето и моя е страхотен хляб и не мирише на мая .. Нещо не правите както трябва с маята за да ви мирише хляба newsm78 newsm78

Последна редакция: чт, 05 авг 2010, 07:56 от ЗИЧЕ

# 622
Как 1 кубче мая  Shocked

А колко ти е голям хляба, че ми стана интересно  Rolling Eyes 1/8 кубче за един хляб  Thinking

Зиче, страхотно хлебче   bouquet

# 623
Понеже нямам време да чета всичко, ще питам направо: имам Мулинекс, и съм принципно доволна от нея, обаче двете се провалихме страшно с един опит да направим ръжен хляб. Стана абсолютна тухла. Че пак ще се пробва е ясно, ама досега чак такъв кофти резултат даже първия път не съм имала, и не знам откъде да започна с отстраняването на грешки! Сложих ч на програма за ръжен хляб, и смесих 1/3 част ръжено с 2/3 пълнозърнесто брашно. Ако трябва мога да си спомня и точните количества, но ми се струва че има нещо специфично при ръжените...или не?

# 624
  • София
Понеже нямам време да чета всичко, ще питам направо: имам Мулинекс, и съм принципно доволна от нея, обаче двете се провалихме страшно с един опит да направим ръжен хляб. Стана абсолютна тухла. Че пак ще се пробва е ясно, ама досега чак такъв кофти резултат даже първия път не съм имала, и не знам откъде да започна с отстраняването на грешки! Сложих ч на програма за ръжен хляб, и смесих 1/3 част ръжено с 2/3 пълнозърнесто брашно. Ако трябва мога да си спомня и точните количества, но ми се струва че има нещо специфично при ръжените...или не?

И двете са тежки брашна са почти без глутен и маята няма как да си свърши работата. По принип истинските ръжени хлябове са сбити и твърди. Това което сте виждали по магазините меки и пухкави ръжени хлябове са само имитация.

Пробвайте следващия път 2/3 от брашното да е тип 500.

В моя блог (не този на темата) съм дал няколко рецепта и технология за ръжен хляб в няколко комбинации. Предложените от мен варианти са страхотни във вид на препечени филии.

# 625
Как 1 кубче мая  Shocked

А колко ти е голям хляба, че ми стана интересно  Rolling Eyes 1/8 кубче за един хляб  Thinking

1кг ..
Дори ако заменя част от бялото брашно с пълнозърнесто или някакъв микс - пак си бухва..

Ама да се оплача Sad Шефа ни отмъкна фурничката и 1 седмица глааааааад.. глааааааааад...  Laughing Laughing Crazy

# 626
Едни питки по рецептата за милинки от блога на Краси.мира Mого съм впечатлена от резултата и бързината с която се правят.Не ми се правеше заливка затова станаха на питки:

Много мекички и вкусни-препоръчвам Peace

# 627
уффф писах, писах и хоп.... сесията ви изтече  #Cussing out ай, сега на ново  #2gunfire

Здравейте, аз отдавна не се появявах, но това е защото почти не правя нищо, в тая жега ме мързи  Embarassed  Но на есен обещавам пак съм при вас  Hug

Имам въпрос. Двете ми приятелки купиха си хлебопекарни Сапир http://www.best.bg/stock.asp?cat_id=594&id=14684
Има ли някой от вас такава?
Има книжка за използване, но много лошо описана. Разбрахме , че има подгряване, а в книжка не е споменато даже за това.

а и рецепти в тая книжка са еднии  ooooh!

# 628
  • Бургас
Олеее ooooh! С толкова брашънце и тооолкова сол направо не ми се мисли какъв хляб би се получил - точно никакъв май ooooh!

# 629
Благодаря, дядо Хаджи! Аз въщност харесвам да е по-скоро сбит хляба, и освен това обичам много ръжен.
Мисълта ми беше дали трябва да сложа повече мая, например (за хляб от 500 гр. сложих 9 гр. прясна мая). Или може ли да стане с 1/2 ръжено и 1/2 бяло брашно?
Или направо да помоля за блога? (че нали съм нова, не знам къде да го търся) Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт