Майчинството счетоводно - 31

• 36 243
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
Имам няколко въпроса. След навършване на 1 годинка на детето трябва ли да се подава някаква декларация за продължение на майчинството? да, приложение 3 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.3.doc ако няма да се връщаш на работа + копие от акта за раждане + молба за ползване на отпуск по  чл. 164 от КТ
Дъщеря ми навърши годинка миналия месец и са ми изплатили за него само 185лв. Защо?като подадеш декларацията ще получиш и останалите пари
Ако започна работа на 1/2 работен ден ще получавам ли половин майчинство?да
Обикновено чета темите доста назад, за да търся отговори, но сега наистина нямам време. Така, че благодаря предварително и се извинявам ако е питано вече.

# 286
Здравейте. Въпросът ми е свързан със следното. Шефа иска юли месец да ни пусне всички неплатена. Стаж се води и здравните само плащал. Интересува ме това ще се отрази ли на майчинството ми.
При неплатен за стаж се зачитат само 30 работни дни, около месец и половина календарни горе-долу. Отразява се на обезщетението, ако неплатения влиза в базата, при него се взима МРЗ.
Здравейте, днес ми преведоха парите за м. май, имате ли представа дали този месец ще ми пуснат и парите за юни, или да ги чакам чак август Mr. Green
На някого случвало ли се е?
Ако фирмата е забавила подаване на декл. обр.1 се бавят и парите.

Счетоводителката е подала декл. 1, защото тези пари за май са именно от тази декларация, нали тази декл. е именно за втората година майчинство Thinking

# 287
Viva_123, благодаря   bouquet

# 288
Добър ден. Не знам дали съм на точното място, където мога да задам въпроса си относно майчинството си, но ако не съм моля да ме напътите.

Става въпрос за породените деца. В момента съм  бременна с 2-рото си дете и на 14-ти юли влизам в болничен с него. Първото ми дете тогава няма да има още 1,6месеца. Разбрах, че мога да получавам 90% майчинство за първото си дете + 120лв. за второто до навършването му на 2 год. Говорих няколко пъти със счетоводителя какво да правя, но той каза, че няма такъв закон. Поразрових се малко в интернет и научих, че с болничния трябва да предам молба от Приложение 12 (попълнена) и да я връча заедно с болничния на счетоводителя,а той вече в НОИ. Попаднах и  на приложението в интернет- ще го изтегля, но така като го разгледах - не знам как да го попълна.   Може ли някой даме напъти къде какво да пиша? И това ли е молбата, която трябва да предам?

Благодаря предварително!

С настоящата ДЕКЛАРИРАМ за настъпване на следните обстоятелства:

1. ползване на болничен за бременност и раждане, считано от датата на болничния за 45 дни

ПРИЛАГАМ като доказателства следните документи:
Копие на б.л. №

Предполагам, че това не знаеш как да попълниш

да, точно, благодаря многооооо   bouquet

# 289
Здравейте,искам и аз да попитам нещо.
През м.юни ми изтече платеното майчинство 2г. което е.Водя се на работа само фиктивно при свекър ми.Да искам ли да ми се прекрати договора и да отида на борсата за да получавам някакви пари?Свекърва ми пък казва,че трябва да взема от НОИ 9 месеца назад дохода,за да се изчисли в бюрото по труда какви пари ще ми превеждат.И знаете ли колко месеца ще получавам от борсата нещо?
Какво ще ме посъветвате?

# 290
  • София-Младост
Здравейте,искам и аз да попитам нещо.
През м.юни ми изтече платеното майчинство 2г. което е.Водя се на работа само фиктивно при свекър ми.Да искам ли да ми се прекрати договора и да отида на борсата за да получавам някакви пари?Свекърва ми пък казва,че трябва да взема от НОИ 9 месеца назад дохода,за да се изчисли в бюрото по труда какви пари ще ми превеждат.
Какво ще ме посъветвате?
Ами макар и малко парите от БТ все пак са нещо. Мисля, че нищо не се взима от НОИ, от БТ по служебен път си изискват информация.

# 291
  • Пловдив
Счетоводителката е подала декл. 1, защото тези пари за май са именно от тази декларация, нали тази декл. е именно за втората година майчинство Thinking

не,образец 1 е различен от декларазията за майчинството
не са подали обр 1 за май и затова нямаш превод-говори с работодателя

# 292
Здравейте и извинявайте за въпроса предполагам , че много пъти е обсъждано. Може ли да ми кажете втора година по майчинство съм и ме интересува като подам декларация за детските трябва ли да нося бележка за моите доходи или само за тези на мъжа ми, и ако да откъде се взима бележката - от местоработата или от НОИ

# 293
  • Пловдив
Здравейте и извинявайте за въпроса предполагам , че много пъти е обсъждано. Може ли да ми кажете втора година по майчинство съм и ме интересува като подам декларация за детските трябва ли да нося бележка за моите доходи или само за тези на мъжа ми, и ако да откъде се взима бележката - от местоработата или от НОИ

трябва и за теб служ бележка от работодателят,като за доход ще пише 0,00 лви и че си в отпуск за отглеждане на дете до 2 г
доходите за теб попълваш от сайта на НОИ,ако имаш пик код.иначе и от социалните могат да ти направят разпечатка,ако са благосклонни
и бележка от педито на детето ти трябва

# 294

трябва и за теб служ бележка от работодателят,като за доход ще пише 0,00 лви и че си в отпуск за отглеждане на дете до 2 г
доходите за теб попълваш от сайта на НОИ,ако имаш пик код.иначе и от социалните могат да ти направят разпечатка,ако са благосклонни
и бележка от педито на детето ти трябва

Благодаря ти за  бързия отговор   bouquet

# 295
Привет
мога ли тук да ви попитам за здравни осигуровки, не е по темата за майчинството...но...
Става въпрос дали може да се подаде по пощата заявление по чл.40а за напускане на страната?
Имам дългове от както съществува касата, но са отказали да приемат с пълномощно документи за изчистването им, както и това заявление поне да не се начисляват нови задължения....
мерси

# 296
Момичета дайте някакъв телефон на който ще благоолят да ми вдигнат Twisted Evil. Два дни звъня на 02/9261010 и никой не вдига, никъде само свободно дава. Искам да разбера какво става с тези документи ,вече 2 месеца съм без никакви преводи. 410-те дни изтекоха на 03,05.последните ми преведени пари бяха за април. Гледам в сайта на НОИ ,че не са отразени нови документи,графата "дата на прекратяване" за декл. за 410-те дни е празна. Счети каза последно че ги е занесла на 15,06 документите.

# 297
  • В полите на Пирин планина
Момичета дайте някакъв телефон на който ще благоолят да ми вдигнат Twisted Evil. Два дни звъня на 02/9261010 и никой не вдига, никъде само свободно дава. Искам да разбера какво става с тези документи ,вече 2 месеца съм без никакви преводи. 410-те дни изтекоха на 03,05.последните ми преведени пари бяха за април. Гледам в сайта на НОИ ,че не са отразени нови документи,графата "дата на прекратяване" за декл. за 410-те дни е празна. Счети каза последно че ги е занесла на 15,06 документите.

Брой 15 работни дни за обработка в НОИ, съгласно Наредбата за обезщетенията и ще получиш приблизителната дата, на която ще получиш плащане, ако наистина документите са подадени. Пиши един мейл на noi@nssi.bg. Добре е да посочиш името си и ЕГН в него.
На телефон вече справки не правят.

# 298
Знам че сте го писали някъде,но за бела сега не мога да го намеря-какво се случва с дните до термин,ако се роди детето по-рано.ПО-точно родих на 21.06,а терминът ми беше за 30.06,но новият ми болничен се води от 21.06 -42 дни.Какво се случва с тези 9 дена?
И друго искам да попитам ако някой е наясно,аз работя като ЕТ,и ми се налага след изтичане на 135-те дена от раждането,да прекратя дейността си,няма да закривам фирмата,ами няма да работи докато не се наложи.Какво се случва тогава с моето майчинство до втората годинка,то остава ли си?

# 299
dkavr ,еднократната помощ се изплаща след 15 число на месеца последващ месеца,в който си подала
т.е чакаш включване до края на юни

Elfita, Благодаря за бързия отговор  Hug Дано наистина има включване до края на месеца.....
Самоцитирам се само да кажа че днес си получих паричките...  newsm44 ,а вчера ходих до социалните да си взема акта за раждане  и ми казаха че детските и майчинството ще се изплащат месец назад-това ако някой го интересува Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт