Майчинството счетоводно - 31

• 36 333
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
здр. имам един въпрос в момента съм по майчинство  което приключва на 14 септември.преди да родя ме назначиха в една фирма за да мога да получавам мйчински,сега съм бременна за 2ро което ще се роди на 14,02,2011.някой може ли да ми каже каква трябва да е процедурата за да мога да получавам пак майчинство за 2ро дете. понеже за тия месеци (0т 15 септември до януари )никой няма да ме назначи на работа,пък след приключване на сегашното ми майчинство ще бъда съкратена.благодаря предварително

# 181
  • София-Младост
здр. имам един въпрос в момента съм по майчинство  което приключва на 14 септември.преди да родя ме назначиха в една фирма за да мога да получавам мйчински,сега съм бременна за 2ро което ще се роди на 14,02,2011.някой може ли да ми каже каква трябва да е процедурата за да мога да получавам пак майчинство за 2ро дете. понеже за тия месеци (0т 15 септември до януари )никой няма да ме назначи на работа,пък след приключване на сегашното ми майчинство ще бъда съкратена.благодаря предварително
Процедурата е същата..намираш ф-ма, която дате назначи и да можеш да излезеш в отпуск за бременост и раждане.

# 182
Бих искала да попитам нещо. Как стои въпросът с майчинството, когато майката не е българка, но е женена за българин. Имам позната, която все още няма българско гражданство. Има ЛНЧ, работи( вече има 6 месеца трудов стаж) и се осигурява. Ще важи ли за нея българското законодателство, или има нещо, което трябва да знае/ направи, преди да се реши на тази важна стъпка? Благодаря ви предварително за отговорите     bouquet

# 183
И аз бих искала да попитам нещо.Сега съм в неплатена отпуска за отглеждане на дете.Мога ли да ползвам болничен в такъв случай и как се процедира?Имам в предвид може ли да се прекрати отпуската за срока на болничния и след това да се продължи или не може да стане така?Как се процедира?Благодаря!

# 184
И аз бих искала да попитам нещо.Сега съм в неплатена отпуска за отглеждане на дете.Мога ли да ползвам болничен в такъв случай и как се процедира?Имам в предвид може ли да се прекрати отпуската за срока на болничния и след това да се продължи или не може да стане така?Как се процедира?Благодаря!
Да, може. Представя се болничния при работодателя. Заедно с него молба за прекратяване на отпуска. След изтичане на болничния - молба за отпуск.

# 185
След като ми дадът последният болничен от 135те дни,трябва ли да представя някакъв документ за да продължа в майчинство

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 18:14 от devil_kin

# 186
  • Пловдив
След като ми дадът последният болничен от 135те дни,трябва ли да представя някакъв документ за да продължа в майчинство

Трети болничен лист:  Към него се прикрепя “Декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане” -Приложение 1-изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6+копие от акта за раждане

Преди да изтече третият болничен се попълват следните документи

- Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;
- Декларация 2 по образец – изтегли тук: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc

- копие на акта за раждане на детето;

Ето примерен текст на молбата, която се подава до работодателя:

До Управителя
На .................................................

МОЛБА

От ........................................................., ЕГН ............................................. на длъжност ................................................... в ............................................................

На основание чл.163, ал.1 от Кодекса на труда, чл.45,ал.1,т.2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските и приложените молба-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни и акт за раждане на ...................................................................

Моля

Да ми бъде разрешено да ползвам отпуск за бременност и раждане за разликата от 135 до 410 дни за детето : ..............................................................., считано от .............................

Гр. Пловдив
Дата: ......................

Служител: ............................
/ .............................../

Малко преди да  изтекат 410 те календарни  дни броят се от началото на 45 дневния болничен

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО - (Приложения 3 изтегли от тук http://www.bgstuff.net/content/view/1296/523/

2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4.Молба за отпуск до работодателят-свободен текст

5. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО –не е задължителна,само ако ти я поискат

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. Пловдив

Ето и молбата за отпуск до работодателя

До Изпълнителния Директор
                                                                          на фирма ………………

М О Л Б А-ЗАЯВЛЕНИЕ

От  …………………………………………………………………………………………..
/трите имена на служителя/
на длъжност  ……………………………………., отдел …………………….., дирекция ………………..   /длъжност и място на работа/

Уважаеми Господин ………………,

Моля да ми бъде разрешено да ползвам :
отпуск според чл. 164, ал. 1 от КТ за отглеждане на дете до 2 г. възраст
за детето ми ...
                      /трите имена на детето/
родено на ......................................, в размер на ......................................... календарни
дни за периода от ............................ г. до ............................... г. включително.

Декларирам, че детето ми не е настанено в детско заведение и не съм прехвърлила правото си на отпуск за отглеждане на дете на друг правоимащ член на семейството ми.   

Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена.

С уважение:
гр.  ..................                          /................................./

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: ………………….                                                                     ДЕКЛАРАТОР: ............

град:Пловдив

# 187
  • Бургас
Извинявам се предварително, ако е задаван скоро моя въпрос...прелистих набързо, но не видях Rolling Eyes

В момента във фирмата се извършват големи съкращения. Аз съм в платен отпуск до 25-ти юни включително. След това съм в неплатен отпуск (накараха ме да пусна молба  ooooh!)още 5 дни (от 28.06 до 02.07) . Знам, че когато работодателя е уведомен за бременността на служителката, не би трябвало да рискува да я съкращава Whistling Обаче, моя случай е, че никой не съм уведомявала. Та въпроса ми е следния: ще се счита ли за официално уведомление, предоставения от мен болничен? (от 28.06 евентуално ще искам да ми е, за да не ми се намали дохода заради неплатения отпуск)
Да, ако диагнозата е свързана с бременността.
Може ли още един въпрос  Embarassed
Трябва ли да пускам молба до работодателя за прекъсване на неплатения отпуск, когато му предоставям болничния лист?

# 188
Извинявам се предварително, ако е задаван скоро моя въпрос...прелистих набързо, но не видях Rolling Eyes

В момента във фирмата се извършват големи съкращения. Аз съм в платен отпуск до 25-ти юни включително. След това съм в неплатен отпуск (накараха ме да пусна молба  ooooh!)още 5 дни (от 28.06 до 02.07) . Знам, че когато работодателя е уведомен за бременността на служителката, не би трябвало да рискува да я съкращава Whistling Обаче, моя случай е, че никой не съм уведомявала. Та въпроса ми е следния: ще се счита ли за официално уведомление, предоставения от мен болничен? (от 28.06 евентуално ще искам да ми е, за да не ми се намали дохода заради неплатения отпуск)
Да, ако диагнозата е свързана с бременността.
Може ли още един въпрос  Embarassed
Трябва ли да пускам молба до работодателя за прекъсване на неплатения отпуск, когато му предоставям болничния лист?
Да, трябва

# 189
  • Варна
Здравейте!
След месец малката навършва 2 години и трябва да се връщам на работа. Въпросът ми е: какви документи е нужно да подам и веднага на следващия ден ли трябва да се явя на работа /по принцип/?
И още нещо, точно по това време малката тръгва на ясла, може ли да отложа тръгването на работа, примерно със седмица, и как се процедира в този случай?

БЛагодаря предварително!  Hug
Лека вечер!

# 190
  • Пловдив
Здравейте!
След месец малката навършва 2 години и трябва да се връщам на работа. Въпросът ми е: какви документи е нужно да подам-не се подават документи,разговаря 2 седмици по-рано с прекия ръководител,че  ще се връщаш и веднага на следващия ден ли трябва да се явя на работа-да,на следващия ден след рождения ден /по принцип/?
И още нещо, точно по това време малката тръгва на ясла, може ли да отложа тръгването на работа, примерно със седмица, и как се процедира в този случай?-пускаш си отпуск за времето на адаптационния период

# 191
Здравейте, искам да се включа с едно бързо въпросче, а то е - каква е процедурата с болничния, след като не съм родила до термин (терминът ми е 27.06.) трябва ли да бъде издаден нов такъв и от  кой ? А след това изплащането как става, пак ли бъде разпокъсано както този 45дневния (моят е от 13.05- 27.06) ?
мерси предварително   Hug

# 192
  • Казанлък
Здравейте!
От 6.01 съм назначена на работа фиктивно, като преди това нямам никакъв трудов стаж, а от 30.06 трябва да ми издадат болничен за 45 дена преди раждане.
Въпросът ми е във фирмата ли трябва да представя болничния и после и другите 2 болнични до 135 дни. И кога и какви документи трябва да подам в социалните, за да мога да получавам по 100 лева соц.майчинство, докато натрупам 1 год. трудов стаж? И после да мога да излезна в майчинство.   

# 193
Здравейте, искам да се включа с едно бързо въпросче, а то е - каква е процедурата с болничния, след като не съм родила до термин (терминът ми е 27.06.) трябва ли да бъде издаден нов такъв и от  кой ? А след това изплащането как става, пак ли бъде разпокъсано както този 45дневния (моят е от 13.05- 27.06) ?
мерси предварително   Hug
След като родиш ще ти бъде издаден б.л. от наблюдаващия те лекар за периода от датата на термина до датата на раждане. Ако обхваща два месеца ще се изплати на части, аможе и наведнъж, зависи кога ще се представи в НОИ.

# 194
Здравейте прочетох доста неща из старите теми но нещо пак неможах да разбера.
От февруари  месец моята приятелка е на борсата и з аголямо наше щастие март месец разбра, че  бременна ходи при старите си работодадели да я назначат на работа но са и казали, че нямало смисъл нямало шанс да вземе по високо майчинсво понеже трябвала да се осигурява една годиан на по вискока заплата newsm78.От прочетеното до тук аз разбрах, че може важноот е да има 1г стаж.Ако през оставащите 4-5 месеци се осигурява на по висока заплата нали ма шанс за по високо майчинство

Благодаря ви че винаги сте ми помагали до сега  Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт