Майчинството счетоводно - 31

• 36 321
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
Ако през оставащите 4-5 месеци се осигурява на по висока заплата нали ма шанс за по високо майчинство

трябва да има 12 м стаж през целия си живот и в момента на издаване на 45 дневния болничен да работи
обезщетението се изчислява на база 12 м назад от 45 дневния.за месеците без работа ще й вземат 240 лв,За месеците,през които е работила-съответната осигуровка.Да започне да се осигурява на нещо повече,за да взима повече

# 196
Момичета, моля да ми съдействате в сметките, не мога да се справя сама.

На 12 септември ми предстои да изляза живот и здраве в 45-дневен болничен преди раждане. В момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-г. възраст. Детето ми навърши 2 години на 14 ноември, преди това бях в платено майчинство на минимална заплата (240 лв.). След 14 ноември 2009 г. фирмата ми изплати събралата се платена отпуска за миналите две години и нещо и така от 14 ноември до 2 февруари се водя в платен отпуск на база 850 лв. бруто. След 2 февруари съм в неплатен отпуск, който изтича на 2 август.

От 2 август до 12 септември ще се върна на работа на предишната заплата - 850 лв. бруто. Въпросът ми е: струва ли се да се върна по-рано - примерно от 1 юли - и дали това ще повиши чувствително размера на бъдещото майчинство. Смятах, смятах... но нещо все не ми се получава и много разчитам на мамите, които са по-вещи по тези въпроси да ми помогнат!   bouquet

# 197
  • Пловдив
antena ,базата ти е септември09-август10.Ако се върнеш на работа от 2 август,обезщетението ще ти е 455 лв.Ако се върнеш от 1 юли,490 лв

# 198
Elfita, безценна си! Сърдечно ти благодаря за бързата и точна реакция!

# 199
Момичета, имам нужда от вашата помощ. Детето ми е на 1 г. и 2 м. и ползвам отпуск за отглеждането му до 2 г. Обаче ми се налага спешно да се върна на работа за 2 месеца. За прекратяването на отпускът за отглеждането му е ясно, подавам молба до работодателя, прил.4 и прил.12, но мога ли след това отново да изляза в отпуск за отглеждане на детенцето ми до 2 г.? Благодаря ви предварително, никъде не можах да намеря нищо по въпроса.

# 200
  • София-Младост
Момичета, имам нужда от вашата помощ. Детето ми е на 1 г. и 2 м. и ползвам отпуск за отглеждането му до 2 г. Обаче ми се налага спешно да се върна на работа за 2 месеца. За прекратяването на отпускът за отглеждането му е ясно, подавам молба до работодателя, прил.4 и прил.12, но мога ли след това отново да изляза в отпуск за отглеждане на детенцето ми до 2 г.? Благодаря ви предварително, никъде не можах да намеря нищо по въпроса.
Можеш. Simple Smile

# 201
Здравейте, искам да се включа с едно бързо въпросче, а то е - каква е процедурата с болничния, след като не съм родила до термин (терминът ми е 27.06.) трябва ли да бъде издаден нов такъв и от  кой ? А след това изплащането как става, пак ли бъде разпокъсано както този 45дневния (моят е от 13.05- 27.06) ?
мерси предварително   Hug
След като родиш ще ти бъде издаден б.л. от наблюдаващия те лекар за периода от датата на термина до датата на раждане. Ако обхваща два месеца ще се изплати на части, аможе и наведнъж, зависи кога ще се представи в НОИ.
Мерси много за инфото, дано да не обхване 2 месеца , че за няколко дни ще се разпокъса болничния, дано бебка реви тези дни да се покаьи на бял свят.
 Hug

# 202
  • при моите любими
Здравейте майчета. Вие наистина помагата с много инфо. Имам един конкретен въпрос към вас. На 18.08.2008 родих дъщеря ми и в продължение на година взимах по 370лв. Сега получавам по 240лв. , което ще е до 18.08.2010. Аз обаче сега съм бременна и когато отпуска по майчинство ми изтече, ще започна да се самоосигурявам. Терминът ми е за средата на декември, което значи, че горе долу ще имам 4 месеца за осигуряване. Бих искала обаче, да получавам след това около 1000лв обезщетение. Та въпроса ми е на каква сума ще е добре да си плащам, през тези 4 месеца осигуровки и колко ще ми е вноската? Надявам се да сте ме разбра ли. Благодаря ви предварително.   bouquet

# 203
  • Майничка
Здравейте майчета. Вие наистина помагата с много инфо. Имам един конкретен въпрос към вас. На 18.08.2008 родих дъщеря ми и в продължение на година взимах по 370лв. Сега получавам по 240лв. , което ще е до 18.08.2010. Аз обаче сега съм бременна и когато отпуска по майчинство ми изтече, ще започна да се самоосигурявам. Терминът ми е за средата на декември, което значи, че горе долу ще имам 4 месеца за осигуряване. Бих искала обаче, да получавам след това около 1000лв обезщетение. Та въпроса ми е на каква сума ще е добре да си плащам, през тези 4 месеца осигуровки и колко ще ми е вноската? Надявам се да сте ме разбра ли. Благодаря ви предварително.   bouquet

4 месеца ще имате, ако не ползвате 45-дневния болничен, който ще започне през ноември. Дори от 1 юли да се върнете на работа, пак няма как да докарате 1000лв., при положение, че макс. осигурителен праг е 2000лв.
Ако от август до началото на 45-дневния болничен се осигурявате на максимума, ще получавате ок.630лв., ако не ползвате болнични ноември - 760лв.

Последна редакция: пн, 28 юни 2010, 10:57 от gargamela

# 204
  • при моите любими
Здравейте майчета. Вие наистина помагата с много инфо. Имам един конкретен въпрос към вас. На 18.08.2008 родих дъщеря ми и в продължение на година взимах по 370лв. Сега получавам по 240лв. , което ще е до 18.08.2010. Аз обаче сега съм бременна и когато отпуска по майчинство ми изтече, ще започна да се самоосигурявам. Терминът ми е за средата на декември, което значи, че горе долу ще имам 4 месеца за осигуряване. Бих искала обаче, да получавам след това около 1000лв обезщетение. Та въпроса ми е на каква сума ще е добре да си плащам, през тези 4 месеца осигуровки и колко ще ми е вноската? Надявам се да сте ме разбра ли. Благодаря ви предварително.   bouquet

4 месеца ще имате, ако не ползвате 45-дневния болничен, който ще започне през ноември. Дори от 1 юли да се върнете на работа, пак няма как да докарате 1000лв., при положение, че макс. осигурителен праг е 2000лв.

Аз няма да се връщам на работа, а ще прекъсна договора си и ще откривам фирма и от тогава , ще се осигурявам сама. Ако веднага започна да се осигурявам, за тези 4 месеца които имам колко е максимума който мога да взимам?

# 205
Бих искала да попитам нещо. Как стои въпросът с майчинството, когато майката не е българка, но е женена за българин. Имам позната, която все още няма българско гражданство. Има ЛНЧ, работи( вече има 6 месеца трудов стаж) и се осигурява. Ще важи ли за нея българското законодателство, или има нещо, което трябва да знае/ направи, преди да се реши на тази важна стъпка? Благодаря ви предварително за отговорите     bouquet

Никой ли не знае?   Confused  Или ако е отговаряно вече, бихте ли ме насочили коя страница да погледна, или стара тема? Благодаря.

# 206
дравейте,
Исках да попитам от къде може бъдеща мама да разбере за стажа си до тук. Момичето не е от София, няма ПИК код, а предния й работодател не й е дал тр.книжка. Целта е да разберем дали ще успее да събере 12 месеца стаж...

# 207
  • Майничка
дравейте,
Исках да попитам от къде може бъдеща мама да разбере за стажа си до тук. Момичето не е от София, няма ПИК код, а предния й работодател не й е дал тр.книжка. Целта е да разберем дали ще успее да събере 12 месеца стаж...

Да попита в НОИ - на място или по мейла. Координати има в първия пост.

# 208
моля за малко помощ, така и не ми стана ясно какво трябва да направя като ми изтекат 135-те дни от болничните? какво се прави след това, какви документи къде се подават?? просто няма как да ровя из старите теми с дребния на ръце Sad предварително благодаря!   bouquet

# 209
  • В полите на Пирин планина
моля за малко помощ, така и не ми стана ясно какво трябва да направя като ми изтекат 135-те дни от болничните? какво се прави след това, какви документи къде се подават?? просто няма как да ровя из старите теми с дребния на ръце Sad предварително благодаря!   bouquet

Подава се декларация Приложение 2 - http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc + копие от акта за раждане на детето.

Общи условия

Активация на акаунт