Майчинството счетоводно - 31

• 36 246
  • 752
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
Здравейте,имам следния въпрос.Прис справка в сайта на НОИ забелязах,че от месец май среднодневното безщетение ми е по-малко,а осигуровките са ми същите.Това защо е така, смисъл има ли някакъв срок ,до който се плаща еди си как и после се смятат по нов начин?
Май е с 19 работни дни, може от там да идва по-малката сума.

Защо да е 19 дни? Нали 07.05 се отработва на 15.05. Тази събота не я ли броят???

Сега като си гледам преводите ... явно не я броят, а тя си беше работен ден  Crossing Arms

# 271
  • Пловдив
1. В момента съм във втората година от гледането на първото ми дете - разбрах, че ползван болничен може да прекъсне ползвания от мен отпуск, но не съм сигурна ако са ползвани няколко отпуска (обща продължителност 40дни за годината) дали това ще означава, че при всеки се прекъсва тази година за гледане на дете до 2г възраст и че тя реално изтича 40дни след втория рожден ден на детето?!-по време на майчинство може да ползавш болничен,да.но този болничен не ти удължава майчинството -то изтича точно на 2 г на детето.с болничния подаваш прил 12+ прил 4 за 50 те процента.като свърши болничния отново си възстановяваш майчинството.това с ползването на няколко отпуска-не го разбрах

2.Задължителните документи които са подават за болничния какви са - доколкото разбрах образец 12 и някаква декларация по чл54 (но тя доколкото разбирам е за връщане на работа?!  newsm78)-прил 12+ прил 4 -теглиш ги от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

3. Мисля за второ дете, но докато бебеправим се чудех дали да не запиша второ висше, че да съм конкурентоспособна като се връщам на работа (май ще го наложи сегашното положение във фирмата, в която излязох в майчинство) - мислех си , че ако още има възможност да се получават тези 2880лв помощи, за които някой питаше няколко поста назад, ще ми е по-лесно да изплащам студенстските такси с 240то лв майчинство на месец , но дали още се дават или има някакви законови промени, тъй като чух че се очаквали такива-ако запишеш редовно,ще имаш право на 2880 лв помощ за студенти

# 272
  • София-Младост
Здравейте,имам следния въпрос.Прис справка в сайта на НОИ забелязах,че от месец май среднодневното безщетение ми е по-малко,а осигуровките са ми същите.Това защо е така, смисъл има ли някакъв срок ,до който се плаща еди си как и после се смятат по нов начин?
Май е с 19 работни дни, може от там да идва по-малката сума.

Защо да е 19 дни? Нали 07.05 се отработва на 15.05. Тази събота не я ли броят???

Броят я, но не броят 24-ти май Simple Smile

# 273
  • Пловдив

е разбира се,че я броят

но 6 ти май не се брои

за 24 Ала Бала е писала

# 274
  • Burgas
Ще бъда малко по-подробна с въпроса си  Embarassed .Съпругът ми напусна старата си месторабота на 23.05 и от 07.06 е на нова работа.От старата месторабота не  са му изплатили 2 обезщетения (отпуск за бащинство и един болничен),т.е. те са подадени в НОИ,но сметката,която сме дали е на мое име и парите са върнати от банката.И сега,тъй като от счетоводството на старата фирма не бързат да дадат в НОИ актуалната сметка,която той им занесе,въпросът ми е има ли начин съпругът ми да я представи в НОИ?Само да добавя,че седалището на фирмата е в София,а ние сме в Бургас.Дано сте ме разбрали...
По принцип приложение № 7 /декларация за банк. с/ка/ може да се представи и с молба в деловодството на поделение на НОИ. Отидете в НОИ Бургас и попитайте дали там ще ви я вземат - мисля, че ако няма болнични, представени в Бургас ще ви откажат. Ако не я приемат я изпратете в София с обратна разписка. Задължително приложете документ от банката.
Много благодаря!А това приложение 7 от НОИ ли трябва да си го взема?

# 275
  • София-Младост
Ще бъда малко по-подробна с въпроса си  Embarassed .Съпругът ми напусна старата си месторабота на 23.05 и от 07.06 е на нова работа.От старата месторабота не  са му изплатили 2 обезщетения (отпуск за бащинство и един болничен),т.е. те са подадени в НОИ,но сметката,която сме дали е на мое име и парите са върнати от банката.И сега,тъй като от счетоводството на старата фирма не бързат да дадат в НОИ актуалната сметка,която той им занесе,въпросът ми е има ли начин съпругът ми да я представи в НОИ?Само да добавя,че седалището на фирмата е в София,а ние сме в Бургас.Дано сте ме разбрали...
По принцип приложение № 7 /декларация за банк. с/ка/ може да се представи и с молба в деловодството на поделение на НОИ. Отидете в НОИ Бургас и попитайте дали там ще ви я вземат - мисля, че ако няма болнични, представени в Бургас ще ви откажат. Ако не я приемат я изпратете в София с обратна разписка. Задължително приложете документ от банката.

Не, можеш да си го разпечатиш от интернет, но към него ти трябва бележка от банката за банковата сметка.

# 276
  • Пловдив

теглиш го от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6
приложение 7 към чл 8

# 277
  • Burgas
Viva 123,Ала-Бала,Elfita -   bouquet

# 278
  • Пловдив
благодаря ви за бързия и изчерпателен отговор!   bouquet
явно процедурата е доста сложна с толкова много декларации (за прекъсване, после пак за възстановяване), ама като са ползвани болничните ще се подават ooooh!
отивам да подавам всички декларации още сега - хубав ден на всички ви!  Hug

# 279
  • Морска приказка
Ала-Бала   благодаря ти за отговора   bouquet

# 280
  • Варна

е разбира се,че я броят

но 6 ти май не се брои

за 24 Ала Бала е писала
Joy много ви благодаря момичета

# 281
Добър ден. Не знам дали съм на точното място, където мога да задам въпроса си относно майчинството си, но ако не съм моля да ме напътите.

Става въпрос за породените деца. В момента съм  бременна с 2-рото си дете и на 14-ти юли влизам в болничен с него. Първото ми дете тогава няма да има още 1,6месеца. Разбрах, че мога да получавам 90% майчинство за първото си дете + 120лв. за второто до навършването му на 2 год. Говорих няколко пъти със счетоводителя какво да правя, но той каза, че няма такъв закон. Поразрових се малко в интернет и научих, че с болничния трябва да предам молба от Приложение 12 (попълнена) и да я връча заедно с болничния на счетоводителя,а той вече в НОИ. Попаднах и  на приложението в интернет- ще го изтегля, но така като го разгледах - не знам как да го попълна.   Може ли някой даме напъти къде какво да пиша? И това ли е молбата, която трябва да предам?

Благодаря предварително!

# 282
Момичета, имате ли представа дали новите промени за ползването на отпуските са обнародвани? Дали ще се впишат в КТ? Предстои ми есента да се върна на работа и детето да тръгне на ясла. Искам да си взема отпуските, но шефката не дава Доколкото разбрах няма санкции за работодателите, ако не те пуснат, нали?

# 283
Добър ден. Не знам дали съм на точното място, където мога да задам въпроса си относно майчинството си, но ако не съм моля да ме напътите.

Става въпрос за породените деца. В момента съм  бременна с 2-рото си дете и на 14-ти юли влизам в болничен с него. Първото ми дете тогава няма да има още 1,6месеца. Разбрах, че мога да получавам 90% майчинство за първото си дете + 120лв. за второто до навършването му на 2 год. Говорих няколко пъти със счетоводителя какво да правя, но той каза, че няма такъв закон. Поразрових се малко в интернет и научих, че с болничния трябва да предам молба от Приложение 12 (попълнена) и да я връча заедно с болничния на счетоводителя,а той вече в НОИ. Попаднах и  на приложението в интернет- ще го изтегля, но така като го разгледах - не знам как да го попълна.   Може ли някой даме напъти къде какво да пиша? И това ли е молбата, която трябва да предам?

Благодаря предварително!

С настоящата ДЕКЛАРИРАМ за настъпване на следните обстоятелства:

1. ползване на болничен за бременност и раждане, считано от датата на болничния за 45 дни

ПРИЛАГАМ като доказателства следните документи:
Копие на б.л. №

Предполагам, че това не знаеш как да попълниш

# 284
Имам няколко въпроса. След навършване на 1 годинка на детето трябва ли да се подава някаква декларация за продължение на майчинството?
Дъщеря ми навърши годинка миналия месец и са ми изплатили за него само 185лв. Защо?
Ако започна работа на 1/2 работен ден ще получавам ли половин майчинство?
Обикновено чета темите доста назад, за да търся отговори, но сега наистина нямам време. Така, че благодаря предварително и се извинявам ако е питано вече.

Общи условия

Активация на акаунт