Майчинството счетоводно - 31

• 36 225
  • 752
  •   1
Отговори
# 300
  • В полите на Пирин планина
Знам че сте го писали някъде,но за бела сега не мога да го намеря-какво се случва с дните до термин,ако се роди детето по-рано.ПО-точно родих на 21.06,а терминът ми беше за 30.06,но новият ми болничен се води от 21.06 -42 дни.Какво се случва с тези 9 дена?
И друго искам да попитам ако някой е наясно,аз работя като ЕТ,и ми се налага след изтичане на 135-те дена от раждането,да прекратя дейността си,няма да закривам фирмата,ами няма да работи докато не се наложи.Какво се случва тогава с моето майчинство до втората годинка,то остава ли си?

Дните не се губят - изравняват се до 135 с третия болничен лист, който се издава от педиатъра на детето.
Имаш право на обезщетение за гледане на дете до 2 год. възраст, но трябва да си внасяш здравните вноски.

# 301
Lady Brinne,много ти благодаря.

# 302
Някоя от вас мами дали знае как стои следният въпрос-имам право на майчинство по стаж,а също така съм и студентка редовно обучение и мога да взема и еднократна помощ-2880лв.Но едното изключва ли другото,някъде четох,че щом имаш право да взимаш майчинство,нямаш право на еднократна помощ.Дали е вярно?

# 303
  • В полите на Пирин планина
Някоя от вас мами дали знае как стои следният въпрос-имам право на майчинство по стаж,а също така съм и студентка редовно обучение и мога да взема и еднократна помощ-2880лв.Но едното изключва ли другото,някъде четох,че щом имаш право да взимаш майчинство,нямаш право на еднократна помощ.Дали е вярно?
Не е вярно - имаш право и на помощта  Peace

# 304
Знам че сте го писали някъде,но за бела сега не мога да го намеря-какво се случва с дните до термин,ако се роди детето по-рано.ПО-точно родих на 21.06,а терминът ми беше за 30.06,но новият ми болничен се води от 21.06 -42 дни.Какво се случва с тези 9 дена?
И друго искам да попитам ако някой е наясно,аз работя като ЕТ,и ми се налага след изтичане на 135-те дена от раждането,да прекратя дейността си,няма да закривам фирмата,ами няма да работи докато не се наложи.Какво се случва тогава с моето майчинство до втората годинка,то остава ли си?ако прекратиш дейност мисля, че ще ти плащат само до 410 дни. За да получаваш до 2 год. фирмата трябва да работи и да има назначен прокурист. За по-сигурно си попитай в НОИ.

# 305
На мен още не ми е преведено майчинството за май. Гледам всеки ден в сайта на НОИ, ами няма го. Априлското го получих с голямо закъснение на 30 май, сега сме 2 юли, а майските пари още ги няма. По принцип напоследък не сме в добри отношения с работодателите и ми правят проблеми, та ме е страх, че забавянето може да е от невнесени осигуровки. Ама искам да съм сигурна, преди да тръгна да ги проверявам.
Та има ли още някой да не си е получил майското майчинство?

# 306
Имам и още един въпрос ако някой знае-ще имам ли право на болнични,а след това и на майчинство ако направя трудов договор и съответно съм осигурена за 2 месеца преди издаването на болничния.Имам стаж 12 месеца но той е от предходна година.В момента на забременяването не съм работила.

# 307
  • София-Младост
Имам и още един въпрос ако някой знае-ще имам ли право на болнични,а след това и на майчинство ако направя трудов договор и съответно съм осигурена за 2 месеца преди издаването на болничния.Имам стаж 12 месеца но той е от предходна година.В момента на забременяването не съм работила.
Да, имаш, но си наясно, че обезщетението ще е близо до МРЗ.

# 308
Благодаря ти за бързия отговор Ала-Бала

# 309
Аз също няамам  превот обаче за април и маи, и сащо имам проблеми с счетоводителката обадих и се тя ми каза да чакам и нямало  да ми ги преведат на веднаш.Така че и мен ме интересува да ли има маики ,които неса взели  още маичинствата си.А в саита на НАП си проверих здравните не са ми платени като и казах тя ми каза че като си получа парите штяло да се оправи.Имам чуството че нещо ме будалка.

# 310
  • Пловдив
Ламтурник ,remira ,това че не сте получили майските пари е по вина на работадателите,а не на НОИ.Не е внесен образец 1

ремира,приемам че в отпуск за отглеждане на дете до 2 г,а не през периода на 410 те дни,нали така

# 311
  • Varna
Здравейте! Бременна съм в 5 ти месец и смятам да отида до НАП да си извадя ПИК за мое удобство живот и здраве по-нататък. Влязох в страницата на НАП, извинете ме за невежеството, обаче не открих, къде точно да вляза с този ПИК код, не намерих опция никъде. Ще ви бъда благодарна ,ако ми каже откъде в сайта на НАП се проверяват нещата с ПИК.  bouquet Благодаря!

# 312
  • Пловдив
Здравейте! Бременна съм в 5 ти месец и смятам да отида до НАП да си извадя ПИК за мое удобство живот и здраве по-нататък. Влязох в страницата на НАП, извинете ме за невежеството, обаче не открих, къде точно да вляза с този ПИК код, не намерих опция никъде. Ще ви бъда благодарна ,ако ми каже откъде в сайта на НАП се проверяват нещата с ПИК.  bouquet Благодаря!

пик се вади от НОИ
и се проверява на страницата на НОИ www.nssi.bg от менюто СПРАВКИ

# 313
  • Varna
Здравейте! Бременна съм в 5 ти месец и смятам да отида до НАП да си извадя ПИК за мое удобство живот и здраве по-нататък. Влязох в страницата на НАП, извинете ме за невежеството, обаче не открих, къде точно да вляза с този ПИК код, не намерих опция никъде. Ще ви бъда благодарна ,ако ми каже откъде в сайта на НАП се проверяват нещата с ПИК.  bouquet Благодаря!

пик се вади от НОИ
и се проверява на страницата на НОИ www.nssi.bg от менюто СПРАВКИ
много ви благодаря!

# 314
  • Пловдив

попълваш тази молба http://www.nssi.bg/content/spravki/Pr-11.doc и с личната си карта,лично отиваш в НОИ

Общи условия

Активация на акаунт